menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 26, 2009
24 juni

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Er zijn deze week geen vertaalde berichten.
 

Onvertaalde berichten:

Britse officier haalt uit naar "falende" Britse strategie in Afghanistan
Een Britse militair, die voor de militaire inlichtingendienst werkt, heeft de Britse aanwezigheid in Helmand omschreven als "een regelrechte ramp" die gevoed wordt door "belabberde" na´veteit en verdraaiingen van de regering.
Daily Telegraph (GB), 20 juni 2009
 
Waarom de opstand van het Iraanse volk tot mislukking gedoemd is
Patrick Cockburn, die in 1979 verslag deed van de Iraanse revolutie, denkt na over de toenmalige omverwerping van het regime van de Sjah en legt uit waarom de huidige opstand hier geheel van verschilt.
The Herald (Ierland), 19 juni 2009
 
Iran: vier mogelijke uitkomsten van de crisis
Sommige waarnemers zien de moedige protesten in Iran tegen een gestolen verkiezing als een herhaling van de revolutie van 1979 die een einde maakte aan de tirannie van de Sjah. Anderen vrezen een herhaling van het bloedbad van 1989 op het Chinese plein van de Hemelse Vrede. Maar geen van deze vergelijkingen past werkelijk bij de unieke combinatie van ongenoegen in de straten en interne strijd tussen de machthebbers die op dit moment in Teheran aan de gang is.
Tony Karon in Time (VS), 18 juni 2009
 
Buitengewone beelden: Robert Fisk in Iran
De uiterst ervaren Midden-Oostencorrespondent voor het Britse dagblad The Independent, Robert Fisk, trotseert de harde aanpak door de Iraanse regering van de buitenlandse verslaggevers in Iran. Hij zwerft de hele dag en een groot deel van de nacht door de straten van Teheran, en ziet hoe groot de onrust is.
ABC News (Austr.), 17 juni 2009
 
Irak stapt uit schaduw Iran
Na tientallen jaren zit de herinnering de Iraakse premier nog steeds dwars. Nuri al-Maliki was toentertijd een balling in het zuiden van Iran, die geheime Iraakse netwerken leidde tegen Saddam Hussein, en het was oorlog tussen Iran en Irak.
Newsweek (VS), 15 juni 2009
 
Een tandeloze resolutie tegen Noord-Korea
De ontwerp-resolutie van de VN-Veiligheidsraad over de tweede ondergrondse kernproef van Noord-Korea komt neer op een tik op de vingers die waarschijnlijk nauwelijks effect zal hebben, en dat na een aanvankelijke uitbarsting van retoriek en krantenkoppen.
Asia Times (Hong Kong), 13 juni 2009
 
VS krijgt meer greep op Afghaanse oorlog
De ministers van Defensie van de Navo hebben op 11 juni de laatste hand gelegd aan een nieuwe bevelstructuur in Afghanistan. Deze zou de Amerikaanse greep op militaire operaties vergroten en aldus een weerspiegeling zijn van de groeiende overheersing van de VS in de Afghaanse campagne van het bondgenootschap.
The New York Times (VS), 12 juni 2009
 
Geheimhouding van gegevens over onbemande luchtaanvallen verhult misstanden
Nog steeds weigert de CIA om zelfs maar de meest elementaire gegevens over de luchtaanvallen met onbemande vliegtuigjes in het noordwestelijke stammengebied van Pakistan te delen met andere inlichtingendiensten. Dit, gecombineerd met recente onthullingen dat CIA-agenten Pakistanen betaald hebben om de doelen aan te wijzen, wijst op de mogelijkheid dat de uitvoerders van het luchtaanvallen-programma de totale geheimhouding rond het programma gebruiken om misstanden en hoge aantallen burgerslachtoffers te verhullen.
Inter Press Service (Int.), 12 juni 2009
 
Gezant Obama oppert mogelijkheid van Amerikaanse aanval op Iran
In een boek waaraan hij heeft meegewerkt werpt de Amerikaanse gezant Dennis Ross de mogelijkheid op van de gebruik van militair geweld tegen Iran in het geval onderhandelingen er niet in slagen om de nucleaire ambities van Teheran een halt toe te roepen.
Haaretz (Isr.), 12 juni 2009
 
Waarom Pakistan niet door de Taliban zal worden overgenomen
Om redenen van geografie, etniciteit, militaire inferioriteit en eeuwenoude rivaliteit vertegenwoordigen de Taliban niet de directe bedreiging die hun vaak wordt toegeschreven, noch zijn zij de onvermijdelijke overwinnaars waar het westen zo bang voor is.
The Christian Science Monitor (VS), 7 juni 2009
 
Verandering van taal: eerste stap naar verandering van beleid?
De speech van Obama in Cairo betekende een verandering van taal, weg van de rechtvaardiging van roekeloze imperialistische arrogantie, unilateralisme en militarisme, en in de richting van een meer co÷peratieve en mogelijk zelfs internationalistische benadering.
Phyllis Bennis in Transnational Institute (Int.), 5 juni 2009
 
Anatomie van een typische Amerikaanse militaire propagandacampagne
Een maand later, nß de bombardementen op een dorp in west-Afghanistan waardoor mogelijk zo'n 150 burgers de dood vonden, krijgen we nu deze halfslachtige schuldbekentenis van de kant van de Amerikaanse strijdkrachten.
Examiner.com (VS), 5 juni 2009
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |