menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 23, 2010
7 juni: Extra editie Free Gaza Flotilla

 
Selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Er zijn deze week geen vertaalde berichten.
 

Onvertaalde berichten:

Activisten Gaza-flottielje van dichtbij door hoofd geschoten
IsraŽl is onder druk gekomen om een onafhankelijk onderzoek toe te staan naar zijn aanval op de Gaza-hulpflottielje nadat autopsie-resultaten op de lichamen van de negen slachtoffers lieten zien dat deze doorzeefd werden met een totaal van dertig kogels, veel daarvan afgevuurd van korte afstand.
The Guardian (GB), 4 juni 2010
 
De aanval op de Free Gaza Flotilla werd niet "verknald"
De IsraŽlische premier Benjamin Netanyahu en zijn collega's hebben geprobeerd om legercommandanten de schuld te geven voor "de verprutste aanval op een flottielje op weg naar Gaza". Maar werd de aanval werkelijk "verprutst"?
Max Blumenthal (blog, VS), 3 juni 2010
 
Britse overlevende van aanval op Gaza-flottielje: "Israeli's negeerden noodroepen"
De eerste Britse overlevende van de aanval op het hulpschip Mavi Marmara die naar Londen terugkeerde vertelt over de doodsangsten die ze uitstond toen Israelische soldaten noodroepen om medische hulp negeerden en doorgingen met het afvuren van scherpe munitie op activisten.
The Guardian (GB), 3 juni 2010
 
Kiem voor flottielje gelegd door Australische activist
Vier jaar geleden kwam Michael Shaik uit Melbourne met het idee om een flottielje te organiseren om de Israelische blokkade te breken en humanitaire hulp naar Gaza te brengen. Een internationale coalitie, bekend als de Free Gaza Movement, werd gevormd en Michael zat in de planningscommissie daarvan.
The Age (Austr.), 2 juni 2010
 
Ierse flottielje-deelnemer ontkent dat Gaza-activisten gewapend waren
Een Ier die deel uitmaakte van een hulp-flottielje op weg naar Gaza dat aangevallen werd door het IsraŽlische leger heeft gezegd dat hij niets heeft gezien dat erop wees dat ook maar ťťn van de vredesactivisten in het bezit was van een wapen.
Irish Times (Ier.), 2 juni 2010
 
IsraŽlische moorden, de Navo en Afghanistan
Het Navo-hoofdkwartier in Brussel is heden ten dage een ongelukkige plaats. Er is een sterk begrip onder de verschillende nationale strijdkrachten dat een aanval door IsraŽl op een schip dat de vlag voert van een Navo-lid in internationale wateren een gebeurtenis is waarop het voor de Navo verplicht is - juridisch verplicht, vanuit het handvest - om te reageren.
Craig Murray in Information Clearing House (VS), 2 juni 2010
 
Gaza-schepen: de passagierslijst
Tot zo'n veertig Britten zijn gevangen genomen door de Israeli's na de aanval op de hulp-flottielje op weg naar Gaza. Ze hebben de keus gekregen: gedeporteerd worden of gevangen blijven.
The Times (GB), 1 juni 2010
 
Outlaws of the Mediterranean
Opnieuw heeft IsraŽl de asymmetrie van het IsraŽlisch-Palestijnse conflict glashelder gemaakt. Met deze aanval op een vredelievend schip op volle zee heeft IsraŽl zijn minachting voor het internationale recht duidelijk gemaakt - en zijn minachting voor de idee dat het land ter verantwoording zal worden geroepen voor zijn schendingen van dat recht.
Middle east Report Online (Int.), 1 juni 2010
 
Gaza-schepen: IsraŽl "zond de verkeerde manschappen"
IsraŽl blijkt "het verkeerde soort manschappen" te hebben gestuurd in zijn dodelijke aanval op hulpschepen op weg naar Gaza, zo heeft een militaire expert gezegd.
Channel 4 News (GB), 1 juni 2010
 
Echo's van aanval op "Exodus" in 1947
Voor sommige IsraŽlische waarnemers was het onmogelijk om de parallellen te missen tussen het doden van pro-Palestijnse activisten door de IsraŽlische strijdkrachten in internationale wateren, toen commando's een flottielje onderschepten dat probeerde om de IsraŽlische zeeblokkade van Gaza te breken, en een belangrijke gebeurtenis in het begin van de Joodse strijd voor een onafhankelijk vaderland.
The New York Times (VS): The Lede (blog), 31 mei 2010
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |