menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 42, 2008
13 oktober

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Geen geld, geen Zwitsers
 
Het oude gezegde, "geen geld, geen Zwitsers," dateert uit het begin van de staatsvorming, maar is vandaag nog even relevant als 500 jaar geleden. Geld is het levensbloed van de militair, nu en vroeger. En voor het geval iemand het nog niet door heeft, in de Verenigde Staten is het geld bijna op.
 
De paniek van 2008 is in volle gang en niemand weet of het uit gaat lopen op een recessie of een depressie. Maar in beide gevallen zal het ministerie van Defensie er achter komen dat het niet langer vooraan in de rij staat bij de federale soepkeuken. De economie bergen zal de overhand krijgen op de strijd tegen buitenlandse boemannen, en dan hebben we het nog niet eens over het besteden van honderden miljarden aan een mogelijke toekomstige oorlog tegen een hypothetische "concurrerende supermacht". De trog van defensie zal niet droog komen te staan, maar het ministerie kan rekenen op een steeds dunnere spoeling.
 
Hoe kunnen de VS deze uitdaging van minder geld voor defensie het beste te lijf gaan? Om te beginnen moeten we de juiste prioriteiten opleggen aan het Pentagon. Ik zeg opleggen omdat dit gebouw, als het aan zichzelf wordt overgelaten, het eerst gaat bezuinigen op de gevechtseenheden en pas het allerlaatst op bewapeningsprogramma's. Een nieuwe regering moet precies het omgekeerde doen: als het geld opraakt moet de gevechtskracht, vooral bij de landmacht, in stand worden gehouden, terwijl bewapeningsprogramma's, particuliere onderaannemers, hoofdkwartieren en dienstenbureaucratie rustig mogen worden afgewurgd. Let wel: dit houdt in dat de luchtmacht aanzienlijk zal worden ingekrompen.
 
En vervolgens moeten we onze buitenlandse verplichtingen terugsnoeien. Om te beginnen moeten we ons terugtrekken uit de twee oorlogen die we nu uitvechten, in Irak en Afghanistan. Geen enkele activiteit van de staat is duurder dan oorlog, laat staan twee oorlogen. We moeten uit de hele wereld troepen terugtrekken en verder ook onze grote neus, die we zo graag in andermans zaken willen steken.
 
William S. Lund op Antiwar.com, 9 oktober 2008
 

 
De geheimen van de Iraakse kamer des doods
 
Zoals bij alle oorlogen sijpelen nog niet vertelde verhalen net als het smerige water van de Tigris uit het verwoeste Iraakse landschap. En de onthullingen blijven doorgaan. De Independent heeft nu vernomen dat in de gevangenissen van de 'democratische' regering van Nuri al-Maliki in het geheim terechtstellingen plaatsvinden.
 
In het oude hoofdkwartier van de inlichtingendienst van Saddam Hoessein in Kazimiyah worden regelmatig mensen aan een houten galg in een veel te nauwe cel opgehangen. Er vindt geen enkele openbare verslaggeving plaats van deze moordpartijen in wat nu de "extra beveiligde detentie-inrichting" van Bagdad wordt genoemd, maar de meeste slachtoffers - het zijn er honderden sinds Amerika de "democratie" in Irak geïntroduceerd heeft - zouden voor het merendeel opstandelingen zijn, die overigens ook zelf korte metten maken met hun eigen gevangenen.
 
De geheimen van de kamers des doods in Irak blijven meestal verborgen voor de ogen van buitenlanders, maar een paar moedige westerlingen zijn bereid om te vertellen over deze gevangenisgruwelen. De verslagen bieden maar een glimp van het hele verhaal in Irak, soms zijn ze irriterend kort van stof, andere keren van een sombere voorspelbaarheid. De vertellers zijn even depressief als vervuld van wanhoop.
(..)
"Er is een cel met een balk beneden het plafond met een touw eraan en een bank waarop het slachtoffer staat met geboeide handen," vertelde een voormalige Britse functionaris me. "Ik ben in die cel geweest, maar steeds als hij leeg was. Maar kort voor mijn bezoek hadden ze een kerel daarheen gebracht om op te hangen. Ze lieten hem op de bank staan, legden de strop om zijn nek en duwden hem van de bank. Maar hij sprong op de vloer, hij kon overeind staan. Dus maakten ze het touw korter en probeerden het nog een keer. Maar het lukte niet." (..) "Uiteindelijk groeven ze een gat in de vloer van de cel zodat de kerel ver genoeg zou vallen om zijn nek te breken. (..) Maar hij kon nog steeds rechtop staan als ze hem van de bank afduwden. Dus zetten ze hem in een hoek van de cel en gaven hem een nekschot."
(..)
 
Robert Fisk in The Independent (GB), 7 oktober 2008
 

Onvertaalde berichten:

Afghaanse vredesbesprekingen vergroten kloof tussen VS en Groot-Brittannië
Het beginnen van politieke besprekingen tussen de Afghaanse regering en de Taliban - zoals onthuld in de pers - zal waarschijnlijk de kloof vergroten die zojuist in het openbaar is uitgebarsten tussen de Verenigde Staten en zijn Britse bondgenoot vanwege de Amerikaanse vastbeslotenheid om de oorlog in Afghanistan verder uit te breiden.
Inter Press Service (Int.), 10 oktober 2008
 
Amerikaanse studie waarschuwt voor crisis in Afghanistan
Een concept-rapport van Amerikaanse inlichtingendiensten komt tot de conclusie dat Afghanistan in een "neerwaartse spiraal" zit en werpt ernstige twijfel op over het vermogen van de Afghaanse regering om de toenemende invloed van de Taliban een halt toe te roepen.
New York Times (VS), 9 oktober 2008
 
Pakistan vraagt om Amerikaanse steun om failliet te voorkomen
Pakistan heeft zijn hoogste financiële functionarissen erop uit gestuurd om miljarden dollars te vragen aan de naaste bondgenoten in een uiterste poging om bankroet af te wenden.
Daily Telegraph (GB), 9 oktober 2008
 
Ruim drieduizend Afghaanse burgers gedood door acties VS en Navo sinds 2005
Zo'n 3.200 burgers zijn gedood door acties van de Navo en de VS in Afghanistan sinds 2005. Maar de compensatiebetalingen zijn veel lager geweest dan in gevallen elders in de wereld.
Agence France Presse (Fr.), 8 oktober 2008
 
Getuige van de Afghaanse tragedie
Malalai Joya, een gekozen lid van het Afghaanse parlement en een uitgesproken critica van krijgsheren en oorlogsmisdadigers in de regering, werd geschorst uit haar ambt omdat ze andere parlementsleden zou hebben "beledigd" in een televisie-interview.
Malalai Joya in The Nation (VS), 7 oktober 2008
 
Opdracht voor altijd volbracht
Zoals zoveel neoconservatieven heeft Sarah Palin een wonderlijk idee over wat het winnen of verliezen van oorlogen betekent als je de eerste wereldwijde alleenheerser bent in de geschiedenis.
Military.com (VS), 7 oktober 2008
 
Nieuw Amerikaans inlichtingenrapport waarschuwt dat "overwinning" in Irak niet zeker is
Een bijna voltooide Amerikaanse inlichtingenanalyse op hoog niveau waarschuwt dat niet opgeloste etnische en sectarische spanningen in Irak een nieuwe golf van geweld kunnen ontketenen.
McClatchy Newspapers (VS), 7 oktober 2008
 
De Britse commandant heeft gelijk: de Taliban kun je nooit verslaan
De eerste serieuze besprekingen tussen de Afghaanse regering en de Taliban vonden op 27 september plaats in Mekka onder de auspiciën van koning Abdullah van Saudi-Arabië. Tijdens de besprekingen waren alle partijen het eens dat de oorlog in Afghanistan beëindigd zal worden door dialoog en niet door vechten.
Belfast Telegraph (GB), 7 oktober 2008
 
Iran, de IAEA en de laptop
In augustus 2002 produceerde de Mujaheddeen-e-Khalq, een gewapende Iraanse oppositiegroep - bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op de terreurlijst maar gesteund door de neoconservatieven binnen en buiten het Pentagon - het eerste concrete bewijsmateriaal voor het bestaan van de Iraanse uraniumverrijkingsinstallatie in Natanz.
Antiwar.com (VS), 7 oktober 2008
 
Contraproductief antiterrorisme
De Britten schijnen zich af te vragen waarom goed opgeleide moslims uit de Britse middenklasse ertoe komen om aanslagen te plegen op metro's, bussen en vliegvelden. Iemand zou er eens op moeten wijzen dat ze het nu juist doen omdat ze goed opgeleid zijn en uit de middenklasse komen.
The Japan Times (Japan), 6 oktober 2008
 
Bush zei dat we moesten gaan winkelen. De rekening komt nu
In brede kringen wordt gedacht dat de grootste gok die president Bush ooit nam de beslissing was om Irak binnen te vallen. Dat is niet zo. Zijn riskantste zet kwam feitelijk direct na 11 september 2001 toen hij er niet voor koos om het land niet te mobiliseren en evenmin om zijn medeburgers op te roepen om enig economisch offer te brengen ten bate van de oorlogsinspanningen.
The Washington Post (VS), 5 oktober 2008
 
Elite-officier haalt herinneringen op over jacht op Bin Laden
Kort na "11 september" gaf het Pentagon bevel aan een topgeheim team van Amerikaanse commando's om Afghanistan binnen te gaan met één eenvoudig bevel: dood Osama bin Laden. Het verhaal over wat er precies gebeurde in die missie en hoe dicht het bij zijn doel kwam is tot dusver nooit verteld.
CBS (VS), 5 oktober 2008
 
Bedrijven Emiraten beginnen productie Koerdisch gas ondanks bezwaren uit Bagdad
Olie- en gasbedrijven Dana Gas PJSC en Crescent Petroleum, beide met de Verenigde Arabische Emiraten als basis, hebben aangekondigd dat ze begonnen zijn met de gasproductie onder een akkoord met de autonome Koerdische regio van Irak, ondanks bezwaren vanuit de Iraakse regering.
Agence France Presse (Fr.), 4 oktober 2008
 
USS Washington is zinkend voor kust Somalië
Sugule Ali kan een "captain of industry" genoemd worden in wat er over is van Somalië. Zijn bedrijfstak is de piraterij, en die floreert. Piraten hebben dit jaar 62 schepen aangevallen en de vaartuigen en hun bemanningen uitgewisseld voor een totaal losgeld dat wordt geschat op zo'n 30 miljoen dollar.
Tony Karon in The National (VAE), 4 oktober 2008
 
De lessen van een andere oorlog
Veertig jaar geleden begon de VS invallen te doen in Cambodja en de regering van koning Sihanouk te ondermijnen om de bevoorradingslijnen van de Vietcong af te snijden. Als gevolg breidde de Amerikaanse oorlog met het Vietnamese communisme zich uit tot Cambodja waar het leidde tot de overwinning van de Rode Khmer en de Cambodjaanse genocide. De VS is nu bezig om dezelfde fout te maken in Afghanistan en Pakistan.
International Herald Tribune (VS), 1 oktober 2008
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |