menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 8, 2008
18 februari

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Die oorlog hebben we niet tegengehouden, maar de volgende misschien wel
 
Deze week vijf jaar geleden waren de meeste lezers van deze krant van plan om te gaan demonstreren. Opmerkelijk genoeg stonden net zoveel lezers van de [conservatieve] Daily Telegraph klaar om hetzelfde te doen. Voor de meesten die op 15 februari 2003 demonstreerden tegen de Irakoorlog was het de eerste keer in hun leven dat ze tegen wat dan ook betoogden. Het was een vorm van protest zoals Engeland nog nooit had gezien, uniek wat betreft diversiteit en indrukwekkend qua eensgezindheid.
 
De demonstratie kon de oorlog niet stoppen. We hoopten dat het massale protest de Britse regering kon dwingen om het agressieve bondgenootschap met Bush te laten varen en dat die door het daardoor teweeg gebrachte internationale isolement onder toenemende binnenlandse druk zou komen te staan. We kwamen daar dichtbij zoals Donald Rumsfeld later duidelijk maakte. Na 15 februari deelde Washington aan Blair mee dat hij eventueel buiten de oorlog kon blijven als hij dat wilde.
 
De premier negeerde dat aanbod, net zoals de mensen die hij vertegenwoordigt. Maar mislukken is niet hetzelfde als geen verschil maken. 15 februari heeft sindsdien een lange schaduw geworpen over de Britse politiek en bijgedragen aan het vertrek van Blair onder omstandigheden - gehaat door het publiek en met een ontredderde partij - waarvoor hij nauwelijks gekozen kan hebben. Welke oorlog hebben we gestopt? Misschien de volgende.
 
Andrew Murray van Stop the War Coalition in The Guardian (GB), 13 februari 2008
 

 
Geheime Afghanistan-top van de coalitie
 
Normaal gesproken worden topconferenties grootscheeps aangekondigd - politiek als publiciteit. Binnenkort zal er echter in Berlijn bij wijze van uitzondering een werkelijk geheime "top" plaatsvinden. Volgens informatie van de Frankfurter Rundschau, plannen de fractievoorzitters van de CDU en de SPD, Kauder en Struck, met minister van defensie Franz Josef Jung en minister van buitenlandse zaken Steinmeier een conspiratieve bijeenkomst. Het enige thema: Afghanistan. Ondanks alle ontkenningen treft de Duitse bondsregering intensieve voorbereidingen de inzet van de Bundeswehr in Afghanistan aanmerkelijk uit te breiden. In coalitiekringen wordt gesteld dat de huidige bovengrens van 3500 soldaten zal worden losgelaten. Er zullen zeker 500 militairen extra worden uitgezonden.
 
Een cruciale rol bij het overleg tussen de coalitiepartners speelt een internationale conferentie die minister Steinmeier samen met zijn Frans collega Kochner in juni in Parijs zal bijeenroepen. Daar zal de balans worden opgemaakt over de internationale interventie in Afghanistan - en de grondslag gelegd voor de uitbreiding van het aantal troepen.
 
Frankfurter Rundschau (BRD), 13 februari 2008
 

 
Confrontatie met Iran?
 
Ik interviewde Zbigniew Brzezinski, de nationale veiligheidsadviseur van president Jimmy Carter en momenteel mentor op het gebied van de buitenlandse politiek van Barack Obama, nog voor de recente rapportage van de inlichtingendiensten over Iran. Ik vroeg hem of hij zijn apocalyptische scenario voor de Iraans-Amerikaanse betrekkingen wilde herschrijven. Dat was hij niet van plan. "Sommige mensen hebben goede redenen om bang te zijn voor een botsing tussen Iran en de VS voordat Bush over een jaar aftreedt," aldus Brzezinski. "Er zit nog steeds een aantal lieden in de regering met neo-conservatieve overtuigingen, die zich laten verleiden tot wat naar mijn mening zelfmoordpolitiek is, namelijk om het probleem Irak te verergeren door een vorm van militaire actie tegen Iran."
 
Brzezinski is bang dat de oorlog in Irak in plaats van te verminderen in intensiteit, zich nog voor het vertrek van Bush zou kunnen uitbreiden: "Oorlog heeft de neiging een eigen dynamiek te ontwikkelen. Er kunnen zich schermutselingen, incidenten of provocaties voordoen, een confrontatie met Iran, misschien een terroristische aanslag in de VS, die met enige geloofwaardigheid kan worden toegeschreven aan de IraniŽrs. Al Qaida heeft onlangs bevestigd dat het een groot strategisch belang heeft bij zo'n botsing tussen Amerika en Iran."
 
Jonathan Power in Khaleej Times (VAE), 10 februari 2008
 

Onvertaalde berichten:

Timing van Guantanamo-processen is niet toevallig
Het besluit om zes Guantanamo-gevangenen te berechten door militaire tribunalen maakt duidelijk deel uit van een bewuste inspanning om het recht te ondermijnen en de geheimhouding rond de twijfelachtige ondervragingspraktijken aldaar te het handhaven, aldus de voormalige militaire advocaat van een andere Guantanamo-gevangene.
Slate Magazine (VS), 15 februari 2008
 
Advocaten Guantanamo-gevangenen vrezen verdwijning bewijsstukken
Advocaten die gevangenen vertegenwoordigen in het militaire gevangenkamp in Guantanamo hebben de zorg uitgesproken dat de Amerikaanse regering een rechtbankbevel heeft geschonden door het wissen van video-opnamen die meer licht hadden kunnen werpen op de wettigheid van de manier waarop de gevangenen behandeld zijn.
Washington Post (VS), 14 februari 2008
 
Executies mogelijk uitgevoerd op Guantanamo
Als zes terreurverdachten ter dood worden veroordeeld op Guantanamo Bay voor de aanslagen van 11 spetember 2001 staat de mogelijkheid open dat ze op de militaire basis in Cuba geŽxecuteerd worden, buiten bereik van een eventueel beroep op een Amerikaanse rechtbank om de doodvonnissen aan te vechten. Reglementen van het Amerikaanse leger werden twee jaar geleden stilletjes veranderd om dit mogelijk te maken.
The Associated Press (VS), 13 februari 2008
 
Slachtoffer groepsverkrachting: Halliburton bracht ons tot zwijgen
Een vrouw uit Texas, die zegt slachtoffer te zijn van een groepsverkrachting door haar collega's in een kamp van het Amerikaanse bedrijf Halliburton in Bagdad, zegt dat achtendertig andere vrouwelijke werknemers soortgelijke ervaringen aan haar gemeld hebben. Velen van hen kunnen er echter niet in het openbaar over spreken vanwege clausules in hun arbeidscontract.
ABC News (VS), 12 februari 2008
 
Een slag in het donker
Iets na middernacht op 6 september 2007 vlogen tenminste vier laagvliegende IsraŽlische gevechtsvliegtuigen het Syrische luchtruim binnen en voerden een geheim bombardement uit. Het schijnbaar ongeprovoceerde bombardement was, volgens vrijwel iedere definitie, een oorlogsdaad. Maar wat bombardeerde IsraŽl precies in SyriŽ?
Seymour M. Hersh in The New Yorker (VS), 11 februari 2008
 
Leger verdonkeremaande studie over Irak-planning
Als het gaat om de planning voor de Irak-oorlog kan zelfs een niet-geheim document de status van staatsgeheim verwerven. Dit gebeurde met een gedetailleerde studie van de planning voor Irak na de oorlog, opgesteld voor het Amerikaanse leger.
New York Times (VS), 11 februari 2008
 
Witte Huis beweert dat "waterboarding" legaal is
Het Witte Huis heeft op 6 februari gezegd dat de in brede kringen als marteling veroordeelde ondervragingsmethode die bekend staat als "waterboarding" legaal is. President Bush zou de CIA kunnen toestaan om de gesimuleerde verdrinking opnieuw toe te passen onder buitengewone omstandigheden.
Los Angeles Times (VS), 7 februari 2008
 
VN-waarnemer rapporteerde IsraŽlische oorlogsmisdaden
Een militaire waarnemer van de Verenigde Naties stuurde e-mails naar huis in Canada waarin hij meldde dat IsraŽl scholen bombardeerde en een "terreurcampagne tegen het Libanese volk" voerde, aldus zijn weduwe. Kort daarna werd hij gedood door een IsraŽlische bom.
CBC News (Canada), 6 februari 2008
 
Gevangeniscommandant bevestigt bestaan geheim kamp binnen Guantanamo
Ergens tussen de met cactussen bezaaide heuvels van de marinebasis, apart van de cellen waar honderden mannen die verdacht worden van banden met al-Qaida en de Taliban nu al jaren opgesloten zitten, is een plaats die nůg strenger bewaakt wordt. Een gevangenis die zů geheim is dat zelfs de precieze locatie niet bekend mag worden.
The Associated Press (VS), 6 februari 2008
 
De tragische toekomst van Irak
Iedere analyse van de huidige staat van de voortdurende Amerikaanse bezetting van Irak die zich voor zijn informatie uitsluitend baseert op de Amerikaanse regering, de voornaamste presidentskandidaten of de grote media in de VS, zal het moeilijk hebben om enig slecht nieuws te vinden. Deze situatie is uiterst verontrustend.
Scott Ritter in Truthdig (VS), 5 februari 2008
 
Aanval op Iran vůůr presidentsverkiezingen blijft mogelijk
President Bush gelooft nog steeds dat de IraniŽrs kernwapens ontwikkelen - en de Israeli's geloven dat ook. Dus het zou de zoveelste inschattingsfout betekenen als journalisten ervan uitgaan dat de VS noch IsraŽl Iran zullen aanvallen vůůr de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november.
Leon Hadar (Cato Institute, VS) in Nieman Watchdog, 5 februari 2008
 
De echte slag om Bagdad
Verzoening tussen Sunnieten en Sji'ieten, door de VS gezien als essentieel voor politieke vooruitgang in Irak, is nog steeds niet aan het gebeuren.
The Independent (GB), 5 februari 2008
 
Als moraliteit vraagt om "wintersoldaten"
In maart dit jaar zullen de Iraq Veterans Against the War (IVAW) de "Winter soldier"-hoorzittingen organiseren in Washington. "Wintersoldaten" zijn - aldus Thomas Paine, de filosoof van de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd - diegenen die voor hun land opkomen als de toestand het meest hopeloos en somber lijkt.
Information Clearing House (VS), 4 februari 2008
 
De lichten zijn uit
De ťťn na de ander worden de lichten uitgedraaid, en valt er een morele schaduw over ons terwijl we in IsraŽl aan de rand van de afgrond staan. In de eerste week van februari werden er nůg drie lichten uitgedraaid.
Gideon Levy in Haaretz (Israel), 4 februari 2008
 
Kabul woedend over Brits plan om Taliban op te leiden
Een geheim Brits plan om militaire opleidingskampen te bouwen voor vroegere Talibanstrijders in de provincie Helmand heeft voor een nieuw dieptepunt gezorgd in de relaties tussen Afghanistan en Groot-BrittanniŽ.
Financial Times (GB), 4 februari 2008
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |