menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 12, 2008
17 maart

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Spanje ziet af van uitlevering in Guantanamo gefolterd tweetal
 
Spanje heeft het uitleveringsverzoek voor twee Britse burgers die waren vrijgelaten uit Guantanamo Bay ingetrokken. De Spaanse justitie heeft de redenering geaccepteerd dat ze na vijf jaar in Amerikaanse gevangenschap gemarteld te zijn, dusdanig zijn verzwakt dat ze niet meer in staat zijn om hun advocaten te instrueren, bewijsvoering te begrijpen of zelf getuigenis af te leggen.
 
Jamil el-Banna (45) en Omar Deghayes (38) werden ervan beschuldigd lid te zijn van een al-Qaida cel in Madrid. Bij hun terugkeer in Engeland uit Guantanamo werden ze afgelopen december gearresteerd, omdat Spanje een Europees arrestatiebevel had uitgevaardigd. Maar nu heeft de Madrileense rechter Baltasar Garzon de Britse medische rapporten aanvaard, die tot de conclusie komen dat beide mannen lijden aan posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) en andere ernstige kwalen. Banna is zwaar depressief, lijdt aan PTSS, heeft suikerziekte, hoge bloeddruk en rugpijn en zijn linkerknie is beschadigd. Deghayes lijdt ook aan PTSS en depressies, is blind aan zijn rechteroog en heeft een gebroken neus en rechterwijsvinger. Beide mannen hebben ernstige zelfmoordneigingen. Banna, afkomstig uit Londen, werd in 2002 in Gambia gearresteerd nadat hij een verzoek van de Britse inlichtingendienst MI5 had afgewezen om informant te worden.
 
The Guardian (GB), 7 maart 2008
 

 
NAVO in Afghanistan wil Russen vragen om logistieke hulp
 
De NAVO, die vandaag bijeenkomt om te praten over nieuwe strategieën voor Afghanistan, gaat zijn oude rivaal uit de Koude Oorlog om hulp vragen. De transatlantische alliantie gaat niet zover om te vragen om Russische troepen of de in de jaren tachtig gevreesde gevechtshelikopters. Dat zou koren op de propagandamolen van de Taliban zijn. Maar de NAVO is wel geïnteresseerd in Russische hulp op het gebied van transport van materieel en troepen via Russisch grondgebied. Volgens Robert Simmons, de speciale NAVO-gezant voor de Kaukasus en Centraal-Azië, gaat het om "het regelmatig gebruik maken van Russische transportmiddelen voor de bevoorrading van de NAVO-troepen in Afghanistan [en] een mogelijke Russische bijdrage in de nieuwe uitrusting voor het Afghaanse leger".
 
De ministers van buitenlandse zaken van de NAVO-landen buigen zich in Brussel ook over het Canadese ultimatum, dat het zijn troepen uit Kandahar terug zal trekken tenzij er versterking van 1000 militairen komt en beter materieel zoals transporthelikopters. Volgens een diplomatieke bron zou Frankrijk van plan zijn honderden extra troepen naar het oosten van Afghanistan te sturen in plaats van naar het zuiden [waar de Canadezen zitten]. Dat zou logischer zijn omdat het dichter bij Kaboel is waar het meeste materieel en 2000 Franse militairen gelegerd zijn. Mogelijk zou dit wel Amerikaanse soldaten in het oosten kunnen vrijmaken om de Canadezen te ondersteunen.
 
National Post (Canada), 5 maart 2008
 

 
Irak veteranen tegen de oorlog
 
In 1971 kwam de protestbeweging Vietnam-veteranen tegen de Oorlog drie dagen lang bijeen in een hotel in Detroit. Meer dan honderd veteranen vertelden over de wreedheden die ze hadden meegemaakt in Zuid-Oost-Azië. De aanleiding was het proces tegen luitenant Kelly, die opdracht had gegeven tot de massaslachting in het Vietnamese dorpje My Lai. De bijeenkomst werd 'Winter Soldier' genoemd naar een beroemd artikel van Thomas Paine. "Dit zijn tijden waarin de ziel van de mens op de proef wordt gesteld", schreef Paine over de barre winter van 1776 toen Washingtons gedemoraliseerde leger in lompen het tij keerde in de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog.
 
Deze maand is er in Washington DC vanaf 13 maart een tweede Winter Soldier bijeenkomst, deze keer georganiseerd door de protestgroep Irak-veteranen tegen de Oorlog. Soldaten uit de oorlogen in Irak en Afghanistan zullen vertellen van hun ervaring met gewelddadigheden, foltering en moord aan de hand van foto's en video's die zijn opgenomen met mobiele telefoons en digitale camera's. Ze willen niet zozeer het leger veroordelen, als wel op het grotere verband wijzen: dat het gevangenisregime van Abu Ghraib en de slachtpartij van onschuldige Irakezen in Haditha geen geïsoleerde incidenten zijn die door 'rotte appels' worden bedreven, zoals het leger beweert, maar bewijzen voor een systematisch probleem. Ze gaan zeggen dat ze opdracht kregen om verschrikkelijke dingen te doen en zullen wijzen op de verantwoordelijkheid van de hogere bevelshiërarchie.
 
Sunday Times (GB), 2 maart 2008
 

Onvertaalde berichten:

De bom in Gaza
Met vertrouwelijke documenten - bevestigd door verontwaardigde vroegere en huidige Amerikaanse regeringsfunctionarissen - toont onderzoeksjournalist David Rose aan hoe president Bush, Condoleezza Rice, en Adjunct-Adviseur voor Nationale Veiligheid Elliott Abrams steun gaven aan een gewapende macht onder de sterke man van Fatah Muhammad Dahlan. Zo gaf de VS het startsein voor een bloedige burgeroorlog in Gaza, waar Hamas sterker dan ooit uit tevoorschijn kwam.
David Rose in Vanity Fair (VS), editie april 2008
 
Pentagonrapport over Saddam gecensureerd?
De regering-Bush wil blijkbaar niet dat een studie van het Amerikaanse leger, die geen direct verband vond tussen Saddam Hussein en al Qaida, ook maar enige aandacht kreeg.
ABC News (VS), 12 maart 2008
 
Een admiraal tegen het Witte Huis
Een nieuw artikel over [de inmiddels teruggetreden] admiraal William Fallon, bevelhebber van het Amerikaanse Central Command, bevestigt dat zijn publieke uitspraken afgelopen najaar, waarin hij een oorlog tegen Iran uitsloot, niet gecoördineerd waren met het Witte Huis en hem meer dan eens in conflict brachten met president George W. Bush en vice-president Dick Cheney.
Asia Times (Hong Kong), 11 maart 2008
 
We maken onszelf af in Afghanistan
Pasgeleden zat ik op een bitter koude winterdag ineengedoken op een rood Perzisch tapijt in een onverwarmd kantoor in Kabul. Ik wachtte op een bezoeker die - zo had een vertrouwde vriend me gezegd - me zou helpen begrijpen waarom Amerika zijn oorlog in Afghanistan niet wint.
Salon.com (VS), 10 maart 2008
 
Specialisten in Afghanistan nodig
Een hogere Amerikaanse officier in Afghanistan heeft met de nodige omzichtigheid de suggestie van een Washingtonse denktank van de hand gewezen dat een "tweede vloedgolf" van gevechtstroepen nodig zou zijn om de oorlog tegen Afghaanse opstandelingen te winnen.
Army Times (VS), 10 maart 2008
 
Dreiging "vuile bom" door plutoniumtransport
Voor wapenfabricage geschikt plutonium, waar terroristen gemakkelijk een kernbom van zouden kunnen maken, gaat honderden kilometers langs de westkust van Groot-Brittannië verscheept worden in een ongewapend schip.
The Independent (GB), 9 maart 2008
 
Ze wisten het, maar deden niets
In de Amerikaanse zomer van 2001 waren de landelijke nieuwsorganisaties, vooral de televisienetwerken, tot het uiterste geboeid door het verhaal van één man. Het was niet George Bush. En het was zeker niet Osama bin Laden.
Sidney Morning Herald (Australia), 8 maart 2008
 
Waarom is Afghanistan de "Goede Oorlog"?
Barack Obama moet werkelijk zijn publieke vertoningen scherper maken. Hij zou ook zijn positie moeten herzien die dicteert dat de Amerikaanse missie in Afghanistan bezig is met de goede oorlog, terwijl Irak de verkeerde oorlog zou zijn.
Counterpunch (VS), March 7, 2008
 
Waarom Irak zou kunnen ontploffen in het gezicht van John McCain
Zelden zal de officiële Iraakse en Amerikaanse beeldvorming over wat er in Irak gebeurt zozeer hebben verschild van de realiteit. Veilig opgeborgen achter de muren van de Groene Zone pompt de regering van premier al-Maliki aanlokkelijke verhalen de wereld in die erg in de buurt komen van pure fantasie.
Counterpunch (VS), 7 maart 2008
 
Blokkades West Bank nemen toe ondanks beloften tot vermindering
De scepsis van Karim Edwan over het door de VS gesteunde vredesproces in het Midden-Oosten is geworteld in zijn dagelijkse reis naar het werk. Om van zijn huis in een dorp op de West Bank naar zijn werk als arts te reizen moet hij tenminste twee taxis nemen, langs een prikkeldraadversperring lopen, een berg modder beklimmen, zich een weg praten door verschillende Israëlische checkpoints en zijn schoenen uittrekken voor een volledige fouillering.
Washington Post (VS), 6 maart 2008
 
De nachtmerrie van Somalië
De weg in Somalië van de rand van Mogadishu tot de stad Afgooye, zo'n dertig kilometer naar het noordwesten, is een schijnbaar oneindig vergezicht van grimmig ogende kampen voor ontheemde mensen.
BBC News (GB), 6 maart 2008
 
Veelzeggend teken van mislukte Irak-strategie
Zijn de media nu dom of kijken ze even niet? Sorry als ik ongenuanceerd overkom, maar hoe kun je anders de karige aandacht verklaren die besteed wordt aan het waarlijk historische bezoek van de Iraanse president Ahmadinejad aan Irak?
Robert Scheer in the San Francisco Chronicle (VS), 5 maart 2008
 
Iran wil niet opnieuw onderhandelen over grensverdrag met Irak uit 1975
Iran heeft gezegd dat het niet opnieuw wil onderhandelen over een grensverdrag met Irak uit 1975, nadat de Iraakse president in december voor onrust zorgde door het verdrag nietig te verklaren - een verklaring die hij later weer introk.
Reuters (GB), 2 maart 2008
 
Gegevens Iraanse "kernwapen-laptop" afkomstig van terreurgroep
De regering van George W. Bush heeft lange tijd de "laptopdocumenten" gepromoot - duizend bladzijden aan technische documenten die naar verluid van een gestolen Iraanse laptop komen - als hard bewijsmateriaal van Iraanse intenties om een kernwapen te bouwen. Maar deze documenten worden al lange tijd met groot wantrouwen bejegend door Amerikaanse en buitenlandse analisten.
Inter Press Service (Int.), 1 maart 2008
 
De lelijke waarheid in Afghanistan
Toen managers van alle belangrijke humanitaire organisaties in Kandahar vorige maand bijeenkwamen om oorlogsverhalen uit te wisselen, werden de grootste zorgen niet veroorzaakt door de verhalen van ontvoeringen en zelfmoordaanslagen.
The Globe and Mail (Canada), 1 maart 2008
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |