menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 32, 2009
3 augustus

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Drie goede redenen om ons imperium te ontmantelen
 
En tien stappen die we moeten nemen om dat te doen
 
Als het ons niet lukt om een begin te maken met het liquideren van ons opgeblazen militaire apparaat en het uitbundige gebruik ervan voor operaties waarvoor het totaal niet geschikt is, zal dat de Verenigde Staten vroeg of laat veroordelen tot een drietal verwoestende gevolgen: overbelasting van het imperium, oorlog zonder einde en een dreigend bankroet, naar alle waarschijnlijkheid leidend tot een ineenstorting vergelijkbaar met die van de voormalige Sovjet-Unie.
 
De drie redenen zijn:
1. We kunnen ons het naoorlogse expansionisme niet langer permitteren
2. We gaan de oorlog in Afghanistan verliezen en dit zal ons bankroet bevorderen
3. We moeten een einde maken aan de geheime schande van ons imperiale stelsel van buitenlandse bases, die wordt gevormd door verkrachtingen en andere vormen van sexuele agressie van de kant van onze strijdkrachten.
 
(..)
 
Chalmers Johnson bij TomDispatch, 30 juli 2009
 

 
Iraakse regering machtigt minister van Defensie om overeenkomst met NAVO te sluiten
 
De officiŽle woordvoerder van de Iraakse regering, Ali al-Dabbagh, heeft meegedeeld dat de regering heeft besloten de minister van Defensie te machtigen een overeenkomst met de NAVO te ondertekenen voor de opleiding van Iraakse veiligheidstroepen. Dit besluit werd genomen nadat artikel 13 van de conceptovereenkomst was geamendeerd door de Iraakse regering. Artikel 13 heeft betrekking op de jurisdictie van Irak en de thuislanden over NAVO-militairen op het moment dat zij beschuldigd worden van misdrijven.
 
De NAVO Training Mission Iraq (NTM-I) bestaat sinds 2004. Het is geen gevechtsoperatie en de nadruk ligt op opleiding en begeleiding, het doneren van materieel en coŲrdinatie.
 
Aswat al-Iraq, 20 juli 2009
 
Investors Iraq.com, 20 juli 2009
 

Onvertaalde berichten:

Obama's strijdkrachten bespioneren vredesgroepen
Anti-oorlogsactivisten in Olympia in de staat Washington hebben onthuld dat het Amerikaanse leger hun groepen bespioneerd en geÔnfiltreerd heeft en dat er inlichtingen over hen verzameld zijn door de luchtmacht, de federale politie en de kustwacht.
Huffington Post (VS), 29 juli 2009
 
Wachten op Obama
Toen de Franse president Charles de Gaulle stappen ondernam om het twintig jaar oude Franse bondgenootschap met IsraŽl te beŽindigen na de Zesdaagse Oorlog van 1967 veroorzaakte zijn besluit schokgolven over de hele wereld.
Right Web (VS), 29 juli 2009
 
De andere oorlog in Irak
Een eindeloze en bijna onzichtbare oorlog aan beide zijden van de grenzen tussen Turkije, Iran en de door Koerden beheerste gebieden van noord-Irak heeft ertoe geleid dat duizenden verarmde Koerdische boeren zich moeten neerleggen bij hun grimmige lot.
Stars and Stripes (VS), 28 juli 2009
 
Britse kiezers keren zich tegen oorlog Afghanistan
Een meerderheid van het Britse publiek gelooft dat de oorlog in Afghanistan niet te winnen is en dat de Britse troepen onmiddellijk moeten worden teruggetrokken, zo blijkt uit een opiniepeiling.
The Independent (GB), 28 juli 2009
 
Westen vergroot verdeeldheid tussen Fatah en Hamas
Palestijnse eenheid is essentieel voor iedere vredesovereenkomst - maar de VS, Groot-BrittanniŽ en de EU spelen een centrale rol in het tegenhouden hiervan.
The Guardian (GB), 28 juli 2009
 
Belachelijke krachtpatserij in Midden-Oosten
Een artikel in the Guardian van 17 juli begint met "ter voorbereiding op een mogelijke aanval op de kernenergie-installaties van Iran zijn twee IsraŽlische oorlogsschepen door het Suez-kanaal gevaren, tien dagen na een onderzeeŽr met kernwapencapaciteit." Dit is ongelooflijke onzin.
AntiWar.com (VS), 28 juli 2009
 
Bush overwoog inzet soldaten bij arrestaties in VS
Hoge functionarissen van de regering-Bush bespraken in 2002 of ze de grenzen van de Grondwet op zouden zoeken door Amerikaanse troepen de buitenwijken van de stad Buffalo in te sturen om een groep mannen te arresteren die verdacht werden van samenwerking met Al Qaida, aldus vroegere regeringsfunctionarissen.
New York Times (VS), 24 juli 2009
 
Pakistan maakt bezwaar tegen Amerikaans plan voor Afghaanse oorlog
Pakistan heeft geprotesteerd tegen het uitbreiden van de Amerikaanse gevechtsoperaties in het buurland Afghanistan. Dit heeft voor nieuwe scheuren gezorgd in het bondgenootschap met Washington op een cruciaal moment dat duizenden nieuwe Amerikaanse soldaten in de regio aankomen.
New York Times (VS), 22 juli 2009
 
Wederopbouw Swatvallei zal drie jaar duren
Twee internationale financiŽle instituten - de Wereldbank en de Aziatische Ontwikkelingsbank - zijn betrokken geweest in het proces van vaststelling van schade in het Swat-gebied waar het leger met de Taliban gevochten heeft, en volgens hun inschatting zal het proces van wederopbouw drie jaar in beslag nemen.
Daily Times (Pak.), 22 juli 2009
 
Strategie botst met realiteit in Hindu Kush
Als je goed luistert kun je de hete lucht langzaam horen wegstromen. Ergens zit een lek, en het blijkt te komen uit de enorme ballon die een paar maanden geleden werd opgelaten door de contra-terreurexperts die iedereen in Washington ervan overtuigd hebben dat Afghanistan dat ťne "kerkhof van wereldrijken" was dat uit de doden kon worden opgewekt voor het welzijn van de hele wereld.
Antiwar.com (VS), 21 juli 2009
 
Irakezen leggen beperkingen op aan Amerikaanse operaties in Bagdad
Sinds de overdracht van de verantwoordelijkheid voor de veiligheid, eind vorige maand, hebben de Iraakse strijdkrachten diverse verzoeken van Amerikaanse troepen afgewezen om zonder begeleiding door Bagdad te gaan en een inval uit te voeren, aldus een Iraakse militaire bevelhebber.
Associated Press (VS), 20 juli 2009
 
Martelen we nog steeds, meneer de President?
In een voortzetting van de praktijk van Bush en Cheney om met opzet bepaalde groepen verdachten weg te houden uit het Amerikaanse rechtssysteem, en verborgen te houden voor het toezicht van internationale mensenrechtengroepen, heeft de regering-Obama een federale rechtbank laten weten dat gevangenen van de VS in Bagram - waarvan velen al meer dan zes jaar zonder vorm van proces vastzitten - geen rechten hebben onder de Amerikaanse wet.
Zanesville Timesrecorder (VS), 16 juli 2009
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |