menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 38, 2007
17 september

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Iran gaat dollar dumpen
 
Geconfronteerd met sancties van de VS en een zwakke dollar, vraagt Teheran nu aan buitenlandse energiemaatschappijen om zaken te doen in yen en euro. Afgelopen week kwam Nippon Oil van Japan overeen om olie van Iran te kopen voor yen in plaats van de traditionele dollar.
 
De laatste maanden heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën de druk op buitenlandse banken om geen zaken te doen met Iran opgevoerd. Dat gaat ook over de zogenaamde U-bocht constructies, die "het mogelijk maken voor Amerikaanse banken om betalingen naar Iran te verwerken die beginnen en eindigen met een niet-Iraanse buitenlandse bank.", aldus het ministerie. De VS hebben de afgelopen tijd al met succes druk uitgeoefend op een aantal in Europa gevestigde banken en energiemaatschappijen om geen transacties met Iran meer te doen. Daarbij worden ook sancties tegen deze bedrijven zelf niet langer uitgesloten.
 
Diversificatie van voorraden contant geld naar euro en yen lijkt wel een trend te worden in het Midden-Oosten, ook gezien de zwakke dollar. Maar specialisten achten het onwaarschijnlijk dat oliecontracten in de toekomst op grote schaal niet meer in dollars zouden worden afgewikkeld. De meeste contracten lopen via de New York Mercantile Exchange (NYMEX) en de International Petroleum Exchange in Londen. Om ze in valuta als yen, euro en renmibi (China) te laten lopen zouden ze moeten worden opengebroken hetgeen hoge kosten met zich mee kan brengen.
 
United Press International (VS), 10 september 2007
 

 
Bommenwerper met kernwapens vloog boven VS
 
De onthulling dat een B-52 bommenwerper van de US Air Force dwars over de Verenigde Staten heeft gevlogen met zes kruisraketten met kernkoppen heeft verbazend weinig aandacht in de media gekregen. Het incident heeft echter een enorme en onheilspellende betekenis. De B-52 vloog op 30 augustus vanaf Minot air Force Base in Noord-Dakota naar Barksdale Air Force Base in Louisiana met zes nucleaire Advanced Cruise Missiles (ACM) onder de vleugels. Elk van de kernkoppen had een kracht van 150 kiloton, meer dan tien keer de kracht van de kernbom op Hirosjima. Voorzover bekend is dit het eerste dergelijke incident sinds veertig jaar. Na een aantal ongelukken in de jaren zestig was de praktijk om bommenwerpers met kernwapens in de lucht te houden verlaten. Na die tijd werden nucleaire bommenwerpers dichtbij startbanen paraat gehouden om snel te kunnen reageren.
 
Het Pentagon heeft bekend gemaakt dat een commandant van een munitiesquadron in Minot van zijn taken ontheven is en een aantal luchtmachtmilitairen geschorst. Er is gesuggereerd dat het transport van de wapens plaatsvond in het kader van het uitfaseren van de ACM als gevolg van een verdrag met de Russen uit 2002. Maar dit soort ladingen worden normaal gesproken vervoerd in het ruim van C-17 en C-130 vrachtvliegtuigen en niet onder de vleugels van gevechtsbommenwerpers. De vraag is of het bevel voor dit transport van een lokale commandant kwam - bij vergissing of met opzet - of van hogerhand. In elk geval hebben de controlemechanismen om dit soort incidenten te voorkomen niet gewerkt.
 
De B-52s van Barksdale zijn herhaaldelijk gebruikt om doelen in Irak aan te vallen, zoals in 1996, 1998 en 2003. In 2003 voerden ze 150 sorties (gevechtsvluchten) uit. Bovendien is dit soort kruisraket ontworpen om doelen zoals ondergrondse bunkers aan te vallen. Gegeven de stroom van - ook nucleaire - dreigementen tegen Iran is er een reële mogelijkheid dat de vlucht naar Barksdale deel uitmaakte van geheime voorbereidingen voor een kernaanval op Iran.
 
Global Research (Can.), 9 september 2007
 

 
Militaire bloggers hebben toenemende kritiek op de oorlog
 
De blogs van Amerikaanse militairen in Irak staan vol met verwijzingen naar hulp aan Iraakse families, het verlies van vrienden en de gevaarlijke dagelijkse missies. Maar toen soldaten en mariniers het afgelopen jaar voor de tweede, derde of zelfs vierde keer terugkeerden naar Irak en het aantal gesneuvelden de 4000 begon te naderen, gingen sommige soldaten kritiek leveren op de oorlog. Ze riskeren daarmee op zijn minst administratieve straffen. Maar volgens Noah Schatman van Wired Magazine in Taji (Irak) "is de tandpasta uit de tube en kunnen de kinderjuffrouwen van de militaire voorlichting het spul niet meer terugduwen, al zouden ze dat graag willen." Soldaten zijn bereid 55 dollar per maand te betalen voor een [ongecensureerde] privé-verbinding. Het leger is zo benauwd dat ze de controle over de informatiestroom verliezen dat ze screensavers op de militaire computers hebben geïnstalleerd met waarschuwingen dat blogs de veiligheid in gevaar kunnen brengen.
 
Volgens Loren Thompson van de denktank Lexington Insatiate is de stroom van militaire Internetkritiek een gevolg van "het subversieve karakter van Internet. De technologie heeft nu de soldaten bereikt, die altijd al wisten wat er werkelijk aan de hand was maar niet over de middelen beschikten om hun verhaal te vertellen."
 
Associated Press (VS), 9 september 2007
 

Onvertaalde berichten:

Bush stoomt Amerika klaar voor oorlog met Iran
Hogere Amerikaanse functionarissen in de inlichtingendiensten en het leger geloven dat president George W. Bush en zijn kring van vertrouwelingen bezig zijn om stappen te ondernemen die Amerika op de weg naar oorlog met Iran zullen zetten.
Sunday Telegraph (GB), 16 september 2007
 
Week van protesten tegen oorlog begint met "die-in"
Een week van activiteiten om een landelijke demonstratie in de VS tegen de oorlog in Irak te ondersteunen begint op zaterdag 15 september, met een "die-in" van duizend mensen in Washington die geleid wordt door vroegere soldaten én soldaten die nu nog in het leger zitten.
Washington Post (VS), 13 september 2007
 
In Afghanistan verliezen we ook
De vroegere Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld zegt in een recent interview dat de oorlog in Afghanistan "een groot succes is" waardoor mensen in vrijheid leven en "het leven in de straat verbeterd is". Voor iedereen die in het land zelf werkt is er maar één reactie hierop mogelijk: over welk Afghanistan heeft de man het?
Los Angeles Times (VS), 13 september 2007
 
11 september - de grote doofpot?
Zes jaar ná "11 september" heeft het Amerikaanse publiek nog steeds geen volledig en waarheidsgetrouw verhaal over de grootste terreuraanslag in de Amerikaanse geschiedenis.
The Guardian (GB), September 12, 2007
 
Een afleiding van het grote ontwerp van Washington
Nawaz Sharif maakt geen deel uit van het Amerikaanse script voor de "oorlog tegen terreur" en de toekomst van Pakistan, geschreven door bobo's in het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij wordt als vlees noch vis beschouwd, té dicht bij de fundamentalistische mullah's en té onvoorspelbaar.
Daily Telegraph (GB), 12 september 2007
 
Syrië en Israël flirten met oorlog
Op 6 september, na middernacht, vielen vier Israëlische gevechtsvliegtuigen het Syrische luchtruim binnen. Het nieuws veroorzaakte rumoer over de hele wereld, hoewel het door waarnemers van het Syrisch-Israëlische front feitelijk wel verwacht werd.
Asia Times (Hong Kong), 12 september 2007
 
"VS verliest de oorlog, wat het ook doet"
In een interview met Der Spiegel online betoogt de Amerikaanse militaire historicus Gabriel Kolko dat de situatie in Irak slechter is dan ooit en dat het kunstmatig gevormde land, in het leven geroepen na de Eerste Wereldoorlog, uit elkaar aan het vallen is.
Der Spiegel (BRD), 11 september 2007
 
Wat Crocker en Petraeus niet zeiden
De hoogste twee functionarissen van de regering-Bush in Irak besteedden op 10 september meer dan zes uur aan het beantwoorden van vragen van het Congres. Maar hun getuigenis kan wel eens even belangrijk zijn vanwege wat ze níet zeiden als vanwege wat ze wél zeiden.
McClatchy Newspapers (VS), 10 september 2007
 
Het tijdperk van het rampkapitalisme
In de dagen na "11 september", terwijl het stof van de Twin Towers neerdaalde, lanceerde het Witte Huis een totaal nieuwe economie, gebaseerd op veiligheid - en op het geloof dat alleen particuliere bedrijven die uitdaging aankonden. Naomi Klein brengt verslag uit over diegenen die winst zien in een grimmige toekomst.
Naomi Klein in The Guardian (GB), 10 september 2007
 
VS plant militaire basis vlakbij Iran
Het Pentagon is van plan om een militaire basis te bouwen vlakbij de Iraaks-Iraanse grens, aldus de Wall Street Journal.
Al Jazeera (Qatar), 10 september 2007
 
Verdomd, 't lijkt Vietnam wel
We weten allemaal wat een "déjà vu" is. Maar pas geleden las ik iets over een toestand die psychiaters "jamais vu" noemen. Dat is als je iets heel vertrouwds ziet, maar het niet kunt plaatsen. Zowel het Witte Huis als de Amerikaanse strijdkrachten lijken in de greep van een "jamais vu" te zijn.
Eric Margolis in The Toronto Sun (Can.), 9 september 2007
 
Iraanse spionagepost verhoogt spanningen met VS
Iran heeft een geavanceerde spionagepost gevestigd aan de kop van de Arabische Golf, een zet die de spanningen in de impasse met de VS aanzienlijk verhoogd heeft.
Sunday Telegraph (GB), 9 september 2007
 
Veiligheid in Irak blijft ongrijpbaar
Toen president Bush in januari aankondigde wat het Witte Huis een "nieuwe weg vooruit" in Irak noemde, zei hij dat Iraakse en Amerikaanse troepen de veiligheid zouden verbeteren terwijl de Iraakse regering de infrastructuur zou verbeteren. Met minder dan een week te gaan voor het Witte Huis over dat plan verslag uitbrengt aan het Congres, is nog niets van dit alles gebeurd.
McClatchy Newspapers (VS), 9 september 2007
 
Zó zien "gematigden" eruit
Haim Ramon heeft een grote comeback gemaakt. Trouw aan zijn suggesties in de Libanon-oorlog van vorig jaar ("het is geoorloofd om alles te vernietigen"), staat hij nu aan de wieg van de doctrine die het afsnijden voorstaat van electriciteit, brandstof en water naar de Gazastrook.
Gideon Levy in Haaretz (Isr.), 9 september 2007
 
Vroegere CIA-functionaris verwacht oorlog met Iran
Eerder dit jaar vroeg ik een vroegere CIA-functionaris of hij dacht dat de Amerikaanse regering een militaire aanval op Iran van plan is. "Ik denk niet dat de regering militaire actie gaat ondernemen", zei hij toen. Op 3 september belde ik hem weer, en hij gelooft nu dat een militaire aanval waarschijnlijk is.
Harper's Magazine (VS), 4 september 2007
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |