menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 2, 2008
7 januari

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Britten zien af van 'Oorlog tegen terreur'-etiket
 
De Britse regering zal de woorden 'oorlog tegen het terrorisme' niet langer gebruiken om aanslagen op het publiek te omschrijven, aldus de hoogste Britse procureur-generaal. Sir Ken Macdonald zei dat fanatieke terroristen geen soldaten zijn die vechten in een oorlog, maar simpelweg leden van een zinloze 'cultus des doods'. Macdonald zei:"We verzetten ons tegen dit soort oorlogstaal en ik denk dat de regering inmiddels ook dit standpunt heeft ingenomen." Hij zei ook dat Londen geen slagveld is. "De mensen die op 7 juli werden vermoord zijn geen oorlogsslachtoffers. De mannen die hen vermoordden zijn geen soldaten. Het zijn fanatiekelingen, narcisten, moordenaars en criminelen en als zodanig moet tegen hen worden opgetreden."
 
Zijn uitlatingen zijn een teken voor veranderd taalgebruik in regeringskringen. Men is er achter gekomen dat oorlogstaal over terrorisme uitpakt als rekruteringsinstrument voor al-Qaida, dat de strijd ook ziet als een oorlog tussen de islam en het westen. Ook de term 'islamterrorisme' zal niet langer worden gehanteerd. Regeringsfunctionarissen zien dit begrip als nutteloos, omdat het een rechtstreeks verband legt tussen godsdienst en terroristische wreedheden.
 
Daily Mail (GB), 28 december 2007
 

 
Saddam distribueerde meer voedsel dan VS
 
De aankondiging van de Iraakse regering dat de maandelijkse voedselrantsoenen worden gehalveerd laat veel Irakezen zich afvragen hoe ze kunnen overleven. De regering wil ook het aantal mensen die afhankelijk zijn van de distributie tegen juni 2008 terugbrengen met vijf miljoen. Als reden wordt opgegeven "onvoldoende fondsen en een gierende inflatie". Het Iraakse systeem voor voedselrantsoenering werd in 1991 geïntroduceerd door de regering van Saddam Hoessein als antwoord op de economische sancties van de VN. Families kregen maandelijks een basisrantsoen van voedingsmiddelen, omdat de Iraakse dinar en de economie in elkaar waren gestort. De sancties doodden volgens de VN een half miljoen Iraakse kinderen en evenveel volwassenen. Het programma van voedselrantsoenen werd voortgezet tijdens de door de VS geleide bezetting.
 
Er is veel kritiek op de nu aangekondigde bezuinigingen. De Iraakse regering is niet in staat om de rantsoenen te verschaffen met ettelijke miljarden dollar ter beschikking, terwijl Saddam Hoessein het programma kon volhouden met minder dan een miljard dollar. Er zijn bijna 10 miljoen mensen in Irak afhankelijk van de rantsoenen.
 
Inter Press Service (Rome), 27 december 2007
 

 
Strijders voor vrede
 
Combatants for Peace (CFP) is een gemengd Israëlisch-Palestijnse groep die bestaat uit ex-soldaten en ex-activisten die samen zijn gekomen op zoek naar de onvindbare heilige graal van de vrede. Maar ze gaan met hun boodschap ook de straat op, zoals toen ze afgelopen week in Tel Aviv een bijeenkomst belegden met een groep tieners die na hun schooltijd het leger in moeten. Twee Israëlische veteranen zaten naast een voormalig lid van de Palestijnse Fatah-militie om aan de scholieren hun tocht van vechtende teenager tot volwassen vredesmaker te beschrijven.
 
Itama Shapira (27, Israëli) vertelde hoe hij na zijn diensttijd meer dan een jaar in een black-out van drank en drugs had geleefd. Over zijn ervaringen in het leger: "Je rukt uit om een bommenlegger te pakken en tijdens die operatie begint iemand die er niets mee te maken heeft op jouw peloton te schieten. Dus we beantwoorden het vuur en schieten die man dood. Een week later ontploft er weer een bom en de dader blijkt de broer te zijn van de man die we doodgeschoten hebben. En zo gaat het maar door." Usama, een Palestijn van middelbare leeftijd uit Ramallah, werd gearresteerd voor "stenen en Molotovs gooien," tijdens de eerste Intifadah. Hij zat drie jaar inde gevangenis en kwam vrij op 17-jarige leeftijd. Hij voelde zich als een man van 25. Tegen de tijd dat de tweede Intifadah losbarstte, had hij besloten dat geweldloosheid de enige weg tot vrede voor zijn volk was en sloot zich aan bij Combatants for Peace. Vrij bijzonder omdat weinig Palestijnen na de jarenlange bezetting nog in vredesgroepen geloven.
 
CFP is belangrijk omdat het een vacuüm probeert op te vullen dat anders bezet wordt door minder vreedzame groepen aan beide kanten. Vooral omdat ze met kinderen werken die de soldaten van morgen zijn en goot belang hebben bij kennis uit de eerste hand over de situatie tijdens hun diensttijd.
 
The Guardian (GB), 25 december 2007
 

Onvertaalde berichten:

Waarom de Amerikaanse strategie tegen Iran afbrokkelt
"Waarheen je je ook wendt, is het Iraanse beleid gericht op instabiliteit en chaos", zo luidde vorige maand de waarschuwing van de Amerikaanse minister van Defensie Gates aan functionarissen van de Golfstaten. Maar in werkelijkheid zie je - waarheen je je ook wendt, van Qatar naar Saudi-Arabië naar Egypte - Iraanse leiders die al lang bestaande taboes doorbreken door middel van hartelijke ontmoetingen met hun Arabische ambtsgenoten.
Christian Science Monitor (VS), 4 januari 2008
 
Directeur hulporganisatie: Taliban beheersen 's nachts kwart van Afghanistan
Het is "een slecht jaar geweest in Afghanistan", met duizenden doden, waaronder honderden Afghaanse politiemensen, en grote stukken van het land waar de regering niets te zeggen heeft. De Navo-troepen die de Taliban-guerilla bestrijden zijn niet eens in staat om de hoofdwegen te bewaken, en sommigen vragen zich af: is dit een "Mission impossible"?
The Raw Story (VS), 3 januari 2008
 
De doofpot van de CIA
Meer dan vijf jaar geleden riepen het Congres en president Bush de onderzoekscommissie in het leven die de waarheid over "11 september" boven tafel moest krijgen. De commissie had een breed mandaat, waar uitdrukkelijk ook de inlichtingendiensten onder vielen. Maar de recente onthullingen dat de CIA de videobanden van ondervragingen van leden van al-Qaida vernietigde leidt tot de conclusie dat de dienst het onderzoek heeft gedwarsboomd, zo schrijven twee commissieleden nu.
New York Times (VS), 2 januari 2008
 
Snelweg 443: de verboden weg van Israël
De weg loopt recht door het hart van de bezette Westelijke Jordaanoever, maar Palestijnen mogen zelfs geen voet zetten op het asfalt dat door hun voorouders gelegd werd.
The Independent (GB), 2 januari 2008
 
Hoe Groot-Brittannië partij werd in een misdaad die mogelijk een miljoen levens kostte
Het feit dat Groot-Brittannië geen geschreven grondwet heeft maakte het voor Blair en zijn adviseurs mogelijk om oorlog te gaan voeren zonder parlement of publiek hierbij te betrekken.
George Monbiot in The Guardian (GB), 1 januari 2008
 
Diplomaten uitgewezen "op aanstichten van VS"
Twee Europese diplomaten, beschuldigd van het houden van geheime besprekingen met de Taliban in Afghanistan, werden het land uitgegooid als gevolg van een klacht van de VS, aldus inlichtingenfunctionarissen in Kabul.
Sunday Telegraph (GB), 31 december 2007
 
Zaak in Pakistan nog lang niet gesloten
De moord op Bhutto en de versie die de regering geeft van de gebeurtenissen vormen aanleiding tot vrees over de reikwijdte van militanten en de mogelijkheid van medeplichtigheid van de regering in de aanslag.
Los Angeles Times (VS), 30 december 2007
 
Democratie: een existentiële bedreiging?
Deels geïnspireerd door het Freedom Charter van Zuid-Afrika en het Noord-Ierse Belfast Agreement, stelt de veel bescheidener One State Declaration - opgesteld door een groep Palestijnse, Israëlische en internationale academici en activisten - dat "het historische land van Palestina behoort aan allen die erin wonen en aan diegenen die eruit verdreven werden sinds 1948, ongeacht hun religie, etniciteit, oorsprong of huidige burgerschapsstatus". Het is precies deze fundamentele nadruk op gelijkheid die door Zionisten wordt gezien als een existentiële bedreiging voor Israël, omdat het de inherent discriminerende fundamenten ondermijnt die de Joodse burgers een bevoorrechte positie geeft boven alle anderen.
Ali Abunimah and Omar Barghouti in The Guardian (GB), 30 december 2007
 
Ze geven niet al-Qaida de schuld, maar Musharraf
Onze dappere televisieverslaggevers laten ons weten dat de partijgenoten van Benazir Bhutto die Musharraf een "moordenaar" noemen dat doen omdat ze vinden dat hij niet voor genoeg beveiliging voor Benazir gezorgd had. Klopt niet. Ze roepen dit omdat ze geloven dat Musharraf haar vermoord heeft.
Robert Fisk in The Independent (GB), 29 december 2007
 
Het begin van het einde in Irak?
De VS heeft in 2007 werkelijke operationele successen geboekt in Irak, maar er zijn nog maar weinig tekenen dat het land ook werkelijk gepacificeerd is. Plaatselijke krijgsheren in Sunnitische gebieden werken nu samen met Amerikaanse troepen in plaats van ze aan te vallen, maar met hetzelfde gemak kan dat morgen weer veranderen.
The Independent (GB), 29 december 2007
 
En de kernwapens dan?
De moord op de vroegere Pakistaanse premier Benazir Bhutto herinnert ons meedogenloos aan een onbeantwoorde vraag waar de meesten van ons maar liever niet aan denken: hoe veilig zijn de Pakistaanse kernwapens?
Newsweek (VS), 28 december 2007
 
Regering brengt dood en vernietiging terug naar Somalië
Ongeveer drie maanden geleden dwong de Somalische Federale Overgangsregering premier Ali Mohamed Gedi tot vertrek. Vreemd genoeg zorgde deze politieke stoelendans voor veel schreeuwende krantenkoppen. Intussen ging het échte verhaal - de enorme humanitaire ramp die zich aan het ontvouwen is - onopgemerkt door.
Antiwar.com (VS), 27 december 2007
 
Top tien van mythen over Irak 2007
Over de "surge", de betrokkenheid van Iran, de bevrijding van Iraakse vrouwen, en andere mythen.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 26 december 2007
 
De "surge": illusie en werkelijkheid
Het verhaal in de media is deze dagen het succes van de Amerikaanse "surge", die 30.000 extra troepen Irak in heeft gestuurd sinds begin 2007. Maar in werkelijkheid zijn de afname van het geweld in Bagdad en de relatieve rust in West-Irak beide de rust die volgt in het kielzog van etnische zuiveringen.
Foreign Policy in Focus (VS), 25 december 2007
 
Hoofd CIA sleept Witte Huis mee in storm over martelingen-doofpot
Het CIA-hoofd dat bevel gaf tot de vernietiging van geheime videobanden van de hardhandige ondervraging van twee al-Qaidaverdachten heeft aangegeven dat hij mogelijk zal streven naar immuniteit van rechtsvervolging in ruil voor zijn getuigenis voor de commissie voor de inlichtingendiensten van het Amerikaanse Congres.
Sunday Times (GB), 23 december 2007
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |