menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 50, 2008
8 december

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Hoe terreur niet moet worden bestreden
 
Na de terroristische aanval op Mumbai van afgelopen week maakt de schok nu plaats voor woede. De Indiërs vragen antwoorden en daden van hun regering. Ondertussen gebruikt de oppositionele Bharatiya Janata Partij (BJP) de aanval als een politieke knuppel om de al verzwakte door de Congrespartij geleide regering af te maken. Terwijl de regeringsleden over elkaar heen vallen om te reageren op wat sommigen de 11 september van India noemen, krijst de BJP om bloed en beschuldigt de regering soft te zijn tegen terreur en lafhartig moslims te vertroetelen om hun stemmen te behouden. Hun oplossing: herstel de draconische Prevention of Terrorism Act (POTA).
 
Dit is puur voor de publieke tribune. Het is waar dat het antwoord van de Indiase autoriteiten op het terrorisme frustratie opwekt. Maar de oplossing om verdere aanvallen te voorkomen en effectiever te reageren op aanvallen wanneer ze zich voordoen, is niet het tot leven wekken van oude terreurbestrijdingsmaatregelen, die niet voor niets zijn afgeschaft. En ook niet om nieuwe wetten in te voeren die nog erger zijn dan de oude. Het gevaarlijkste is dat de schelle oproepen van de BJP om de POTA opnieuw in te voeren, uitgaan van het ten onrechte op één hoop gooien van islamistische terroristen en Indiase moslimburgers, van wie de overgrote meerderheid noch islamisten noch terroristen zijn.
 
De POTA werd vrij snel nadat de huidige Indiase regering aan de macht kwam afgeschaft, niet omdat de Congrespartij de moslimkiezers, die geholpen hadden hun aan de macht te brengen, een botje wilde toewerpen, zoals de BJP beweert, maar omdat hij terecht was bekritiseerd door burgercomité's van moslims en mensenrechtenorganisaties, omdat de wet zo vaag was geformuleerd dat wijdverbreid misbruik mogelijk was. De wet leidde tot willekeurige opsluiting en martelen van moslimburgers en dat vrijwel zonder enige rechtvaardiging.
India heeft genoeg antiterreurwetten zonder de POTA, waaronder ook wetten op deelstaatniveau over criminele vereniging. Op nationaal niveau staat de Indiase wet preventieve hechtenis tot drie maanden toe zonder dat een aanklacht hoeft te worden geformuleerd.
 
Mira Kamdar in Far Eastern Economic Review, December 2008
 

 
De aanval op Mumbai
 
De terroristische aanval op de vijfsterrenhotels van Mumbai was goed voorbereid, maar vereiste niet veel logistieke inlichtingen: het waren allemaal soft targets. De bedoeling was om chaos te veroorzaken en de schijnwerper op India te richten en daar zijn de terroristen in geslaagd. De identiteit van de gemaskerde groep blijft een raadsel.
 
De Deccan Mujahedeen die de aanslag per e-mail hebben opgeëist zijn kennelijk een nieuwe naam, vermoedelijk speciaal voor deze ene actie gekozen. Er wordt volop gespeculeerd. Een hoge Indiase marineofficier heeft verklaard dat de aanvallers (die per schip arriveerden met de MV Alpha) contact hadden met Somalische piraten, waarmee werd geïmpliceerd dat het ging om wraak voor de succesvolle, maar bloedige actie van de Indiase marine tegen de piraten in de Arabische Golf, die enkele weken geleden leidde tot een groot aantal slachtoffers.
 
Volgens de premier van India, Manmohan Singh waren de terroristen zeker afkomstig uit het buitenland. De Indiase media hebben deze argumentatie nagepraat met Pakistan (via de Lashkar-e-Taiba) en al-Qaida als de gebruikelijke verdachten.
 
Maar dit is een geconstrueerd product van de officiële Indiase politieke verbeelding. De functie ervan is te ontkennen dat de terroristen ook van eigen bodem kunnen zijn, het resultaat van de radikalisering van jonge Indiase moslims die alle hoop op het binnenlandse politieke systeem hebben opgegeven. Dit idee accepteren zou betekenen dat de politieke heelmeesters van het land zichzelf zouden moeten genezen.
 
Waarom zou het zo verrassend zijn als de daders zelf Indiase moslims waren? Het is nauwelijks een geheim dat er veel woede is onder de armste delen van de moslimbevolking tegen de systematische discriminatie en gewelddaden waaraan ze zijn onderworpen. Daarvan was de pogrom tegen moslims van 2002 in het van welvaart blakende Gujarat alleen maar het meest sprekende en best onderzochte voorbeeld. Dat pogrom had de steun van de premier van de deelstaat en het lokale staatsapparaat.
 
Voeg daarbij de voortdurend dooretterende zweer Kasjmier. Deze regio wordt al tientallen jaren door Indiase troepen behandeld als een kolonie, waarbij willekeurige arrestaties, folterpraktijken en verkrachtingen van burgers aan de orde van de dag zijn. De situatie is veel erger dan in Tibet, maar wekt in het Westen, waar de verdediging van de mensenrechten in hoge mate een instrument is voor andere politieke doeleinden, weinig sympathie.
 
Indiase inlichtingendiensten zijn zich hier zeer wel van bewust en zouden er beter aan doen de fantasie van hun politieke leiders niet op hol te brengen. Het is beter eerlijk te accepteren dat er grote binnenlandse problemen zijn. Een miljard Indiërs, 80 procent Hindoe en 14 procent moslim. Een grote minderheid, die niet etnisch kan worden gezuiverd zonder een groter conflict te veroorzaken.
 
Niets van dit alles rechtvaardigt terrorisme, maar het zou de Indiase leiders op zijn minst moeten dwingen om de blik naar het eigen land en de problemen daar te wenden. Een grote economische ongelijkheid. Het absurde idee dat de meeste problemen zouden worden opgelost door het doorsijpelen van de effecten van het globale kapitalisme kan nu in het ware licht worden gezien: een vijgeblad om nieuwe uitbuitingspraktijken te verbergen.
 
Tariq Ali in CounterPunch, 27 november 2008
 

Onvertaalde berichten:

Verkiezingsbeloften over oorlog Irak gedempt door realiteit
Op verkiezingscampagne gaf senator Barack Obama een belofte die zijn progressieve basis in extase bracht, zwerend dat hij de oorlog in Irak zou beëindigen. Maar terwijl hij dichterbij het Witte Huis komt maakt toekomstig president Obama steeds duidelijker dat tienduizenden Amerikaanse soldaten zullen achterblijven in Irak.
New York Times (VS), 4 december 2008
 
Israël onderzoekt opties voor aanval Iran
Het Israëlische leger onderzoekt mogelijkheden voor een aanval op Iraanse nucleaire installaties zonder de Verenigde Staten.
The Jerusalem Post (Isr.), 4 december 2008
 
De sleutelvraag: wie profiteert als Pakistan de schuld krijgt van Mumbai?
Als een verdediger die zijn armen opsteekt om de scheidsrechter te laten zien dat hij niets te maken had met de aanvaller die tegen de grond gaat, dringt de Pakistaanse regering er bij India op aan om haar niet de schuld te geven van het bloedbad in Mumbai.
Tony Karon in The National (VAE), 30 november 2008
 
Geschiedenis JFK suggereert risico's voor Irak-plan Obama
Het besluit van toekomstig president Barack Obama om Robert Gates aan te houden als minister van Defensie heeft een debat uitgelokt over de vraag of Obama zijn belofte voor een snelle terugtrekking uit Irak zal nakomen ondanks dat Gates de "surge" van George W. Bush heeft verdedigd en zich heeft uitgesproken tegen Obama's terugtrekkingsplan.
Inter Press Service (Int.), 28 november 2008
 
Identiteit terroristen blijft mysterie
Een dag na de terreuraanslagen in Mumbai waarbij meer dan honderd mensen de dood vonden bleef één vraag even ondoordringbaar als de rook die nog steeds opsteeg van twee van de beroemdste hotels van de stad: wie pleegde de aanslagen?
International Herald Tribune (VS), 27 november 2008
 
Laatste oorlog van Canada?
De menselijke tol van de missie is tot dusver hoog - bijna honderd dode en meer dan 400 gewonde soldaten, en veel anderen voor het leven getekend. De Canadese samenleving is ook aangeslagen. Hoewel de burgers "de troepen steunen", eer brengen aan de doden en de families bijstaan, zien ze deze patriottische daden als iets dat gescheiden is van de missie die door de meesten tegenwoordig niet meer gesteund wordt.
The Globe and Mail (Can.), 27 november 2008
 
Iraakse Koerden beginnen op eigen houtje export olie
De Koerdische regionale regering in Irak zal begin volgend jaar voor het eerst ruwe olie gaan exporteren, aldus een Koerdische functionaris. De aankondiging bleek de nationale regering te verrassen. Een woordvoerder van het ministerie van Olie zei dat de Koerden nog geen goedkeuring hadden gekregen om éénzijdig met olie-export te beginnen.
San Francisco Chronicle (VS), 26 november 2008
 
Afghaanse voedselhulp geplaagd door problemen rond veiligheid en geld
Het grootste voedselhulpplan ooit van de Verenigde Naties voor Afghanistan heeft te kampen met nieuwe bedreigingen voor de veiligheid, en de wereldwijde financiële crisis zou de financiering van voedselhulp aan Afghanen in 2009 onder druk kunnen zetten, aldus een VN-functionaris.
Reuters (GB), 25 november 2008
 
VS blijft stil over kijk op Irak-pact tot na stemming
De regering-Bush hanteert een veel lossere interpretatie dan de Iraakse regering van verschillende belangrijke artikelen in de komende veiligheidsovereenkomst tussen Irak en de VS, aldus Amerikaanse functionarissen een paar uur vóór het Iraakse parlement zijn historische stemming zou houden.
McClatchy Newspapers (VS), 25 november 2008
 
"Niemand kijkt"
Om een glimp op te vangen van de Amerikaanse geheime oorlog in Afrika moet je met een steen bonzen op de ijzeren poort van de gevangenis in een afgelegen havenstad in noord-Somalië. Een slaperige cipier zal een roestige grendel opentrekken. Dan vraag je een gevangene te spreken met de naam Mohamed Ali Isse.
Chicago Tribune (VS), 24 november 2008
 
Koerden in noord-Irak krijgen wapens uit Bulgarije
Koerdische functionarissen namen dit najaar drie vliegtuigladingen uit Bulgarije in ontvangst met kleine wapens en munitie, een aankoop die zich afspeelde buiten de wapenaankoop-procedures van de centrale regering van Irak.
The Washington Post (VS), 23 november 2008
 
Omringd door vijanden hebben de Pakistani's ook angst voor VS
Een opnieuw getekende kaart van Zuid-Azië heeft de ronde gedaan onder de Pakistaanse elite. Het laat een beknot land zien, dat is teruggebracht tot een streepje grond met de grote massa van India in het oosten en een vergroot Afghanistan in het westen.
New York Times (VS), 23 november 2008
 
De "goede oorlog" is het vechten niet waard
De nadruk die toekomstig president Obama legt op Afghanistan en zijn verlangen om meer troepen en geld daarheen te sturen is misplaatst. Het overschatten van het belang van Afghanistan leidt ons af van dringender prioriteiten, creëert een ongezonde dynamiek met de Afghaanse regering en brengt precies dát in gevaar dat het nodig heeft - de stabiliteit die mogelijk zou komen van een geduldige, beperkte, lange-termijnrelatie met de internationale gemeenschap.
New York Times (VS), 22 november 2008
 
Kabul dertig jaar geleden en vandaag - hebben we niets geleerd?
Dertig mijl ten noorden van Kabul, en dertig jaar geleden, vertelde een Sovjet-generaal van de op handen zijnde overwinning op de "terroristen" in de bergen die gesteund werden door Amerika en Saudi-Arabië en Pakistan. Als we snel vooruit spoelen naar 2001 horen we een Amerikaanse generaal ons vertellen over de op handen zijnde overwinning op de "terroristen" in de bergen, de vrijwel verslagen Taliban die gesteund werden door Saudi-Arabië en Pakistan. De Rus sprak zijn wijsheid uit op de grote Sovjet-luchtmachtbasis in Bagram. De Amerikaan sprak zijn wijsheid uit op de grote Amerikaanse luchtmachtbasis in Bagram.
Robert Fisk in The Independent (GB), 22 november 2008
 
Piraterij en een instortende staat in Somalië
Je weet dat we in de problemen zitten als veel publieke sympathie in de Arabische wereld waarschijnlijk achter de Somalische piraten staat die pasgeleden een Saudische supertanker kaapten met honderd miljoen dollar aan ruwe olie aan boord.
The Daily Star (Leb.), 22 november 2008
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |