menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 16, 2010
19 april

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Hoe lang kunnen we blijven spreken van ongelukken?
 
[Naar aanleiding van het doden van drie Afghaanse vrouwen en twee mannen door special forces die ten onrechte dachten dat ze vuurden op opstandelingen, een incident dat de NAVO vervolgens zonder succes in de doofpot trachtte te stoppen]
 
Als je dit hoort ga je nadenken over de essentie van de Amerikaanse interventie in Afghanistan. Het is mogelijk om dit soort afslachten van onschuldigen en de daarmee gepaard gaande leugenachtigheid in een kader te plaatsen van door toeval veroorzaakt bijkomend geweld, gevolgd door verschrikte stupiditeit. Misschien zijn dit soort incidenten onvermijdelijk in de oorlog en moeten ze de toewijding van Amerika aan de goede zaak niet ondermijnen.
 
Maar aan de andere kant zou deze ongelukkige verspilling van mensenlevens wel eens de kern van de interventie van de NAVO kunnen vormen, terwijl de nobele taak om de vrouwenvijandige theocratie terug te dringen en een stabiele, redelijk democratische regering op te bouwen feitelijk een fantastische utopische sideshow is. Dit was de kern van het morele debat dat de Amerikaanse politiek tijdens de Vietnamoorlog in tweeën spleet. De mannen die [de mislukte presidentskandidaat] John Kerry nooit konden vergeven vanwege zijn toenmalige getuigenis voor het Congres, waren zo woedend, omdat hij de zinloze slachtpartij en de periodieke wreedheden behandelde als het essentiële karakter van de oorlog. In de visie van velen die in die oorlog vochten, waaronder veel Zuid-Vietnamezen, was het allemaal bijkomende schade (collateral damage); de meesten die vochten waren respectabel en het ging in wezen om een goede zaak. Maar de geschiedenis heeft Kerry gelijk gegeven: het zinloze slachten was de essentie van de Vietnamoorlog en de zaak van een vrij en democratisch Zuid-Vietnam was een bizarre fantasie.
 
Het per ongeluk afslachten van vijf onschuldige mensen lijkt weinig te maken te hebben met de bokkespongen van Hamid Karzai in de afgelopen week, maar het tegendeel is het geval. [Karzai beschuldigde de NAVO van verkiezingsfraude en dreigde over te lopen naar de Taliban.] Door de uitspraken van Karzai lijken de enorme krachtsinspanningen van de NAVO om zijn corrupte, incompetente regering op te krikken clownesk. Terwijl het doden van burgers door NAVO-troepen kan worden gezien als een tragisch incident in een noodzakelijke oorlog, wordt het nu een symbool voor de mogelijkheid dat de hele onderneming alleen maar een betekenisloze uitoefening van zinloos geweld is. Het gedrag van Karzai lijkt aan te tonen zien dat de burgerslachtoffers van het NAVO-geweld voor niets zijn gestorven. Er zijn beslist een hoop Afghanen die niet willen dat de NAVO weggaat uit vrees dat het land terugvalt in de situatie zoals die was onder de Taliban. Maar met Karzai aan de macht wordt het steeds moeilijker voorstelbaar hoe te voorkomen is dat het land terugkeert naar het regime van de Taliban, tenzij de NAVO-troepen daar voor eeuwig blijven.
 
The Economist, correspondentenblog Democracy in America, 5 april 2010
 

 
Obama's Ardennenoffensief
 
Volgens luitenant-generaal William Webster, de commandant van het Derde Leger van de VS, is de Amerikaanse terugtocht uit Irak en de troepenopbouw in Afghanistan de grootste troepen- en materieelbeweging sinds de Tweede Wereldoorlog. Webster heeft de gigantische logistieke taak om voor september 30.000 militairen en tonnen materieel naar Afghanistan te verplaatsen en tegelijkertijd 2,8 miljoen stuks materieel en tienduizenden troepen terug te trekken uit Irak. Over elk stuk materieel moet worden besloten of het naar Afghanistan kan worden verplaatst, terugverscheept naar de VS of achtergelaten in Irak.
 
De gecombineerde terugtocht uit Irak en stormaanval (surge) in Afghanistan is 'Operatie Nickel II' gedoopt. Dit is een woordspeling op de rol van het Derde Leger in de Tweede Wereldoorlog, toen generaal Patton het bevel gaf tot een dramatische logistieke reuzenzwaai om de Duitsers aan te vallen tijdens het Ardennenoffensief. Patton noemde zijn operatie 'Nickel'.
 
Terwijl de troepen naar Afghanistan reizen per vliegtuig, worden tonnen materieel via land en zee getransporteerd, hetzij door de Pakistaanse haven bij Karachi en vandaar over de Khyberpas of via het Centraal-Aziatische wegen- en spoorwegnet net naar Noord-Afghanistan. Volgens Webster gaat nu de helft van het transport via het 'noordelijke distributienetwerk', omdat er steeds meer aanvallen zijn op de route via Khyber. Twee jaar geleden ging nog 80% via Pakistan. Het noordelijke netwerk omvat vijf routes door Centraal-Azië waarvan de langste 8000 km lang is.
 
Agence France Presse, 2 april 2010
 

Onvertaalde berichten:

Oorlogsmisdaden in Irak en Afghanistan
De gebeurtenissen in Irak - bijna drie jaar oud - werden deze week herhaald in Afghanistan, toen schietgrage Amerikaanse soldaten vijf Afghanen afslachtten in een touringcar vlakbij Kandahar.
The Nation (VS), 13 april 2010
 
Op bevel van hogerhand
Het lijkt duidelijk dat de piloten van de Apache-helicopter die te zien zijn in de Wikileaks-video opereerden in een omgeving waarin de bereidheid om risico's voor Amerikaanse militairen te accepteren bijzonder klein, en de hiermee corresponderende bereidheid om risico's voor anderen te accepteren bijzonder groot was.
Al Jazeera (Qatar), 13 april 2010
 
Onwetendheid over Afghaanse samenleving leidde tot verprutste invallen
Na acht jaar van operaties in Afghanistan hebben de Amerikaanse strijdkrachten nog steeds geen idee van de plaatselijke sociaal-politieke conflicten - noch op persoonlijk niveau, noch op stamniveau.
Inter Press Service (Int.), 12 april 2010
 
Tijd voor de Navo om de feiten onder ogen te zien
Politici en commentatoren zijn eensgezind in hun veroordeling van Hamid Karzai. Hij is gek als hij beweert dat hij zich misschien wel bij de Taliban gaat aansluiten en dat de Amerikanen lange-termijnplannen hebben om militaire bases in Afghanistan te handhaven om een oogje te houden op buurlanden China,Pakistan, Centraal-Azië en de Kaukasus.
Toronto Star (Can.), 11 april 2010
 
Israëlische mensenrechtengroepen bestrijden militair decreet dat deportatie bewoners Westoever mogelijk maakt
De belangrijkste mensenrechtengroepen in Israël proberen een halt toe te roepen aan twee nieuwe militaire decreten. Deze stellen iedere bewoner van de bezette Westelijke Jordaanoever die geen door Israël verstrekte vergunning heeft om daar te wonen bloot aan deportatie of gevangenisstraf.
The Guardian (GB), 11 april 2010
 
Marionet Amerikanen snijdt touwtjes door
Henry Kissinger merkte ooit op dat het gevaarlijker is om een bondgenoot van Amerika te zijn dan een vijand. Meest recente voorbeeld: de door de VS geïnstalleerde Afghaanse president, Hamid Karzai, die overhoop ligt met zijn zeer boze bazen in Washington.
Eric Margolis in Toronto Sun (Can.), 11 april 2010
 
Achter het Afghaanse bedrog
Ieder bedrog heeft een doel. Dus, wat was het doel achter "operatie Moshtarak" of de "slag om Marjah" in de Afghaanse provincie Helmand - de grootste militaire operatie van Amerika en de Navo sinds de invasie van 2003?
Foreign Policy in Focus (VS), 10 april 2010
 
George W. Bush "wist dat Guantánamo-gevangenen onschuldig waren"
George W. Bush, Dick Cheney en Donald Rumsfeld stopten het feit dat honderden onschuldige mannen naar het gevangenkamp van Guantánamo Bay werden gestuurd in de doofpot, omdat ze vreesden dat hun vrijlating schade zou toebrengen aan de inspanningen om oorlog te gaan voeren in Irak en aan de bredere "oorlog tegen terreur". Dit staat in een nieuw document dat The Times in handen heeft gekregen.
The Times (GB), 9 april 2010
 
Obama zou vredesplan voor Israël-Palestina overwegen
Terwijl de spanning over de uitbreiding van Joodse nederzettingen in Oost-Jeruzalem nog voortduurt komen er ook berichten dat president Barack Obama serieus overweegt om later dit jaar een Amerikaans vredesplan voor te stellen om het Israëlisch-Palestijnse conflict te beëindigen.
Inter Press Service (Int.), 7 april 2010
 
Hoop Obama op snelle sancties tegen Iran krijgen terugslag in VN
De VN-Veiligheidsraad is er niet in geslaagd om het Iraanse kernenergieprogramma op de agenda te krijgen voor april. Dit onderstreept de waarschijnlijk lange weg naar de sancties die VS-president Obama "binnen een paar weken" geregeld had willen hebben.
Financial Times (GB), 6 april 2010
 
Hou me tegen!
Als een jongen een schermutseling heeft met een grotere en sterkere jongen, doet hij net of hij hem ieder moment kan aanvliegen en schreeuwt hij naar de omstanders: "hou me tegen of ik maak hem dood!" Israël zit nu in een dergelijke situatie. We doen net of we ieder moment Iran kunnen aanvallen en schreeuwen naar de hele wereld: "hou ons tegen of?"
Uri Avnery in Antiwar.com (VS), 6 april 2010
 
Pakistan doet stap richting democratie
De Pakistaanse regering heeft begin deze maand een amendement op de grondwet ter tafel gebracht, dat een enorme vooruitgang zou betekenen richting democratisering in dat land. Maar de Amerikaanse neoconservatieven, zo verrukt over de verkiezingen in Irak die "onder Saddam Hussein niet gebeurd zouden zijn", zijn deze baanbrekende wet niet aan het vieren. Ik vraag me af waarom.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 3 april 2010
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |