menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 2, 2009

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Er zijn geen vertaalde berichten in deze editie
 

Onvertaalde berichten:

De propaganda-oorlog: kunnen we onze ogen vertrouwen?
IsraŽl heeft geprobeerd om het initiatief te nemen in de propaganda-oorlog om Gaza, maar in tenminste ťťn belangrijk opzicht ligt zijn versie ernstig onder vuur. Het incident werpt de vraag op van de interpretatie van uit de lucht genomen video-opnamen.
BBC News (GB), 3 januari 2009
 
Als jij (of ik) Palestijn was
Deze week sprak ik met mijn studenten over de Gaza-oorlog, in de context van een college over nationale veiligheid. Eťn student, die tot dusver nogal conservatieve, gangbare meningen had verkondigd, slaagde erin me te verrassen.
Yossi Sarid in Haaretz (Isr.), 2 januari 2009
 
Een bondgenootschap van waarden
Als je luistert naar de gevoelens van moslims over de hele wereld krijg je een indruk van woede en opstandigheid gemengd met een diep gevoel van hulpeloosheid. De huidige slachting is alleen maar een bevestiging van het bekende: de "internationale gemeenschap" geeft niet werkelijk om de Palestijnen, en het lijkt alsof de staat IsraŽl - met de hulp van de VS en sommige Europese landen - de wereld een staat van intellectuele terreur heeft opgelegd.
Tariq Ramadan in The Guardian (GB), 2 januari 2009
 
Wat hebben de Palestijnen nu te klagen?
Als je de uitspraken leest van IsraŽlische en Amerikaanse politici, en probeert om deze te rijmen met de beelden van verwoesting, lijkt er maar ťťn verklaring te zijn.
The Independent (GB), 31 december 2008
 
Gegoten lood in de smeltoven
Een stilstaande klok, zo gaat het gezegde, geeft twee keer per dag de juiste tijd aan. De "hogere functionaris van de regering-Bush" die op 28 december met de Washington Post babbelde had het juist toen hij zei dat IsraŽl "niet probeert om de Gazastrook over te nemen" met de massale aanval die de vorigde dag gelanceerd werd, en had het ook juist toen hij zij dat de Israeli's nķ bombarderen "omdat ze het geklaard willen hebben vůůr de volgende regering aantreedt."
Middle East Report Online (VS), 31 december 2008
 
Valse informatie, geheimhouding, leugens: hoe het Gaza-offensief tot stand kwam
Lange-termijnvoorbereiding, zorgvuldig verzamelen van informatie, geheime besprekingen, bedrog en misleiding van het publiek - al deze dingen had het IsraŽlische leger aan zijn kant toen het begon met "Operatie gegoten lood" tegen Hamas-doelen in de Gazastrook.
Haaretz (Isr.), 28 december 2008
 
Hoe kan Ūemand geloven dat er "vooruitgang" is in het Midden-Oosten?
Laten we beginnen met de man die het Midden-Oosten nŪet zal veranderen, Barack Obama, voorspelbaar genoeg in Time uitgeroepen tot "persoon van het jaar". Maar begraven in een lang en saai interview in het tijdschrift wijdt Obama slechts ťťn zin aan het Arabisch-IsraŽlische conflicht: "en zien of we kunnen voortbouwen op de vooruitgang die geboekt is rond het IsraŽlisch-Palestijnse conflict zal prioriteit hebben." Welke vooruitgang?
Robert Fisk in The Independent (GB), 27 december 2008
 
Top-tien van mythen over Irak in 2008
Juan Cole in Informed Comment (VS), 26 december 2008
 
Ondanks het optimisme is Irak dichtbij het randje
George W. Bush vloog eind december naar Bagdad voor een bezoek van acht uur. Drie dagen later was het de beurt aan de Britse premier Gordon Brown. De aankomst van zowel de president als de premier in de Iraakse hoofdstad maakt deel uit van een gecoŲrdineerde poging om een streep te zetten onder het deb‚cle dat Irak geworden is voor zowel de Amerikaanse als de Britse regering.
The Observer (GB), 21 december 2008
 
Of IsraŽl Iran aanvalt hangt van budget af
De belangrijkste beslissing die de volgende regering van IsraŽl zal moeten maken is hoe de middelen te verdelen die bestemd zijn voor gebruik tegen de Iraakse nucleaire dreiging, aldus hogere IsraŽlische defensiefunctionarissen die bij de besluitvorming betrokken zijn.
Haaretz (Isr.), 21 december 2008
 
Hinderlaag werpt verontrustende vragen op in Afghanistan
Het was ťťn van de meest vernederende aanvallen waar de Afghaanse veiligheidstroepen ooit mee te maken hadden gehad. Op 27 november lieten Taliban-opstandelingen een bevoorradingskonvooi in een hinderlaag lopen in de noordwestelijke provincie Badghis.
The New York Times (VS), 21 december 2008
 
Het machtsevenwicht
Het hoofd van het diplomatieke veiligheidsbureau van het IsraŽlische ministerie van Defensie bezocht het Kremlin in de derde week van december, erop uit om de Russen ervan te overtuigen dat het uitrusten van Iran, en wellicht SyriŽ met een opgewaardeerde versie van het S-300 luchtverdedigingssysteem "het machtsevenwicht in het Midden-Oosten zou verstoren". Welk evenwicht?
Antiwar.com (VS), 20 december 2008
 
Wat Obama niet weet
Geen presidentieel overgangsteam in de recente geschiedenis heeft zoveel moeite gedaan als dat van Barack Obama in zijn pogingen om uit te zoeken in welke mijnenvelden hij zich mogelijk gaat begeven.
Village Voice (VS), 17 december 2008
 
War College waarschuwt strijdkrachten tegen binnenlandse onrust
Een nieuw rapport door het War College van de Amerikaanse strijdkrachten spreekt over de mogelijkheid dat Pentagon-middelen en troepen ingezet zullen worden als de economische crisis zou leiden tot onrust onder de burgers, zoals protesten tegen bedrijven of de regering, of bestorming van in problemen geraakte banken.
Phoenix Business Journal (VS), 17 december 2008
 
Hulporganisatie waarschuwt: Afghanistan op rand hongersnood
Buitenlandse hulporganisaties zeggen dat voedseltekorten en vroeg gevallen sneeuw acht miljoen Afghanen - 30% van de bevolking - op de rand van verhongering kunnen brengen deze winter. Hongersnood zou met gemak een groter probleem in het land worden dan geweld.
National Post (Can.), 16 december 2008
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |