menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 28, 2009
6 juli

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Blindvliegen met AWACS in Afghanistan
 
Het lijkt zo gemakkelijk. De Duitse regering deelt aan het parlement en het publiek mee dat er in Afghanistan een nieuwe strategie is van de VS-strijdkrachten en ook van de NAVO. Er worden meer grondtroepen ingezet. Als gevolg daarvan zijn er meer zogenaamde lucht-grond-operaties. Met andere woorden: de troepen raken vaker verwikkeld in gevechten Ė en laten zich in geval van twijfel beschermen met bombardementen. Zoín gecombineerde lucht-grond oorlog stelt hogere eisen aan de bewaking van het luchtruim. Het aantal militaire vluchten neemt toe. Dan kun je AWACS-vliegtuigen goed gebruiken.
 
Maar zo gaat het niet. De Bondsregering houdt in plaats daarvan vol dat er ten eerste in Afghanistan geen oorlog wordt gevoerd en dat ten tweede mocht dat toch het geval zijn Duitsland daar in geen geval iets mee te maken heeft. Net zoals wij goede Duitsers de Afghanen al jarenlang door het bouwen van bruggen, bronnen en scholen infrastructuur hebben gebracht voor bloeiende landschappen, zo gaan we hun nu helpen met luchtverkeersleiding. De in te zetten soldaten van de Bundeswehr worden gepresenteerd als luchtverkeersleiders die toevallig een uniform dragen, de inzet van AWACS als een nieuwe vorm van technische ontwikkelingshulp.
 
Dat alles omdat men, ook al met verkiezingen in zicht, het liever niet openlijk heeft over de inzet in Afghanistan. Dan liever vliegend op de instrumenten het negende oorlogsjaar in.
 
Commentaar in Die Tageszeitung, 2 juli 2009
 
De Duitse vredesbeweging bekritiseert de geplande AWACS-inzet in Afghanistan
Persmededelingen van Friedensratschlag en GrŁne Friedensinitiatieve
 
De basis van de AWACS is in Limburg vlak over de grens met Duitsland gelegen bij Schinveld. GroenFront en bewoners protesteren al jaren tegen de overlast van deze basis.
Zie bijvoorbeeld: NAVO wil huizen slopen in Schinveld tegen geluidsoverlast - ďNiet de huizen, maar de startbaan slopen!Ē
 

 
Verklaring van Stop the War (UK) over de crisis in Iran
 
De crisis die zich in Iran ontwikkelt mag geen voorwendsel zijn voor een nieuwe interventie van de VS of Engeland in de regio en ook niet voor het verder opvoeren van de spanning rond het nucleaire programma van Iran.
 
De verantwoordelijkheid van de anti-oorlogsbeweging is allereerst om ons te verzetten tegen de rol van de Britse regering in de regio en te voorkomen dat dit spierballenvertoon wordt gebruikt om een aanval van de VS of IsraŽl tegen Iran te rechtvaardigen, een aanval die catastrofale gevolgen voor het hele Midden-Oosten en allereerst voor het Iraanse volk zou hebben.
 
De Stop the War Coalition vindt dat het oplossen van de crisis uitsluitend het recht en de verantwoordelijkheid is van het Iraanse volk en dat buitenlandse inmenging geen positieve rol kan spelen Ė in het bijzonder inmenging door die mogendheden die het buurland Irak hebben verwoest door een illegale oorlog en bezetting en die zonder mankeren de IsraŽlische agressie in de regio steunen.
 
Het zou ons niet passen een standpunt in te nemen over de betwiste uitslag van de Iraanse presidentsverkiezing. Maar we steunen het recht om vreedzaam te demonstreren, zoals we ook het recht van het Iraanse volk op politieke en vakbondsvrijheid en andere burgerrechten steunen en het recht om actie te voeren om die vrijheden te verwerven. We veroordelen ondubbelzinnig het schieten op demonstranten en andere schending van democratische vrijheden door de Iraanse regering.
 
Stop the War Coalition, 20 juni 2009
 

Onvertaalde berichten:

Pirates of the Mediterranean
De arrogantie van IsraŽl is werkelijk adembenemend. Aan de vooravond van publicatie van ťťn van de meest genadeloze rapporten dat ooit is uitgebracht over mensenrechtenschendingen en vermoedelijke oorlogsmisdaden beging IsraŽl een daad van piraterij.
Yvonne Ridley in Information Clearing House (VS), 1 juli 2009
 
Irakezen zijn te slim om in "onzichtbare bezetting" te trappen
Op dinsdag 30 juni verlieten de Amerikaanse troepen de steden van Irak, en over twee jaar zijn ze het land uit. Zo gaat het officiŽle verhaal althans. In werkelijkheid wordt het grootste deel van de "terugtrekkende" strijdkrachten alleen maar verplaatst naar grote en op permanent verblijf gerichte legerbases in het land, waar ze zich blijken voor te bereiden op een lang intermezzo achter de schermen.
Financial Times (GB), 1 juli 2009
 
Irak: een bittere strategische mislukking
President Barack Obama en de Iraakse leiders proberen de pil te vergulden voor de VS door de behaalde resultaten van de al zes jaar durende bezetting aan te prijzen. Maar de openlijke feestjes die de Irakezen vieren bij de Amerikaanse terugtrekking uit de steden vertellen het verhaal van een Amerikaanse strategische mislukking.
Robert Parry in Consortiumnews.com (VS), 1 juli 2009
 
Tuk op de oliereserves van Irak drongen industriebaronnen op invasie aan
Twee jaar vůůr de invasie van Irak zeiden olie-managers en adviseurs op het gebied van buitenlands beleid tegen de regering- Bush dat de VS "een gevangene van zijn energie-dilemma" zou blijven zolang Saddam Hussein aan de macht was.
The Public Record (VS), 1 juli 2009
 
VS zoekt naar manieren om Canada in Afghanistan te houden
Democraten uit de regeringsploeg van Obama hebben in stilte machthebbers in Ottawa gepolst, op zoek naar advies om de oorlogsmoede Canadezen ervan te overtuigen dat de Canadese troepen na 2011 in Afghanistan moeten blijven.
The Globe and Mail (Can.), 30 juni 2009
 
Ontkenningen van Amerikaanse inmenging in Iran niet geloofwaardig
Net zoals de pers nooit kritisch kijkt naar de beweringen van Mousavi en zijn aanhangers dat de verkiezingsuitslag vervalst was, negeert ze ook de aanzienlijke hoeveelheid bewijsmateriaal van uitgebreide Amerikaanse operaties tegen Iran, die een breed scala omvatten van diplomatieke, inlichtings- en militaire activiteiten.
World Socialist Web Site (Int.), 29 juni 2009
 
Pakistan speelt gevaarlijk dubbelspel
De Pakistaanse strijdkrachten beschouwen militanten die niet tegen hen vechten nog steeds als nuttig, en de afgelopen jaren is er steeds een onderscheid gemaakt tussen "goede Taliban" (vůůr de regering) en "slechte Taliban" (tegen de regering)
The Independent (GB), 29 juni 2009
 
Irakveteraan neemt het op tegen homobeleid Amerikaanse leger
Op papier is Dan Choi alles wat de Amerikaanse strijdkrachten maar kunnen verlangen. Hij is afgestudeerd aan de prestigieuze academie van West Point, heeft dienst gedaan in Irak, en spreekt vloeiend Arabisch en Koreaans. Maar ondanks zijn talenten en ervaring probeert het leger zich van Choi te ontdoen vanwege een andere persoonlijke eigenschap die onverenigbaar wordt geacht met het militaire leven: Choi is openlijk homo.
The Guardian (GB), 29 juni 2009
 
Tussen Tel Aviv en Teheran
Honderdduizenden Iraanse burgers vulden de straten om te protesteren tegen hun regering! Werkelijk, iedereen die deze dagen probeert om Israeli's de straat op te krijgen, in welk aantal dan ook, zou uit elkaar kunnen spatten van afgunst.
Uri Avnery in OpEdNews (VS), 28 juni 2009
 
Legerrapport: Tony Blair en Gordon Brown hebben schuld aan Irak-oorlog
Een geheim rapport van militaire bevelhebbers dat aangeboden zal worden aan het onderzoek naar de Irak-oorlog geeft Tony Blair en Gordon Brown de schuld van de verprutste bezetting van het land.
Sunday Mirror (GB), 28 juni 2009
 
Het einde van het begin
De volksopstand van Iran, die begon na de verkiezingen van 12 juni, stevent mogelijk af op een voortijdig einde. Wat er nog over is van deze massabeweging heeft op dit moment geen leider en is ongeorganiseerd - en loopt daarmee het risico gekaapt te worden door groepen buiten Iran, die hun eigen politieke agenda's proberen te verwezenlijken.
Foreign Policy (VS), 26 juni 2009
 
Het bombardement op Farah
De versie van het officiŽle militaire onderzoek naar de rampzalige luchtaanval van 4 mei in de Afghaanse provincie Farah die vorige week gepubliceerd werd, was zorgvuldig geredigeerd zodat het Amerikaanse opperbevel in Afghanistan niet in de gÍnante situatie kwam dat ze moest toegeven dat eerdere beweringen waarin de enorme aantallen burgerdoden in de schoenen van de Taliban geschoven werden, vals waren.
Inter Press Service (Int.), 25 juni 2009
 
Beelden uit Iran
We kunnen aannemen dat de uitslag van de Iraanse presidentsverkiezingen vervalst werd, maar zelfs als de verkiezingscampagne zinloos blijkt te zijn gaf het een zeldzaam venster op de verdeeldheid in de Iraanse samenleving - en niet alleen die tussen de aanhangers van Ahmadinejad uit de arbeidersklasse en de meer welgestelde en beter opgeleide aanhangers van Mousavi.
Time (VS), 18 juni 2009
 
VS tegen Iraakse referendum over terugtrekking troepen
Een Iraaks nationaal referendum over het veiligheidspact met de VS staat op de kalender voor 30 juli. Als de stemming inderdaad op die datum doorgaat is vrijwel zeker dat het Iraakse volk het pact zal afwijzen.
World Socialist Web Site (Int.), 13 juni 2009
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |