menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 48, 2007
28 november

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Record aantal nucleaire diefstallen
 
In Canada wordt dit jaar een record hoeveelheid laag radioactief materiaal, het soort waarvan terroristen vuile bommen zouden kunnen maken, vermist. Daardoor is ongerustheid ontstaan over de effectiviteit van de federale controle op nucleair materiaal. Dit nieuws valt samen met een bijeenkomst van het Internationale Atoom Energie Agentschap (IAEA) in Europa waar aan specialisten op het gebied van nucleair contraterrorisme is verteld dat het aantal gevallen van nucleaire smokkel sinds 2006 met een viervoud is gestegen, een verdere aanwijzing dat door al-Qaida geÔnspireerde radicalen mogelijkerwijs aan het proberen zijn om radioactief materiaal voor een bom te verkrijgen. Een dergelijk plan zou allereerst bedoeld zijn om paniek te veroorzaken en niet zozeer grote aantallen slachtoffers.
 
Volgens de Canadian Nuclear Safety Commission (CNSC) zijn er tot dusver in Canada dit jaar 26 radioactieve bronnen vermist of gestolen in vergelijking met 15 vorig jaar en een dozijn in 2005. Veertien daarvan zijn tot nu toe niet teruggevonden, twee keer zoveel als vorig jaar en bijna drie keer zoveel als het aantal uit 2005 dat nog steeds zoek is. In veel gevallen gaat het om produkten van meet- en onderzoeksapparatuur uit de medische sector, industrie, landbouw en wetenschappelijk onderzoek. Richard Hoskins, een expert op het gebied van nucleaire smokkel van de IAEA maakt zich grote zorgen over de 1226 gevallen van nucleaire smokkel die sinds 1993 overal ter wereld zijn gerapporteerd, waaronder 18 gevallen van hoog verrijkt uranium of plutonium.
 
The Ottawa Citizen (Can.), 23 november 2007
 

 
Ex-commandant in Irak: breng de troepen terug
 
Luitenant-generaal b.d. Ricardo Sanchez, de opperbevelhebber in Irak kort na de val van Bagdad tot 2004, heeft gezegd dat hij wetgeving van de Democraten steunt die het gros van de troepen binnen een jaar naar huis wil brengen. Deze maand heeft het Huis van Afgevaardigden een begrotingswet van 50 miljard dollar aangenomen om te betalen voor gevechtsoperaties, mits die per 15 december 2008 worden beŽindigd. Het Witte Huis dreigde met een veto en de Republikeinen in de Senaat hebben de wet geblokkeerd. Het Pentagon heeft verklaard dat rond Kerstmis beŽindiging van de contracten zal worden aangekondigd voor in totaal 200.000 burgerambtenaren en huurlingen uit de particuliere sector, tenzij het Conges een begrotingsvoorstel aanneemt dat president Bush bereid is te tekenen.
 
"De verbeteringen in de veiligheid tengevolge van de moed en het bloed van onze troepen zijn niet gevolgd door bereidheid van de Iraakse leiders om de moeilijke keuzes te maken die nodig zijn om vrede in hun land te brengen", aldus Sanchez. In oktober zei de generaal al tegen verslaggevers, dat de VS-operatie in Irak een "nachtmerrie zonder eind in zicht" was. Hij noemde het besluit van Bush om dit jaar 30.000 extra troepen in Irak in te zetten een "wanhopige poging" om jaren van verkeerde politiek in Irak goed te maken.
 
Associated Press (VS), 21 november 2007
 

 
Tientallen arrestaties bij anti-oorlogsprotest
 
In Olympia in de staat Washington zijn meer dan veertig mensen gearresteerd toen anti-oorlogsdemonstranten opnieuw probeerden transporten van militair materieel naar de plaatselijke brigade van het VS-leger te blokkeren, waarbij zelfs cement op de rails werd gegoten bij een mislukte poging om de treinen te stoppen. Politie in relbestrijdingstenue vuurde pepperspray in een menigte van meer dan 150 demonstranten in de haven van Olympia. Uiteindelijk konden verschillende militaire konvooien doorbreken.
 
Andrew Yankey van de anti-oorlogsgroep Olympia Port Militarization Resistance vertelde Associated Press dat de demonstranten zich niet richtten tegen de soldaten die onlangs uit Irak zijn teruggekomen, maar het materieel dat waarschijnlijk binnenkort weer zal worden verscheept naar de oorlog willen stoppen. "De soldaten zijn weer thuis en daar zijn we echt blij om," zei Yankey. "Het gaat ons om het militair materieel. zolang de regering weigert gehoor te geven aan de wil van de grote meerderheid van de mensen die willen dat er een eind aan deze oorlog komt, is het niet veilig dat dit materieel weer in handen van het leger komt, omdat het dan de oorlog in Irak zal blijven ondersteunen."
 
Associated Press, 14 november 2007
 

Onvertaalde berichten:

VN-functionaris: IsraŽlisch beleg Gaza brengt extremisme en menselijk lijden voort
Een hogere functionaris van de Verenigde Naties heeft een nog niet eerder vertoond beroep gedaan op Britse parlementariŽrs om hun invloed te gebruiken voor het verlichten van de gevolgen van "willekeurige" en "illegale" IsraŽlische sancties in Gaza. De sancties vertonen een "fundamentele onmenselijkheid" en "dienen de agenda van extremisten".
The Independent (GB), 23 november 2007
 
Afghaanse burgerdoden roepen verdriet, woede en wantrouwen op
Het afgrijselijke incident van 6 november buiten de New Baghlan Sugar mill, waarbij zeventig schoolkinderen, zes parlementsleden en een tiental andere mensen de dood vonden, werd aanvankelijk beschreven als de ergste terreuraanslag in Afghanistan tot nu toe. Maar de Taliban hebben onmiddellijk ontkend hiervoor verantwoordelijk te zijn. En in de loop van twee weken zijn er getuigen opgestaan die de Afghaanse veiligheidstroepen de schuld geven.
Washington Post (VS), 21 november 2007
 
Met Likud verbonden haviken willen Annapolis ondermijnen
Ondanks de vrijwel algemene scepsis over de vooruitzichten van een serieus nieuw vredesproces als gevolg van de IsraŽlisch-Palestijnse top in Annapolis volgende week, neemt een inmiddels vertrouwde kliek van neoconservatieve haviken rondom de Likud-partijleider, de vroegere IsraŽlische premier Binyamin Netanyahu, geen enkel risico.
Inter Press Service (Int.), 21 november 2007
 
"Pakistaanse kernwapens staan al onder Amerikaanse controle"
De kernwapens van Pakistaan staan al onder Amerikaanse controle terwijl verschillende analisten zich in het zweet werken over dit onderwerp, aldus een gerespecteerd vakblad over inlichtingendiensten.
Times Of India (Ind.), 20 november 2007
 
"Een miljoen" dakloos in SomaliŽ
Een miljoen mensen zijn dakloos in SomaliŽ, aldus het vluchtelingenagentschap van de VN. Mensen zijn hun huizen uit gejaagd door opnieuw opgelaaid conflict tussen islamistische opstandelingen en door EthiopiŽ gesteunde regeringstroepen.
BBC News (GB), 20 november 2007
 
"Verontrustende aantallen" door Navo veroorzaakte Afghaanse burgerdoden, aldus VN
De hoogste mensenrechtenfunctionaris van de VN heeft gezegd dat het aantal door de Navo-strijdkrachten veroorzaakte burgerdoden in Afghanistan "verontrustende hoogten" heeft bereikt dit jaar, en riep de internatioale troepen op om compensatie te betalen aan de slachtoffers.
The Associated Press (VS), 20 november 2007
 
IsraŽl's Syrische luchtaanval gericht op Iran
Tot eind oktober was de algemeen aanvaarde uitleg over de IsraŽlische luchtaanval op 6 september in SyriŽ dat deze was uitgelokt door dramatische satellietbeelden die erop wezen dat SyriŽ een nucleaire reactor aan het bouwen was met hulp van Noord-Korea. Maar nieuwe satellietbewijzen hebben dit verhaal ontkracht.
Inter Press Service (Int.), 19 november 2007
 
Experts pleiten voor Amerikaanse aanval op Pakistan
Twee experts hebben voorgesteld dat de VS preventieve actie moet ondernemen om Pakistan's kerwapens veilig te stellen voordat deze in verkeerde handen vallen.
Daily Times (Pakistan), 19 november 2007
 
"Coalitie kan niet winnen in Irak of Afghanistan"
Eťn van de Australische top-experts op defensiegebied zegt dat de door de VS geleide coalitie de conflicten in Irak en Afghanistan geen van beide kan winnen.
ABC News (AustraliŽ), 18 november 2007
 
... En nog meer onwaarheden van de regering
De Canadese regering heeft veel onwaarheden verteld over martelingen in Afghanistan. Zij ziet, hoort en weet niets - zelfs niet nadat haar eigen diplomaten en inspecteurs stapels rapporten hebben geschreven. Maar sommige van deze rapporten zijn nu openbaar gemaakt, op gerechtelijk bevel.
The Globe and Mail (Canada), 17 november 2007 - hoofdredactioneel commentaar
 
Vijftienduizend of meer Amerikaanse doden in Irak-oorlog?
Het Pentagon heeft het werkelijke aantal Amerikaanse slachtoffers van de Irak-oorlog verborgen gehouden. Het werkelijke aantal overtreft de vijftienduizend, en CBS News kan dit bewijzen.
Counterpunch (VS), 17 november 2007
 
De spion die wil dat IsraŽl gaat praten
Efraim Halevy, het vroegere hoofd van de IsraŽlische inlichtingendienst Mossad, gaf zijn memoires als titel "Man in de schaduwen". Maar nu hij in het volle zonlicht staat heeft de gepensioneerde spionnenbaas een paar verbazingwekkend tegendraadse dingen te zeggen over Iran en SyriŽ.
Washington Post (VS), 11 november 2007
 
Hoe Cheney de inlichtingen over Iran manipuleerde
De overeenkomsten tussen Cheney's pogingen om de inlichtingen over Irak en over Iran te manipuleren zijn de moeite van het opmerken waard, maar dit geldt ook voor de verschillen. Cheney heeft mogelijk een grotere invloed op de inhoud van het inlichtingenwerk over Iran om dit aan te passen aan het beleid dat hij nastreeft dan hij in 2002 had in het geval van Irak.
Huffington Post (VS), 9 november 2007
 
Daklozen in VS vaak militaire veteranen
Meer dan 195.800 veteranen uit het Amerikaanse leger waren het afgelopen jaar dakloos, en er zijn "verontrustende" aanwijzingen dat veel militairen die terugkeren uit Irak en Afghanistan hetzelfde lot wacht, aldus een studie die op 8 november verscheen.
Seattle Times (VS), 9 november 2007
 
Iraakse regering aan VN: "verleng mandaat Amerikaanse bezetting niet"
Bush heeft de dekmantel van de VN nodig om de bezetting van Irak te rechtvaardigen, maar de enige manier waarop hij het aflopende VN-mandaat kan verlengen is door de fragiele Iraakse democratie uit te sluiten van dit proces.
Joshua Holland and Raed Jarrar in AlterNet (VS), 9 november 2007
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |