menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 24, 2009
8 juni

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Bedreigen terroristen de ‘noordelijke route’ naar Afghanistan? Nog niet...
 
De regering van Oezbekistan heeft tanks en troepen naar de oostelijke grensregio gestuurd na een reeks gewapende aanvallen in de stad Khanabad. En dat kan problemen opleveren voor de militaire missie van de VS in Afghanistan.
 
De procureur-generaal van Oezbekistan heeft verklaard dat ‘gewapende extremisten’ geprobeerd hadden een plaatselijk politiebureau in de stad Andijan te bestormen. Andijan was vier jaar geleden bekend geworden door bruut optreden van de Oezbeekse veiligheidstroepen. Dat leidde tot een breuk met de VS, maar de betrekkingen tussen Washington en Tasjkent zijn de laatste paar maanden stilletjes hersteld.
 
Dat komt doordat Oezbekistan een alternatieve bevoorradingsroute vormt naar Afghanistan. De Amerikaanse commandanten maken zich grote zorgen over de toenemende instabiliteit in Pakistan en onlangs heeft de regering van de VS binnenskamers een overeenkomst gesloten om een door de Zuidkoreanen gefinancierde vrijhandelszone in Navoi te gebruiken als logistieke basis voor het VS-leger.
 
Volgens een persbericht van de Amerikaanse ambassade zijn er nu besprekingen gaande om de spoorweg vanaf de Oezbeekse grens door te trekken naar de noordelijke Afghaanse stad Mazar-i-Sharif.
 
De regering van Oezbekistan is een van de meest repressieve in de regio. Het recente geweld vond niet plaats in de buurt van Navoi, maar in het Ferghana gebied dat als een magneet Islamistische extremisten aantrekt. Maar op de langere termijn bestaat er zorg dat het hardhandig optreden van het regime zal leiden tot meer geweld.
 
Wired, 27 mei 2009
 

 
Inzicht in de Lange Oorlog
 
Het concept van de ‘Lange Oorlog’ wordt toegeschreven aan een toespraak van de voormalige commandant van Centcom generaal John Abizaid in 2004. De vooraanstaande theoreticus op het gebied van contra-inlichtingenwerk John Nagl, een Irak–veteraan en nu het hoofd van het Center for a New American Security, schrijft dat "er een groeiend besef is dat de meest waarschijnlijke conflicten van de komende vijftig jaar antiguerrillaoorlogen zijn in een ‘boog van instabiliteit', die ook een groot deel van de ‘Greater Middle East’ en delen van Afrika en Centraal- en Zuid-Azië zal omvatten." De officiële Quadrennial Defense Review (2005) van het Pentagon bindt de Verenigde Staten aan een grotere nadruk op de bestrijding van terrorisme en guerrilla in deze ‘boog van instabiliteit’. Het Center for American Progress [een denktank van de Democraten] herhaalt de formulering in hun argumentatie voor troepenuitbreiding en tien jaar lange betrokkenheid in Afghanistan, door te zeggen dat de ‘infrastructuur van de jihad’ moet worden vernietigd in het midden van een ‘boog van instabiliteit' via Zuid- en Centraal-Azië en de ‘Greater Middle East’.
 
De implicaties van deze doctrine zijn enorm. Het hele idee van een vijftig jaar oorlog veronderstelt de instemming van de Amerikaanse bevolking, die het plan nog voor de volgende zes nationale verkiezingen moet aanhoren. Het gewicht van een vijftig jaar durende oorlogslast zal velen in de vredesbeweging verbazing en ontsteltenis brengen.
 
Tom Hayden in The Nation, 7 mei 2009
 

Onvertaalde berichten:

Tien opmerkingen over Obama's speech in Cairo
De opmerkelijke woordkunst van het team van Obama en de ongekende wijze waarop de president zijn speech afleverde kwamen in Cairo weer duidelijk aan het licht. Maar zijn toespraak is wellicht nog memorabeler door wat er niet in gezegd werd.
TPM Café (VS), 4 juni 2009
 
Koerden en Arabieren Irak hebben keuze: schikken of vechten
In een levendige marktstad die zwaar betwist wordt door Iraakse Koerden en de door Arabieren gedomineerde regering wijst Khalil Ibrahim naar de grond onder zijn voeten om aan te geven waar hij denkt dat het dispuut om gaat: olie
Reuters (GB), 4 juni 2009
 
Goed, meneer Gates. Wat nu?
Eén van de eerste dingen die je leert in de diplomatie is om geen dreigementen te uiten die je niet kunt waarmaken. Maar dit is nu juist wat de Amerikaanse minister van Defensie Gates deed door te donderen dat de VS "het niet zou accepteren" en "niet met lege handen zou toekijken" terwijl Noord-Korea doorgaat met de ontwikkeling van kernwapens.
LewRockwell.com (VS), 2 juni 2009
 
Misschien willen ze helemaal geen bom
Alles wat je denkt te weten over Iran klopt niet, of is tenminste ingewikkelder dan je denkt. De bom, bijvoorbeeld.
Newsweek (VS), 1 juni 2009
 
Exodus in Pakistan is meer dan bijbels
De taal was al bijbels; nu is de schaal van wat er gaande is in Pakistan dit inmiddels ook.
The Independent (GB), 31 mei 2009
 
Britse minister geeft gebruik controversiële wapens in Afghanistan toe
Britse piloten in Afghanistan gebruiken een toenemend aantal thermobarische wapens, bedoeld om iedereen te doden in de gebouwen die erdoor geraakt worden. Dit heeft het Britse ministerie van Defensie toegegeven.
The Guardian (GB), 28 mei 2009
 
Schaduw-oorlogen
Een reeks dodelijke luchtaanvallen - Sudan, Syrië, Pakistan - heeft gemeenschappelijk dat geen enkel land de verantwoordelijkheid heeft opgeëist. Er waren geen scherpe diplomatieke woordenwisselingen voorafgaand aan de aanvallen, er was alleen plotselinge dood en paniek.
Foreign Policy in Focus (VS), 28 mei 2009
 
Na Irak is het niet alleen Noord-Korea dat graag een bom wil
De kernwapenstaten zijn de voornaamste krachten achter de verspreiding van kernwapens, die alleen door radicale ontwapening gestopt kan worden.
The Guardian, 27 May 2009
 
Zelfmoorden leggen legerbasis plat
De reguliere dienstroosters zijn drie dagen lang opgeschort in Fort Campbell, dat bovenaan de lijst staat qua aantal zelfmoorden onder soldaten. De bevelhebbers achten dit nodig om soldaten op te sporen en te helpen die worstelen met de gevolgen van actieve dienst in oorlogsgebied.
The Associated Press (VS), 27 mei 2009
 
De prijs van een wereldrijk
Er is vrijwel niets in de pers over de druk- en lokmiddelen die in de strijd worden gegooid wanneer de Amerikaanse regering probeert om functionarissen in Roemenië, Aruba of Ecuador ervan te overtuigen dat het toelaten van Amerikaanse legerbases op hun grond goed zou zijn voor hun land.
Truthdig (VS), 26 mei 2009
 
Weer een nep-"terreurcomplot"
Het wordt zo langzamerhand gekmakend vertrouwd. Er wordt een eng terreurcomplot aangekondigd. Dan wordt onthuld dat de verdachten een armzalig zooitje mislukkelingen is of dertien-in-een-dozijn-boeven zonder het minste verband met enig terreurnetwerk, laat staan met Al Qaida. En dan het laatste puzzelstukje: het hele complot blijkt in elkaar geflanst te zijn door een provocateur van de regering.
The Nation (VS), 22 mei 2009
 
VS en Irakezen herzien stadsgrenzen om deadline te halen
Op een kaart van Bagdad ligt de Amerikaanse legerbasis FOB Falcon duidelijk binnen de stadsgrenzen. Alleen hebben Iraakse en Amerikaanse militaire functionarissen nu besloten dat hij daar niet binnen ligt.
Christian Science Monitor (VS), 19 mei 2009
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |