menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 18, 2008
28 april

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Krijgsheer langs cruciale aanvoerlijn voor NAVO
 
Een islamistische krijgsheer wiens strijders de beroemde Pakistaanse Khyberpas onder de voet lopen, is misschien de enige factor die de Taliban kan tegenhouden bij hun pogingen om deze cruciale aanvoerlijn van de NAVO in het naburige Afghanistan af te snijden. Mangal Bagh, die een groep met de naam Lashkar-i-Islam leidt, heeft in een interview gezegd dat hij een aanbod van de Pakistaanse Taliban om zich bij hen aan te sluiten heeft afgewezen. Hoewel hij zijn minachting voor de Verenigde Staten niet onder stoelen of banken stak, is zijn neutraliteit waarschijnlijk van groot belang voor de NAVO.
 
De Khyber is een district van 2500 vierkante km in de stamgebieden van Pakistan, waar dagelijks vrachtwagens vol voedsel, uitrusting en brandstof voor de NAVO-troepen de drukke grenspost bij Torkham passeren. Afgelopen week werd de Pakistaans-Afghaanse hoofdweg dagenlang afgesloten door gevechten tussen de mannen van Bagh en een verzetshaard rond de stad Jamrut. Bagh heeft een dag of veertig geleden een bijeenkomst met de Taliban bijgewoond. Hij had ze verteld dat hij zelf in staat was het nodige te doen en er geen enkele noodzaak was zich bij hen aan te sluiten. "De Taliban bestaan uit religieuze geleerden. Wij zijn strijders voor de Islam - leken. We hebben in onze organisatie geen religieuze figuren", aldus Bagh. Maar hij zei ook dat de interventie van de VS in Afghanistan "verkeerd" was en dat de Amerikaanse soldaten weg moesten gaan.
 
Globe and Mail (Can.), 25 april 2008
 

 
Geheime inzet special forces zou wel eens geheim kunnen blijven
 
De grote coalitie in Duitsland wil blijkbaar het parlementaire onderzoeksrapport over het optreden van het Kommando Spezialkršfte (KSK - Duitse special forces) in het kader van de door de VS in Zuid-Afghanistan geleide terreurbestrijdingsoperatie geheimhouden of alleen in verminkte vorm vrijgeven voor publicatie. De groene defensiespecialist Winni Nachwei schuimbekte gisteren dat er aan het begin van het onderzoek anderhalf jaar geleden "wel degelijk bij alle fracties een gemeenschappelijke interesse in openbaarheid geweest was". En nu kwam er "vlak voor het eind een grote spreidsprong van de bondsregering". Het 200 blz. tellende eindrapport van de defensiecommissie heeft betrekking op het doel en de omvang van de tot nu toe verregaand geheimgehouden inzet van het KSK. Er staan ook feiten in over de voormalige Guantanamo-gevangene Murat Kurnaz, die verklaard heeft in 2002 mishandeld te zijn door KSK-soldaten. Rond 100 KSK-soldaten hebben vanaf 2002 de Amerikaanse operatie Enduring Freedom (OEF) ondersteund. Sinds 2005 wordt het KSK zogenaamd niet meer ingezet en is de bijdrage van Duitsland aan OEF puur theoretisch.
 
Wat tot nu toe is uitgelekt is desastreus. De kostbaar opgeleide Duitse "elitesoldaten" zouden onderbenut zijn voor simplistische taken. Er was sprake van drankmisbruik - overigens niet alleen bij de Duitsers. Volgens de Groenen zou de ernstigste verwonding zijn veroorzaakt door het smijten met een blik bier.
 
Die Tageszeitung (BRD), 24 april 2008
 

 
Topmedewerkers van Bush drongen aan op martelingen in Guantanamo
 
De hoogste Amerikaanse generaal kreeg "zand in de ogen gestrooid" door topfunctionarissen van Bush die vastbesloten waren om agressieve ondervragingstechnieken door te drijven tegen terreurverdachten die vastzaten in Guantanamo Bay. Generaal Richard Myers, de voorzitter van de verenigde chefs van staven van de VS van 2001 tot 2005, dacht ten onrechte dat de gedetineerden in Guantanamo en andere gevangenissen werden beschermd door de conventies van GenŤve tegen vormen van mishandeling die neerkwamen op martelen. Dit staat te lezen in het nieuwe boek van professor Philippe Sands QC, rechtsgeleerde aan het University College London.
 
Sands onthult in zijn boek Torture Team dat:
 
* Hoge figuren van de regering Bush tot dan toe onwettige maatregelen doordreven met behulp van onervaren militaire functionarissen in Guantanamo.
 
* Myers denkt dat hij het slachtoffer is van "intriges" van topjuristen van het ministerie van justitie, het kantoor van vice-president Cheney en Rumsfelds departement van defensie.
 
* De juristen in Guantanamo die belast waren met het verzinnen van ondervragingstechnieken zich baseerden op de heldendaden van de figuur Jack Bauer in de serie 24.
 
* Myers ten onrechte dacht dat de ondervragingstechnieken ontleend waren aan de gevechtshandleiding van het Amerikaanse leger.
 
The Guardian (GB), 19 april 2008
 

Onvertaalde berichten:

Door promotie Petraeus heeft Cheney handen vrij tegen Iran
De benoeming van generaal David Petraeus als nieuw hoofd van Central Command geeft vice-president Dick Cheney grotere handelingsvrijheid om de mogelijkheid van een luchtaanval tegen Iran te verkennen in de laatste maanden van de regering-Bush.
Inter Press Service (Int.), 24 april 2008
 
VS en Iran vinden elkaar in conflict met Sji'ieten Irak
In de strijd van de Iraakse regering om de Sji'itische militie van Muqtada al-Sadr de kop in te drukken in de zuidelijke stad Basra is er wellicht niets dat de complexiteit van het Iraakse conflict zů scherp onthult als dit: Iran en de Verenigde Staten treffen elkaar aan dezelfde kant aan.
International Herald Tribune (VS), 21 april 2008
 
Twaalf redenen om uit Irak weg te gaan
Kan er enige twijfel over bestaan dat Irak uiteen aan het vallen is sinds de invasie van 2003? Hier, in een poging tot uiteenrafeling van de situatie in een uiteenvallend Irak, zijn twaalf antwoorden op vragen die veel vaker gesteld zouden moeten worden.
Tom Engelhardt in Tom Dispatch (VS), 20 april 2008
 
Britse handelaren leveren wapens aan Iran
Onderzoekers hebben een aantal Britse wapenhandelaars geÔdentificeerd die handel drijven met Teheran. Dit heeft verontrusting gewekt onder regeringsfunctionarissen die vrezen dat het nucleaire programma van Iran wel eens aanzienlijke ondersteuning zou kunnen hebben uit Britse bron.
The Observer (GB), 20 april 2008
 
Afghanen gaan Amerikaans gebruik verarmd uranium onderzoeken
De Afghaanse regering is van plan te onderzoeken of de Verenigde Staten verarmd uranium hebben gebruikt tijdens de invasie van Afghanistan in 2001, en of dit in verband gebracht kan worden met de geboorte van misvormde babies daarna.
Reuters (GB), 19 april 2008
 
Het terreurbewind van het IsraŽlische leger
In schokkende getuigenissen die verslag doen van ontvoeringen, mishandelingen en marteling bekennen IsraŽlische soldaten de terreur waarmee ze Hebron geteisterd hebben.
The Independent (GB), 19 april 2008
 
Navo geeft toe per ongeluk Taliban bevoorraad te hebben
Navo-strijdkrachten hebben per ongeluk voedsel, water en wapens geleverd aan Taliban-troepen in zuidelijk Afghanistan. Containers die bestemd waren voor de plaatselijke politiemacht werden gedropt vanuit een helikopter in een door de Taliban beheerst gebied van de provincie Zabul.
The Guardian (GB), 18 april 2008
 
Binnenin het atoomoorlog-plan van Bush
Op 31 december 2001 diende Bush de Nuclear Posture Review in. Hierin werden Rusland, China, en de zogeheten "schurkenstaten" - Noord-Korea, Irak, Iran, SyriŽ en LybiŽ - gedefinieerd als potentiŽle doelen voor preventieve aanvallen met kernwapens. Bovendien werden Noord-Korea en Irak, anders dan de andere drie naties, eruit gelicht als "onderwerp van voortdurende militaire zorg". Sinds Irak onder Amerikaanse bezetting leeft blijft alleen Noord-Korea over als "onderwerp van voortdurende militaire zorg".
Counterpunch (VS), 18 april 2008
 
Rapport onthult dat Iran Britse matrozen in betwiste wateren arresteerde
Vijftien Britse matrozen en mariniers werden door Iran gearresteerd in internationaal betwiste wateren, en niet in Iraakse wateren zoals het Britse parlement te horen kreeg. Dit blijkt uit nieuwe officiŽle documenten waar The Times de hand op heeft weten te leggen.
The Times (GB), 17 april 2008
 
Afghaanse parlementaire commissie stelt ethische wet op in Taliban-stijl
Een Afghaanse wetgevende commissie heeft een wet opgesteld die streeft naar het introduceren van islamitische morele codes in Taliban-stijl. Hierin wordt het aan vrouwen verboden om in het openbaar make-up te gebruiken en aan jongens om vrouwenkleding te dragen.
Agence France Presse (Fr.), 16 april 2008
 
Het is bezetting, geen oorlog
De oorlogen in Irak en Afghanistan zijn een paar jaar geleden geŽindigd. In Irak met de val van de regering van Saddam Hussein; in Afghanistan met de val van de Talibanregering. Wat sindsdien is gebeurd is bezetting en verzet ertegen. Het is altijd verhelderend om dingen bij de juiste naam te noemen.
Antiwar.com (VS), 12 april 2008
 
Iraakse burgers hard getroffen door strijd om Sadr City
Sinds 25 maart, toen er gevechten uitbraken tussen de Amerikanen en het Mahdi-leger in Basra, Bagdad en andere delen van zuidelijk Irak, zijn er minstens 142 mensen gedood en 800 gewond alleen al in Sadr City, volgens ziekenhuisdirecteur Qassim al-Suwaidi. Bijna ťťnderde van de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen.
Christian Science Monitor (VS), 11 april 2008
 
Negen lastige kwesties in de Amerikaanse terreur-luchtoorlog
Wat wij niet weten, of niet belangrijk vinden, is voor anderen van het grootste belang. Zelfs als wij geen doden tellen in de luchtoorlog-afdeling van de Wereldwijde Oorlog tegen Terreur van president Bush, doen anderen dat wťl. Diegenen aan wie we denken - Šls we al aan ze denken - als "bijkomende schade" weten precies wat er met hen en hun buren gebeurd is. En ze hebben ongetwijfeld de voor de hand liggende conclusies getrokken.
Tom Engelhardt in TomDispatch.com (VS), 10 april 2008
 
Vrouwen in oorlog
Critici zeggen dat de haast om vrouwen in te zetten in gevechtsposities waarvoor ze niet getraind zijn, hen kwetsbaarder gemaakt heeft, de spanningen tussen mannen en vrouwen op het slagveld verergerd heeft, en een controversieel beleid heeft bevorderd terwijl het grootste deel van het land de andere kant op keek.
The American Conservative (VS), 7 april 2008
 
Een "exit strategy" voor Afghanistan
Op hun topontmoeting in Boekarest in de eerste week van april hebben regeringsleiders van de Navolanden besproken hoe ze de oorlogsinspanningen van het bondgenootschap in Afghanistan verder kunnen opvoeren. In plaats daarvan zouden ze moeten bespreken hoe ze een vredesregeling met de opstandelingen kunnen bereiken - en hoe ze het land kunnen verlaten.
Gulf News (Dubai/VAE), 4 april 2008
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |