menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 8, 2010
22 februari

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Val Nederlandse regering vanwege operatie in Afghanistan voorspelt weinig goeds voor ambities NAVO
 
Een verwoede strijd over de oorlog in Afghanistan heeft geleid tot de val van de Nederlandse regering, die diep verdeeld is over het al dan niet blijven van Nederlandse militairen aldaar, terwijl de NAVO zijn offensief tegen de Taliban opvoert. De ineenstorting van de centrumrechtse [sic! red.] regering was het resultaat van ontevredenheid met de politiek die Nederland tot een loyale bondgenoot van de Verenigde Staten in Afghanistan en eerder in Irak heeft gemaakt, en kan worden gezien als een bewijs voor de problemen waarmee president Barack Obama heeft te kampen om het internationale contingent op het Afghaanse slagveld op sterkte te houden. Canada heeft gezegd dat het van plan is zijn hele strijdmacht van 2800 militairen eind 2011 uit Afghanistan terug te trekken.
 
De bondgenoten leveren rond de helft van de 87.000 NAVO-troepen in Afghanistan. De meeste Europese landen ? waaronder Frankrijk en Duitsland ? zijn huiverig geweest om hun troepenaantal op te voeren terwijl de VS juist duizenden soldaten meer sturen. De Europeanen beperken hun bijdrage hoofdzakelijk tot instructeurs voor het Afghaanse leger en de politie.
 
NRC Handelsblad meldde vrijdag dat de brief van [NAVO secretaris-generaal] Rasmussen [met het verzoek aan Nederland om langer te blijven] was opgesteld nadat de Nederlandse delegatie naar een steunconferentie voor Afghanistan in Londen hem afgelopen maand had verteld dat de brief positief zou worden ontvangen.
 
De Nederlandse terugtocht vindt plaats terwijl de NAVO met moeite de 10.000 extra troepen bij elkaar kan brengen die de bevelhebber in Afghanistan, de VS-generaal Stanley McChrystal, heeft gevraagd om de 30.000 Amerikaanse versterkingen te ondersteunen. De partijen die achter Balkenende stonden, redeneerden dat een terugtocht uit Afghanistan de reputatie van Nederland als een natie die bij internationale vredesmissies boven zijn gewicht bokst zou schaden.
 
Onlangs stelde een rapport van de in de VS gevestigde particuliere inlichtingenfirma Stratfor dat de Nederlandse terughoudendheid ten opzichte van het Afghaanse conflict gedeeld wordt door andere Europese bondgenoten, in een tijd van financiële crisis en geringe populariteit bij het publiek op het continent. ?Terwijl Europa nog steeds een mogelijke terugkeer van de recessie in 2010 vreest, is het moeilijk een omvangrijke bijdrage te leveren aan de inspanningen in Afghanistan,? zei de studie van Stratfor. ?Het andere probleem is de politieke steun en de Europese publieke opinie.?
 
Arthur Max in The Associated Press (VS), 20 februari 2010
 

 
Nieuwe naam voor oorlog in Irak: operatie Nieuwe Dageraad
 
Met ingang van 1 september zal de oorlog in Irak een nieuwe officiële naam krijgen: ?Operation New Dawn? (Operatie Nieuwe Dageraad). Dat heeft minister van defensie Robert Gates aangekondigd in een memo aan generaal David Petraeus, de bevelhebber van US Central Command. Gates zei in zijn memo dat de naamsverandering bedoeld is om samen te vallen met ?de wijziging van de missie voor de strijdkrachten van de VS in Irak.?
 
Gates schreef dat van deze wijzigingen een krachtig signaal uitgaat dat de Operatie Iraqi Freedom beëindigd is en de Amerikaanse strijdkrachten nu een nieuwe missie uitvoeren. Het zou ook de mogelijkheid bieden om de initiatieven voor ?strategische communicatie? (public relations) te synchroniseren, de verplichtingen van de Veiligheidsovereenkomst met de regering van Irak beter na te komen en de veranderende relatie van de VS met Irak te erkennen.
 
Army Times (VS), 18 februari 2010
 

Onvertaalde berichten:

VN verwerpt 'militarisering' van hulp aan Afghanen
Hogere VN-functionarissen in Afghanistan hebben kritiek geuit op de Navo-stijdkrachten vanwege "de militarisering van humanitaire hulp", en gezegd dat VN-organen niet zullen meewerken aan de wederopbouw-strategie van de Navo in Marjah, die deel uitmaakt van het huidige offensief ter plaatse.
The New York Times (VS), 18 februari 2010
 
Gevangen Taliban-leider nog steeds waardevol voor Pakistan
In tegenstelling tot eerdere Amerikaanse uitspraken dat de gevangenneming van Taliban-leider Mullah Abdul Ghani Baradar duidt op een vermindering van de Pakistaanse steun voor de Taliban betekent het juist een verschuiving van Pakistan naar meer openlijke steun voor de Taliban, als voorbereiding op een vredesregeling en terugtrekking van de Amerikanen.
Inter Press Service (Int.), 18 februari 2010
 
Enige nuchtere gedachten over Iran
De ironie is dat de VS een probleem heeft met Iran dat voor een groot deel is gefabriceerd in Washington en Tel Aviv. Israël, dat zijn eigen geheime kernwapenarsenaal heeft, beweert bedreigd te worden als Iran zelfs maar het vermogen ontwikkelt tot "beheersing van de verrijkings-cyclus" - een standpunt dat ook door Washington omhelsd is.
Antiwar.com (VS), 18 februari 2010
 
Geen succesverhaal, maar een moord die tot meer conflict zal leiden
Stel je voor één moment voor wat de reactie zou zijn als vrijwel algemeen werd aangenomen dat de Iraanse inlichtingendienst een leider had vermoord van één van de organisaties die de regering in Teheran bestrijden, en dat in een land dat bevriend is met het Westen. En stel je dan voor hoe Groot-Brittannië - laat staan de VS - zou reageren als de moordenaars de operatie hadden uitgevoerd met behulp van vervalste of gestolen paspoorten van burgers van vier Europese staten, waaronder Groot-Brittannië, met zowel Iraanse als Europese nationaliteit.
Seumas Milne in The Guardian (GB), 18 februari 2010
 
VN: Amerikaanse beperkingen op hulp aan Somalië schadelijk voor bevolking
Beperkingen van de VS aan de hulp aan Somalië, bedoeld om te voorkomen dat terroristen van de hulp profiteren, zijn schadelijk voor humanitaire operaties in dat land, aldus VN-functionarissen.
Associated Press (VS), 17 februari 2010
 
"Iran bluft over uranium-verrijking"
De meest recente Iraanse provocatie over kernenergie is bluf, zo menen experts, en het Westen moet zich ervoor hoeden om zich niet te laten verleiden tot besprekingen met Teheran die een overwinning zouden betekenen voor het kwetsbare regime van Mahmoud Ahmadinejad.
Agence France Presse (Fr.), 13 februari 2010
 
Taliban-regime zette Bin Laden onder druk over tegen VS gerichte terreur
Bewijsmateriaal uit verschillende bronnen toont aan dat het Taliban-regime van Mullah Mohammad Omar na 1998 een strikte isolatie oplegde aan Osama bin Laden om te voorkomen dat hij iets tegen de Verenigde Staten zou ondernemen.
Inter Press Service (Int.), 12 februari 2010
 
Yemenitisch bondgenootschap met radicale Sunnieten in interne oorlog betekent complicatie voor VS
Middenin een door de VS gesteunde oorlog tegen militanten van al-Qaida ter plaatse is de Yemenitische regering in zijn eigen burgeroorlog in gesprek met islamistische extremisen die een ideologie delen die lijkt op die van Osama bin Laden. Dit betekent nóg een complicerende factor in de inspanningen om terrorisme te bestrijden.
The Washington Post (VS), 11 februari 2010
 
Oorlog vergezeld door propaganda
Hoewel het beschreven wordt als een geraffineerde poging "om de harten en hoofden van Afghanen te winnen" is het geheime en meer realistische doel van het offensief in Marjah om de harten en hoofden van de Amerikaanse media te winnen. De boodschap die de Amerikaanse strijdkrachten willen uitsturen is dat zij in Afghanistan een oorlog voeren die te winnen is, en niet alleen maar dieper het moeras in stuntelen.
Patrick Cockburn in The Independent (GB), 11 februari 2010
 
Hoe illegale oorlogen zelfs de aardigste mensen corrumperen
Zoals alle slechte oorlogen bederven die in Irak en Afghanistan ieder die zijn handen eraan vuilmaakt. De komende dagen moeten duizenden Britse soldaten, opnieuw, vechten om een paar Taliban voor een tijdje weg te jagen uit een stukje van Helmand. Vraag naar het doel van dit gevecht en het antwoord slaat nergens op.
The Guardian (GB), 11 februari 2010
 
Artikel persbureau wakkert oorlogshysterie tegen Iran aan
In een wijd verspreid artikel, dat de Westerse hysterie over een aanstaande oorlog met Iran verder heeft aangewakkerd, heeft het persbureau The Associated Press beweerd dat een nieuwe zet in het Iraanse verrijkingsprogramma - een poging om medische isotopen te produceren waarvan de voorraad in het land snel opraakt - een geheim complot was om kernwapens te maken.
Antiwar.com (VS), 8 februari 2010
 
Oorlogen bezig om VS te ruïneren
De begrotingen van de Amerikaanse strijdkrachten en inlichtingendiensten blijven maar stijgen terwijl de werkloosheid in het land meer dan 10% is en de economie ligt te bloeden. Amerika is de Zieke Man geworden van het westelijk halfrond, een economisch kreupele zoals het lang overleden Ottomaanse Rijk.
Eric Margolis in Toronto Sun (Can.), 5 februari 2010
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |