menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 34, 2008
18 augustus

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Er zijn deze week geen vertaalde berichten.
 

Onvertaalde berichten:

"Niet bang zijn voor Rusland"
Het nieuwe principe in Rusland is "humanitaire interventie" in plaats van "niet-inmenging", zegt politicoloog Herfried Münkler.
Die Tageszeitung (BRD), 14 augustus 2008
 
VS zet rem op Israëlisch plan voor aanval op Iraanse kerncentrales
De Amerikaanse regering heeft een Israëlisch verzoek afgewezen dat vroeg om militair materiaal en steun ter vergroting van Israël's mogelijkheden om de kerncentrales van Iran aan te vallen.
Haaretz (Isr.), 14 augustus 2008
 
De Georgische oorlog: een verkiezingstruc van de neoconservatieven?
Is het mogelijk dat er deze keer al in augustus een poging tot "oktober-verrassing" werd gedaan, en dat het valse beeld van het dappere kleine Georgië, dat worstelt om te ontkomen aan de greep van de Russische beer, opgerakeld werd om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden?
The Nation (VS), 13 augustus 2008
 
Bush die Rusland de les leest? Putin rolt om van het lachen
Moskou draagt een deel van de schuld. Maar de oorlog in Georgië is vooral aangestookt door de westerse politiek van liberaal interventionisme.
The Guardian (GB), 13 augustus 2008
 
Beschuldigingen van verkrachting dwingen Afghaanse regering tot optreden
Ali Khan trotseerde doodsbedreigingen en publieke hoon om de machtige mannen ten val te brengen die hij beschuldigt van groepsverkrachting van zijn twaalf jaar oude nichtje. Nu zegt hij dat de president van Afghanistan moet bewijzen dat hij haar verkrachters en hun krijgsheer-beschermers kan vervolgen in het noorden van het land, waar de regering van president Hamid Karzai maar weinig macht heeft.
Associated Press (VS), 11 augustus 2008
 
Woede na "overplaatsing" Israëlische officier die gevangene liet neerschieten
Woedende Israëlische mensenrechtenorganisaties vechten gezamenlijk de beslissing van het leger aan om niet meer dan een lichte strafmaatregel te nemen tegen een hoge officier in verband met het neerschieten van een gebonden en geblinddoekte Palestijnse gevangene door een soldaat onder zijn bevel.
The Independent (GB), 8 augustus 2008
 
"Bush wist dat Iran geen massavernietigingswapens had"
President Bush beging een overtreding waarvoor hij afgezet kan worden door de CIA opdracht te geven tot het maken van een vals voorwendsel voor de oorlog tegen Irak, in de vorm van een handgeschreven document dat een verband legde tussen Saddam Hussein en al Qaida. Dit wordt naar voren gebracht in een nieuw boek van journalist Ron Susskind.
MSNBC (VS), 5 augustus 2008
 
Nieuwe Amerikaanse defensiestrategie concentreert zich op "lange oorlog"
Een nieuwe defensiestrategie die begin augustus werd uitgebracht zet de "lange oorlog" tegen extremisme boven potentiële conventionele uitdagingen van China en Rusland als de hoogste prioriteit van de Amerikaanse strijdkrachten in de komende jaren.
AFP (Fr.), 5 augustus 2008
 
"Vertel ons wie de terroristen zijn als je naar de dokter wilt"
Ernstig zieke Palestijnse patiënten zijn onder druk gezet om te collaboreren met de Israëlische inlichtingendienst door informatie te geven over activiteiten van militanten en anderen, als voorwaarde om Gaza te mogen verlaten voor medische behandeling. Dit staat in een op 4 augustus uitgebracht rapport.
The Independent (GB), 4 augustus 2008
 
Paradigma-verschuiving nodig om oorlog met Iran te voorkomen
Het meest recente rapport over het uranium-verrijkingsprogramma van Iran door het IAEA, gepubliceerd begin juni, geeft sterke aanwijzingen dat de feiten op de grond aan het veranderen zijn. De technische voortgang van Iran is weliswaar aanzienlijk, ze is echter niet verontrustend.
Antiwar.com (VS), 4 augustus 2008
 
Wie is werkelijk de baas in Irak?
Amerikaanse politici en journalisten hebben bij herhaling dezelfde fout gemaakt in Irak in de afgelopen vijf jaar. Ze gaan ervan uit dat de VS veel meer de touwtjes in handen heeft dan ooit werkelijk het geval is geweest.
Counterpunch (VS), 3 augustus 2008
 
Essentiële onopgeloste vragen rond de anthrax-affaire
Als de voornaamste verdachte van de anthrax-aanslagen in september 2001 werkelijk de dader was, betekent dit dat de anthrax afkomstig was uit een Amerikaans regeringslaboratorium, en verstuurd werd door een hooggeplaatste wetenschapper in dienst van het Amerikaanse leger. Het is moeilijk om de betekenis van dat feit te overschatten - zelfs zonder speculaties.
Salon.com (VS), 1 augustus 2008
 
Denktank Amerikaanse luchtmacht waarschuwt tegen aanval op Iraanse kerncentrales
Temidden van stijgende speculaties over de mogelijkheid van een Israëlische of Amerikaanse luchtaanval op Iraakse kernenergieinstallaties is een belangrijke studie voor de Amerikaanse luchtmacht - uitgevoerd door een top-denktank op defensiegebied - tot de conclusie gekomen dat Amerikaanse militaire actie tegen Iran "waarschijnlijk negatieve effecten voor de VS zal hebben."
Inter Press Service (Int.), 30 juli 2008
 
Abbas dreigt PA te ontmantelen bij gevangenenruil Hamas-gevangenen voor Israëlische soldaat
Als Israël Hamasleden van het Palestijnse parlement vrijlaat als deel van een overeenkomst voor de terugkeer van de ontvoerde soldaat Gilad Shalit zal Mahmoud Abbas de Palestijnse Autoriteit ontmantelen, zo waarschuwde hij Israël eind juli.
Haaretz (Isr.), 30 juli 2008
 
Straffen in Canadees leger rijzen de pan uit sinds begin inzet in Afghanistan
Krijgsraad-aanklachten tegen Canadese soldaten zijn dramatisch gestegen in de jaren sinds Canada begon met troepen naar Afghanistan te zenden.
CBC News (Can.), 30 juli 2008
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |