menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 16, 2009
14 april

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Er zijn deze week geen vertaalde berichten.
 

Onvertaalde berichten:

Obama volgt oude beleid Bush over rechten gevangenen
De regering-Obama is in beroep gegaan tegen een gerechtelijke uitspraak die drie gevangenen in een Amerikaanse militaire gevangenis het recht gaf om hun detentie aan te vechten in een Amerikaanse rechtbank.
Washington Post (VS), 11 april 2009
 
VS leverde honderden containers ammunitie aan IsraŽl in week vůůr Gaza-invasie
Een week vůůr IsraŽl een reeks luchtaanvallen begon op de Palestijnen in de Gazastrook verscheepte het Amerikaanse leger 989 zeecontainers met in totaal 14.000 ton ammunitie naar IsraŽl.
Australian Herald (Aus.), 10 April 2009
 
Amerikaanse leger geeft toe Afghaanse burgerslachtoffers te hebben gemaakt
Het Amerikaanse leger heeft toegegeven dat Amerikaanse troepen in Afghanistan bij een inval een groep burgers hebben gedood die hun huizen verdedigden, en niet een groep militanten zoals het eerder verklaarde.
Reuters (GB), 10 april 2009
 
IsraŽl slaat vals alarm
"Iran is het centrum van terrorisme, fundamentalisme en subversiviteit en is naar mijn mening gevaarlijker dan het Nazisme. Hitler had geen atoombom, terwijl de IraniŽrs wťl aan het proberen zijn om een nucleaire optie te perfectioneren." Benjamin Netanyahu in 2009? Nee, deze woorden werden geuit door een andere IsraŽlische premier (en nu IsraŽlische president), Shimon Peres, in 1996.
New York Times (VS), 9 april 2009
 
CIA gaat geheime gevangenissen sluiten
De CIA is bezig om de geheime gevangenissen te ontmantelen waar de belangrijkste al-Qaidaverdachten werden onderworpen aan ondervragingsmethoden die door de nieuwe minister van Justitie Eric Holder, bevriende regeringen, het Rode Kruis en talrijke andere deskundigen als marteling beschouwd worden.
McClatchy Newspapers (VS), 9 april 2009
 
Anti-Amerikaanse demonstratie zes jaar na val Saddam
Duizenden aanhangers van de anti-Amerikaanse geestelijk leider Moqtada al-Sadr hebben geprotesteerd tegen de bezetting van Irak, zes jaar nadat het omver halen van een standbeeld van Saddam Hussein symbool werd voor de val van zijn regime.
Agence France-Presse (Fr.), 9 april 2009
 
Rapport noemt behandeling gevangenen door CIA "onmenselijk"
Militaire artsen die toezicht hielden op ondervragingen van terreurverdachten in geheime CIA-gevangenissen begingen grove schendingen van de medische ethiek en namen in sommige gevallen feitelijk deel aan martelingen. Dit is de conlusie van het Internationale Comitť van het Rode Kruis in een vertrouwelijk rapport dat het CIA-programma als "onmenselijk" bestempelt.
Washington Post (VS), 7 april 2009
 
Kunnen Amerikaanse rechtbanken onschuldige Guantamano-gevangenen vrijlaten?
In wat de eerste grote uitdaging wordt genoemd van het detentiebeleid van de regering-Obama hebben juristen een verzoek gericht aan het Amerikaanse Hooggerechtshof om een herziening van de zaak waarin een Hof van Beroep oordeelde dat federale rechtbanken niet de macht hebben om vrijlating te gelasten van onschuldige Guantanamo-gevangenen.
Washington Independent (VS), 7 april 2009
 
Worden Pakistaanse extremisten door Amerikaanse aanvallen gedood of geboren?
Terwijl de regering-Obama nieuwe aanvallen met onbemande raketvliegtuigjes is begonnen in de afgelegen stammengebieden van Pakistan groeit de bezorgdheid onder Amerikaanse inlichtingenmensen en militairen dat de aanvallen de beweging van islamistische radicalen juist versterken.
McClatchy Newspapers (VS), 7 april 2009
 
Britten zeggen dat VS geen bezwaar heeft tegen pogingen met Hezbollah te spreken
De regering-Bush heeft eerder kritiek uitgeoefend op het idee om de Libanese Sji'itische groep te benaderen, maar een Britse functionaris vergelijkt het eerder met de toenadering tot de IRA die in Ierland tot vredesbesprekingen leidde.
Los Angeles Times (VS), 5 april 2009
 
Arrestatie soennitische leiders wekt angst voor bredere onrust
De arrestatie van twee soennitische paramilitaire leiders in Bagdad en de gewelddadige botsingen die erop volgden hebben een schril licht geworpen op een Amerikaans programma waarvan mogelijk de toekomstige stabiliteit van Irak van afhangt - de integratie van soennitische milities in de veiligheidstroepen en regeringsorganen van Irak.
McClatchy Newspapers (VS), 29 maart 2009
 
Strategie-experts uiten twijfel over redenering achter Afghanistan-beleid
Een aantal invloedrijke strategie-experts hebben betoogd dat de officiŽle redenering van president Obama voor een nauwere Amerikaanse militaire betrokkenheid in de Afghaanse oorlog een foute voorstelling geeft van het probleem van al Qaida en het ernstige risico negeert dat een escalerende Amerikaanse oorlog vormt voor Pakistan.
Inter Press Service (Int.), 28 maart 2009
 
Contra-opstand-terrorisme?
Als je in verwarring raakt over president Barack Obama's "omvattende strategie" voor Afghanistan, die hij eind maart uiteenzette, voel je dan niet dom. Hetzelfde geldt namelijk voor verschillende militaire experts.
Fred Kaplan in Slate Magazine (VS), 27 maart 2009
 
IsraŽl heeft Sudan gebombardeerd
De (vertrekkende) IsraŽlische premier, Ehud Olmert, heeft het nieuws zo goed als bevestigd: IsraŽl heeft in januari een konvooi van wapenhandelaren in Sudan gebombardeerd om een vermeende wapenleverantie van Iran aan Hamas te vernietigen.
The Nation (VS), 26 maart 2009
 
Godsdienstoorlog in leger IsraŽl
De publicatie van ooggetuigenverslagen door IsraŽlische soldaten over mishandeling van Palestijnse burgers in de Gaza-crisis richt niet alleen de aandacht op het debat over het oorlogsrecht. Het legt ook iets anders bloot: de strijd tussen seculiere liberalen en religieuze nationalisten om de controle over zowel het leger als de samenleving.
The New York Times (VS), 22 maart 2009
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |