menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 44, 2007
29 oktober

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Duizenden in VS protesteren tegen Irak-oorlog
 
Tienduizenden mensen in steden door de hele VS hebben deelgenomen aan demonstraties tegen de oorlog in Irak. Er waren demonstraties in een tiental steden, waarbij New York, Chicago en San Francisco de grootste aantallen trokken. De acties vielen samen met de vijfde verjaardag van het besluit van de Amerikaanse Senaat om de invasie van Irak goed te keuren. De deelnemers, waaronder ook familieleden van soldaten die in Irak vechten, riepen het Congres op om de geldkraan voor de oorlog dicht te draaien.
 
Mike Carano, organisator van een mars in Ohio, zei: "Dit is een gevoel dat door het hele land gaat, dat de bezetting beŽindigd moet worden." Eťn van de landelijke coŲrdinatoren van de protesten, Leslie Kielsen, zei dat de "honderden miljarden dollars" die aan de oorlog besteed worden beter gebruikt kan worden voor onderwijs, sociale huisvesting en hulp aan de armen.
 
In New York verzamelden deelnemers zich op Union Square vůůr zij optrokken naar Foley Square, vlakbij veel van de grootste gerechtsgebouwen en regeringskantoren in de stad. Er werden twee minuten stilte in acht genomen om de mensen te eren die zijn gedood in het geweld dat Irak geteisterd heeft sinds de Amerikaanse invasie van 2003. In Chicago werd door naar schatting tienduizend mensen aan een mars deelgenomen en het aantal deelnemers in San Francisco was nog groter.
 
BBC News (GB), 28 oktober 2007
 

 
"NAVO moet zich toeleggen op opleiden Afghaanse strijdkrachten"
 
De door de NAVO geleide strijdmacht in Afghanistan zou zich moeten concentreren op het opleiden van de Afghaanse veiligheidstroepen en het versterken van het binnenlandse overheidsapparaat, aldus de Afghaanse president Hamid Karzai in een interview met Channel 4 News. "De oplossing voor de problemen in Afghanistan bestaat in het versterken van de Afghaanse instellingen, niet in het sturen van meer troepen, van welke landen dan ook, naar Afghanistan," aldus Karzai. Karzai uitte ook opnieuw zijn bezorgdheid over het aantal burgerslachtoffers, die de door de NAVO geleide operaties in Afghanistan opleveren, met de woorden dat de Afghaanse bevolking zich hier "grote zorgen" over maakt. "Zes jaar na (de door de VS geleide invasie van het land in 2001) is de aanhoudende reeks van burgerslachtoffers iets wat onze mensen niet kunnen begrijpen en terecht," zei Karzai.
 
Gevraagd naar berichten dat Iran de Taliban zou bewapenen zei Karzai": "We maken ons daar beslist zorgen over. Aangezien we nauwe betrekkingen hebben met Iran, zijn we in staat om deze kwestie met hen te bespreken." Hij voegde er aan toe dat hij recentelijk met minister van Buitenlandse Zaken Mottaki had gesproken "Ze ontkennen het, maar we moeten de waarheid achterhalen."
 
AFP (Frankrijk), 24 oktober 2007
 

 
"Westen zal Afghaanse oorlog niet winnen"
 
Het is onwaarschijnlijk dat de internationale strijdmacht de slag tegen de Taliban gaat winnen. Daarmee ontstaat het risico van een regionaal conflict, dat de omvang zou kunnen aannemen van eerdere wereldoorlogen. Dat zegt de vroegere hoge VN-gezant en speciale EU-vertegenwoordiger voor BosniŽ en Herzegovina Lord Paddy Ashdown in een interview met Reuters. Volgens Ashdown zal het mislukken van de door de NAVO geleide strijdmacht veel ernstiger gevolgen hebben dan welke verliezen in Irak dan ook. Hij riep op om een top-coŲrdinator te benoemen om de buitenlandse missie in Afghanistan te leiden "Ik denk dat we nu in Afghanistan aan het verliezen zijn, ik denk dat we al verloren hebben en dat succes nu onwaarschijnlijk is," aldus Ashdown.
 
"Ik denk dat verliezen in Afghanistan erger is dan verliezen in Irak. Het betekent dat Pakistan ineen zal storten en het zal ernstige implicaties hebben voor de veiligheid van onze eigen landen en een bredere regionale oorlog met sjiieten en soennieten op grote schaal teweegbrengen." "Sommige mensen zien de Eerste en de Tweede Wereldoorlog als Europese burgeroorlogen en ik denk dat een dergelijke regionale burgeroorlog kan ontstaan door de (mislukking) om deze situatie te hanteren."voegde Ashdown er aan toe.
 
Reuters (GB), 17 oktober 2007
 

Onvertaalde berichten:

"Iraanse kernwapens niet echt bedreiging voor IsraŽl"
De IsraŽlische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni heeft een paar maanden geleden gezegd dat volgens haar Iraanse kernwapens geen existentiŽle bedreiging zouden betekenen voor IsraŽl. Livni zei dit in een reeks besloten bijeenkomsten.
Haaretz (Isr.), 25 oktober 2007
 
Rechter past informatie over ondervragingen aan
De ondervrager van de FBI zou Abdallah Higazy de keus gegeven hebben: hij moest toegeven dat hij een speciale pilotenradio had in een hotelkamer vlakbij het WTC op 11 september 2001, of de veiligheidsdienst in zijn geboorteland Egypte zou het leven van zijn familie "tot een hel maken". Hierop bekende Higazy een misdaad die hij nooit beging.
Washington Post (VS), 25 oktober 2007
 
Luchtaanvallen zullen niets uithalen tegen opstandelingen
De afgelopen maand heeft het kleinste aantal levens van Amerikaanse soldaten gekost van alle maanden sinds maart 2006. Maar de redenen hiervoor hebben mogelijk minder te maken met vooruitgang in de oorlog dan met de manier waarop deze tegenwoordig gevoerd wordt.
Fred Kaplan in Slate Magazine (VS), 24 oktober 2007
 
Foto's zouden IsraŽlisch doel in SyriŽ tonen
Onafhankelijke experts hebben satellietfoto's van wat mogelijk een Syrische kernreactor zou zijn die vorige maand doelwit werd van een IsraŽlische luchtaanval, zo berichtte de Washington Post op 24 oktober. Maar de Syrische ambassadeur bij de Verenigde Naties ontkende dat de foto's een kernenergieinstallatie laten zien en zei dat de enige installatie in het betrokken gebied een onderzoekscentrum naar woestijnvorming was.
Reuters (GB), 24 oktober 2007
 
"Vrije verkiezingen oplossing voor onrust in grensstreek Pakistan"
De militaire campagne van Pakistan tegen naar autonomie strevende rebellen in de gasrijke provincie Baluchistan loopt gevaar de opstand alleen maar aan te wakkeren. Maar vrije en eerlijke verkiezingen zouden de onrust tot bedaren brengen, aldus een denktank.
Reuters (GB), 24 oktober 2007
 
Bush biedt aan om Koerden te bombarderen
De regering-Bush overweegt om luchtaanvallen in te zetten tegen de Koerdische rebellengroep PKK in noord-Irak. Deze stap zou een poging zijn om te voorkomen dat het komt tot een Turkse invasie in dat land om de rebellen te bestrijden.
Herald Sun (Australia), 24 oktober 2007
 
Rapporten vallen Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken aan over veiligheid Irak
Een tweetal nieuwe rapporten heeft scherpe kritiek geleverd op de prestaties van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in het toezicht op het werk van particuliere ondernemingen waar de regering steeds meer op terugvalt om lastig beveiligingswerk en andere missies uit te voeren.
New York Times (VS), 23 oktober 2007
 
Aan de vooravond van de vernietiging
Op een persconferentie van het Witte Huis - voor het geval u het niet gehoord heeft - liet president Bush het Amerikaanse volk weten dat hij andere wereldleiders had gezegd dat "als je er belang bij hebt om de Derde Wereldoorlog te voorkomen, lijkt het erop dat je er belang bij hebt om te voorkomen dat Iran de kennis in handen krijgt die nodig is om een kernwapen te maken."
Scott Ritter in Common Dreams (VS), 22 oktober 2007
 
Fantomen boven SyriŽ
Op 6 september vielen IsraŽlische gevechtsvliegtuigen een locatie aan bij Dayr az-Zawr in noord-SyriŽ, hoewel de aanval bijna twee weken lang onbevestigd bleef. De details zijn nog steeds summier - en wellicht met opzet.
The American Conservative (VS), 22 oktober 2007
 
Verzet in strijdkrachten dwong beleidsverschuiving doelen af over aanval op Iran
De beleidsverandering van de regering-Bush - van de militaire optie van een grootschalige strategische aanval tegen Iran naar een precisie-aanval tegen uitgekozen doelen die verbonden zijn met de Revolutionaire Garde - blijkt veroorzaakt te zijn door de uitgesproken tegenstand van de hoogste militaire leiders tegen een ongeprovoceerde aanval op de kernenergie-installaties van Iran.
Inter Press Service (Int.), 19 oktober 2007
 
De verontwaardiging over Blackwater's oorlogsmisdaden
De moorden en andere misdaden van de Amerikaanse "beveiligingsfirma" Blackwater in Irak hebben verontwaardiging opgeroepen. Zelfs bij Amerikaanse Democraten en politici van de Duitse regeringspartijen en andere Navolanden, die destijds instemden met de Amerikaans-Britse oorlog tegen Irak. Maar de verontwaardiging uit deze hoek is schijnheilig en leugenachtig.
Die Tageszeitung (BRD), 18 oktober 2007
 
Afghaanse missie in gevaar, waarschuwen Europese experts
Terwijl de Conservatieve Canadese regering deze week plannen aankondigde voor een militaire aanwezigheid van Canadese troepen in Afghanistan voor tenminste twee jaar nŠ de huidige deadline van 2009 heeft een invloedrijke Britse denktank gewaarschuwd dat de Navo meer mankracht nodig heeft om tegenwicht te bieden aan een gebrek van samenhangende strategie en interne eenheid.
The Ottawa Citizen (Can.), 18 oktober 2007
 
Verraad in ruil voor behandeling
Zijn kalme voorkomen is in tegenspraak met de persoonlijke tragedie die zijn leven is. Journalist Bassam Al-Wahidi, 30 jaar oud, staat op de rand van toegeven aan altijddurende duisternis. Dit zal gebeuren als hij geen operatie ondergaat om zijn netvlies te repositioneren, een operatie die hij vorige maand had moeten ondergaan in een Palestijns ziekenhuis in Jeruzalem.
Al Ahram (Egypte), 17 oktober 2007
 
Witte kerels met geweren: Canadese soldaten in Afghanistan
Op een paar uitzonderingen na heeft de media-aandacht voor de Canadese militaire missie in Afghanistan over het algemeen welwillend gestaan tegenover de beweringen en acties van Canadese militaire functionarissen. De bedoeling van dit artikel is het werpen van licht op de aspecten van de missie die minder aandacht krijgen, en waarover de functionarissen van strijdkrachten en regering maar zelden spreken.
Z Magazine (VS), 15 oktober 2007
 
'Veel mensen in het Amerikaanse leger vinden Bush en Cheney ongeleide projectielen'
In een interview met Der Spiegel spreekt de in Amsterdam wonende militaire historicus Gabriel Kolko over het vooruitzicht van een oorlog met Iran en betoogt hij dat 'veel mensen in het Amerikaanse leger Bush en Cheney ongeleide projectielen vinden'.
Der Spiegel (BRD), 15 oktober 2007
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |