menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 12, 2010
23 maart

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
"Duitse hulp is niet nodig?
 
Interview met Citha Maass van stichting Wissenschaft und Politik in Berlijn, de belangrijkste adviesinstantie van de Duitse regering op het gebied van veiligheidspolitiek.
 
TAZ: Klopt het dat plaatselijke militieleiders het noorden in hun greep hebben en dat de Bundeswehr nooit een serieuze militaire factor geweest is?
Maass: Ja, de Duitsers zijn al sinds 2004, toen het Duitse Provincial Reconstruction Team en de basis in Kunduz werd opgericht, aangewezen op de bescherming van lokale machthebbers, in het bijzonder van generaal Daoud. Daoud heeft zijn troepen formeel gedemobiliseerd, maar in werkelijkheid zijn militiesoldaten paraat gehouden om te worden ingezet. Als mensen van de Bundeswehr in Kunduz zeggen ?dat de milities ons binnen een paar dagen van de kaart kunnen vegen?, dan hebben ze gelijk.
 
Wat heeft de aanwezigheid van de Bundeswehr dan voor zin?
De eerste jaren heeft het wel een belangrijk psychologisch effect gehad. De bevolking hoopte simpelweg dat de Duitsers zouden helpen de gevechten van de criminelen in te dammen. Maar sinds 2006 waagt de Bundeswehr zich alleen onder pantser buiten het kamp en heeft nog maar weinig contact met de bevolking. Tegelijkertijd is het de regering in Kabul niet gelukt vertrouwen bij de mensen in te boezemen. De mensen zijn nu gefrustreerd, de stemming is enorm verslechterd. Ik denk dat het goed is dat de Bundeswehr volgend jaar met de terugtocht begint.
 
Het werk van de onderzoekscommissie naar [burgerdoden bij een Duitse luchtaanval in] Kunduz verhoogt de druk op de Bondsregering om 2011 echt te beginnen met de aftocht. De civiele hulp wordt opgevoerd. Heeft de luchtaanval op Kunduz misschien een nuttig gevolg gehad?
Nee, ik ben het er niet mee eens dat de civiele hulp zo opgevoerd wordt. We hebben allang met het probleem te maken dat de middelen niet meer gericht worden ingezet, maar in de zakken van de verkeerde mensen terecht komen. Als de Amerikaanse roepen nu naar het noorden komen, nemen ze ook de ontwikkelingsorganisatie USAID mee, en wordt het gebied met geld overspoeld. Ik hoop dat in elk geval een deel terecht komt bij nuttige werkgelegenheidsprojekten.
 
Die Tageszeitung (BRD), 17 maart 2010
 

 
Eindbestemming Iran?
 
Honderden krachtige ?bunker-buster? bommen worden verscheept van Concord in Californië naar het Britse eiland Diego Garcia in de Indische Oceaan als voorbereiding op een mogelijke aanval op Iran. De regering van de VS heeft in januari een contract getekend met Superior Maritime Services in Florida voor het transport van tien munitiecontainers naar het eiland. Volgens een vrachtbrief van de marine gaat het onder meer om 195 Blu-110 ?slimme? bommen en 192 enorme Blu-117 bommen van 2000 pond, die worden gebruikt tegen verstevigde of ondergrondse structuren. Diego Garcia wordt door de VS gebruikt als militaire basis. In 2007 werd bericht dat de stealth bommenwerpers op het eiland werden klaargemaakt voor de bunker-busters.
 
?Ze zijn zich helemaal aan het uitrusten voor de vernietiging van Iran,? zei Dan Plesch, de directeur van het Centre for International Studies and Diplomacy van de Universiteit van Londen. ?Amerikaanse bommenwerpers staan momenteel klaar om binnen een paar uur 10.000 doelen in Iran te treffen.? Plesch redeneert dat president Obama mogelijk tot de conclusie zal komen dat het beter is voor de VS om op te treden, dan dat Israël dit doet. ?De VS maken voorbereidingen van deze omvang niet bekend om Iran af te schrikken, hetgeen een confrontatie waarschijnlijker maakt. De VS gebruiken hun strijdkrachten in het kader van een globale strategie om de acties van Iran te beïnvloeden,? aldus Plesch.
 
The Sunday Herald (Schotland), 14 maart 2010
 

Onvertaalde berichten:

Pentagon tegen Israël?
De laatste tijd hebben bevelhebbers in de hoogste regionen van de Amerikaanse strijdkrachten naar verluidt de noodklok geluid over het feit dat de onbuigzaamheid van Israël als het om vredesbesprekingen gaat een ondermijning betekent van de Amerikaanse positie in het Midden-Oosten. Bovendien is de Amerikaanse legerleiding sterk gekant tegen het idee van een Israëlische aanval op Iran.
The Nation (VS), 16 maart 2010
 
Karzai "woedend" over arrestatie leider Taliban
De Afghaanse regering was bezig om geheime besprekingen te houden met de nummer 2 van de Taliban toen deze gevangen werd genomen in Pakistan, en de arrestatie wekte de woede op van president Hamid Karzai, aldus één van Karzai's adviseurs.
Associated Press (VS), 16 maart 2010
 
Afghaanse vrouwen vrezen verlies van felbevochten vooruitgang
Veel Afghaanse vrouwen zeggen dat hun stem - acht jaar na vestiging van een soort democratie in het door oorlog verscheurde land - nog steeds niet gehoord wordt. Ze wijzen op regeringsplannen om vrede te sluiten met de Taliban als een prominent voorbeeld hiervan.
The Washington Post (VS), 16 maart 2010
 
Partij al-Maliki klampt zich vast aan minieme voorsprong
In een nek-aan-nekrace in de Iraakse parlementsverkiezingen heeft de coalitie van premier Nouri al-Maliki een kleine voorsprong. Zij zal echter de macht moeten delen met andere partijen om een nieuwe regering te vormen.
Counterpunch (VS), 15 maart 2010
 
Onbemande raketaanvallen CIA produceren Amerika's eigen "onwettige combattanten"
Het burgerpersoneel van de CIA dat pasgeleden werd gedood door een zelfmoordaanslag in Khost in Afghanistan kan een wettig doelwit van de vijand zijn geweest, zelfs als die vijand zelf geen wettige combattant was. Het zijn burges; ze dragen geen onderscheidend uniform of ander teken, en als ze doelwitgegevens invoeren of onbemande raketten besturen in oorlogsgebied, nemen ze direct deel aan de vijandelijkheden - wat betekent dat ze volgens het oorlogsrecht wettige doelwitten vormen.
The Washington Post (VS), 12 maart 2010
 
Bijkomende schade van "slimme" sancties tegen Iran
De vooruitzichten voor democratie, sociaal-economische ontwikkeling en conflictoplossing zullen ervan te lijden hebben als het Westen blijft uitgaan van strafmaatregelen tegen Iran.
Informed Comment (VS), 11 maart 2010
 
Tijd om met terroristen te gaan praten?
De dominante opinie luidt: een terrorist is een terrorist en de Verenigde Staten praat niet met terroristen. Maar is het niet beter om onderscheid tussen groepen te maken en zich te wagen aan enige diplomatie naar díe extremisten toe die op hun eigen manier behulpzaam kunnen zijn in de "oorlog tegen terreur"?
The Washington Post (VS), 10 maart 2010
 
Is er een oplossing voor het Midden-Oosten?
Twee initiatieven over het Israëlisch-Palestijnse conflict zijn de moeite van het bespreken waard. Bij beide is sprake van internationale interventie. Eén kan gelanceerd worden door de Palestijnen zelf; de ander heeft de medewerking nodig van de Europese Unie en andere leden van de internationale gemeenschap die zich hierbij willen aansluiten.
William Pfaff in Antiwar.com (VS), 9 maart 2010
 
Marjah als stad was een verzinsel van de Amerikaanse informatie-oorlog
Wekenlang volgde het Amerikaanse publiek het grootste offensief van de Afghanistan-oorlog tegen wat voorgesteld werd als "een stad van 80.000 inwoners" en het logistieke brandpunt van de Taliban in dat deel van de provincie Helmand. Het blijkt echter dat het beeld van Marjah zoals dit werd gepresenteerd door militaire functionarissen - en gehoorzaam overgenomen door de grote nieuwsmedia - één van de duidelijkste en meest dramatische voorbeelden van valse informatie is van de hele oorlog, en blijkbaar gericht op het opkloppen van het offensief tot een historisch keerpunt in het conflict.
Inter Press Service (Int.), 8 maart 2010
 
Opnieuw loopt een natie door het vuur om het Westen zijn "democratie" te geven
In 2005 liepen de Irakezen met tienduizenden door de donder van zelfmoordaanslagen naar de stembus om te bewijzen dat Irak een "democratie" was. Gisteren liepen de Irakezen met tienduizenden door de donder van mortiergrananten - tenminste 24 doden vóór het sluiten van de stembussen - om te bewijzen dat Irak een "democratie" is.
Robert Fisk in The Independent (GB), 8 maart 2010
 
Obama, Iran en Irak
Hoezeer de regering-Obama dit ook zou willen, het is onmogelijk om een "Irak-beleid" te hebben zonder een nauw hierbij betrokken "Iran-beleid". Het één is ondenkbaar zonder het ander.
The Nation (VS), 5 maart 2010
 
De nieuwe orde van Irak krijgt vorm
Aan de vooravond van de tweede parlementsverkiezingen in Irak ziet commentator Nir Rosen een vorm van stabiliteit ontstaan terwijl het geweld van de bloedige burgeroorlog tot het verleden gaat behoren.
Nir Rosen in The National (UAE), 4 maart 2010
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |