menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 46, 2009
9 november

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
VS overhandigen Afghaanse provincie de facto aan Taliban
 
Na een massale aanval van enkele honderden opstandelingen op twee buitenposten van de VS in Nuristan hebben de VS beide bases snel ontruimd. Volgens het Pentagon waren ze sowieso van plan de bases te verlaten en was het puur toeval dat ze een paar dagen voor de verhuizing werden aangevallen. Twee andere posten in Nuristan waren verleden jaar aangevallen en ook opgegeven.
 
De twee buitenposten waren de laatste Amerikaanse bases in het gebied en dat betekent dat in deze provincie in het oosten van Afghanistan nu alleen nog maar een handjevol VS-troepen aanwezig zijn om de gouverneur te beveiligen. De provincie Noeristan is nu de facto onder controle van een Talibanfractie onder leiding van Qari Rahman.
 
Antiwar.com (VS), 28 oktober 2009
 

 
Afghaanse politie opent vuur op demonstranten in Kabul
 
De Afghaanse politie heeft in Kabul het vuur geopend om meer dan duizend demonstranten te verspreiden, nadat ze een afbeelding van president Barack Obama in brand hadden gesproken als protest tegen een veronderstelde ontheiliging van een exemplaar van de Koran door Amerikaanse troepen. De demonstranten hadden de straat bij de universiteit van Kabul en buiten het parlementsgebouw geblokkeerd en schreeuwden: ďDood aan Amerika! Weg met IsraŽl!Ē Studenten gooiden met stenen naar de rellenpolitie maar er waren geen berichten van slachtoffers. Op een spandoek in de menigte stond te lezen: ďNee tegen democratie. We willen alleen Islam.Ē
 
Het Amerikaanse leger heeft ontkend een exemplaar van het heilige boek van de moslims te hebben verbrand bij een razzia in de provincie Wardak ten zuidwesten van de hoofdstad. Volgens een woordvoerster van de coalitie ging het om Talibanpropaganda.
 
Daily Telegraph (GB), 25 oktober 2009
 

Onvertaalde berichten:

Impasse over Iraakse verkiezingswet maakt VS ongerust
Een impasse over een wet die cruciaal is voor de organisatie van de Iraakse verkiezingen van volgend jaar laat onbarmhartiger dan ooit zien hoe sterk het Amerikaanse vermogen om de Iraakse politiek te beÔnvloeden geslonken is.
The Washington Post (VS), 4 november 2009
 
Contractkwesties kunnen terugtrekking uit Irak vertragen
Een reeks contracteringskwesties vormt een potentiŽle complicatie die de Amerikaanse terugtrekking uit Irak zou kunnen hinderen, aldus een rapport van het Amerikaanse Congres.
Stars & Stripes- Mideast edition (VS), 4 november 2009
 
Amerika in zijn vertrouwde rol van steun aan een dictator
Kan er een preciezere omschrijving zijn van de felicitaties van Barack Obama en Gordon Brown aan de door fraude gekozen president Hamid Karzai van Afghanistan?
Robert Fisk in The Independent (GB), 4 november 2009
 
Canadees onderzoek naar aantijgingen aangaande slechte vertalingen
De Canadese minister van Defensie Peter MacKay heeft functionarissen van zijn ministerie opgedragen om aantijgingen te onderzoeken dat onschuldige Afghanen mogelijk in de gevangenis zijn gekomen als gevolg van slechte vertalingen van Canadese militaire tolken.
The Canadian Press (Can.), 3 november 2009
 
Meer troepen naar Afghanistan: een half miljoen dollar per persoon
Als president Barack Obama besluit om de 40.000 extra troepen naar Afghanistan te sturen waar generaal Stanley McChrystal om gevraagd heeft kunnen de extra kosten oplopen tot 20 miljard dollar per jaar, aldus een hogere Pentagon-functionaris.
CNN (VS), 30 oktober 2009
 
Navo-troepen zijn voor veiligheid afhankelijk van krijgsheren
De onthulling van de New York Times dat Ahmed Wali Karzai, de broer van de Afghaanse president Hamid Karzai, al geruime tijd op de loonlijst staat van de CIA is maar het topje van een veel grotere ijsberg. Dit is de ijsberg van de enorme afhankelijkheid van Amerikaanse en Navo-troepen van Afghaanse krijgsheren voor hun veiligheid, aldus een pasgeleden gepubliceerd rapport en onderzoekingen door Australische en Canadese journalisten.
Inter Press Service (Int.), 29 oktober 2009
 
Amerikaanse Senaatscommissie keurt vergaande sancties tegen Iran goed
De Bankencommissie van de Amerikaanse Senaat heeft een vergaand pakket economische sancties tegen Iran goedgekeurd, een van de vele pogingen van Amerikaanse wetgevers om Teheran te dwingen tot bevriezing van zijn nucleaire programma.
AFP (Fr.), 29 oktober 2009
 
Wat zijn wij toch een slachtoffers
De verhouding in dodenaantallen was 100 tegen ťťn in ons voordeel. De verhouding in omvang van de verwoesting aan beide kanten was nog veel en veel groter dan dat. We maakten een rampgebied van de Gazastrook, een humanitair noodgeval, en dat houden we zo met onze blokkade.
The Jerusalem Post (Isr.), 28 oktober 2009
 
Wie besloot om oorlog tegen Gaza te gaan voeren en waarom?
Ik wil weten hoe en waarom er werd besloten om aan Operatie Gegoten Lood te beginnen in de Gazastrook en om dit uit te breiden tot een grondoffensief. Ik wil weten of diegenen die het IsraŽlische leger hun bevelen gaven ervan uitgingen dat honderden Palestijnse burgers gedood zouden worden, en hoe ze dit probeerden te voorkomen.
Aluf Benn in Haaretz (Isr.), 28 oktober 2009
 
Amerikaanse aanvallen met onbemande raketten mogelijk schending internationaal recht
Amerikaanse aanvallen met onbemande raketten tegen van terrorisme verdachte personen in Afghanistan en Pakistan zijn mogelijk een schending van internationale wetten tegen standrechtelijke executies, aldus de hoogste VN-onderzoeker van zulke misdaden.
AFP (Fr.), 28 oktober 2009
 
Afghaanse leger vermist tijdens krijgshandelingen
Nu is het herfst - ťťn belachelijk gammele presidentsverkiezing en enkele honderden dode coalitie-soldaten later - en het is nog steeds niet duidelijk waar het Afghaanse leger is.
Antiwar.com (VS), 27 oktober 2009
 
Irak is veiliger, maar verre van veilig
De heftige zelfmoordaanslagen in het hart van Bagdad, eind oktober, lieten zien dat het geweld in Irak nog verre van over is. Het is net alsof diegenen die het bevel geven tot deze aanslagen weten dat ze deze wandaden alleen maar iedere paar maanden hoeven te herhalen om het land te destabiliseren.
Patrick Cockburn in The Independent, 26 oktober 2009
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |