menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 8, 2009
16 februari

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Militaire rol bij geheime CIA-gevangenissen
 
Drie mensenrechtengroeperingen hebben documenten in handen gekregen die de betrokkenheid van het ministerie van defensie van de VS bij het programma van de CIA voor "spookdetentie" en het bestaan van geheime gevangenissen op de luchtmachtbasis Bagram in Afghanistan en in Irak bevestigen.
 
De documenten zijn vorige week verkregen door Amnesty International, het Centre for Constitutional Rights en het Centre for Human Rights and Global Justice als gevolg van een verzoek op basis van wet openbaarheid bestuur van de VS.
 
Er zijn ongeveer 1000 documenten vrijgegeven van de meer dan 12.000 die binnen de grenzen van het verzoek vallen. Ze tonen de betrokkenheid van het Pentagon bij het CIA-programma aan. Een document van de transportdivisie adviseerde "retourvluchten [uit Guantanamo] rond de 45 dagen uit te stellen totdat de rust is weergekeerd. Anders krijgen de gevangenen bij aankomst waarschijnlijk een heldenontvangst."
 
De documenten tonen ook aan dat defensie de politiek had om gevangenen twee weken en in sommige gevallen een maand lang niet te registreren bij het Rode Kruis in het belang van het verkrijgen van inlichtingen en dat de Verenigde Chefs van Staven hiervan op de hoogte waren. Margaret Satterthwaite van de internationale mensenrechtenkliniek van de universiteit van New York: "Deze nieuwe documenten bevestigen onze argwaan dat de tentakels van dit gewelddadige CIA-programma tot binnen andere diensten reikten. In feite wordt het nu steeds duidelijker dat militairen zich in allerlei juridische bochten wrongen om met de activiteiten van de CIA mee te werken.
 
The Age (Austr.), 14 februari 2009
 

 
VS-politica zegt dat onbemande vliegtuigjes gebruik maken van basis in Pakistan
 
Onbemande vliegtuigjes (drones), die in Pakistan aanvallen uitvoeren op van terrorisme verdachte doelwitten, starten vanaf Pakistaans grondgebied. Dat heeft een belangrijk Amerikaans parlementslid gezegd op een hoorzitting van het Congres.
 
De Democratische Senator Dianne Feinstein van CaliforniŽ stal de show met deze onthulling. Ze toonde haar verbazing over het verzet van Pakistan tegen de raketaanvallen van de CIA met Predator-drones op doelen aan de Pakistaanse kant van de grens. Senator Feinstein: "Naar ik begrijp vinden deze vluchten plaats vanaf een Pakistaanse basis."
 
Als voorzitter van de commissie voor de inlichtingendiensten van de Senaat heeft senator Feinstein toegang tot geheime inlichtingen. Ze wordt geacht voorzichtig te zijn bij het in het openbaar bespreken van gevoelige informatie. Zelfs hoofd inlichtingen admiraal Blair, die op dat moment gehoord werd, reageerde onthutst. Hij zei dat Pakistan momenteel bezig was zijn houding betreffende samenwerking met de VS "nader te bepalen". Hij vertelde niet of het klopte wat senator Feinstein had verklaard.
 
Het bestaan van dronebases in Pakistan zelf wekt de indruk van een veel nauwere relatie met de VS op het gebied van contraterrorisme dan publiekelijk bekend is.
 
De CIA weigerde elk commentaar, maar vroegere functionarissen van de Amerikaanse inlichtingendienst meldden op basis van anonimiteit dat wat Feinstein had gezegd waar is.
 
Dawn (Pak.), 14 februari 2009
 

 
Inlichtingenrapport onduidelijk over nucleaire bedoelingen van Iran
 
President Obama en zijn hoofd inlichtingen Dennis Blair leken deze week niet op ťťn lijn te zitten toen ze het hadden over de nucleaire bedoelingen van Iran. Obama had het op zijn persconferentie over Iran "dat een kernwapen ontwikkelt of het bezit van kernwapens nastreeft," maar Blair zei: "We weten niet of Iran momenteel kernwapens wil ontwikkelen."
 
Beide verklaringen weerspiegelen de verwarring over de bedoelingen van Teheran op het gebied van kernwapens die is ontstaan na de National Intelligence Estimate (NIE) van november 2007. Dat inlichtingenrapport werd onmiddellijk aangevallen door Republikeinen en verworpen door de regering Bush, omdat het onthulde dat Iran in 2003 was gestopt met het werken aan kernwapens.
 
Het echte probleem met de NIE is echter dat het rapport onduidelijk is over het punt of de islamitische republiek heeft besloten kernwapens in bezit te krijgen of dat ze alleen de capaciteit willen hebben om ze te bouwen als waarborg tegen mogelijke ontwikkelingen in de toekomst.
 
Het verschil tussen de twee mogelijke Iraanse strategieŽn is ongelofelijk belangrijk. Als Iran echt kernwapens in handen wil krijgen, moeten de Verenigde Staten kiezen of ze Iran met diplomatieke middelen willen dwingen om er vanaf te zien of dat ze berusten in de Iraanse status als kernwapenmogendheid en het land proberen af te schrikken.
 
Maar als Iran alleen waarborgen wil, dan kunnen de Verenigde Staten diplomatieke stappen zetten om Iran maximaal aan te moedigen om voor onbepaalde tijd een niet-kernwapenstaat te blijven en niet het risico te lopen op een internationale confrontatie.
 
Gareth Porter bij Inter Press Service (IPS), 13 februari 2009
 

Onvertaalde berichten:

Denk goed na: praten met Iran
Met een nieuwe president in het Witte Huis en een beroemde hervormer die bezig is om Teheran wakker te schudden lijkt te tijd rijp voor een diplomatieke doorbraak waar we al dertig jaar op wachten.
Foreign Policy (VS), februari 2009
 
Stop oorlog met onbemande vliegtuigjes, zegt invloedrijke adviseur VS
Al maanden klagen Pakistaanse leiders luidkeels over Amerikaanse aanvallen met onbemande vliegtuigjes op hun grondgebied. Nu is een invloedrijke adviseur van Amerikaanse beleidsmakers ook zijn stem aan het verheffen tegen deze aanvallen.
Wired (VS), 10 februari 2009
 
Petraeus lekte misleidend verhaal over terugtrekkingsplannen
Het politieke gemanoevreer tussen president Barack Obama en zijn hoogste militaire bevelhebbers over de terugtrekking heeft een nieuwe wending genomen met het lekken door CENTCOM-bevelhebber generaal Petraeus - en een besliste ontkenning door een functionaris van het Witte Huis - van een verslag van een bespreking over de zaak in het Witte Huis op 21 januari. Petraeus liet hierin doorschemeren dat Obama had gevraagd om drie verschillende terugtrekkingsplannen voor gevechtstroepen, waaronder ťťn die bijna twee jaar in beslag zou nemen.
Inter Press Service (Int.), 10 februari 2009
 
Leider Hamas klaar voor wapenstilstand met IsraŽl
Een van de hoogste leiders van Hamas heeft laten weten dat de radicale islamistische beweging bereid is om een langdurige wapenstilstand aan te gaan met zijn bitterste vijand, IsraŽl.
The Daily Telegraph (GB), 9 februari 2009
 
Bagdad heeft gekozen
De eerste uitslagen van de Iraakse provinciale verkiezingen onthullen wellicht de vorm van het Irak van nŠ de bezetting - als de verliezers die uitslagen tenminste accepteren.
Patrick Cockburn in The National (VAE), 6 februari 2009
 
Tijd wellicht kort voor bevelhebber NAVO
Eind januari gaf NAVO-bevelhebber generaal Craddock troepen het bevel om drugshandelaren aan te vallen zonder te controleren of dat ook opstandelingen waren. Hij verloor het interne debat dat hierop volgde, en heeft nu wellicht zijn langste tijd in het bondgenootschap gehad.
Spiegel Online (BRD), 5 februari 2009
 
Conflicterende golflengten
Terwijl belangrijke beleidsmakers buiten de VS de pogingen bezien om de ineenstorting te stoppen die de grootste economie ter wereld over zichzelf heeft afgeroepen, komen ze tot opzienbarende conclusies die niet overeenkomen met de doelstellingen van het buitenlands beleid van president Obama.
United Press International (VS), 3 februari 2009
 
Hulp aan Afghaanse vrouwen en meisjes
Terwijl de coalitie waar ik bij werk - Get Afghanistan Right - doorgaat met het onderbouwen van haar stelling dat de regering-Obama er wijs aan zou doen om haar plan te heroverwegen om de militaire bemoeienissen met Afghanistan te escaleren, heb ik geprobeerd om de argumenten aan te pakken die ingebracht worden door sommige feministen en mensenrechtengroepen die geloven dat een dergelijke escalatie nodig is om Afghaanse vrouwen en meisjes te beschermen.
Katrina vanden Heuvel in The Nation (VS), 3 februari 2009
 
Generaals streven naar terugdraaien besluit Obama tot terugtrekking uit Irak
CENTCOM-bevelhebber generaal David Petraeus, gesteund door minister van Defensie Robert Gates, heeft tijdens een bespreking in het Witte Huis op 21 januari geprobeerd om president Barack Obama ervan te overtuigen dat deze af moet zien van zijn verkiezingsbelofte om alle Amerikaanse gevechtstroepen binnen achttien maanden uit Irak terug te trekken.
Inter Press Service (Int.), 2 februari 2009
 
Sinds wanneer geven we niet meer om burgerdoden in oorlogstijd?
Ik vraag me af of we oorlog aan het "normaliseren" zijn. Het gaat er niet alleen om dat IsraŽl alweer weggekomen is met het vermoorden van honderden kinderen in Gaza.
Robert Fisk in The Independent (GB), 2 februari 2009
 
Stop met graven in Afghanistan
Het nieuws dat nog het dichtste bij "goed nieuws" komt over de toekomst van de Amerikaanse bemoeienis met Afghanistan: hoewel de regering-Obama besloten heeft om maar liefst 30.000 manschappen mťťr naar Afghanistan te sturen, hebben verschillende nieuwsberichten laten doorschemeren dat het doel hiervan is om wat meer stabiliteit te bereiken, en zo tijd te winnen om de situatie opnieuw te bekijken en een nieuwe strategie te ontwikkelen.
Antiwar.com (VS), 2 februari 2009
 
De zwarte vlag wappert
Een Spaanse rechter heeft een gerechtelijk onderzoek ingesteld tegen zeven IsraŽlische politieke en militaire persoonlijkheden op verdenking van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. De zaak: het laten vallen, in 2002, van een bom van duizend kilogram op het huis van Hamasleider Salah Shehade. Afgezien van het bedoelde slachtoffer werden veertien mensen daarbij gedood - de meeste van hen waren kinderen.
Uri Avnery in Antiwar.com (VS), 2 februari 2009
 
Afghaanse oorlog loopt klappen op
De Britse minister van Veiligheid, Lord West, heeft een bommetje laten vallen door te verklaren dat de militaire interventie van zijn land in Irak en Afghanistan wereldwijd het radicalisme heeft aangewakkerd tegen Groot-BrittanniŽ en de VS.
Eric Margolis in Toronto Sun (Can.), 1 februari 2009
 
Het leven in Gaza is ver van "terug naar normaal"
"Het is alleen met luchtfoto's van de Gazastrook mogelijk om de omvang van de vernietiging te laten zien en te begrijpen", zei een aantal westerse burgerwaarnemers deze week. Ze voegden eraan toe: "maar er is geen schijn van kans dat IsraŽl ook maar iemand zal toestaan om met een vliegtuigje te komen en die luchtfoto's te maken."
Amira Hass in Haaretz (Isr.), 1 februari 2009
 
Belangrijke functionarissen betrokken bij recente besprekingen Iran-VS
Terwijl Barack Obama thuis begint te raken in de Oval Office en begint met zijn verklaarde missie van herijking van het Amerikaanse buitenlands beleid is er een hoop aandacht voor de vraag wanneer en hoe precies Obama een directe dialoog met Iran zal openen, zoals hij in zijn verkiezingscampagne beloofde.
Foreign Policy (VS), 29 januari 2009
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |