menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 10, 2009
2 maart

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
In het noorden vechten Afghanen tegen honger, niet tegen Taliban
 
Het besluit van de Verenigde Staten om duizenden troepen extra naar Afghanistan te sturen zal weinig betekenis hebben voor de inwoners van het dorp Sang-i-Khel in het noorden. Hun strijd is niet gericht tegen de Taliban opstandelingen maar tegen de honger. In het noorden van Afghanistan hebben aanhoudende droogte en hoge voedselprijzen ervoor gezorgd dat honderdduizenden dagelijks strijd moeten voeren om de winter te overleven. Het Internationaal Comitť van het Rode Kruis (ICRC) zegt dat 280.000 Afghanen in het noorden van het land te lijden hebben van de droogte, de ergste in tien jaar, en niet in staat zijn om te voorzien in hun dagelijkse behoefte aan voedsel. Hoewel dat normaal gesproken geen onderdeel uitmaakt van hun activiteiten heeft het Rode Kruis nu samen met de Rode Halve Maan rijst, bonen, olie en thee uitgedeeld in een aantal van de meest getroffen gebieden, een reactie op de omvang van de crisis, maar ook op het gebrek aan hulp in dit deel van het land.
 
De armoede in Afghanistan verschilt enorm per regio. Zo behoort de zuidelijke provincie Helmand, waar meer dan twee derde van de illegale opium van het land wordt geproduceerd en waar de opstand het sterkste is, volgens een VN-rapport uit 2008 tot de drie rijkste provincies. Helmand heeft het hoogste percentage autobezitters van het hele land. De provincie krijgt ook de meeste hulp. Als Helmand een land was zou het in omvang de vijfde ontvanger van hulp zijn van USAID, de hulporganisatie van de VS. Voor de mensen in Sang-i-Khel in de provincie Balkh is het leven in eeuwen vrijwel niet veranderd. Er komen vrijwel nooit NAVO-soldaten en dan alleen maar om inlichtingen in te winnen over de veiligheid. Een dorpeling bij een uitdeelpunt van het Rode Kruis, die uren lang had gelopen om het dorp te bereiken vertelde: "We hebben geen enkele hulp van de regering gehad. Ze hadden beloofd om ons voedsel te geven, maar ze hebben niets gedaan."
 
Reuters North American News Service, 25 februari 2009
 

 
Rimington heeft gelijk. Dit is een recept om terroristen te maken
 
Ik had nooit gedacht dat ik het nog eens zou zeggen, maar Stella Rimington heeft gelijk. Het vroegere hoofd van MI5, die carriŤre heeft gemaakt door tijdens de jaren tachtig de meest smerige operaties van de veiligheidsdienst te organiseren tegen de mijnwerkersbond en de IRA, heeft nu gewaarschuwd dat de regering de terroristen de kans heeft gegeven om zich "meer te kunnen rechtvaardigen" doordat de mensen het idee hebben gekregen dat ze "in angst leven in een politiestaat". Natuurlijk deden de ministers haar opmerkingen af als nonsens en beschuldigden haar ervan "de vijand in de kaart te spelen". Maar de schade is al geleden. Het feit dat de vrouw die eens de koningin der Britse spionnen werd genoemd de regering beschuldigt van roekeloos contraproductief autoritair gedrag is van bijzonder gewicht. Daarbij wordt terloops de traditionele verhouding tussen Labour en de geheime staat op zijn kop gezet. Rimington ging nog verder en beschuldigde de VS vanwege Guantanamo en foltering, maar viel toen terug in haar oude rol door te benadrukken dat MI5 "dat soort dingen niet doet".
 
Nee, zoals we inmiddels weten, besteedt MI5 dat werk uit aan anderen, terwijl hun inlichtingenofficieren klaar staan om een "mildere behandeling" te regelen als het slachtoffer meewerkt. In steeds meer gevallen is de Britse medeplichtigheid bij de geheime misdaden in de oorlog tegen het terrorisme nu aan het licht gebracht. Maar nergens duidelijker dan bij de zeven jaar durende beproeving van Binyam Mohamed, de laatste Britse gevangene in Guantanamo. Minister van buitenlandse zaken David Miliband heeft zich in allerlei bochten moeten wringen om te voorkomen dat de details van zijn kidnapping door de CIA en de door de CIA georkestreerde foltering in vier landen bekend werden.
 
Seumas Milne in The Guardian (GB), 19 februari 2009
 

 
We verliezen "meer soldaten door zelfmoord dan door al-Qaida"
 
Het aantal zelfmoorden in het leger is het hoogste sinds dertig jaar. Paul Rieckhoff van Veterans of America vertelde Rachel Maddow van MSNBC: "In januari hebben we in de landmacht ongeveer 24 soldaten verloren door zelfmoord. Dat zijn meer doden dan er in gevechten sneuvelden. We raakten meer soldaten kwijt door zelfmoord dan door al-Qaida."
 
"Dit is iets waar president Obama wat aan kan doen," merkte Rieckhoff op. Hij zou een nationaal appŤl kunnen doen op mensen die werken in de geestelijke gezondheidszorg. "Help onze soldaten, help onze veteranen. Het maakt niet uit wat je van de oorlog vindt. Wordt actief, het kan iets uitmaken."
 
The Raw Story, 13 februari 2009
 

Onvertaalde berichten:

Terugkeer van de oorlogspartij
"Echte mannen gaan naar Teheran!" loeiden de neoconservatieven, na het succes van hun propagandacampagne om Amerika naar Bagdad op te laten trekken in een onnodige oorlog die alle vruchten van onze overwinning in de Koude Oorlog teniet deed. Nu zijn ze terug, op jacht naar wat altijd hun grote doel is geweest: een Amerikaanse oorlog tegen Iran.
Antiwar.com (VS), 27 februari 2009
 
VS klaar voor antwoord op Noordkoreaanse raket
In een exclusief interview met ABC News heeft admiraal Timothy Keating, hoofd van het Amerikaanse Pacific Command, gezegd dat de strijdkrachten bereid zijn om iedere Noordkoreaanse lange-afstandsraket neer te schieten - mocht president Obama hier bevel toe geven.
ABC News (VS), 26 februari 2009
 
Irak riskeert nieuwe oorlog bij stijgende spanning in noorden
Geweld tussen Iraakse Koerden en Arabieren dreigt te ontaarden in een grootschalig conflict dat een complicatie kan betekenen voor Amerikaanse plannen voor terugtrekking.
The Independent (GB), 23 februari 2009
 
Guantanamo sluit: maar wat gebeurt er met Bagram?
Het woord "Guantanamo" dient als steno voor sommige Afghanen voor alle redenen dat ze buitenlandse troepen haten, maar de op handen zijnde sluiting van de beruchte gevangenis heeft verbazend weinig aandacht gekregen in dit land.
Globe and Mail (Can.), 23 februari 2009
 
Geheime Amerikaanse eenheid traint commando's in Pakistan
Meer dan zeventig Amerikaanse militaire adviseurs en technische specialisten werken in het geheim in Pakistan om zijn strijdkrachten te helpen om Al-Qaida en de Taliban te bestrijden in de wetteloze stamgebieden van het land, aldus Amerikaanse militaire functionarissen.
International Herald Tribune (VS), 23 februari 2009
 
IsraŽl's Gaza-gok kan helemaal verkeerd uitpakken
Hamas nam een berekende gok in november toen het zijn raketaanvallen opvoerde op zuidelijk IsraŽl, in de hoop dat de crisis die hieruit voort zou komen zou resulteren in voorwaarden voor een staakt-het-vuren die eindelijk een einde zouden maken aan het verlammende economische beleg van Gaza.
The National (VAE), 22 februari 2009
 
Obama verminderde troepentoename naar Afghanistan na gesprekken met topmilitairen
President Barack Obama besloot om maar 17.000 van de 30.000 troepen naar Afghanistan te sturen waar om gevraagd was door generaal McKiernan, de hoogste bevelhebber van Amerikaanse en Navotroepen, en generaal David Petraeus, bevelhebber van het Centrale Commando. Dit gebeurde nadat McKiernan niet in staat was om hem te zeggen hoe zij ingezet zouden worden, aldus een bron in het Witte Huis.
Antiwar.com (VS), 21 februari 2009
 
"Dťtente"-gebaar Iran naar Obama?
Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) heeft zojuist zijn meest recente rapport gepubliceerd over het kernenergieprogramma van Iran. Het rapport zegt dat alle nucleaire materiaal, onderzoek en ontwikkelingsactiviteiten van Iran op dit moment onder toezicht van het Agentschap staan.
Antiwar.com (VS), 21 februari 2009
 
VS test militaire ontsnappingsroutes uit Irak
De Amerikaanse strijdkrachten zijn bezig om slagveld-uitrusting te transporteren door JordaniŽ en Koeweit, in een test van mogelijke "exit routes" die vooruitlopen op een Amerikaanse terugtrekking uit Irak, aldus militaire functionarissen.
Associated Press (VS), 21 februari 2009
 
Met Iran valt te leven
Eťn van de meest dringende strategische kwesties waar de nieuwe IsraŽlische regering mee te maken krijgt is Iran. Het nieuwe kabinet zal ťťn van de vier opties moeten kiezen om de Iraanse dreiging aan te pakken, of een combinatie: actieve verdediging, passieve verdediging, aanval of afschrikking.
Haaretz (Isr.), 19 februari 2009
 
De verwarde zaak van Amerika in Centraal-AziŽ
Functionarissen van de Pakistaanse regeringen lieten deze week weten dat ze in de Swat-vallei van de Noordwestelijke Grensprovincie - bij de Afghaanse grens - een vredesakkoord hebben gesloten met de Taliban waarin is afgesproken om een religieus regime in te stellen dat overeenkomt met de puriteinse normen van de Taliban-beweging.
William Pfaff in Truthdig (VS), 18 februari 2009
 
Obama's oorlog tegen terreur lijkt op die van Bush
Zelfs terwijl het afziet van hardhandige ondervragingsmethoden en andere scherp bekritiseerde aspecten van de "oorlog tegen terreur" van George W. Bush geeft de regering-Obama stilletjes signalen af dat zij andere belangrijke elementen van de strijd van haar voorganger tegen al-Qaida zal blijven gebruiken.
The New York Times (VS), 18 februari 2009
 
Geheimhouding en ontkenning bij gebruik Pakistaanse luchtbasis door CIA
De CIA gebruikt in het geheim een luchtmachtbasis in het zuiden van Pakistan om de "Predator"-onbemande vliegtuigen te lanceren die aanvallen uitvoeren op al-Qaida en de Taliban aan de Pakistaanse kant van de grens met Afghanistan.
The Times (GB), 17 februari 2009
 
Waarom Obama zijn beloften over Afghanistan moet heroverwegen
Minister van Defensie Robert Gates gaf kortgeleden een briefing aan president Obama over Afghanistan en over het voorstel van het Pentagon om daar in het voorjaar 15.000 extra troepen heen te sturen. Naar verwacht zal Obama het plan accepteren als "voorschot" op zijn verkiezingsbelofte om meer troepen in te zetten in de strijd tegen al-Qaida en de Taliban.
Foreign Policy in Focus (VS), 16 februari 2009
 
GuantŠnamo: leugens, grote leugens en statistieken
De zaak van de gerechtigheid, die in GuantŠnamo gedurende zeven lange jaren werd opgeschort, wordt niet gediend als men ongefundeerde geruchten van vroegere functionarissen van de regering-Bush de voornaamste redenen laat verhullen waarom het bewijsmateriaal tegen de gevangenen "in het ongerede is geraakt".
The Future of Freedom Foundation (VS), 16 februari 2009
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |