menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 38, 2009
14 september

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Denemarken zou foltering door Amerikaanse troepen hebben geduld
 
Moeten NAVO-soldaten in Afghanistan er vanuit gaan dat door hun gevangen genomen en aan de Amerikaanse troepen overgeleverde Afghaanse gevangenen door deze worden gefolterd, omdat er aanwijzingen waren dat de VS zich niet hielden aan de conventie van GenŤve? Welke verantwoordelijkheid heeft een regering die desondanks opdracht geeft tot overdracht van gevangenen aan de Amerikaanse troepen? Deze vragen staan centraal bij een proces dat in Kopenhagen begonnen is.
 
De aanklager is de Afghaan Ghusuallah Tarin. Hij is een van de 31 personen die gevangen genomen werden door het Deense Afghanistancontingent tijdens een actie in het kader van Operatie Enduring Freedom op 17 maart 2002 in de provincie Helmand. Tarin werd vervolgens twee dagen door Amerikaanse militairen in het Kandahar Detention Center als al-Qaidastrijder gefolterd, totdat bleek dat hij een politieagent in dienst van de regering in Kaboel was.
 
De toenmalige Deense regering was er door de commandant van hun speciale troepen in Afghanistan op gewezen dat er door de houding van de VS problemen konden ontstaan rond de uitlevering van gevangenen.
 
De Deense regeringsleider was op dat moment de huidige secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen. Hij kan eventueel ook nog worden betrapt op liegen tegen het Deense parlement, als blijkt dat hij niet pas achteraf hoorde dat de behandeling van de gevangenen door de VS in strijd was met het volkenrecht.
 
Die Tageszeitung, 11 september 2009
 

 
Een consequente mislukking
 
Jarenlang hebben critici ten aanzien van de oorlog in Afghanistan geklaagd dat het de VS er alleen maar om ging om zoveel mogelijk militante tegenstanders te doden. Het VS-leger zette vooral op afstand en vanaf grote hoogte wapens in om het risico voor de eigen troepen te beperken. Zoals bekend werd daarmee weinig bereikt. President Obama kwam daarom met een nieuwe strategie. Het laatste rapport van de VS-opperbevelhebber in Afghanistan houdt in: meer grondtroepen en meer risico.
 
Dat is consequent. Als de VS en hun bondgenoten blijven inzetten op een militaire aanpak, maar de bombardementstrategie verkeerd vinden, dan moeten ze meer troepen sturen. Maar daarmee zal het aantal doden aan de kant van de soldaten van de VS en de NAVO toenemen. Wie zijn veilige kampement verlaat, wie niet vanaf grote hoogte bombardeert, wie de dorpen ingaat - die maakt zich kwetsbaar.
 
Dus zal de nieuwe strategie in de publiciteit in de VS niet als een stap in de richting van het einde van de oorlog worden waargenomen. Temeer omdat het gepropageerde perspectief om de troepen terug te trekken er uitsluitend uit bestaat een regering van hoogst dubieuze kwaliteit en de daarmee verbonden krijgsheren zwaar te bewapenen.
 
Dat klinkt niet als een succesverhaal. Terwijl dat wel is wat Obama nodig heeft. De steun voor de oorlog brokkelt af, zowel onder zijn conservatieve tegenstanders als onder zijn liberale supporters. De beslissing om de oorlog in Afghanistan te winnen door het aantal troepen op te voeren zou uiteindelijk wel eens de grootste fout van Obama's presidentschap kunnen blijken.
 
Die Tageszeitung, 3 september 2009
 

Onvertaalde berichten:

Geheim bezoek Netanyahu aan Moskou deel campagne tegen raketverkopen aan Iran
De reis van de IsraŽlische premier Netanyahu naar Moskou was deel van de stille diplomatie tussen Rusland en IsraŽl met betrekking tot het Russische plan om luchtafweer-raketten aan Iran te leveren.
Haaretz (Isr.), 10 september 2009
 
VS riskeert betrokkenheid bij burgeroorlog Yemen
Tienduizenden zijn op de vlucht voor een bloedige burgeroorlog die Yemen in een bolwerk van terroristen dreigt te veranderen, en de VS binnenzuigt in nog een gevoelig conflictgebied.
Daily Telegraph (GB), 10 september 2009
 
Minder troepen maar meer huurlingen
De Amerikanen zijn niet bezig om zich uit Irak terug te trekken. Ja, de soldaten wel. Maar de particuliere bedrijven niet. Ondanks de belofte van president Obama om zijn strijdkrachten terug te trekken uit het door oorlog verscheurde land is de VS van plan om contracten uit te geven voor de bescherming van Amerikaanse legerbases die de belastingbetalers bijna een miljard dollar gaan kosten.
The Raw Story (VS), 9 september 2009
 
IsraŽlisch onderzoek: meerderheid van doden Gaza waren burgers
Meer dan de helft van de bijna 1400 Palestijnen die gedood werden in de IsraŽlische oorlog tegen Gaza waren burgers, waaronder 252 kinderen van onder de 16. Dit heeft een gezaghebbende IsraŽlische mensenrechtengroep gezegd, hiermee de IsraŽlische bewering betwistend dat de meeste doden militanten zouden zijn.
Associated Press (VS), 9 september 2009
 
Afghanistan in cijfers
Dit zou wel eens het allervreemdste feit kunnen zijn van de Amerikaanse wereld: dat tenminste drie regeringen - die van Ronald Reagan, die van George W. Bush en nu die van Barack Obama - de linie voor de "verdediging" van de VS trokken in de bergachtige streken van Afghanistan.
TomDispatch.com (VS), 8 september 2009
 
Uitbreiding IsraŽlische nederzettingen brengt ťťn-staatoplossing dichterbij
Nu IsraŽl vooruitloopt op een "bevriezing" van zijn nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever door plannen aan te kondigen om die nederzettingen juist uit te breiden, waarschuwt oud-president Jimmy Carter - pas terug van een reis naar het Heilige Land - dat de implementatie van een tweestaten-oplossing steeds onwaarschijnlijker wordt.
The National (VAE), 8 september 2009
 
Proces laat zien dat terroristen gestopt worden door politiewerk, niet door oorlog
Het vliegtuig-complot werd niet verijdeld door soldaten in Helmand. Sterker nog: hoe dichter het spoor bij Afghanistan kwam, hoe kouder het werd.
The Guardian (GB), 8 september 2009
 
Afghaanse verkiezingen een succes? Echt waar?
Eťn van de meest bizarre uitspraken tot nu toe over de nog steeds onbesliste Afghaanse verkiezingen kwam van Navo-secretaris-generaal Anders Rasmussen. Volgens hem was het verkiezingsproces - dat nog steeds geen winnaar heeft opgeleverd of aan zelfs maar de meest elementaire criteria voor een democratisch proces heeft beantwoord - een "succes".
The Chronicle Herald (Can.), 8 september 2009
 
Anti-Amerikanisme neemt toe in Pakistan
Al wekenlang hebben de Pakistaanse media het zwartst denkbare beeld gegeven van Amerika, zijn strijdkrachten en huurlingen. Dit is kennelijk deel van een campagne van anti-Amerikanisme die als een storm door het land gaat en volgens sommigen Amerikaanse levens in gevaar brengt.
McClatchy Newspapers (VS), 7 september 2009
 
In Irak leren Amerikaanse soldaten om te gaan met afwijzing
Het vroeg om enige aanpassing toen Iraakse functionarissen begonnen met strikte toepassing van de regels die Amerikaanse soldaten uit de steden moeten houden. Soms worden soldaten weggestuurd door Irakezen die ze zelf getraind hebben, en ze zien het als vooruitgang.
Los Angeles Times (VS), 7 september 2009
 
Anti-tankbommen Taliban komen uit VS, niet uit Iran
Volgens de Pentagon-afdeling die verantwoordelijk is voor het bestrijden van bermbommen in Irak en Afghanistan komt de toenemende dreiging van de Taliban voor Amerikaanse voertuigen niet van nieuwe technologie uit Iran, maar van anti-tankmijnen die overbleven van de Amerikaanse militaire steun aan de anti-Sovjet-jihadstrijders in de jaren '80.
Inter Press Service (Int.), 4 september 2009
 
Snellere terugtrekking troepen bespaart een biljoen
Een snellere terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Irak en Afghanistan zou een biljoen dollar besparen op de Amerikaanse begroting van de komende tien jaar, aldus een nieuwe begrotingsraming van het Congres.
Army Times (VS), 3 september 2009
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |