menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 4, 2010
25 januari

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
'Zelfmoorden' in Guantanamo: een sergeant van Kamp Delta als klokkenluider
 
Nieuw bewijs kan ervoor zorgen dat de regering Obama verstrikt raakt in misdrijven die plaatsvonden toen George W. Bush president was. Het suggereert dat de huidige regering in gebreke is gebleven een serieus onderzoek te doen naar en misschien zelfs verder gegaan is met een cover-up van de mogelijke moord op drie gevangenen in Guantanamo in 2006.
 
Het gaat om een volkomen ongeloofwaardig rapport van de US Naval Criminal Investigative Service (de recherchedienst van de marine) dat het Pentagon geweigerd heeft openbaar te maken, behalve ? onder druk van een WOB-procedure ? in een ernstig verminkte versie. Maar nu zijn vier leden van de eenheid van de militaire inlichtingendienst die Kamp Delta moest bewaken naar buiten gekomen met een dramatisch afwijkende versie van de gebeurtenissen. Onder hen is een gedecoreerde onderofficier die in de bewuste nacht dienst had als wachtcommandant. Volgens de officiële versie hadden drie gevangenen zich in hun cellen opgehangen in Kamp Delta. Maar dezelfde nacht heeft sergeant Joseph Hickman gezien hoe deze drie gevangenen per busje springlevend werden overgebracht van Kamp Delta naar een buiten het hek gelegen geheime plaats, die 'Camp No? werd genoemd en onder de controle viel van een geheime dienst. Later zag hij hetzelfde busje terugkeren naar het ziekenhuis van de gevangenis, waarna zich in het hele kamp een koortsachtige activiteit ontwikkelde. Een verpleegster vertelde hem dat de gevangenen gestikt waren doordat een prop diep in hun keel was geduwd en dat een van hen behoorlijk was toegetakeld.
(..)
 
Harper?s Magazine (VS), 18 januari 2010
 

 
Ambassadeur: militaire coup in Irak is mogelijk
 
De vestiging van de democratie in Irak is volgens de Britse ambassadeur in Bagdad nog geen beklonken zaak. Een militaire coup is volgens hem ?een reële mogelijkheid?. Ambassadeur John Jenkins getuigde voor de Britse commissie Chilcot, die onderzoek doet naar de oorlog in Irak. Volgens Jenkins was hem verteld dat veel officieren in de Iraakse strijdkrachten nog onder Saddam Hoessein hebben gediend. ?Er moet duidelijk nog een evenwicht tot stand worden gebracht tussen het gebruik van de professionele competentie en expertise van de vroegere officieren van Saddam om de ruggegraat te gaan vormen van de moderne Iraakse veiligheidstroepen en het omgaan met de argwaan en angst van anderen dat daarmee onverzoenlijke elementen van de Baathpartij opnieuw worden geïntroduceerd, ? zei Jenkins.
 
Overigens toonde hij zich optimistisch over de vooruitgang sinds 2004-05.
 
The Guardian (GB), 8 januari 2010
 

Onvertaalde berichten:

Somber record in 2009 voor aantal zelfmoorden in leger VS
Het aantal zelfmoorden in het Amerikaanse leger steeg tot een nieuw record in 2009, aldus een woordvoerder van de strijdkrachten die het een "pijnlijk jaar" noemde.
Agence France Presse (Fr.), 15 januari 2010
 
Afghanistan-experts twijfelen aan opiniepeiling over bezetting
Een nieuwe opiniepeiling onder Afghanen wordt aan het publiek verkocht als bewijs dat de harten en hoofden feitelijk warm beginnen te lopen voor de Amerikaanse militaire aanwezigheid die nu zijn negende jaar ingaat. Maar kunnen we dit serieus nemen?
The Huffington Post (VS), 14 januari 2010
 
Corruptie in Afghanistan niet beperkt tot Afghanen
Slechts éénvierde van de door Amerikaanse toezichthouders in Afghanistan uitgevoerde onderzoeken naar corruptie gaat over zaken waar alleen maar Afghanen bij betrokken zijn. Het resterende driekwart gaat over zaken met tenminste één verdachte uit het Westen.
McClatchy Newspapers (VS), 12 januari 2010
 
Nieuw raketschild Israël draait duimschroeven Gaza nog verder aan
Een belangrijk vraagteken hangt boven het meest recente Israëlische raketschild-project: heeft het economisch gezien wel zin voor Israël om door huisvlijt gemaakte raketten te vernietigen als iedere poging tot onderschepping zo'n 100.000 dollar kost?
The National (VAE), 12 januari 2010
 
Het schaduwland van Al-Qaida
Yemen heeft 5.000 jaar geschiedenis, een ingewikkelde politieke situatie en economische problemen om bang van te worden. Maar we hebben het nog moeilijker te begrijpen gemaakt door een aantal mythes in stand te houden die ons zicht erop vertroebelen.
The New York Times (VS), 11 januari 2010
 
Hoe we Afghanistan uit kunnen
Zelfs zonder een regionaal diplomatiek kader is een tijdpad voor terugtrekking uit Afghanistan wenselijk en zal dit ook in toenemende mate onontkoombaar worden. Maar de politieke risico's hiervan kunnen geminimaliseerd worden door het mobiliseren van steun in de regio om de Taliban politiek gezien in toom te houden.
The Nation (VS), editie 11 januari 2010
 
Een paradijs voor opstandelingen
Over Grote Verbindingsweg, die langs Karkhano in Pakistan loopt, bewegen de bevoorradingskonvooien van de Amerikaanse strijdkrachten en de Navo zich vanuit Pakistan naar Kabul, onder een overeenkomst met de Pakistaanse regering. Ze worden hier regelmatig overvallen door mannen die zich voordoen als Taliban - maar de werkelijke situatie is moeilijker te ontcijferen.
Macleans (Can.), 11 januari 2010
 
Obama's eerste echte test in Irak
In de tweede week van januari werd meer dan een dozijn politieke partijen en leidende politieke figuren door een Iraakse regeringscommissie uitgesloten van de naderende parlementsverkiezingen in maart. Onder hen was één van de belangrijkste spelers op het Iraakse politieke toneel, Dr. Saleh al-Mutlaq, een seculiere nationalistische leider en het hoofd van één van de belangrijkste parlementaire blokken.
CommonDreams (VS), 11 januari 2010
 
Israëlische generaal ontkent dat Iran nucleaire bedreiging vormt
Een generaal die ooit aan het hoofd stond van Israël's kernwapens heeft gezegd dat Iran "een heel, heel, heel lang eind verwijderd is van het opbouwen van een kernwapenmacht". Brigade-generaal Uzi Eilam, 75 jaar oud, een oorlogsheld en steunpilaar van de gevestigde defensie-orde, gelooft dat het Iran waarschijnlijk nog zeven jaar zal kosten om kernwapens te maken.
The Sunday Times (GB), 10 januari 2010
 
Iran gebruikt angst voor verborgen nucleaire installaties om aanval af te wenden
De New York Times berichtte op 7 januari dat Iran "stilletjes een steeds groter wordend deel van zijn nucleaire installaties verborgen had" in een grootschalig netwerk van tunnels en bunkers in de bergen. Maar alle bewijzen geven aan dat het echte verhaal precies het tegenovergestelde is.
Inter Press Service (Int.), 10 januari 2010
 
Obama's odyssee tegen Yemen op China gericht
Obama is een intelligent man. Een interventie in Yemen zal de geschiedenis ingaan als een van de meest intelligente zetten die hij ooit deed om de wereldwijde hegemonie van de VS te waarborgen. Het is het Amerikaanse antwoord op de opkomst van China.
Asia Times (Hong Kong), 9 januari 2010
 
Het plaatje van de terroristen van 2009
Wat hebben de terroristen die in 2009 probeerden om aanslagen uit te voeren op VS-grondgebied met elkaar gemeen? Wat is hun relatie tot het Midden-Oosten, vaak voorgesteld als de bakermat van de islamitische radicalisering? Het antwoord op deze vraag lijkt te zijn: heel weinig.
The Christian Science Monitor (VS), 8 januari 2010
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |