menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 20, 2010
18 mei

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
?Nee, na u, Canada?
 
Al meer dan een jaar vertrouwt de Canadese regering op de Nederlanders om de eigen militaire exit uit Afghanistan volgend jaar te vergemakkelijken. De Nederlanders beginnen komende herfst volgens plan met hun terugtocht, negen maanden voor de Canadezen, en worden gezien als een prettige voorhoede bij de terugtocht. Maar toen Canadese functionarissen, waaronder premier Stephen Harper, afgelopen week in Nederland waren in verband met de herdenkingsbijeenkomsten voor de Tweede Wereldoorlog, werd hun duidelijk te verstaan gegeven dat de Nederlanders nu zo?n controversiële voorhoederol mogelijk willen vermijden.
 
In feite is de stemming nu eerder dat Nederland militaire of politieopleiders achter zal laten samen met honderden gevechtstroepen om ze te beschermen. Met andere woorden: de Nederlanders gaan doen wat Harper vastbesloten is om niet te doen - buigen voor een urgent verzoek van de NAVO en vooral Washington voor een blijvende militaire aanwezigheid in Afghanistan.
 
Door dit Nederlandse geschuifel bij de uitgang - ?Nee, na u, Canada? - dreigt de Canadese regering nu de enige bondgenoot te worden die van plan is om de huidige strijd volledig op te geven. Het betekent ook een ijzige boodschap voor de Canadese premier, dat de Nederlanders zich duidelijk zorgen maken over een NAVO-brede smadelijke veroordeling die uitgestort zal worden over de naties die op dit cruciale moment het slagveld willen verlaten.
 
Eigenlijk is deze verandering in de stemming heel dramatisch (en vermoedelijk teleurstellend voor Harper). Nog dit voorjaar is de Nederlandse regering gevallen vanwege de suggestie dat de Afghaanse operatie zou worden voortgezet. Uit protest daartegen verbrak de Partij van de Arbeid de coalitie met de christen-democraten van Jan-Peter Balkenende en begin juni zullen nu de verkiezingen zijn.
 
Maar de conservatief Balkenende probeert alsnog nieuwe bondgenootschappen te sluiten om hem weer aan de macht te brengen en de grootste verrassing van de afgelopen dagen is dat zowel de Groene partij als een gematigde liberale formatie met de naam D?66 de steven hebben gewend, en nu voorstander zijn van een redelijk grote Nederlandse opleidingsmissie ondersteund door honderden gevechtstroepen.
 
Toen ik afgelopen week in Nederland was voor de herdenking van de bevrijding, heb ik kunnen constateren dat Nederlandse militairen en bewindslieden vol zelfvertrouwen waren dat de rol in Afghanistan zou worden voortgezet. De algemene indruk was dat Nederland te gevoelig is voor gezichtsverlies om volledig te vertrekken. (?) Die gevoeligheid wordt deels door de Nederlandse media aangewakkerd. Zo meldde Radio Nederland Wereldomroep onlangs dat de Nederlandse troepen die nu bezig zijn met de terugtocht uit Afghanistan bang zijn, dat ze gemeden zullen worden door hun bondgenoten.
 
?De opwinding bij de Amerikanen ter plaatse over de Nederlandse terugtocht is behoorlijk opgelopen,? volgens de verslaggever. ?Er is absoluut geen sprake van solidariteit binnen de NAVO. Iemand die ik ken betwijfelt of Nederland enige vorm van luchtsteun zal krijgen als het besluit uitrusting over de weg naar Kandahar te verplaatsen tijdens de terugtocht.?
 
Brian Stewart, CBC News (Can.), 12 mei 2010
 

Onvertaalde berichten:

Kosten oorlog in Afghanistan lopen harder dan van die in Irak
De maandelijkse kosten van de oorlog in Afghanistan, opgedreven door extra troepen en gevechten op moeilijk terrein, hebben voor de eerste keer sinds 2003 die van de oorlog in Irak overtroffen en dat lijkt voorlopig niet te veranderen.
USA Today (VS), 12 mei 2010
 
Geweld in Irak gaat terugtrekking Amerikaanse troepen vertragen
Het Witte Huis zal waarschijnlijk de de eerste grote fase van de terugtrekking van gevechtstroepen uit Irak met minstens een maand vertragen na het escaleren van bloedvergieten en politieke instabiliteit in het land.
The Guardian (GB), 12 mei 2010
 
Obama stuurt aan op uitbreiding presentie in Pakistan
De dagen sinds de arrestatie van Faisal Shahzad voor de poging tot bomaanslag op Times Square zijn een lastige partij koorddansen geweest voor de Pakistaanse relaties met de Verenigde Staten. Nu er meer details bekend worden blijkt de regering-Obama bezig om argumenten te vinden vóór uitbreiding van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Pakistan.
Dawn (Pak.), 12 mei 2010
 
Twijfels groeien in Pentagon over oorlogsplan McChrystal
Het plan van generaal Stanley McChrystal om de Afghaanse provincies Helmand en Kandahar aan de Taliban te ontrukken is nog in een vroeg stadium van implementatie. Niettemin zijn er nu al tekens dat de tegenslagen waarmee het plan te kampen heeft ernstige twijfels heeft gewekt onder hoge militairen in Washington over de vraag of het plan wel zal werken.
Inter Press Service (Int.), 11 mei 2010
 
Het vergeten conflict in Pakistan
Het is een verborgen oorlog, genegeerd door de buitenwereld. Tot vorige week besteedde niemand veel aandacht aan de gevechten in noordwest-Pakistan - hoewel in het afgelopen jaar waarschijnlijk meer soldaten en burgers gestorven zijn dan in Irak of Afghanistan.
The Independent (GB), 10 mei 2010
 
Minister van Defensie: VS kan geen nieuw Afghanistan of Irak aan
Robert Gates, de Amerikaanse minister van Defensie, heeft gezegd dat de militaire uitgaven met zo'n 15 miljard dollar per jaar beknot moeten worden en dat de VS zich niet kan veroorloven om aan een tweede Afghanistan of Irak te beginnen.
Daily Telegraph (GB), 9 mei 2010
 
Springt China in gat van Iraanse benzine-import?
Zoals een bericht van Reuters vorige maand opmerkte blijken twee Chinese oliebedrijven benzine te exporteren naar Iran. Terwijl raffinaderijen in het westen worstelen met overcapaciteit is China bezig om zijn eigen capaciteit uit te breiden - en er een markt voor te vinden.
Financial Times (GB), 5 mei 2010
 
Oorlog is kwestie van afwachten
Vertrouwend op de gedienstige media die volledig gevallen zijn voor het verzonnen verhaal van fanatieke Mullah's die zwaaien met kernwapens vóórdat zij ze overhandigen aan al-Qaida, gelooft een meerderheid van de Amerikaanse bevolking nu dat Iran met geweld aangepakt moet worden en dat het al een kernwapen heeft. Zoals ook het geval was in de aanloop naar de invasie in Irak heeft de fictieve dreiging de schijn aangenomen van een onheilspellende realiteit omdat de leugen vaak genoeg herhaald is om waar te lijken.
Antiwar.com (VS), 5 mei 2010
 
Tijd om met de Taliban te praten?
Tot voor kort leek het een absurd idee. Maar is nu, acht jaar nadat ze verdreven werden, onderhandelen met de Taliban niet de enige realistische weg uit het moeras?
The Guardian (GB), 4 mei 2010
 
Verkopers op Times Square, en niet politie, zagen bomauto het eerst
Toen een - in de woorden van de politie - "amateuristische" poging om een autobom te laten ontploffen verijdeld werd, werd het niet ontdekt door de waakzame politie, of zelfs maar door de feilloze blik van de veiligheidscamera's. Het was veel eerder een tweetal straatverkopers.
Antiwar.com (VS), 2 mei 2010
 
Waarom coalitietroepen bang zijn voor aanvallen van Afghaanse politie-agenten
Voor coalitie-manschappen die samenwerken met de Afghaanse politie heeft het leven zo zijn unieke spanningen en gevaren. Onder Afghaanse wetshandhavers, gezien als deel van de sleutel tot stabiliteit, vindt men het uitschot van de samenleving - heroïneverslaafden en ordinaire misdadigers - naast professionele agenten.
The Times (GB), 1 mei 2010
 
Afghaanse feministen voeren hun strijd van onder de burka
Feministen in Afghanistan zijn gedwongen om te opereren als ondergrondse beweging en gebruiken daarbij vaak de burka als praktische vermomming.
The Guardian (GB), 30 April 2010
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |