menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 2, 2010
11 januari

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Canada: Afghanistan na 2011 ?zuiver civiele operatie?
 
De Canadese premier Harper heeft in een interview met Canwest News Service gezegd dat na 2011 vrijwel alle Canadese soldaten Afghanistan zullen hebben verlaten. Het parlement had eerder besloten dat de Canadese gevechtsoperatie rond Kandahar waaraan 2500 militairen deelnemen in 2011 zal aflopen. Het ministerie van defensie is al begonnen met plannen te maken om de troepen en het materieel naar huis te brengen. Er is echter de laatste twee jaar voortdurend gespeculeerd over de mogelijke andere inzet van Canadese strijdkrachten, niet voor gevechtsopdrachten of in een ander, rustiger deel van het land. Harper sloot een dergelijke optie uit. ?Wij zullen geen enkele activiteit ondernemen waarvoor een militaire bescherming van enige betekenis nodig is, dus het zal een puur civiele missie worden,? aldus Harper.
 
Canwest News Service, 7 januari 2010
 

 
700 burgers in Pakistan gedood door robotvliegtuigen in 2009
 
Van de 44 aanvallen met Amerikaanse Predators (onbemande robotvliegtuigen of drones) die in 2009 zijn uitgevoerd in de stamgebieden in Pakistan hebben er maar vijf het beoogde doelwit getroffen. Er werden vijf belangrijke leiders van al-Qaida en de Taliban gedood, maar ten koste van 700 onschuldige burgerslachtoffers. Dat blijkt uit cijfers die verzameld zijn door de Pakistaanse autoriteiten. De meeste aanvallen vonden plaats op basis van menselijke inlichtingenbronnen, naar verluid afkomstig van Afghaanse en Pakistaanse stamleden die spioneren voor de door de VS geleide geallieerde strijdkrachten in Afghanistan. Op 1 januari 2009 werden twee al-Qaida leiders gedood, die werden gezocht door de FBI. Een ervan was Usama al-Kin, hoofd operaties van al-Qaida sinds 2004. Op 5 augustus werd in Zuid-Waziristan de belangrijkste voortvluchtige leider van de Pakistaanse Taliban, Baitullah Mehsud, samen met zijn vrouw gedood. Mehsud was de enige gezochte Pakistaan op wiens hoofd zowel door Islamabad als Washington een prijs was gezet. Washington had 5 miljoen dollar in het vooruitzicht gesteld.
 
The Peninsula (Qatar), 2 januari 2010
 

 
De oorlogen van de enige militaire supermacht ter wereld: 2 miljoen troepen, 1 biljoen dollar
 
Terwijl 4% van de wereldbevolking in de VS woont, nemen de Amerikanen 40% van de officieel erkende wereldwijde militaire uitgaven voor hun rekening. Volgens het SIPRI-instituut in Stockholm bedroegen de militaire uitgaven van de VS in 2008 607 miljard dollar en die van de hele wereld 1,464 biljoen dollar. Op 28 oktober 2009 tekende president Obama de militaire begrotingswet voor 2010 ten bedrage van 680 miljard dollar, waarbij inbegrepen 130 miljard voor de oorlogen in Afghanistan en Irak.
 
Het Pentagon kan beschikken over 1.445.000 militairen in actieve dienst en 1,2 miljoen reservisten waaronder die van de Nationale Garde. 30% van de troepen die in Afghanistan en Irak hebben gediend zijn gemobiliseerde reservisten. Het ministerie van defensie heeft ook nog 800.000 burgerambtenaren in de VS en ingezet in het buitenland. Het Pentagon heeft dus rond 3,5 miljoen mensen ter beschikking en daarbij komen dan nog de particuliere militaire bedrijven.
 
Begin dit jaar wordt de eerste van een aantal supplementaire begrotingen verwacht, meer dan 30 miljard dollar extra voor de 33.000 verse troepen die naar het front in Afghanistan gaan. Het totaal aantal Amerikaanse militairen daar bedraagt dan meer dan 100.000. Volgens de officiŽle Congressional Research Service bedragen de totale kosten van de oorlogen in Afghanistan en Irak nu meer dan een biljoen dollar, 748 miljard voor Irak en 300 miljard voor Afghanistan. Het aantal uitzendingen van militairen naar Afghanistan en Irak bedraagt tot nu toe 3,3 miljoen. Dit betreft meer dan 2 miljoen mannen en vrouwen, 790.000 daarvan zijn meerdere malen uitgezonden.
 
Rick Rozoff, Stop NATO, 21 december 2009
 

Onvertaalde berichten:

Een antwoord op de vraag "waarom"
Godzijdank voor Helen Thomas, de enige persoon die enige moed toonde bij de persconferentie van het Witte Huis nadat president Barack Obama een slap verslag had gegeven van het inlichtingenfiasco dat met Kerstmis bijna een vliegtuig opblies. Zij vroeg waarom Abdubmutallab deed wat hij deed.
Ray McGovern in Consortiumnews.com (VS), 8 januari 2010
 
VS smeedt alliantie met voormalige officieren Saddam Hussein om al-Qaida te bestrijden
Amerikaanse contra-terrorismespecialisten en vroegere officieren van de inlichtingendienst van Saddam Hussein hebben een onwaarschijnlijk bondgenootschap gesmeed in Yemen om al-Qaida aan te pakken.
Daily Telegraph (GB), 6 januari 2010
 
Nieuwe onthullingen blazen gaten in "kernwapen"-verhaal
Nieuwe onthullingen over twee naar de Londense Times gelekte documenten die moesten aantonen dat Iran werkt aan een "trekker-mechanisme" voor een kernbom hebben de geloofwaardigheid ondermijnd van een document dat de krant gepresenteerd had als bewijs van een voortgaand Iraans kernwapenprogramma.
Gareth Porter in Inter Press Service (Int.), 5 januari 2010
 
Geheime eenheid Britse leger "mishandelde Irakezen"
Een geheime ondervragings-eenheid van het Britse leger is beschuldigd van wijdverbreide mishandeling van Iraakse gevangen. De zaak is in onderzoek bij het Britse ministerie van Defensie.
The Independent (GB), 1 januari 2010
 
Afghaanse autoriteiten distantiŽren zich van geheime CIA-operaties
Afghaanse autoriteiten hebben zich gedistantieerd van onderzoekingen naar aanleiding van een zelfmoordaanslag die zeven CIA-agenten het leven kostte, het grootste verlies aan mensenlevens in ťťn keer in bijna 30 jaar.
Agence France Presse (Fr.), 1 januari 2010
 
Bedreigingen aan adres Yemen bewijzen dat Amerika niets van geschiedenis geleerd heeft
In dit fascinerende maar gevaarlijke land wil president Barack Obama de Amerikaanse politieke en militaire inmenging vergroten. Wonderlijk genoeg maakt de VS hier precies dezelfde fout als in Irak en Afghanistan.
Patrick Cockburn in The Independent (GB), 31 december 2009
 
Oorzaak en gevolg in de "Oorlog tegen terreur"
In het kielzog van de meest recente mislukte terreuraanslag op Northwest Airlines kun je de opwinding haast ruiken - dat Šl te bekende klimaat dat opduikt in de Amerikaanse media steeds als er een nieuw land is dat we leren kennen zodat we kunnen uitleggen waarom het moreel en strategisch gerechtvaardigd is dat we er nog wat meer bommen op gooien.
Salon.com (VS), 29 december 2009
 
De twee klokken van Iran
De beelden die de laatste dagen uit Iran komen spreken voor zich, en ik heb niet veel toe te voegen aan wat anderen al gezegd hebben. Het is bijna onmogelijk voor wie dan ook - laat staan voor een buitenstaander van een halve wereld ver weg - om de gevolgen van de protesten te voorspellen.
LobeLog.com (VS), 28 december 2009
 
Het effect van de aanslag: hoe de Amerikaanse regering onbekwaamheid beantwoordt met dwaasheid
We hebben collectief ons gezichtsvermogen verloren met de verschillende pogingen die de media ondernomen hebben om te verklaren hoe een jonge Nigeriaan wiens eigen vader de Amerikaanse ambassade in Lagos in november al voor hem had gewaarschuwd, toestemming kreeg om aan boord te gaan van een vliegtuig op Schiphol, met als bestemming de VS.
The Huffington Post (VS), 28 december 2009
 
Burgers en militairen hebben verschillende kijk op nieuwe benadering Afghanistan
Twee dagen vůůr hij de inzet aankondigde van nog meer Amerikaanse troepen in Afghanistan liet president Obama aan generaal McChrystal weten dat hij diens verzoek om de omvang van het Afghaanse leger en de politie te verdubbelen niet zou inwilligen.
The Washington Post (VS), 26 december 2009
 
NGO's: wereld heeft burgers Gaza verraden
De wereld heeft de burgers in de Gazastrook "verraden" door na te laten om een eind te maken aan de blokkade van de door Hamas bestuurde enclave. Dit hebben zestien mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International en het Nederlandse United Civilians for Peace, op 22 december gezegd.
Agence France Presse (Fr.), 22 december 2009
 
Kijk naar het Oosten als je al-Qaida wilt verslaan
We winnen tegen al-Qaida en verwante groepen in plaatsen waar anti-terreur-inspanningen plaatselijk georiŽnteerd zijn en gebouwd op het besef dat de banden die terreurnetwerken heden ten dage samenhouden meer cultureel en familiaal zijn dan politiek. Kijk maar naar recente gebeurtenissen in Zuidoost-AziŽ.
The New York Times (VS), 13 december 2009
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |