menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 6, 2009
2 februari

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
NAVO-commandant vaardigt onrechtmatig bevel om te doden uit
 
De manier waarop de drugsmaffia in Afghanistan moet worden bestreden heeft aanleiding gegeven tot een openlijke breuk binnen de NAVO. Volgens informatie die verkregen is door Der Spiegel wil NAVO-opperbevelhebber John Craddock dat het bondgenootschap opiumhandelaars gaat doden zonder enig bewijs dat er verband is met de opstand. NAVO-commandanten willen dat bevel niet uitvoeren. Er is binnen het NAVO-opperbevel in Afghanistan ruzie ontstaan over de voorwaarden waarbinnen de troepen van het bondgenootschap dodelijke geweld kunnen gebruiken tegen degenen die als opstandelingen worden aangeduid. In een geheim document, waarop Der Spiegel de hand heet weten te leggen, heeft de VS-generaal John Craddock [Supreme Allied Commander Europe - SACEUR] een "richtlijn" uitgevaardigd om NAVO-troepen te autoriseren "om drugsproducenten en produktieplekken in heel Afghanistan rechtstreeks aan te vallen." Volgens het document mag dodelijk geweld zelfs worden gebruikt in die gevallen waarin er geen bewijs is dat de verdachten actief betroken zijn bij de gewapende opstand tegen de Afghaanse regering of westerse troepen. Het is "niet langer noodzakelijk om inlichtingen of ander bewijs te produceren dat elke afzonderlijke drugshandelaar of narcoticafabriekje in Afghanistan de criteria vervult om een militair doelwit te zijn," schrijft Craddock.
 
De NAVO-commandant is al lange tijd gefrustreerd door de weerzin van sommige NAVO-lidstaten - in het bijzonder Duitsland - om doortastend op te treden tegen degenen die betrokken zijn bij de drugshandel. Craddock beargumenteert zijn richtlijn door te schrijven dat het bondgenootschap "heeft besloten dat (drugshandelaars en narcoticafabriekjes) onlosmakelijk verbonden zijn met de militaire tegenstander en dus mogen worden aangevallen." In het document schrijft Craddock dat de richtlijn het resultaat is van een vergadering van de ministers van defensie van de NAVO in oktober 2008, waarop werd overeengekomen dat NAVO-soldaten in Afghanistan opiumhandelaars mogen aanvallen. De richtlijn werd op 5 januari verstuurd naar Egon Ramms, de Duitse commandant van het NAVO-commando in Brunssum, Nederland, dat momenteel de leiding heeft over de ISAF-operatie van de NAVO, en ook naar David McKiernan, de commandant van de ISAF-vredesmacht in Afghanistan. Geen van beide wil het bevel opvolgen. Alle twee beschouwen ze de order als onrechtmatig en denken dat hiermee de 'rules of engagement" (oorlogsregels) van ISAF en het internationaal oorlogsrecht zou worden geschonden. Een geheime brief van het bureau van McKiernan in Kaboel geeft als antwoord dat Craddock probeert een "nieuwe categorie" binnen de rules of engagement te creëren bij het optreden tegen de militaire tegenstander. Dit zou "de belofte die ISAF heeft gegeven aan het Afghaanse volk en de internationale gemeenschap, om het gebruik van geweld te beperken en burgerslachtoffers zoveel als maar enigszins mogelijk te vermijden, ernstig ondermijnen."
 
Afgelopen december versoepelde Central Command in Florida, dat verantwoordelijk is voor de inzet van de strijdkrachten van de VS in Afghanistan opnieuw bepalingen in de rules of engagement voor de operatie in Afghanistan met betrekking tot de bescherming van burgers. Volgens de nieuwe regels mogen de strijdkrachten van de VS nu drugslaboratoria bombarderen als ze van te voren geanalyseerd hebben dat de operatie "niet meer dan tien burgers" zou doden.
 
Der Spiegel (BRD - Engels), 28 januari 2009
 

 
Egypte waarschuwt Europa geen schepen naar Gaza te sturen
 
Egypte heeft de Europese landen dinsdag gewaarschuwd om goed na te denken, voordat ze schepen sturen om te gaan patrouilleren in de kustwateren bij Gaza om wapensmokkel te voorkomen. Egypte heeft meegedeeld dat een dergelijke stap ernstige gevolgen zou kunnen hebben voor de betrekkingen met de Arabische staten. De waarschuwing van minister van buitenlandse zaken Ahmed Aboel Gheit kwam nadat Engeland, Frankrijk en Duitsland hadden aangeboden om oorlogsschepen naar het Midden Oosten te sturen om wapensmokkel naar Gaza te controleren en te voorkomen en het wankele staakt het vuren te helpen consolideren.
 
Egypte, dat in de Arabische wereld de laatste zes maanden veel kritiek heeft gekregen wegens de steun voor de Israëlische blokkade van Gaza, is altijd afkerig geweest om buitenlandse troepen toegang te verschaffen tot zijn grondgebied, uit vrees voor schending van zijn soevereiniteit. Eerder deze maand zei Aboel Gheit dat Egypte ook niet zou toestaan dat schepen van de VS Egyptische wateren binnengingen om operaties tegen smokkel uit te voeren en dat dergelijke operaties uitsluitend in volle zee mochten plaatsvinden.
 
Dat was nadat Washington en Israël een pakt hadden getekend om de smokkel te stoppen. Dat pakt omvatte technische ondersteuning en het gebruik maken van "middelen" van de VS om te verhinderen dat wapens via de lucht, over land of via de zee bij Hamas terecht kwamen en de inzet van schepen van NAVO-landen om maritieme smokkel te voorkomen. Frankrijk zei vrijdag dat het een fregat met helikopters zou sturen om in de internationale wateren ter hoogte van de kust van Gaza te patrouilleren als onderdeel van inspanningen om het staakt het vuren te consolideren.
 
Reuters North American News Service, 27 januari 2009
 

Onvertaalde berichten:

Zorgt Israëlisch slachtoffergevoel voor voortduren conflict met Palestijnen?
Een nieuwe studie onder Joodse Israeli's laat zien dat de meesten de "officiële versie" accepteren van de geschiedenis van het conflict met de Palestijnen. Is het dan een wonder dat hetzelfde publiek ook de officiële verklaring voor de operatie in Gaza voor zoete koek slikt?
Akiva Eldar in Haaretz (Isr.), 30 januari 2009
 
Notities laten glimp zien van debat in regering over Iran
President Obama en minister van Buitenlandse Zaken Hillary Rodham Clinton hebben in de afgelopen week meermalen signalen uitgezonden naar Iran dat de deur nu wijd open staat voor directe besprekingen tussen de twee landen, dertig jaar na de Iraanse revolutie. Maar Amerikaanse functionarissen zeggen dat de methode, het tempo en de toon van die diplomatie nog nader bepaald moeten worden.
Washington Post (VS), 30 januari 2009
 
Obama zoekt overeenstemming met militairen over Irak
Terwijl president Obama stappen onderneemt om de Amerikaanse missie in Irak opnieuw te definiëren staat hij voor een moeilijke keuze: is hij bereid om een campagnebelofte te laten vallen of om een breuk met de strijdkrachten te riskeren?
New York Times (VS), 29 januari 2009
 
De leugens van Israël
Regeringen en het grootste deel van de media in het westen hebben een aantal Israëlische beweringen geaccepteerd die de militaire aanval op Gaza rechtvaardigen. Nu is iedere poging om vrede te stichten in het Midden-Oosten al genoeg gesmoord in bedrieglijke eufemismen, dus laat ik botweg stellen dat ieder van deze beweringen een leugen is.
London Review of Books (GB), 29 januari 2009
 
Verkiezingen in Irak: waar op te letten
Op zaterdag 31 januari zal Irak zijn eerste verkiezingen houden sinds 2005. Welke kant het opgaat - naar meer democratie, of naar meer instabiliteit en een terugkeer van het gewelddadige verzet - hangt af van de gebeurtenissen op zaterdag.
The Nation (VS), 28 januari 2009
 
Speciale gezanten die nergens heen gaan
Om het bot te zeggen: de Verenigde Staten is nooit een eerlijke bemiddelaar geweest in het geval van Israël en de Palestijnen. Mijn eigen acht jaar ervaring in drie verschillende denktanks in Washington heeft me hoogst pessimistisch gemaakt dat we het ooit zullen worden, tenminste zonder een revolutie in de politieke situatie van Israël of de VS zelf.
Anatol Lieven in National Interest (VS), 27 januari 2009
 
"Je kunt niet over de werkelijkheid van Israël spreken"
In een interview met IPS bespreekt vroegere CIA-agent Robert Baer de regionale implicaties van het Gaza-conflict en zijn visie op de Iraanse Revolutionaire Garde, Hamas en Hezbollah, drie belangrijke groepen in het Midden-Oosten die in het westen gelden als terreurorganisaties.
Inter Press Service (Int.), 27 januari 2009
 
Israël geeft gebruik witte fosfor toe in aanvallen op Gaza
Na weken van ontkenning dat het witte fosfor had gebruikt in de dichtbevolke Gazastrook heeft Israël eindelijk toegegeven dat dit wapen wel degelijk werd ingezet in het offensief.
The Times (GB), 24 januari 2009
 
Aanvallen in Pakistan onderstrepen problemen Obama
Twee raketaanvallen vanuit onbemande Amerikaanse vliegtuigen hebben het leven gekost aan tenminste vijftien mensen in het westen van Pakistan. De aanvallen geven de indruk dat het gebruik van onbemande vliegtuigen om militanten te doden binnen de grenzen van Pakistan doorgaat onder president Obama.
New York Times (VS), 23 januari 2009
 
Breuk Kabul met VS wordt groter
De sluizen zijn open gegaan in het sluimerende conflict tussen de door de VS geleide coalitie in Afghanistan en de regering in Kabul onder leiding van president Hamid Karzai. En er zou wel eens geen uitweg kunnen zijn tenzij beide partijen op korte termijn bij zinnen komen.
Asia Times (Hong Kong), 23 januari 2009
 
De implicaties van een Centraalaziatische bevoorradingsroute voor Afghanistan
De recente onderhandelingen van de VS en de Navo met Centraalaziatische staten en Rusland om te komen tot nieuwe bevoorradingsroutes naar Afghanistan onderstrepen de diepgaande verbindingen tussen Afghanistan en Centraal-Azië, en de immense repercussies van de Afghaanse oorlog voor laatstgenoemde.
EurasiaNet (VS), 22 januari 2009
 
Vierduizend burgerdoden door Afghaanse onrust in 2008
Bijna vierduizend Afghaanse burgers werden vorig jaar gedood in met de opstand verbonden onrust in Afghanistan. Meer dan tweederde daarvan kwam om in aanvallen van opstandelingen en meer dan duizend werden gedood door buitenlandse troepen, aldus een mensenrechtenorganisatie.
Agence France Presse (Fr.), 21 januari 2009
 
Kan Hamas nog steeds met opgeheven hoofd in straten Gaza lopen?
Het meedogenloze bombardement van Israël op Gaza was bedoeld om de radicale islamistische regering van Gaza een blijvende les te leren. Maar na drie weken vechten is het prestige van de organisatie onder veel Palestijnen intact gebleven.
The Observer (GB), 18 januari 2009
 
De middenweg verliest snel terrein
"We moeten het Westen een vraag stellen: toen de Israeli's het huis van Hamasleider Sheikh Nizar Rayan bombardeerden en daarbij hemzelf, zijn echtgenotes en zijn negen kinderen doodden plus negentien anderen die de pech hadden dat ze ernaast woonden - omdat ze hem als doelwit zagen - was dat terrorisme? Als het Westen daarop antwoordt dat het geen terrorisme was maar zelfverdediging - dan moeten wij erover denken om deze definitie ook te gaan gebruiken."
Alastair Crooke in London Review of Books (GB), 15 januari 2009
 
De Afghaanse zwendel
De eerste manschappen van de twintig- tot dertigduizend man versterking van de Amerikaanse troepen in Afghanistan moeten volgende maand in Afghanistan aankomen om alsnog de oorlog te winnen die George W. Bush vergat af te maken omdat hij zo graag een andere wilde beginnen. Maar het "winnen" van de militaire campagne tegen de Taliban is maar een klein deel van het verhaal.
TomDispatch (VS), 11 januari 2009
 

 
 

 
 
terug/back | de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |