menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 30, 2008
21 juli

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Er zijn deze week geen vertaalde berichten.
 

Onvertaalde berichten:

Laat je niet voor de gek houden door Washington's diplomatie
De volkswijsheid luidt dat de Amerikaanse regering een nieuwe tactiek heeft aangenomen in de confrontatie met de IraniŽrs. Hier klopt echter niets van.
Antiwar.com (VS), 18 juli 2008
 
Burgerdoden wakkeren Afghaans conflict aan
Het omkomen van burgers in buitenlandse luchtaanvallen is bezig met het omver halen van de steun van de Afghaanse bevolking om internationale troepen in hun land te houden, en drijft verbitterde jongemannen in de armen van de Taliban, aldus analytici.
Reuters (GB), 17 juli 2008
 
Heeft de "surge" in Irak gewerkt?
Heeft de "surge" (opvoering van troepenaantallen in korte tijd) in Irak werkelijk gewerkt? Ik vermoed dat men kan betogen dat dit zo is - als men tenminste uitsluitend kijkt naar de dodentallen in Irak op korte termijn. Maar het is goed om ook te kijken naar wat elders in het Midden-Oosten is teweeggebracht door de "surge".
Middle East Online (GB), 17 juli 2008
 
Iran pompt geld in Afghanistan
De vlaggen van Iran, Afghanistan en het in Teheran gebaseerde bouwbedrijf van Abad Rahan Pars wapperen boven een spoorwegproject ten westen van de Afghaanse stad Herat, teken van nog een commerciŽle inval van buiten.
Bloomberg Press (VS), 17 juli 2008
 
Amerikaanse troepen klaar om Afghaanse grens over te gaan
Amerikaanse troepen in Afghanstan zijn samengetrokken bij de Pakistaanse grens voor een mogelijke aanval op bases van al-Qaida en de Taliban in het wetteloze stammengebied van Noord-Waziristan in Pakistan.
The Times (GB), 16 juli 2008
 
Waarom John Bolton gelijk heeft over Iran
Zoals gewoonlijk heeft John Bolton weer helemaal gelijk. Zijn beleidsvoorstellen mogen dan wel roekeloos zijn, op het dwaze af ("bij twijfel: bombarderen!") maar zijn begrip van wat er in de politiek in Washington gebeurt is onveranderlijk accuraat.
Tony Karon in Rootless Cosmopolitan (VS), 16 juli 2008
 
De "informele oorlog" van Pakistan
Vorige week - woedend over de zich opstapelende bewijzen dat de Pakistaanse geheime dienst achter de aanslag op de Indiase ambassade in Kabul zat - stelde de Indiase Nationale Veiligheidsadviseur een oplossing voor: "ik denk dat we maar eens met gelijke munt moeten terugbetalen."
The Hindu (Ind.), 15 juli 2008
 
Iran of niet
Misschien omdat zijn Amerikaanse "strategisch adviseur" hem verteld heeft dat dit de manier is om de naderende voorverkiezingen in zijn Kadimapartij te winnen zegt Shaul Mofaz, de IsraŽlische oud-minister van Defensie, dat IsraŽl de "existentiŽle bedreiging" moet uitschakelen die gevormd wordt door het kernenergieprogramma van Iran.
Martin van Creveld in New Perspectives Quarterly (VS), 15 juli 2008
 
Aanval op voorpost in Afghanistan laat groei in slagkracht militanten zien
Een dodelijke aanval op een afgelegen Navo-voorpost in de oostelijke provincie Kunar wordt gezien als een ernstige escalatie in de gevechten tussen opstandelingen en de internationale troepenmacht in Afghanistan - en een mogelijke verschuiving in de tactische vermogens van de opstandelingen.
Christian Science Monitor (VS), 15 juli 2008
 
Zes vragen voor Jane Mayer, schrijver van "The Dark Side"
In een reeks aangrijpende artikelen heeft Jane Mayer verslag uitgebracht van de grimmige en heimelijke omgang met marteling en heeft ze zowel de personen binnen de regering aan het licht gebracht die "het lieten gebeuren" als het team psychologen die het palet van technieken samenstelde en het Fox-televisieprogramma "24", dat ontwikkeld werd om marteling te verkopen aan het Amerikaanse publiek.
Harper's Magazine (VS), 14 juli 2008
 
VS en Irak schakelen tandje terug in onderhandelingen over troepenmacht
Volgens hogere Amerikaanse functionarissen zijn Amerikaanse en Iraakse onderhandelaars gestopt met hun inspanningen om een omvattende overeenkomst te sluiten die vůůr het einde van de ambtstermijn van Bush de lange-termijnstatus had moeten regelen van de Amerikaanse troepenmacht in Irak. Dit laat in de praktijk de gesprekken over een langere Amerikaanse militaire aanwezigheid hier liggen voor de volgende regering.
Washington Post (VS), 13 juli 2008
 
"Iran probeerde wereld voor de gek te houden met het 'testen' van oude raketten"
Iran heeft geprobeerd om de wereld voor de gek te houden met de - door veel publiciteit omgeven - wapentest door te beweren dat een tien jaar oude raket een nieuwe versie was die in staat is om IsraŽl te raken, zo wordt aangenomen door Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen en onafhankelijke analytici.
Daily Telegraph (GB), 13 juli 2008
 
Afghaanse krijgsheren keren zich tegen Amerikaanse troepen
Na een goed gecoŲrdineerde moordaanslag op de Afghaanse president Hamid Karzai en grootschalige aanslagen in de hoofdsteden van zowel Afghanistan als Pakistan zijn de Amerikaanse militairen in Afghanistan zich scherp bewust van het feit dat ze tegenover een steeds complexere vijand staan - samengesteld uit niet alleen Taliban-strijders maar ook machtige krijgsheren die ooit op de loonlijst van de CIA stonden.
US News and World Report (VS), 11 juli 2008
 
Eisen tot troepenterugtrekking teken van nederlaag Bush in Irak
De eis van premier Nouri al-Maliki van een tijdschema voor een volledige terugtrekking van Amerikaanse strijdkrachten uit Irak is een teken van het vrijwel zeker falen van de inspanningen van de regering-Bush om op lange termijn een Amerikaanse militaire aanwezigheid in het land te houden.
Inter Press Service (Int.), 10 juli 2008
 
Olie en woelige wateren
Juli kan een cruciale maand worden voor de Iraakse vakbonden. De Iraakse regering gaat door met plannen om verkiezingen te houden - die ervoor kunnen zorgen dat de staat de vertegenwoordigers van de werknemers gaat kiezen en de verschillende vakbonden tot ťťn door de staat beheerste bond gaan fuseren.
The Guardian (GB), 9 juli 2008
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |