menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 18, 2009
28 april

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Er zijn deze week geen vertaalde berichten.
 

Onvertaalde berichten:

Marteling eiste waarschijnlijk meer Amerikaanse levens dan "11 september"
Het gebruik van marteling door de VS is dermate contraproductief gebleken dat het mogelijk geleid heeft tot de dood van evenveel Amerikaanse soldaten als er burgers gedood werden in "11 september", aldus de leider van een Amerikaans elite-ondervragingsteam in Irak.
The Independent (GB), 26 april 2009
 
Doden in Amerikaanse inval roepen woede op in Irak
Afgelopen zondag veroordeelde de Iraakse premier een nachtelijke Amerikaanse inval in zuidelijk Irak waarin twee Irakezen werden gedood. De premier zei dat zijn regering van plan is om Amerikaanse soldaten die de operatie uitvoerden voor de rechter te slepen.
Washington Post (VS), 26 april 2009
 
"Stop de Taliban nu - of wij doen het"
Amerika heeft vorige week duidelijk gemaakt dat het de Taliban zou aanvallen in hun bolwerk in de Pakistaanse Swat-vallei, tenzij de Pakistaanse regering de opmars van de militanten naar Islamabad een halt toeroept.
The Sunday Times (GB), 26 april 2009
 
Een piraat voor de rechter, en de VS in troebele wateren
Somaliërs hebben hoe dan ook al de neiging om de Verenigde Staten met wantrouwen te bekijken, en veel van de piraten die voor de Somalische kust schepen aanvallen worden door hun eigen gemeenschap niet als misdadigers gezien.
The National (VAE), 25 april 2009
 
Verkrachting, slaag en omkoping: Iraakse politie maakt amok
De korte film is afschuwwekkend, zelfs in een land dat berucht is voor zijn video's van onthoofdingen door al Qaida en zijn verfilmde sluipschutter-moorden.
The Times (GB), 24 april 2009
 
Zweden bespioneerde CIA-"terreurvluchten"
De Zweedse regering van de vroegere premier Göran Persson wist dat Zweden gebruikt werd als tussenstation voor clandestiene CIA-vluchten met terreurverdachten, aldus een bericht in het dagblad Expressen afgelopen vrijdag.
The Local (Zwe.), 24 april 2009
 
CIA-functionaris: geen bewijs dat harde ondervraging terreuraanslagen tegenhield
De inspecteur-generaal van de CIA kwam in 2004 tot de conclusie dat er geen overtuigend bewijs was dat "waterboarding" of andere hardhandige ondervragingstechnieken de regering-Bush hielpen om enige "specifieke op handen zijnde aanslag" te voorkomen, aldus pas openbaar gemaakte memoranda van het Amerikaanse ministerie van Justitie.
McClatchy Newspapers (VS), 24 april 2009
 
Gaza, weet je nog wel?
Alyan Abu-Aun ligt in zijn tent, zijn krukken liggen naast hem. Hij rookt sigaretten en staart de lege ruimte in van de piepkleine tent.
Gideon Levy in Haaretz (Isr.), 24 april 2009
 
Hoe veilig wilt u eigenlijk zijn?
Je kunt er bijna de klok op gelijk zetten: de berichten komen naar ons toe drijven van duizenden kilometers ver weg, alsof ze uit een ander universum komen. Om de paar dagen lijken ze aan te komen vanuit Afghaanse dorpen die weinig Amerikanen ooit zullen zien zonder een wapen in de hand.
Tom Engelhardt in Tom Dispatch (VS), 23 april 2009
 
VS heeft niet de mensen en de middelen om harten Afghanen te winnen
President Barack Obama en andere topfunctionarissen in zijn regering hebben duidelijk gemaakt dat er geen militaire oplossing kan zijn in Afghanistan, en dat de niet-militaire inspanningen om de harten van de Afghaanse bevolking te winnen centraal zullen staan bij hun kansen op succes.
Inter Press Service (Int.), 21 april 2009
 
De lucht in: de hysterische reactie van het Westen op Noord-Korea
Op 23 januari, om zes minuten voor enen 's middags, steeg een raket op vanuit Noordoost-Azië. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties kwam niet in spoedzitting bijeen om de lancering te veroordelen en beantwoordde deze ook niet met strafsancties. De reden? De raket in kwestie werd door Japan gelanceerd.
Scott Ritter in Truthdig (VS), 17 april 2009
 
Hulpgoederen rotten weg bij grenzen Gaza
Honderdduizenden tonnen hulpgoederen, bestemd voor de Gazastrook, stapelen zich op in steden in de Egyptische Noordelijke Sinai, ondanks recente oproepen van de Verenigde Naties om de beperkingen op te heffen die ervoor zorgen dat de goederen meer dan drie maanden na "Operatie Gegoten Lood" nog steeds het geplaagde gebied niet in komen.
Inter Press Service (Int.), 15 april 2009
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |