menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 34, 2010
23 augustus

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Er zijn deze week geen vertaalde berichten.
 

Onvertaalde berichten:

Trap niet in de "directe besprekingen"-hype
Als iemand denkt dat de aankondiging dat Israeli's en Palestijnen "directe besprekingen" gaan hervatten een belangrijke doorbraak is, heeft die de afgelopen (minstens) 20 jaar niet zitten opletten.
Stephen M. Walt in Foreign Policy (VS), 20 augustus 2010
 
Waarom onderzoekt VS martelingen uit Bush-tijdperk niet?
Terwijl Amerikaanse rechtbanken ťn de regering-Obama niet bereid zijn gebleken om de zaken te onderzoeken, zijn landen die ooit de "oorlog tegen terreur" van voormalig president George W. Bush steunden begonnen met hun eigen onderzoeken naar het vermeende Amerikaanse folterprogramma en de rol die hun regeringen hierin speelden.
McClatchy Newspapers (VS), 20 augustus 2010
 
De geheime moordenaars
Als vertegenwoordigers van een steeds vaker voorkomende vorm van geheime Amerikaanse oorlogsvoering, maken zogeheten "capture/kill"-teams - waarvan de operaties al te vaak flink verkeerd liepen - regelmatig meer vijanden dan vrienden, en ondermijnen ze iedere goodwill die door Amerikaanse wederopbouwprojecten gegenereerd wordt.
TomDispatch.com (VS), 19 augustus 2010
 
Nog niet het einde
Zo langzamerhand hebben we waarschijnlijk wel gehoord dat de laatste "gevechts"eenheid Irak aan het verlaten is. Maar het vertrek van de laatste Amerikaanse gevechtsbrigade betekent zeker niet het einde van Amerikaanse gevechtshandelingen.
Newsweek (VS), 19 augustus 2010
 
Obama's terugtrekkingsplannen kunnen luchtspiegeling worden
De klok tikt naar het einde van de Amerikaanse gevechtsmissies in Irak. Maar met nog veertien dagen te gaan tot die deadline is het geweld opnieuw opgelaaid.
The Wall Street journal (VS), 18 augustus 2010
 
Burgers boven militairen? Had je gedacht
Het principe van controle van het leger door burgerfunctionarissen vormt het fundament van het Amerikaanse systeem van burger-militaire relaties. Het biedt de verzekering dat de machtige stijdkrachten en hun zeer invloedrijke officierscorps geen gevaar betekenen voor de democratie. Tenminste, dat is de theorie.
The New Republic (VS), 18 augustus 2010
 
Aantal dode militairen boven tweeduizend bij nadering evaluatie strategie
Het totaal van dode buitenlandse militairen in Afghanistan is de tweeduizend gepasseerd sinds de oorlog eind 2001 begon. Dit blijkt uit onofficiŽle tellingen, in de aanloop naar Amerikaanse en Afghaanse verkiezingen en een evaluatie van de Amerikaanse strategie.
Reuters (GB), 15 augustus 2010
 
Campagne voor oorlog met Iran begint
Als de neoconseratieven Obama niet zover kunnen krijgen dat hij Iran aanvalt, beginnen ze maar aan een verhaal te bouwen zodat de eerstvolgende Republikeinse president het wťl zal doen.
Salon (VS), 13 augustus 2010
 
IsraŽlische generaals en inlichtingenfunctionarissen tegen aanval op Iran
Hoge functionarissen in de IsraŽlische inlichtingendienst en de strijdkrachten zijn tegen een aanval op Iran, en geloven dat de apocalyptische retoriek van Netanyahu over een Iraanse nucleaire dreiging als een "existentiŽle bedreiging" onnodig is en bovendien zijn doel voorbijschiet.
Inter Press Service (Int.), 13 augustus 2010
 
Dissidenten: sancties tegen Iran hulp voor Ahmadinejad
De regering-Obama zegt dat sancties tegen Iran vanwege het nucleaire programma effect beginnen te krijgen. Maar twee prominente dissidenten zeggen dat de sancties het regime van Ahmadinejad juist in de kaart spelen.
The Christian Science Monitor (VS), 12 augustus 2010
 
De Amerikaanse wapen-goudmijn in het Midden-Oosten
Twee van de grootste bondgenoten van de VS in het Midden-Oosten, IsraŽl en Saudi-ArabiŽ, staan op het punt om grote wapencontracten te tekenen met de VS, een zet die bedoeld is om de druk op Iran op te voeren, aldus defensiespecialisten.
Counterpunch (VS), 11 augustus 2010
 
Vrouwen, de Taliban en "die omslag" van Time magazine.
Het is triest, de onverhulde poging door voorstanders van de oorlog om de kwestie van Afghaanse vrouwen zů schaamteloos naar de voorgrond te schuiven. Maar ja, het is effectief.
The Nation (VS), 9 augustus 2010
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |