menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 28, 2010
12 juli

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Hoe opleidingsstrategie voor Afghaanse veiligheidstroepen ernstig in problemen is geraakt
 
Het strategische plan om een Afghaans veiligheidsapparaat te creëren, dat de Amerikaanse en Britse gevechtstroepen in Afghanistan kan vervangen, is ernstig ontregeld doordat het aantal lokale strijdkrachten veel kleiner is dan tot nu toe gerapporteerd, ze op het hoogste niveau zijn geïnfiltreerd door de Taliban en geplaagd worden door corruptie en drugsverslaving.
 
En de manier waarop de opbouw van de strijdkrachten de laatste paar jaar is gemonitord, een periode waarin miljarden dollars zijn uitgegeven, is dermate gebrekkig, dat deze methode inmiddels is beëindigd.
 
Minder dan een kwart van het leger en minder dat één op de zeven politie-eenheden worden aangegeven als CM1 - hetgeen betekent dat ze in staat zijn zelfstandig te opereren. Maar het feitelijke beeld is nog veel erger. Een doorlichting van het gebruikte evaluatiesysteem Capability Milestone (CM) heeft aan het licht gebracht dat het systeem een misleidend beeld geeft van de werkelijke vooruitgang die is geboekt bij de politie- en legereenheden.
 
Een rapport van Arnold Field, de speciale inspecteur-generaal voor Afghaans Reconstructie (CIGAR) beschreef het systeem als "onbetrouwbaar en inconsequent". Zijn verslag komt tot de conclusie dat de schattingen van de Afghaanse politie- en militaire sterkte "de operationele capaciteit hebben overschat”, omdat zelfs de beste eenheden niet in staat zijn om onafhankelijk te opereren. Van de politie-eenheden in sommige gebieden zakt 50% voor de drugstest. In één geval stuitten coalitiemilitairen op Afghaanse politiemensen die openlijk cannabis rookten en weigerden operaties uit te voeren of hun kazerne te verlaten.
 
Het rapport beschrijft in detail hoe sommige legereenheden slechts 59% van hun veronderstelde sterkte halen op een appèl. Gemiddeld zijn maar 74% van de Afghaanse soldaten in gevechtseenheden aanwezig op hun post.
 
Het rapport waarschuwt voor een cruciaal tekort aan militaire adviseurs die nodig zijn om "de nu geldende doelen voor de ontwikkeling van de strijdkrachten te bereiken", warbij er in maart van dit jaar een tekort was van meer dan 200 mentorteams.
 
Een analyse van de Independent on Sunday onthult dat de werkelijke sterkte van de Afghaanse veiligheidstroepen - degenen die zijn opgeleid en geacht worden onafhankelijk te kunnen opereren - niet hoger is dan 34.000. Dit is bijna een zevende van de 236.000 die de NAVO en ISAF opgeven.
 
De opstandelingen zijn erin geslaagd om de hogere rangen van de Afghaanse veiligheidstroepen te infiltreren. In één geval bleek een politiecommandant betrokken te zijn bij een reeks aanvallen met mortieren en bermbommen op strijdkrachten van de coalitie en de ontvoering van en moord op een Amerikaanse burger. In een ander geval bleek een bekende Talibancommandant in het Afghaanse leger te dienen. (..) Corruptie is nu zo wijdverbreid binnen het leger, dat officiersposten verloot worden om te proberen te verhinderen dat mensen hun positie kopen.
 
De politie vormt een bijzonder probleem. Een zuivering van het met corruptie doordesemde korps door het Afghaanse ministerie van binnenlandse zaken leidde ertoe dat meer dan een vijfde van de hogere politiefunctionarissen werd ontslagen of vervolgd voor corruptie of wangedrag in de afgelopen 18 maanden. Alle hogere politiefunctionarissen en die van het ministerie van binnenlandse zaken moeten hun inkomen en bezittingen opgeven en zich onderwerpen aan onderzoek met een leugendetector.
 
Nog geen 10% van de politie-eenheden worden gekwalificeerd als effectief. Rond 70% van de politie is analfabeet en de helft heeft volgens experts geen enkele vorm van opleiding. Zij waarschuwen in een gespecialiseerde nieuwsbrief van de NATO Training Mission dat de huidige opleidingscapaciteit "tekortschiet om de urgente en meest fundamentele behoeftes van de ongeschoolde Afghaanse politie en nieuwe rekruten te dekken."
 
Een spoor van vertrouwelijke correspondentie tussen ambtenaren van het ministerie van buitenlandse zaken werpt licht op de zorgen binnen de regering. De aandrang om de opleidingspogingen te versnellen als reactie op politieke druk voor een exitstrategie heeft geleid tot het verlagen van de normen door de ambtenaren. "We willen rekruten van hoge kwaliteit - zo hoog als we kunnen krijgen voor de toekomstige activiteiten. Dat betekent dat we de lat - een beetje - lager moeten leggen - waar het gaat om analfabetisme, maar niet bijvoorbeeld waar het de drempel voor drugsverslaving betreft," gaf een ambtenaar van het Britse Provinciale Reconstructieteam in Lashkar Gah juni vorig jaar toe.
 
The Independent on Sunday (GB), 11 juli 2010
 

Onvertaalde berichten:

De enige manier om de oorlog in Afghanistan te eindigen
Bijna zes maanden zijn verstreken sinds de extra VS-troepenzendingen naar Afghanistan en zes maanden zijn te gaan tot de evaluatie door het Witte Huis van de oorlogsstrategie. En het is duidelijk dat onze missie in Afghanistan niet alleen aan het mislukken is, maar zelfs reddeloos verloren.
The Christian Science Monitor (VS), 8 juli 2010
 
Iran valt terug op bevriende landen voor brandstof
Iran is meer gaan leunen op bevriende naties in de internationale arena voor de brandstoftoevoer nadat de VS verstrekkende sancties heeft aangenomen, gericht op het belemmeren van de brandstof-import van Teheran en het verdiepen van Iran's internationale isolatie.
Reuters UK (GB), 8 juli 2010
 
Oostelijk Afghanistan ziet Taliban als "moreel superieur" aan Karzai
Volgens een net vertrokken Amerikaanse bevelhebber die de scepter zwaaide over een groot deel van oostelijk Afghanistan gelooft de plaatselijke bevolking in vier belangrijke provincies dat de Taliban meer religieuze legitimiteit hebben en meer gericht zijn op rechtvaardigheid dan de regering van Hamid Karzai.
Wired - Danger room (VS), 6 juli 2010
 
Tegenstanders Israël omarmen nieuwe verzetstactieken
Hamas en Hezbollah, groepen die Israël lang besteden hebben met gewelddadige tactieken, zijn begonnen met het omarmen van burgerlijke ongehoorzaamheid, protestmarsen, rechtszaken en boycots - tactieken die ze ooit van de hand wezen.
The Wall Street Journal (VS), 2 juli 2010
 
De echte reden waarom we in Afghanistan zijn
De Navo heeft tienduizenden troepen naar Afghanistan gestuurd en tientallen miljarden euros besteed aan de oorlog daar. Maar waarom? De Britse parlementariër Rory Stewart zegt dat we een aantal onwrikbare geloofsartikelen hebben aangenomen over de regio, en dat het vrijwel onmogelijk is om te erkennen dat die overtuigingen er wel eens naast konden zitten.
Spiegel Online (BRD), 1 juli 2010
 
Hoe Goldsmith zijn advies wijzigde over wettigheid van Irak-invasie
Zeven jaar lang heeft Groot-Brittannië ernaar verlangd om te zien hoe de juridische argumentatie voor de invasie van Irak was opgebouwd. Op 30 juni, in een openbaar onderzoek dat doorgaat zonder dat iemand het opmerkt, werden voor het eerst officiële documenten vrijgegeven die de ernstige reserves van de advocaat-generaal laten zien, zijn opmerkelijke draai van 180 graden, en hoe de basis voor de Irak-oorlog op zand was gebouwd.
The Independent (GB), 1 juli 2010
 
Afghanistan is geen Navo-spel maar gaat tussen Pakistan en India
De weigering van de Taliban om te praten onderstreept de onbelangrijkheid van het Westen in Afghanistan: alleen de regionale spelers kunnen voor duurzame vrede zorgen.
The Guardian (GB), 1 juli 2010
 
Amerikaanse opperbevel denkt langs nieuwe wegen over Hamas en Hezbollah
Terwijl het heiligschennis is om in officiële kringen in Washington (om maar te zwijgen over Israël) te spreken over praten met militante groepen als Hezbollah en Hamas, is dit precies wat een team hogere inlichtingenofficieren bij het centrale Amerikaanse opperbevel is gaan doen.
Foreign Policy (VS), 30 juni 2010
 
Duitse minister van Defensie plaatst vraagtekens bij rol Navo in Afghaanse oorlog
Duitsland pleit voor het aanzienlijk terugdraaien van de doelstellingen van de Navo-operaties in Afghanistan en wil dat het bondgenootschap criteria aanneemt die moeten voorkomen dat het zich ooit weer verbindt tot een soortgelijke open-einde-missie in de toekomst.
The Independent (GB), 29 juni 2010
 
De Iraanse dreiging
Een Amerikaanse invasie en militaire bezetting van Iran's buurlanden is "stabilisering"; Iran's pogingen om zijn invloed uit te breiden in buurlanden is "destabilisering" en zodoende duidelijk niet geoorloofd.
Noam Chomsky in ZNet (VS), 28 juni 2010
 
Amerikaanse terugtrekking uit Irak komt op gang
De terugtrekking van Amerikaanse gevechtstroepen en materieel uit Irak is voor zestig procent voltooid, twee maanden vóór een deadline die moet dienen als aanloop naar een complete militaire terugtrekking van de VS.
Agence France-Presse (Fr.)., 28 juni 2010
 
Eindeloze oorlog, een recept voor viersterren-arrogantie
Eerdere generaties Amerikaanse leiders, zowel militaire als civiele, begrepen instinctief het gevaar dat gevormd wordt door langdurige oorlogen. "Een democratie dan geen Zevenjarige Oorlog voeren", merkte generaal George C. Marshall ooit op.
The Washington Post (VS), 27 juni 2010
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |