menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 24, 2010
14 juni

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Laat Cameron snel een eind maken aan onze absurde Afghaanse oorlog
 
Er is nooit ook maar enige aanwijzing geweest dat de Taliban Engeland willen veroveren, net zomin als dat het geval was met Saddam Hussein. De enige islamistische fanatici die een terroristische bedreiging vormen zijn van al-Qaida en die kunnen vanuit elke plaats in de islamitische wereld opereren. De NAVO-bombardementen van Pashtun-dorpjes en het vermoorden van Talibanleiders is net zo nutteloos geweest voor het bedwingen van het terrorisme als het opstellen van Britse infanteristen als oefendoelen voor de Taliban in de velden van Helmand.
 
Deze rechtvaardigingen voor de oorlog zijn kinderachtige woordspelletjes. De ministers geloven er zelf niet echt in, net zo min als de rest van ons. Het kabinet zou de zaak van de redelijkheid dienen, door gezamenlijk te verklaren dat er niets gewonnen wordt met verdere Britse aanwezigheid in dit deel van de wereld en door stappen te zetten - zoals Obama heeft gedaan - in de richting van een tijdige terugtocht. De Amerikaanse troepen zullen vanaf de volgende zomer gaan vertrekken. Aangezien dit altijd de oorlog was van het Amerikaanse machismo, is er geen enkele reden voor de Britten om achterblijvers te zijn bij het einde ervan.
 
De volgende vraag is hoe we het beste kunnen vertrekken. De Nederlanders gaan weg en de Canadezen volgend jaar. Hoewel Amerikaanse en Britse troepen overal zo lang kunnen blijven als ze willen, als ze maar bereid zijn om te doden en gedood te worden, dient dit geen enkel strategisch doel en drijft alleen maar de moslimwereld in de armen van de Taliban.
 
Inlichtingendiensten voorspellen het eindspel al. Vermoedelijk is de volgende zet een geleidelijk terugvallen op Kabul, waarbij de plaatselijke gouverneurs worden opgepept met geld en wapens en er wordt onderhandeld met de plaatselijke sympathisanten van de Taliban. Uiteindelijk blijft de hoofdstad over als een geïsoleerd NAVO-protectoraat, tamelijk veilig maar zonder politieke legitimiteit. De Taliban zullen de westerse bases bestoken met granaten totdat de NAVO er genoeg van krijgt en een Saigon-achtige aftocht blaast.
 
De meeste bondgenoten in de NAVO hebben dit scenario al omarmd, waarbij alleen Engeland en Amerika zich vastklampen aan de misleidende gedachte dat "we aan het winnen zijn". Het idee om een niet corrupte en liberale democratie te scheppen onder de schaduw van de Hindoe Kush is al rijkelijk absurd geworden. Nu hebben we het over "praten met de Taliban". Maar aangezien de Taliban en hun bondgenoten de effectieve controle uitoefenen over twee derde deel van het land, heeft de NAVO geen sterke onderhandelingspositie. De Taliban hebben als voorwaarde voor onderhandelen met Karzai geëist dat de "buitenlandse strijdkrachten" zich eerst terugtrekken. Dit is chantage, want het komt erop neer dat de Taliban eerst moeten winnen voordat ze politiek zullen onderhandelen. Maar wat is het alternatief?
 
Als Cameron zich er niet toe kan zetten om te erkennen wat overduidelijk is, zou hij zich aan het hoofd moeten stellen van de lobby binnen de NAVO om terug te trekken. Er is geen enkele reden dat er nog meer Britse soldaten moeten sneuvelen tijdens zijn wacht. Het minste dat hij kan doen is de gang naar het onvermijdelijke einde te versnellen.
 
Advies van Simon Jenkins aan de nieuwe Britse premier in The Guardian, 1 juni 2010
 

Onvertaalde berichten:

De "Green Movement" van Iran: een jaar later
De "Green Movement" van Iran is een jaar oud op 13 juni, de verjaardag van haar massale demonstraties in de straten van Teheran. Toen werd de beweging begroet met hoop in een groot deel van de wereld. Een jaar later is ze zwakker, de regering is repressiever geworden, en de hardliners daarbinnen staan veel sterker. En een deel van hun succes is toe te schrijven aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de sanctie-haviken in de Amerikaanse regering.
Juan Cole in TomDispatch (VS), 10 juni 2010
 
Israëlisch document: blokkade Gaza gaat niet om veiligheid
Op hetzelfde moment dat Israël een kleine verlichting beval van zijn blokkade van de Gazastrook kreeg het McClatchy-krantenconcern een Israëlisch regeringsdocument in handen dat de blokkade beschrijft als "economische oorlogsvoering" tegen de islamistische beweging Hamas, in plaats van als een veiligheidsmaatregel.
McClatchy Newspapers (VS), 9 juni 2010
 
Militaire bevelhebbers zouden "met gesloten ogen" troepen naar Helmand hebben gestuurd
Britse militaire bevelhebbers en ambtenaren negeerden waarschuwingen dat Groot-Brittannië slecht voorbereid was om troepen naar Helmand te sturen en keurden een uiterst gebrekkig plan goed, zo heeft een reeks hogere functionarissen aan The Times verteld.
The Times (GB), 9 juni 2010
 
Israël zonder clichés
De Israëlische aanval op de Free Gaza Flotilla heeft een stortvloed van clichés veroorzaakt van de "usual suspects". Het is bijna onmogelijk om over het Midden-Oosten te spreken zonder terug te vallen op versleten beschuldigingen en rituele verdedigingen. Een kleine schoonmaak is op zijn plaats.
New York Times (VS), 9 juni 2010
 
Krijgsheer bouwt eigen rijk in Uruzgan met Amerikaanse hulp
De machtigste man in Uruzgan is niet de provinciale gouverneur, noch de politie-chef of zelfs maar de bevelhebber van het Afghaanse leger. Het is de leider van een privé-leger dat miljoenen dollars verdient met het beschermen van Navo-bevoorradingskonvooien en dat tegen Taliban-opstandelingen vecht naast Amerikaanse special forces.
New York Times (VS), 5 juni 2010
 
Botsingen tussen linkse en rechtse Israeli's bij protest tegen aanval op Gaza-flottielje
Duizenden linkse demonstranten kwamen op 5 juni naar Tel Aviv om te protesteren tegen de Israëlische aanval op een hulpschip op weg naar Gaza, waarin negen pro-Palestijnse activisten werden gedood.
Haaretz (Isr.), 5 juni 2010
 
Amerikaanse basis-bouwprojecten gaan door in Irak ondanks plannen tot vertrek
In november 2008 tekenden Amerikaanse en Iraakse functionarissen een veiligheidsakkoord waarin voorzien werd in vertrek van alle Amerikaanse troepen uit het land tegen het einde van 2011. Maar dezelfde dag begonnen bouwploegen op een uitgestrekte Amerikaanse luchtmachtbasis in zuid-Irak aan de bouw van een miljoenen kostende reeks vliegtuighangars.
Stars and Stripes (VS), 1 juni 2010
 
Israël stationeert onderzeeërs met kernraketten voor Iraanse kust
Drie Israëlische onderzeeërs, uitgerust met kruisraketten met kernkoppen, zullen in de Perzische Golf worden ingezet vlakbij de Iraakse kustlijn.
The Sunday Times (GB), 30 mei 2010
 
Geschatte kosten van oorlogen Afghanistan en Irak passeren biljoen dollar
De stijgende kosten van de oorlogen in Afghanistan en Irak zijn altijd een bron van zorg, hoewel er in de praktijk alleen over gesproken wordt als er een nieuwe wet over wordt aangenomen of als er een nieuwe mijlpaal wordt bereikt.
Antiwar.com (VS), 30 mei 2010
 
"Meeste Guantanamo-gevangenen niet meer dan voetsoldaten"
Ongeveer tien procent van de 240 gevangenen die in Guantanamo Bay zaten toen president Obama aan de macht kwam waren "leiders en agenten betrokken bij complotten tegen de Verenigde Staten", maar de meerderheid waren niet meer dan voetsoldaten, volgens een eerder niet gepubliceerd regeringsrapport. Ongeveer één op de twintig van de gevangen paste zelfs in geen van beide categorieën.
The Washington Post (VS), 29 mei 2010
 
Bestuurders van onbemande verkenningsvliegtuigen krijgen schuld van Afghaanse doden
De Amerikaanse strijdkrachten hebben een vernietigend rapport uitgebracht over de dood van 23 Afghaanse burgers in februari. "Inaccuraat en onprofessioneel" rapporteren door bestuurders van onbemande Predators zou geleid hebben tot een luchtaanval op een groep onschuldige mannen, vrouwen en kinderen.
New York Times (VS), 29 mei 2010
 
Topfiguren Defensie stopten vernietigende onderzoeksresultaten Irak-invasie in doofpot
Zeer kritische opmerkingen van een hoge legerofficier die opdracht kreeg tot een onderzoek naar de omstandigheden rond de invasie van Irak werden in de doofpot gestopt op bevel van de hoogste Britse Defensie-functionarissen, zo heeft het Britse dagblad The Guardian vernomen.
The Guardian (GB), 27 mei 2010
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |