menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 40, 2007
2 oktober

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Vrede voor olie
 
Nu mag de VN weer opdraven om te zorgen voor politieke verzoening, wederopbouw en stabiliteit in Irak. Dat hebben de VS en Groot-Brittannië dit weekend doorgedrukt op een conferentie. En dat terwijl de VN nooit grotere schade is toegebracht dan door de Anglo-Amerikaanse Irak-oorlog in het voorjaar van 2003. Alle waarschuwingen in de Veiligheidsraad en de Algemene Vergadering, dat deze oorlog rampzalige gevolgen zou hebben, zijn niet alleen bewaarheid geworden, maar door de gruwelijke realiteit in Irak nog ver overtroffen. Wanneer premier Maliki van Irak een toekomstige versterkte aanwezigheid van de VN nu "veiligheid garandeert" klinkt dat al een slechte grap. Tot nu toe kan de regeringsleider nog niet eens de veiligheid van zijn eigen ministers garanderen.
 
Nu zou men hier nog overheen kunnen komen als een versterkte rol van de VN in Irak uitzicht zou bieden op een verbetering van de situatie. Maar juist dat is onder de huidige omstandigheden niet te verwachten. Zolang de bezetting van het land door VS- en Britse troepen voortduurt hebben verzoeningspogingen door de VN geen zin. Daar komt nog bij: om de eigen belangen ongestoord te kunnen blijven behartigen, hebben de VS en Groot-Brittannië bepaald dat de VN zich niet mogen bemoeien met wie er gaat beschikken over de Iraakse oliereserves en wat de betrokkenheid van buitenlandse concerns hierbij zal worden. Achter de pogingen van de VS en Groot-Brittannië om de rol van de VN in Irak te versterken zit allereerst de calculatie om de eigen verantwoordelijkheid voor de daar gecreëerde ramp in de toekomst op de wereldorganisatie af te kunnen schuiven.
 
Andreas Zumach in Die Tageszeitung (BRD), 24 september 2007
 

 
Jonge Israëli's ontduiken de dienstplicht, soms als protest
 
De 17-jarige Israëlische "dienstplichtontduiker" Saar Vardi is één van een groeiende groep jonge Israëli's die weigeren op te komen voor militaire dienstplicht, veelal als protest tegen de bezetting van de Palestijnse gebieden of de impopulaire oorlog in Libanon van vorig jaar. Vardi - die door sommigen als verrader, lafaard en parasiet wordt gezien - vindt dat als meer mensen zouden denken zoals zij, het Midden-Oosten een vreedzamere plek zou zijn. Uit de legerstatistiek blijkt dat het aantal jongeren dat zich niet meer meldt voor militaire dienstplicht de laatste jaren langzaam is opgelopen tot 1 op de 4 mannen in 2007 en meer dan 43% van de vrouwen. Israëlische mannen moeten drie jaar in het leger dienen en kunnen daarna worden opgeroepen als reservist, behalve als ze kunnen aantonen fysiek of psychisch niet in staat te zijn tot frontdienst of een ultraorthodoxe achtergrond hebben. Vrouwen dienen 21 maanden.
 
Israël probeert het leger aantrekkelijker te maken voor jongeren door veelbelovende sportlieden, musici en zelfs mannequins toe te staan om hun militaire dienst ver van het front te verrichten zodat ze hun carrière kunnen voortzetten. Ook is de regering van plan een civiele dienstplicht op te zetten die het voor gewetensbezwaarden, fysiek ongeschikten en orthodoxe joden mogelijk maakt om op een andere manier te dienen.
 
Reuters (GB), 24 september 2007
 

 
Frankrijk is nu oorlogszuchtiger dan Amerika
 
Door te dreigen met een oorlog tegen Iran heeft de Franse minister van buitenlandse zaken Bernard Kouchner zijn reputatie als "gevaarlijkste man in Europa:" opnieuw waargemaakt.. Bijtende commentaren in de Iraanse media vonden dat de Franse president Sarkozy zich in een "Amerikaanse huid" had gehuld en dat er "een niet-Europeaan in het Elysée huist". Deze visie lijkt op die van veel liberale critici die ook vinden dat de regering van de VS gevaarlijker en oorlogszuchtiger is dan die van de Europeanen. Dit is niet waar.
 
In feite lijkt de nieuwe toon in de Franse buitenlandse politiek opvallend veel op die van de Britse premier Blair en zijn minister van buitenlandse zaken Cook in 1997 toen de Labourregering aan de macht kwam. Net zoals eerder Blair, kan Kouchner grootse verklaringen afleggen in de wetenschap dat de verantwoordelijkheid voor wat er gebeurt door een ander wordt gedragen - de Verenigde Staten.
 
Voor Kouchner en Sarkozy lijkt het alsof met de problemen in Irak en de verdeeldheid in Washington tussen de diplomatieke lijn van minister van buitenlandse zaken Rice en de haviken van vice-president Cheney de tijd rijp is om een gooi te doen naar het leiderschap. Net als destijds bij Blair in de Kosovo-oorlog van 1999 is deze activistische buitenlandse politiek ervan afhankelijk dat Washington al een grote mond op heeft gezet en het enige land is met de militaire capaciteit om de bedreigingen waar te maken.
 
Kouchners oorlogszuchtige pose ten aanzien van Iran is volkomen onverantwoordelijk. Zonder invloed op de uiteindelijke besluitvorming of zelfs maar een substantiële militaire rol in het geval van een conflict, kan deze retoriek de spanningen in de regio alleen maar doen toenemen. In plaats van moreel of ethisch is Kouchners stellingname tegelijk laf en parasitair, door de politiek van de VS te exploiteren en bereid te zijn nog eens duizenden mensenlevens te riskeren in een regio die al verscheurd wordt door westerse grootheidswaanzin.
 
David Chandler (professor internationale betrekkingen aan de universiteit van Westminster) op Spiked-online (GB), 18 september 2007
 

Onvertaalde berichten:

Afghanen roepen "dood aan Canada"
De dood van twee Afghaanse geestelijken in een nachtelijke inval heeft een ongebruikelijk protest uitgelokt tegen buitenlandse troepen, en gezorgd voor een scherpe toename van de ontvlambaarheid van een district dat essentieel is voor Canadees succes in Zuid-Afghanistan.
Globe and Mail (Can.), 27 september 2007
 
Bush "dreigde met vergelding" tegen landen die weigerden Irak-oorlog te steunen
De Amerikaanse president George W. Bush dreigde landen met vergelding als ze niet vóór een VN-resolutie zouden stemmen die de Irak-oorlog mogelijk moest maken, aldus een onlangs gepubliceerd transcripit van een gesprek dat Bush had met de toenmalige Spaanse premier José Maria Aznar.
Agence France Presse (via The Daily Star, Libanon), 27 september 2007
 
Waarom viel Israël Syrië aan?
De Israëlische luchtaanval op Noord-Syrië, begin deze maand, moet begrepen worden in de context van de gebeurtenissen die in gang zijn gezet sinds de aanval van vorig jaar zomer op buurland Libanon.
Jonathan Cook in Information Clearing House (VS), 27 september 2007
 
Blackwater-incident kan positie Iraakse premier verder ondermijnen
De moord op elf Irakezen op het Al-Nusurplein in West-Bagdad op 16 september, naar verluidt door veiligheidsmensen van Blackwater USA, houdt al meer dan een week de Iraakse gemoederen heftig bezig.
Assyrian International News Agency (Syrië???), 26 september 2007
 
"De 'oorlog tegen terreur' is een aanfluiting!"
Elsa Rassbach interviewt Malalai Joya, Afghaans politiek leider en vrouwenrechtenactiviste, over haar bezoek aan Duitsland in de derde week van september.
Znet (VS), 25 september 2007
 
Amerikaanse luchtmacht weigerde om (kern)wapens naar Midden-Oosten te vliegen
De Amerikaanse website Wayne Madsen Report heeft van bronnen binnen de Amerikaanse en andere inlichtingendiensten vernomen dat de B-52 die op 30 augustus over de VS vloog met zes kruisraketten - ieder voorzien van een kernkop - aan boord, bestemd was voor het Midden-Oosten.
Wayne Madsen Report (VS), 24 september 2007
 
Ahmadinejad is held in Midden-Oosten
De president van Iran, die zich nadrukkelijk keert tegen het Westen en Israël, heeft zich zelfs onder Sunnieten in het Midden-Oosten bewondering verworven.
Los Angeles Times (VS), 24 september 2007
 
De doden tellen in Iran en Afghanistan
In oktober 1964 hield wijlen de ayatolla Ruhollah Khomeini een kleurrijke toespraak waarin hij de juridische immuniteit van Amerikanen in Iran aanviel. De ayatolla blijft een verguisde figuur in het Westen. Maar zijn betoog is relevant voor Irak en Afghanistan, waar de VS en hun bondgenoten de plaatselijke slachtoffers zelfs niet tellen.
Toronto Star (Can.), 23 september 2007
 
"Cheney overwoog Israëlische aanval op Iran"
Vice-president Dick Cheney heeft op een bepaald moment overwogen Israël te vragen om een beperkte raketaanval te lanceren op een Iraanse atoomenergie-installatie en zo vergelding uit te lokken, zo berichtte Newsweek op zondag 23 september.
Reuters (GB), 23 september 2007
 
Nieuw militair rapport erkent tekenen van politiestaat in Bagdad
Vrijwel genegeerd in het Amerikaanse debat over de "surge" werd een rapport van militaire deskundigen, dat de aanbeveling geeft om de Iraakse politiemacht af te danken vanwege zijn wrede en sectarische karakter.
The Huffington Post (VS), 23 september 2007
 
Canada is vijftig Afghaanse gevangenen kwijt
Canada kan nog steeds geen rekenschap afleggen voor tenminste vijftig gevangenen die door Canadese troepen gevangen werden genomen en overgedragen aan Afghaanse gezagsdragers, aldus verscheidene bronnen. Dit betekent een belemmering van de pogingen om de angst te stillen dat de gevangenen slachtoffer geworden zijn van marteling.
Globe and Mail (Can.), 22 september 2007
 
Hamas is de sleutel
Er zijn op dit moment buiten de VS en Israël veel pogingen aan de gang om het beleg op te heffen dat aan Hamas opgelegd is, en om de organisatie te integreren in het politieke proces. Diegenen die bij deze pogingen betrokken zijn beseffen dat Hamas een politieke sleutelspeler is die niet genegeerd of aan de kant geschoven kan worden.
Haaretz (Isr.), 21 september 2007
 
Is terrorisme een dodelijke dreiging?
Het is misschien politiek incorrect geweest om de gedachten te publiceren op de zesde verjaardag van "11 september", maar wat Colin Powell te zeggen had aan het Amerikaanse GQ Magazine moet gehoord kunnen worden. Terrorisme, aldus Powell, is géén dodelijke bedreiging voor Amerika.
Patrick J. Buchanan in LewRockwell.com (VS), September 21, 2007
 
Het is lobbyen, maar is het werkelijk pro-Israël?
Opnieuw wordt Amerikaanse presidentskandidaten gezegd dat ze, om het "pro-Israël"-etiket te krijgen, van harte de status quo moeten onderschrijven. Dat betekent dat ze - als hun gevraagd wordt wat ze zouden doen aan het Israëlisch-Palestijnse conflict - hun ondubbelzinnige steun moeten uitspreken voor het beleid van Israël. Er is een scenario, en de kandidaten moeten daar niet van afwijken.
Haaretz (Isr.), September 21, 2007
 
Het tijdperk van onverantwoordelijkheid
Stel je een wereld voor waarin een man zomaar vrouwen en kinderen kan neerknallen op ieder moment dat hem dat uitkomt, en daarbij weet dat hij er nooit voor aangeklaagd zal worden. Wel, die wereld bestaat vandaag de dag. Hij heet Irak.
Newsweek (VS), September 20, 2007
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |