menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 44, 2009
26 oktober

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Westerse export van de stembus-toverdrank is pure hoogmoed
 
Waarom kan Afghanistan niet wat meer op Zweden lijken? Het is onverdraaglijk dat dit miserabele landje de liberale democratie blijft verwerpen ondanks de inspanningen van 70.000 NAVO-militairen en stafleden van NGO’s die al acht jaar lang hun hakken in het stof van Kabul zetten. We hebben 230 miljard dollars van de Amerikaanse en Britse belastingbetalers over de balk gegooid en 1463 soldaten zijn gesneuveld. We hebben alles geprobeerd van cursussen over genderbewustzijn tot en met tapijtbombardementen op Tora Bora. Duizenden Afghanen zijn afgeslacht. En toch willen die ellendelingen niet meewerken. Nu vervalsen ze zelfs de verkiezingen.
 
Het gevloek en nu weer de hooggespannen verwachtingen bij deze presidentsverkiezingen zijn absurd. In een land dat stampvol vuurwapens, drugsbaronnen, zelfmoordterroristen, dieven van ontwikkelingshulp en massale corruptie zit, zijn een paar volgepropte stembussen en omgekochte verkiezingsofficials nauwelijks een vergrijp om je druk over te maken.
 
Afghanistan is nooit een echte centrale eenheidsstaat geweest, maar wat er bestaat aan overheid, is gebaseerd op de status van Karzai als agent van de bezettingsmacht. Als Amerika het prima vindt dat hij geld verkwist om aan de macht te blijven, Taliban om te kopen en een narco-economie in stand te houden, wat is er dan zo problematisch aan verkiezingsbedrog? Het antwoord ligt natuurlijk niet in Afghanistan, maar in Washington en Londen. Deze oorlog, zoals alle hopeloze oorlogen, is een ramp voor de populariteit van politici. Vanaf het moment dat Obama Afghanistan adopteerde als “zijn oorlog” en zich liet leiden door David Petraeus - die vertegenwoordiger van het gevaarlijkste soort generaals, de slimme strategen - gaf hij gehoor aan de sirenenroep van de roem. En nu zit hij compleet in de val.
 
Simon Jenkins in The Guardian, 20 oktober 2009
 

 
NAVO “is dood als een pier”, raast voormalige Canadese legerchef
 
Volgens generaal Rick Hillier, een vroegere chef defensiestaf van het Canadese leger, heeft de verdeeldheid binnen de NAVO over de Afghaanse oorlog het bondgenootschap tot een “lijk in ontbinding” gemaakt dat zo goed als onmogelijk weer tot leven kan worden gewekt. Volgens Hillier wordt het bondgenootschap “gedomineerd door onderlinge jaloezie en kleinzielige, venijnige politieke ruzies”. Hij beklaagde zich ook over het “gebrek aan cohesie, helderheid en professionaliteit” van de NAVO toen er werd begonnen aan de Afghaanse operatie. Hillier gaf zijn boze commentaar in een nieuw boek met de titel A Soldier First: Bullets, Bureaucrats and the Politics of War.
 
Hillier was ISAF-commandant van februari tot augustus 2004. Hij verbaasde zich over de mate waarin ISAF was opgedeeld in fracties. “Het was binnen het bondgenootschap voor elk land belangrijker om zijn eigen koninkrijkje op te bouwen dan om een goed team voor succesvolle operaties samen te stellen. Toen de NAVO in 2003 ISAF ging leiden was er “geen strategie, geen duidelijk idee wat ze probeerden te bereiken, het was hopeloos. De NAVO was een weg ingeslagen die een groot deel van zijn geloofwaardigheid wegnam en uiteindelijk ten koste ging van de steun voor de operatie in de lidstaten. Jaren later is die situatie helaas ongewijzigd.”
 
Reuters, 20 oktober 2009
 

Onvertaalde berichten:

Vertraging Iraakse verkiezingen betekent mogelijk vertraging terugtrekking
Amerikaanse bevelhebbers moeten mogelijk het tempo van de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Irak vertragen als Bagdad de landelijke verkiezingen - op de kalender voor 16 januari - uitstelt, aldus hoge Pentagon-functionarissen.
Washington Post (VS), 22 oktober 2009
 
Oliebaron zegt dat Amerikaanse bedrijven 'recht hebben' op Iraakse olie
Oliemagnaat T. Boone Pickens heeft het Amerikaanse Congres gezegd dat Amerikaanse energiebedrijven 'recht hebben' op een deel van de ruwe olie van Irak vanwege het grote aantal Amerikaanse soldaten die hun leven verloren in het land en de hoeveelheid Amerikaans belastinggeld die in Irak besteed is.
Reuters (GB), 21 oktober 2009
 
De drie drogredenen achter de oorlog in Afghanistan
Barack Obama weet dat Amerikaanse en Britse troepen nu al langer in de hel van Helmand zitten dan de Eerste en Tweede Wereldoorlog tezamen - maar de geluiden uit de hallen van Washington DC suggereren dat hij wel eens troepenescalatie zou kunnen bevelen.
The Independent (GB), 21 oktober 2009
 
Tweede ronde Afghaanse verkiezingen is beangstigend vooruitzicht
De veel-beproefde kiezers van Afghanistan zouden dit ondoorzichtige verkiezingsproces wel eens kunnen afschrijven als het mismaakte produkt van "westerse inmenging".
The Guardian (GB), 20 oktober 2009
 
Een klucht in Kabul, een tragedie in Pakistan
Terwijl de klucht zich voltrekt in Kabul is de situatie in buurland Pakistan alleen maar dodelijker geworden. De regering-Zardari (in de praktijk gerund door de Amerikaanse ambassadeur Anne W. Patterson) heeft het Pakistaanse leger bevel gegeven om de Taliban uit te roken uit Zuid-Waziristan bij de Afghaanse grens. Dit zal ook mislukken.
Counterpunch (VS), 20 oktober 2009
 
VS snijdt in financiering Iraanse oppositie
In een klaarblijkelijke beleidsverandering na de inspanningen van de regering-Bush om "regime change" in Iran te bevorderen door het financieren van oppositiegroepen heeft het Witte Huis nu het "Iran Democracy Fund" vrijwel ontmanteld.
BBC News (GB), 20 oktober 2009
 
De aantallen die niemand meetelt
Het Pakistaanse leger weet hoeveel manschappen het verloren heeft. Iedere dag geeft het ook nieuwe cijfers voor het aantal Taliban waarvan men beweert dat ze gedood zijn. Maar niemand lijkt te weten hoeveel onschuldige burgers in dit conflict gedood worden.
Al Jazeera (Qatar), 20 oktober 2009
 
Israël wil veranderingen in internationaal recht na vernietigend VN-rapport Gaza
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn regering opdracht gegeven om voorstellen op te stellen om het internationaal oorlogsrecht te veranderen na een vernietigend rapport over Israël's oorlog in Gaza.
Agence France Presse (Fr.), 20 oktober 2009
 
Pakistaans offensief in Zuid-Waziristan zal VS in Afghanistan niet helpen
Het offensief van het Pakiestaanse leger tegen de Taliban in Zuid-Waziristan zal de Amerikaanse strijdkrachten in Afghanistan niet helpen, aangzien geen van de drie terreurgroepen die gedefinieerd zijn als de grootste bedreiging voor de Amerikaanse troepen hun basis in deze regio hebben.
Asia News International (India), 19 oktober 2009
 
Franse soldaten gedood nadat Italiaans smeergeld aan Taliban in doofpot ging
Toen vorig jaar tien Franse soldaten werden gedood in een hinderlaag van Afghaanse opstandelingen, in wat een relatief rustig gebied beleek, was het Franse publiek ontzet. Wat de treurende natie niet wist was dat de Italiaanse geheime dienst, in de maanden vóór de aankomst van de Fransen medio 2008, tienduizenden dollars had betaald aan Taliban-commandanten en plaatselijke krijgsheren om het gebied rustig te houden.
The Times (GB), 15 oktober 2009
 
Analogieën voor een oorlog: Vietnam en Afghanistan
Hij mag onwillig zijn, maar president Obama staat voor een beslissend moment in de Afghaanse oorlog. De verkeerde beslissing zou rampzalige gevolgen hebben. De geschiedenis geeft echter wel wat houvast: denk maar aan Lyndon Johnson's nachtmerrie Vietnam.
History News Network (VS), 7 oktober 2009
 
Iran, wapenwedlopen en oorlog
Eén van de argumenten die vaak van stal worden gehaald om een harde benadering van het Iraanse atoomprogramma te rechtvaardigen is de angst voor een 'regionale wapenwedloop'. Een dergelijke mogelijkheid is niet uit te sluiten, maar er zijn goede redenen om deze rechtvaardiging niet zo maar kritiekloos aan te nemen.
Stephen M. Walt in Foreign policy (VS), 1 oktober 2009
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |