menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 46, 2008
10 november

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Nu moet Obama het einde van de oorlog tegen het terrorisme afkondigen
 
Een dag van uitbundige vreugde, maar ook een dag van gruwelen. Op hetzelfde moment dat de Amerikaanse kiezers de man aan de wereld schonken die volgens opiniepeilingen in vrijwel alle landen overweldigend favoriet was, grijnsde de verschrikkelijke erfenis van zijn voorganger de nieuw gekozen president toe.
 
Drieëntwintig kinderen en tien vrouwen stierven als gevolg van de laatste luchtaanval van de VS in Afghanistan, een mislukte oorlog tegen het terrorisme, die alleen maar nog ergere terreur in zijn kielzog heeft meegesleept. Het verzet van Obama tegen een impopulaire oorlog was afgelopen dinsdag de grondslag van zijn succes, hoewel de financiële ineenstorting zijn overwinning bezegelde. Nu moet hij zijn beloften waarmaken en de troepen terugtrekken.
 
In deze boog van conflicten - Iran, Irak en Afghanistan - is de benadering van Obama te verkiezen boven die van Bush of McCain. Het eeuwenoude patroon van de Republikeinen als de partij van het realisme en de Democraten als de partij van de ideologen is door de Neocons op zijn kop gezet. Bush leidde een regering van kruisvaarders en veroorzaakte een ramp voor het land. Obama biedt een terugkeer aan naar de traditionele diplomatie.
 
Maar toch vertoont zijn aanpak grote inconsistentie. Terwijl hij instinctief voorzichtig en pragmatisch is, heeft hij de oorlog tegen het terrorisme niet afgezworen. Integendeel, hij houdt vol dat de regering Bush, door zijn overdreven aandacht voor Irak, "de bal uit het oog is verloren". Het echte doelwit is Afghanistan en als Osama bin Laden in Pakistan wordt getraceerd, moet daar ook worden gebombardeerd.
 
Dit is een doodlopende weg. Als de belangrijkste daad die Obama met spoed moet verrichten het aankondigen van de onmiddellijke sluiting van Guantanamo Bay is, dan hoort een verklaring dat de oorlog tegen het terrorisme voorbij is, daar direct op te volgen. Accepteer dat terreur een techniek is. Het is geen ideologie. Er is geen wereldomvattende vijand van het Westen, geen wereldwijde islamofascistische samenzwering. Internationale crises moeten van geval tot geval worden behandeld. Hun wortels liggen in het ingewikkelde mengsel van locale spanningen, sociale grieven, economische ongelijkheid, werkloosheid, gebrek aan voedsel en drinkwater en culturele vooroordelen, waar zoveel landen last van hebben. Als fundamentalisten van deze of gene ideologie of godsdienst dat proberen te exploiteren, krassen ze alleen maar aan het oppervlak. Geef geen cadeautje door te heftig te reageren.
 
In Afghanistan betekent dat, dat we de kwestie van de Taliban moeten scheiden van die van al-Qaida. De nieuwe aarzelende pogingen van de NAVO om te gaan praten met de Taliban vormen een politiek die moeten worden voortgezet, zodat buitenlandse troepen uit het zuiden kunnen worden teruggetrokken. We moeten in de richting van het terughalen van troepen, niet meer troepen ernaartoe sturen. Willekeurige luchtaanvallen brengen de bevolking alleen maar tot razernij en zijn koren op de molen van het verzet van de Pashtun, dat het fundament is voor de steun voor de Taliban. En zo moet Obama in Pakistan sterkere banden met de nieuwe regering smeden en fondsen ter beschikking stellen om de Noordwestelijke Grensprovincie te ontwikkelen. Laat Pakistaanse politici de leiding nemen en samenwerken met de leiding van de stammen.
 
In Irak zijn de tegenstellingen in de politiek van Obama gelegen in zijn plannen om een deel van de VS-strijdmacht in het land te laten blijven. Zijn belofte om alle gevechtstroepen rond juni 2010 terug te hebben getrokken, zal worden verwelkomd door een meerderheid van het Iraakse parlement, die geweigerd heeft de ontwerpovereenkomst van Bush te accepteren, gedeeltelijk in de verwachting dat Obama voorwaarden zal aanbieden die beter overeenkomen met de Iraakse soevereiniteit. Maar wat bedoelt Obama, als hij zegt dat een deel van de troepen achter zal blijven? (..) Op deze manier kan hij niet vermijden op zijn minst symbolisch de indruk te wekken dat de bezetting doorgaat. Obama moet de gelegenheid te baat nemen van een waardige terugtocht van de VS uit Irak. Alleen een volledige terugtrekking kan de woede over de bezetting wegnemen die door de meeste Arabieren in het hele Midden-Oosten wordt gevoeld.
 
Het is niet zozeer het terugtrekken van de VS-troepen dat voordelig zal zijn voor Iran. De oorlog van Bush heeft de winst voor Iran al opgeleverd, omdat die onvermijdelijk de grootste bevolkingsgroep in Irak aan de macht bracht. De beste manier voor de VS om te voorkomen dat de sterke band van Iran met de regering in Bagdad een regionale bedreiging wordt, is het gesprek met Iran te openen en een nieuwe verhouding tot stand te brengen.
 
Ondanks zijn voorkeur voor dialoog spreekt Obama over de regering van Iran als een "regime" en noemt ze "een bedreiging voor ons allemaal". Hij is ook voorstander van sancties zolang Iran zijn programma voor uraniumverrijking niet opschort. Ook heeft hij militaire actie niet uitgesloten. Maar Iraniërs zeggen dat er een basis is voor een compromis. De uitdaging voor Obama is de wereld te laten zien dat hij in staat is Teheran een strategische overeenkomst aan te bieden in plaats van een grote knal.
 
Jonathan Steele in The Guardian, 6 november 2008
 

Onvertaalde berichten:

Twijfel over beweringen Georgië over oorlog met Rusland
Nieuwe verslagen van onafhankelijke militaire waarnemers van het begin van de oorlog tussen Georgië en Rusland in de afgelopen zomer werpen twijfels op over de Georgische bewering dat het land zich verdedigde tegen agressie van separatisten en van Rusland.
New York Times (VS), 7 november 2008
 
Obama wil streven naar nieuwe betrokkenheid op de wereld, maar hoeveel?
Hoewel een president Barack Hussein Obama een opvallend verschillend gezicht van de VS naar de rest van de wereld zal laten zien, is het onduidelijk in hoeverre zijn feitelijke buitenlandse beleid zal verschillen met de vorige.
Jim Lobe in Inter Press Service (Int.), 6 november 2008
 
Sleutelrol voor Afghaanse rebel
Terwijl VS en Navo bezig zijn met het opnieuw uitdenken van hun strategie in Afghanistan zou een afvallige Afghaanse krijgsheer wel eens centraal kunnen blijken voor Amerikaanse plannen om de opstand in te tomen door te onderhandelen.
Washington Post (VS), 5 november 2008
 
De geheime samenwerking van Pakistan met Amerika
In het openbaar klaagt Pakistan over Amerikaanse luchtaanvallen. Maar intussen was de nieuwe chef van de inlichtingendienst, luitenant-generaal Ahmed Shuja Pasha, in de afgelopen weken in Washington op bezoek voor besprekingen met de top van de Amerikaanse strijdkrachten en inlichtingendiensten, en iedereen leek tevreden over het resultaat.
Daily Star (Libanon), 5 november 2008
 
Geheim document: monopolie voor Shell in zuiden Irak
Een geheim document onthult een geplande joint venture tussen Shell en het Iraakse ministerie van Olie, dat het Brits-Nederlandse bedrijf een monopolie van 25 jaar zou geven op de gaswinning in het zuiden van Irak.
United Press International (VS), 4 november 2008
 
Een bladzijde omslaan
In een wereld waar iemand als Barack Hussein Obama uit het niets kan verschijnen en binnen een paar jaar op kan rukken naar de hoogste niveaus van de wereldpolitiek, is niets voorspelbaar. En daarom is alles mogelijk.
Uri Avnery in Antiwar.com (VS), 4 november 2008
 
De huis-neoconservatief van Obama
De greep van de Israël-lobby over zowel Democraten als Republikeinen betekent dat iedere werkelijke verandering in het Amerikaanse Midden-Oostenbeleid onwaarschijnlijk is - wie de verkiezingen ook wint.
Antiwar.com (VS), 4 november 2008
 
De volgende president en de "oorlog tegen terreur"
Een week geleden had ik een lang gesprek met een zeer hoge Amerikaanse militair die - tot zijn recente pensioen - een centrale rol had gespeeld in het uitvoeren van de wereldwijde "oorlog tegen terreur". Ik vroeg hem: wat is nu precies de leidende strategie voor de regering-Bush in het voeren van deze oorlog? Zijn verontrustende, zij het niet precies verrassende, antwoord: die is er niet.
Tomdispatch.com (VS), 30 oktober 2008
 
Amerika weet niet hoe alleen het staat in Irak
De voortdurende patstelling met betrekking tot een nieuwe overeenkomst over de Amerikaanse troepen in Irak - die de Iraakse regering weigert te tekenen, ondanks intensieve Amerikaanse druk - markeert een werkelijk keerpunt in het conflict. Het is een duidelijk teken dat de Amerikaanse politieke invloed in Irak zwakker is dan ooit.
Patrick Cockburn in The National (VAE), 30 oktober 2008
 
We gaan deze oorlog niet winnen
Zoals het Amerikaanse publiek ergens wel weet gaan de zaken niet zo goed in Afghanistan. De meest recente situatiekaart van de VN, van 3 september, schildert een somber beeld: er zijn grote delen van het land waar het steeds maar slechter gaat.
Asia Times (Hong Kong), 30 oktober 2008
 
"Hongersnood groter gevaar dan Taliban in Afghanistan"
Een dreigende hongersnood in Afghanistan betekent een grotere bedreiging voor de internationale inspanningen om het land weer op te bouwen dan de voortdurende opstand, zo heeft een leidende Britse denktank gewaarschuwd.
Agence France Presse (Fr.), 30 oktober 2008
 
Vragen over timing van inval in Syrië
Een inval op Syrisch grondgebied door Amerikaanse eenheden in Irak, en de hierop volgende muur van stilte van Amerikaanse functionarissen als het om details over de inval gaat, hebben geleid tot wilde speculaties onder Amerikaanse analytici over de oorsprong en betekenis van de aanval.
Inter Press Service (Int.), 29 oktober 2008
 
De andere verkiezingen
Terwijl de ogen van de wereld gevestigd zijn op de Amerikaanse verkiezingen kroop een andere verkiezing met een even groot belang voor de toekomst van de VS de kalender op. De Israëlische minister van buitenlandse zaken Tzipi Livni gaf haar pogingen op om een nieuwe Israëlische regering te vormen en riep op tot nieuwe verkiezingen.
Antiwar.com (VS), 29 oktober 2008
 
Dispuut over Kirkuk dreigt Irak in Koerdisch-Arabische oorlog te storten
De relatieve kalmte in Irak wordt bedreigd door een voort-etterend Koerdisch-Arabisch conflict over de olierijke stad Kirkuk en andere betwiste gebieden. Het zou kunnen exploderen tot de ergste sectarische oorlog die het land getroffen heeft sinds de invasie van 2003.
The Guardian (GB), 28 oktober 2008
 
Weg uit Irak? Niet als het aan Bush en Maliki ligt
Ondanks de recente toename van aandacht voor de Amerikaans-Iraakse onderhandelingen over een akkoord om Amerikaanse troepen nog jarenlang in Irak te houden, zal het akkoord - of het gebrek hieraan - waarschijnlijk niet veel feitelijke invloed hebben op de bezetting.
Antiwar.com (VS), 28 oktober 2008
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |