menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 6, 2008
4 februari

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Mosul in het vizier
 
Duizenden soldaten van de Iraakse landmacht kwamen afgelopen zondag aan in de noordelijke stad Mosul voor een grootscheeps offensief van de regering tegen al-Qaida en andere sunnitische strijders. Het gaat onder meer om Iraakse special forces, gemechaniseerde infanterie, tanks en vliegtuigen. Het is de grootste operatie van het nieuwe Iraakse leger tot nu toe.
 
Defensiewoordvoerder generaal-majoor Mohamed Al-Askari wilde geen precies aantal troepen noemen dat aan het offensief zou deelnemen, maar andere functionarissen zeiden dat het ging om rond de 3000 soldaten van de 9e divisie plus 3000 politiemensen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens Askari zou de operatie ook het woestijngebied dicht bij de grens met SyriŽ omvatten. Minister van Defensie Abdul-Qadir Al-Obeidi vertelde journalisten: "De situatie is veel erger dan we dachten. De beslissende slag met al-Qaida staat op het punt te beginnen."
 
Al-Askari zei dat Amerikaanse troepen aan de aanval zullen deelnemen. De VS hebben rond de 3000 militairen in Mosul, de hoofdstad van de provincie Niniveh. Voor de Amerikanen brengt de slag om Mosul mogelijk slecht nieuws. De stad vormde geen onderdeel van het veiligheidsplan van de Amerikaanse commandant in Irak generaal Petraeus en er zijn geen ondersteunende sunnitische stammilities (zogeheten Awakening Councils) gevormd. Het is onduidelijk hoe het Iraakse leger - grotendeels gedomineerd door Koerden en sjiieten - in de sunnitische provincie kan opereren zonder steun van en samenwerking met de lokale bevolking.
 
Mosul is een broeinest van spanningen tussen Arabieren en Koerden. Veel Arabische inwoners zijn bang dat de regering een door de Koerden beoogde 'vrijwillige' verhuizing van de Arabieren uit omstreden gebieden zal steunen, zoals ook in Kirkuk is gebeurd.
 
Al-Ahram Weekly (Egypte), 31 januari 2008
 

 
Vrouwen betogen in Talibanbolwerk tegen ontvoering van VS-hulpverleenster
 
Rond de 500 Afghaanse vrouwen, veelal in burka , hebben in Kandahar gedemonstreerd tegen de ontvoering van een Amerikaanse hulpverleenster. De demonstratieve bijeenkomst in een bruiloftszaal was een unieke manifestatie van de wensen van vrouwen in deze conservatieve zuidelijke provincie van Afghanistan. De bijeenkomst duurde 90 minuten en omvatte oproepen en gebeden. Er werd een beroep gedaan op de autoriteiten om de Amerikaanse te vinden en op haar kidnappers om haar vrij te laten.
 
Cyd Mizell en haar Afghaanse chauffeur Abdul Hadi werden door gewapende overvallers ontvoerd in een woonwijk van Kandahar. De ontvoering is nog niet opgeŽist en het is nog onduidelijk wie er achter zit. Rona Tareen van de Kandahaarse Vrouwenbond vroeg om onmiddellijke vrijlating van de ontvoerden en vertelde dat Mizell de vrouwen in Kandahar helpt met kleine zakelijke projecten. "Haar ontvoering gaat in tegen onze cultuur en tradities," aldus Tareen.
 
Mizell doceert Engels aan de universiteit van Kandahar en geeft les in borduurwerk op een meisjesschool. Ze spreekt de lokale taal Pusthtun goed en is betrokken bij hulpprojecten van de Asian Rural Life Development Foundation.
 
Associated Press (VS), 29 januari 2008
 

 
Beste soldaten, jullie regering heeft jullie belogen
 
Als jonge Amerikaanse mannen en vrouwen tekenen voor het leger van de Verenigde Staten doet onze regering een belofte aan ze: Als ze gewond raken in diensttijd zullen ze de verzorging krijgen die ze nodig hebben. Helaas is dit voor tienduizenden veteranen die in Irak en Afghanistan hebben gediend een belofte die alleen bestaat op papier. In februari vorig jaar bracht de Washington Post een reportage over de erbarmelijke omstandigheden, waaronder invalide militairen werden behandeld in het Walter Reed Army Medical Center. Een verhaal over afbrokkelende muren, muizenkeutels, dode kakkerlakken. smerige tapijten, goedkope matrassen en een douche van waaruit je via een rottend plafond de badkuip op de verdieping erboven kon zien. Er was veel tumult in Washington na dat verhaal, maar de controverse heeft het probleem van de ontoereikende medische zorg voor veteranen niet opgelost. In veel gevallen staan de gewonde soldaten er nog steeds alleen voor als ze hulp zoeken.
 
Inmiddels stijgt het aantal zelfmoorden onder veteranen. Volgens een onderzoek van CBS in november zijn het er nu 120 per week, meer dan 6000 per jaar. 200.000 zijn dakloos, waaronder een toenemend aantal jongeren die in Irak en Afghanistan hebben gediend.
 
Antiwar.com (VS), 26 januari 2008
 

Onvertaalde berichten:

Race om sancties tegen Iran komt op stoom
Het volgende Iran-rapport van het hoofd van de IAEA wordt begin maart verwacht. Zelfs nu Teheran volledig heeft meegewerkt en er geen bewijs is voor militaire toepassing van nucleaire activiteit staat de VN op het punt om het land nieuwe strenge sancties op te leggen, door een Amerikaanse regeringswoordvoerder "strafsancties" genoemd.
Asia Times (Hong Kong), 31 januari 2008
 
Karzai betwijfelt nut van meer troepen voor Afghaanse veiligheidssituatie
President Hamid Karzai heeft twijfels uitgesproken over de vraag of de inzet van meer buitenlandse troepen in Afghanistan de veiligheidssituatie zou verbeteren. Hij deed dit in een interview met een Duitse krant.
Deutsche Presse Agentur (BRD), 30 januari 2008
 
Geen derde front in Pakistan
Functionarissen van de Amerikaanse inlichtingendiensten en binnenlandse veiligheid geven zonder aarzelingen toe dat al-Qaida terug is, en dat de beweging floreert in delen van Pakistan en het buurland Afghanistan, samen met een groeiende Talibanbeweging.
William M. Arkin in The Washington Post (VS), 28 januari 2008
 
"Als er niet binnen drie maanden iets verandert, komt er weer oorlog"
"Als er niet binnen drie maanden iets verandert, komt er weer oorlog", zegt Abu Marouf, de commandant van 13.000 strijders die eerder de Amerikanen bestreden. Hij en zijn manschappen liepen vorig jaar over naar de andere kant om al-Qaida te bestrijden, en versloegen deze in zijn voornaamste bolwerk in en rond Falluja.
Patrick Cockburn in The Independent (GB), 28 januari 2008
 
De echte "surge" van 2007: burgerdoden in Irak en Afghanistan
Het Pentagon heeft pasgeleden optimistische cijfers vrijgegeven over het geweld in Irak. Wat men echter maar niet vermeldde, was dat het totaal van het geweld daar weliswaar afgenomen is in de afgelopen paar maanden, maar dat het aantal burgerdoden door Amerikaans toedoen ongeveer zeventig procent is gestegen in vergelijking met het voorgaande jaar.
ZNet (VS), 27 januari 2008
 
Irakezen: "VS grootste producent van terreur"
Verbroken beloften hebben een dramatische toename teweeggebracht van anti-Amerikaanse gevoelens in alle delen van de hoofdstad van de Iraakse provincie Diyala.
Inter Press Service (Int.), 26 januari 2008
 
Geheime operaties: steun of ondermijning van de "oorlog tegen terreur"?
Een interne strijd is zich aan het ontvouwen voor een militair onderzoekshof. Ter discussie staat een incident met burgerdoden vorig jaar in Afghanistan. Maar wat werkelijk aan de orde is, zijn de speciale operaties en de rol die deze spelen in de "oorlog tegen terreur".
William M. Arkin in The Washington Post (VS), 25 januari 2008
 
Afghaanse president: Britten hebben zaken erger gemaakt
Groot-BrittanniŽ en Afghanistan kregen spectaculair ruzie nadat president Karzai zijn Britse bondgenoten beschuldigde van het verprutsen van de militaire operatie in Helmand en de vooruitzichten voor het gebied anderhalf jaar achteruit te hebben gezet.
The Times (GB), 25 januari 2008
 
Mensen in Gaza dagen nep-vredesproces uit
Het blijkt de top van Annapolis en het nep-"vredesproces" dat er nieuw leven door moest krijgen allang dood zijn - het graf in geholpen door tienduizenden ongewapende Palestijnen die de grens overtrokken naar Egypte om in hun basisbehoeften te voorzien. Hamas heeft verschillende signalen uitgezonden van bereidheid tot een informeel staakt-het-vuren met IsraŽl. Maar het politieke perspectief dat uitgezet werd in Annapolis en de tijd daarna vereist dat Mahmoud Abbas samenwerkt met IsraŽl in het verpletteren van Hamas, niet dat hij probeert om de Palestijnse nationale eenheid te herstellen.
Joel Beinin in Informed Comment (VS), 25 januari 2008
 
Waarom het vonnis van Josť Padilla de afschuw zou moeten wekken van alle Amerikanen
Het nieuws dat Amerikaans staatsburger Josť Padilla is veroordeeld tot meer dan 17 jaar gevangenisstraf zou tot grote woede moeten leiden in de Verenigde Staten, hoewel het onwaarschijnlijk is dat er meer zal zijn dan een rimpeltje.
Huffington Post (VS), 23 januari 2008
 
De soevereiniteit-schertsvertoning
De coalitie bracht het brengen van democratie aan het "bevrijde" land met veel fanfare toen ze de teugels overgaf aan de Iraakse regering. Maar men verzekerde zich er ook van dat diezelfde coalitie volledig controle hield.
Jonathan Steele in The Guardian (GB), 23 januari 2008
 
Valse voorwendselen
Direct na "11 september" voerden president Bush en zeven topfunctionarissen van zijn regering een zorgvuldig opgezette campagne van desinformatie over de dreiging van het Irak van Saddam Hussein.
The Center for Public Integrity (VS), 23 januari 2008
 
Hoe de twee biljoen dollar van de Irak-oorlog besteed had kunnen worden
In de oorlog zijn de dingen maar zelden wat ze lijken. In 2003, in de aanloop naar de Amerikaanse invasie van Irak, hield het Pentagon hardnekkig vol dat de oorlog een goedkope zou worden. Ruwweg 50 miljard zou het maar kosten om de wereld van Saddam Hussein. We weten nu dat dit de eerste zou zijn van een hele reeks misrekeningen.
Toronto Star (Can.), 21 januari 2008
 
De Europese medeplichtigheid aan IsraŽl's langzame genocide
De Europese Unie, de grootste handelspartner van IsraŽl, kijkt toe terwijl IsraŽl zijn barbaarse belegering van Gaza verder aantrekt en verder gaat met de collectieve bestraffing van anderhalf miljoen Palestijnse burgers.
Omar Barghouti in The Electronic Intifadah (Int.), 21 januari 2008
 
Opiumvelden verspreiden zich over Irak terwijl boeren proberen rond te komen
De teelt van opiumpapavers waarvan uiteindelijk heroine wordt gemaakt verspreidt zich snel door Irak, nu boeren ondervinden dat ze niet langer in hun levensonderhoud kunnen voorzien met traditionele gewassen.
Patrick Cockburn in The Independent, 17 januari 2008
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |