menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 18, 2010
3 mei

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Hoe riskeer ik een Derde Wereldoorlog en verspil tegelijkertijd miljarden?
 
Het plan van het Pentagon om terroristen te bestoken met ballistische raketten vormt niet alleen een risico op een nucleair Armageddon. Het is een belachelijk kostbare manier om een Derde Wereldoorlog te beginnen: elk wapen zou een paar honderd miljoen tot 1 miljard dollar kunnen kosten.
 
Het ministerie van Defensie is van plan volgend jaar rond de 240 miljoen dollar te besteden aan het controversiële prompt global strike (wereldwijde snelle aanval) project. Uiteindelijk kan dat leiden tot wapens die vrijwel elke plaats op de planeet binnen een uur of twee kunnen raken. Maar dat is nog maar het kleinste bedrag dat zal worden uitgegeven.
 
Joe Cricione van ForeignPolicy.com heeft op de achterkant van een envelop berekend dat 10 met conventionele ladingen bewapende intercontinentale ballistische raketten (ICBM’s) om onderweg zijnde terroristen aan te vallen 10 miljard dollar kosten. Het officiële prijskaartje is wat lager. De stafchef van de luchtmacht, generaal Norton Schwartz, schatte tijdens een hoorzitting in het parlement dat een enkel demonstratief schot van zo’n wapen 500 miljoen dollar zou kosten en verdere supplementen 300 miljoen dollar per stuk. Hij vond trouwens dat het met de inzet van een dergelijk wapen wel mee zou vallen omdat je niet snel zo’n wapen van 300 miljoen zou gebruiken tegen een doelwit van 30.000 dollar.
 
Maar de critici zijn bang dat zulke conventionele ICBM’s voor Rusland en China eruit zouden kunnen zien als lanceringen van kernwapens – met het risico op een nucleair antwoord elke keer als zo’n wapen wordt afgeschoten. De aanhangers van prompt global strike wijzen erop dat deze raketten ver van het Amerikaanse kernwapenarsenaal zouden worden gestationeerd en afwijkende banen zouden volgen.
 
Misschien lukt het de VS om voldoende veiligheidsgaranties in te bouwen om Moskou en Peking te overtuigen dat de conventionele ICBM’s van Amerika geen kernwapens zijn. En misschien werken de Russische en Chinese radars goed genoeg om het verschil te kunnen zien. Maar wat gebeurt er als andere landen ons voorbeeld volgen en hun eigen arsenalen van conventionele ballistische raketten gaan aanleggen? Zullen Pakistan en India elkaar kunnen overtuigen dat hun bedoelingen oprecht zijn? Hoe staat het met Israël en Iran? Misschien dat een unipolaire planeet een Amerikaans global strike arsenaal kan overleven, maar op een multipolaire planeet is dat minder waarschijnlijk.
 
Prompt global strike maakte voor het eerst furore toen Donald Rumsfeld in het Pentagon de scepter zwaaide. Het ministerie van Defensie had er toen een handje van om scheppen met geld te besteden aan exotische programma’s. Onder Bob Gates is die cultuur een beetje veranderd. Gezond verstand, relevantie voor de oorlogsomstandigheden en financiële beperkingen hebben nu de overhand bij de aanschaf van wapens. En dat maakt het omarmen van prompt global strike zo’n groot raadsel. Het is een terugval naar Rumsfeld - riskant, opzettelijk onkundig hoe de wereld in elkaar zit en belachelijk duur.
 
Noah Shachtman bij Wired – Dangerroom, 26 april 2010
 

 
Een oorlogsdaad
 
Laten we een paar belangrijke zaken vaststellen. Van Iran, een ondertekenaar van het Nucleaire Non-proliferatieverdrag, is nooit gebleken dat het dat verdrag heeft geschonden. Iran is niet in staat om uranium te verrijken tot het niveau dat nodig is om kernwapens te fabriceren. Volgens de verzamelde inlichtingendiensten van de Verenigde Staten werkt Iran momenteel niet aan een kernwapenprogramma. Dit zijn de feiten en als je daarop wijst, ben je nog geen aanhanger of fan van het Iraanse regime. Zij die aandringen op oorlog met Iran zullen deze feiten ontkennen of verdraaien om hun agenda te bevorderen, dus het is belangrijk en noodzakelijk hierop te wijzen.
 
Sommige van mijn goedbedoelende collega’s zijn misschien geneigd om voor sancties tegen Iran te stemmen, omdat ze denken dat dit een manier is om oorlog met Iran te vermijden. Maar dan wil ik ze vragen of de sancties tegen Irak degenen die toentertijd aandrongen op oorlog tevreden hebben gesteld? Of is het niet eerder zo dat de toepassing van steeds scherpers sancties de oorlogsvoorstanders in feite hielpen om hun zaak voor oorlog tegen Irak te bepleiten: naarmate elke ronde nieuwe sancties niet leken te ‘werken’ - om het regime ten val te brengen - werd oorlog de enige optie die overbleef voor verandering van het regime.
 
Deze wetgeving, in de versie van het Huis van Afgevaardigden of die van de Senaat, zal ons leiden naar oorlog met Iran. De sancties in dit wetsontwerp, en de noodzakelijke blokkade van Iran om ze volledig af te dwingen, zijn zelf oorlogshandelingen volgens het internationaal recht. Een stem voor sancties tegen Iran is een stem voor oorlog tegen Iran. Ik roep mijn collega’s in de sterkste bewoordingen op terug te keren van deze onnodige en contraproduktieve weg die tot oorlog leidt.
 
Congreslid Ron Paul op 22 april 2010 tijdens het debat in het Huis van Afgevaardigden over sancties tegen Iran
 

Onvertaalde berichten:

Somalische soldaten deserteren naar opstandelingen
Honderden Somalische soldaten, getraind met behulp van miljoenen Amerikaanse belastingdollars, zijn gedeserteerd omdat ze hun maandloon van 100 dollar niet uitbetaald krijgen. Sommigen van hen hebben zich zelfs aangesloten bij de met al-Qaida verbonden militanten waartegen ze horen te vechten.
The Associated Press (VS), 28 april 2010
 
Wat hebben Pakistaanse offensieven tegen Taliban uitgehaald?
Een jaar geleden lanceerde Pakistan de eerste van een reeks grote militaire operaties tegen de Taliban in het Noord-westen van het land. Hoe succesvol zijn deze geweest?
BBC News (GB), 27 april 2010
 
VS grijpt in bij Iraakse verkiezingsruzie; gevreesde militie wacht kans af
Het dreigement van de anti-Amerikaanse geestelijke Muqtada al-Sadr om zijn gevreesde Mahdi-militie terug de straten in te sturen onderstreept de groeiende crisis in Irak na de onbesliste algemene verkiezingen van vorige maand.
The Independent (GB), 26 april 2010
 
India en Pakistan vechten oorlog uit over rug Afghanistan
Door heel Afghanistan wordt stilletjes een schaduw-oorlog gevoerd, achter de meer in het oog lopende slag om de ziel van het land.
The Associated Press (VS), 25 april 2010
 
Amerikaanse nucleaire optie tegen Iran verbonden met dreiging Israëlische aanval
De verklaring van de regering-Obama dat het zich het recht voorbehoudt om kernwapens te gebruiken tegen Iran staat niet op zichzelf. Zij vertegenwoordigt een nieuw element in een strategie die bedoeld is om Teheran ervan te overtuigen dat een Israëlische aanval op Iraanse kernenergie-faciliteiten een serieuze mogelijkheid is als Iran niet buigt voor de eis om met uraniumverrijking te stoppen.
Inter Press Service (Int.), 23 april 2010
 
"Pakistan houdt duizenden gevangen zonder proces"
Het Pakistaanse leger houdt duizenden die ervan verdacht worden militant te zijn voor onbepaalde tijd en zonder proces gevangen. Het argument dat hiervoor gebruikt wordt is dat er niet op het gebrekkige civiele rechtssysteem kan worden gerekend om te voorkomen dat de gevangenen op vrije voeten komen, aldus Amerikaanse en Pakistaanse functionarissen.
The Washington Post (VS), 22 april 2010
 
Insider regering-Bush onthult bedrog rond Guantánamo
Kolonel Lawrence B. Wilkerson, chef-staf van de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, heeft gezorgd voor schokkende nieuwe getuigenverslagen van binnenuit de regering-Bush dat honderden van de mannen die gevangen werden gezet in Guantánamo onschuldig waren. De topmensen in de regering waren volkomen op de hoogte van dit feit, maar voorkwamen dat deze informatie openbaar werd.
Information Clearing House (VS), 20 april 2010
 
Komt Israël terug van de eenheid van Westelijke Jordaanoever en Gazastrook?
Als deel van de Oslo-akkoorden aanvaardden de Israeli's officieel het concept dat de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook als eenheid moeten worden beschouwd. Maar het recente militaire decreet nummer 1650 weerspiegelt duidelijk een Israëlisch besluit om dat deel van de Oslo-akkoorden af te schaffen.
The Huffington Post (VS), 19 april 2010
 
Aantijgingen over marteling Afghaanse gevangenen waaieren uit naar Groot-Brittannië
Een team van mensenrechtenadvocaten heeft duizenden pagina's documenten aangeboden aan rechters in een Londense rechtbank. Volgens de juristen bevatten de documenten gedetailleerde bewijzen dat Groot-Brittannië willens en wetens gevangenen heeft overgedragen aan speciale gevangenissen van de Afghaanse inlichtingendienst, waarvan in brede kring wordt aangenomen dat zij marteling gebruikt als een vast onderdeel van ondervragingen.
The Globe and Mail (Can.), 19 april 2010
 
Miljoenen gestolen van wederopbouwgeld Irak
Een speciale task force is bezig met het analyseren van iedere transactie en persoon die verband houdt met de bekostiging van de Iraakse wederopbouw. Zij probeert om mensen aansprakelijk te stellen voor "honderden miljoenen dollars" die verloren zijn gegaan door fraude, omkoping en diefstal.
Marine Corps Times (VS), 18 april 2010
 
Groep grote landen zit niet te wachten op sancties tegen Iran
Terwijl de Verenigde Staten en hun westerse bondgenoten voortgaan met pogingen om harde strafmaatregelen tegen Iran op te leggen hebben leiders en functionarissen van twee belangrijke landengroepen een ander standpunt ingenomen. Zij zijn overeengekomen dat nieuwe sancties de nucleaire kwestie niet zullen helpen oplossen.
The Hindu (India), 18 april 2010
 
Waarom offensief tegen Kandahar verkeerd kan uitpakken
De zuid-Afghaanse provincie Kandahar heeft meer vertrouwen in de Taliban dan in de regering. En deze conclusie werd getrokken in een opiniepeiling die in opdracht van het Amerikaanse leger werd verricht.
Wired (VS), 16 april 2010
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |