menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 36, 2010
6 september

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Wat de VS achterlaten: een onstabiel en kwetsbaar Irak
 
Politiek en geoplitiek is Irak niet langer werk in uitvoering; Irak is wat het nu is. En dat is een zwakke staat, geteisterd door een langdurig patroon van politieke crisis en kwetsbaar voor intriges van buitenstaanders. De VS - die met hun resterende 50.000 militairen nog steeds verreweg de sterkste strijdmacht in het land zijn - houden een vinger in de pap bij de militaire gebeurtenissen in Irak, maar de politieke invloed van Washington is marginaal. Iran daarentegen heeft via zijn bondgenoten bij de sji'itische meerderheid een effectief politiek veto. Het heeft misschien niet genoeg invloed om zelf een marionettenregime in Bagdad neer te zetten, maar Teheran kan het vormen van welke regering dan ook die verbonden is met de tegenstanders van Iran, inclusief de VS, voorkomen.
 
De (politieke) patsituatie verraadt een elementaire waarheid over de Iraakse politiek: het Iraakse regeringsstelsel, hoewel democratisch, is inherent onstabiel. Het systeem van evenredige vertegenwoordiging was expliciet bedoeld om een sterke centrale regeing te voorkomen vanwege het trauma uit de tijd van Saddam Hoessein - en ook om coalitievorning af te dwingen en te garanderen dat alle etnische en religieuze groepen een deel van de macht krijgen.
 
En dit politiek machtsvacuum wordt bekwaam opgevuld door Iran. Het Irak van Saddam was een brute dictatuur die de soennieten bevoordeelde ten opzichte van de sjiÔeten en de Arabieren ten opzichte van de Koerden, maar het deed ook dienst als bolwerk en stormram tegen Iran in naam van buurlanden zoals Saoedi-ArabiŽ, dat de oorlog van Irak tegen de Islamitische Republiek financierde. Door de binnenlandse krachtsverhoudingen om te keren - de sji'ieten aan de macht helpen, de Koerden op de wip zetten en de soennieten te marginaliseren - keerde de invasie van de VS ook de regionale machtsverhoudingen om. (..) De VS-politici klagen regelmatig over de de Iraanse inmenging in de politiek van Irak, maar ze kunnen er weinig aan doen, omdat de instrumenten daarvoor door het volk gekozen Iraakse politici zijn. En Iran erkent dat het, als het in het buurland al geen bevriende regering kan opleggen, de beste tweede keuze een zwakke regering is, die niet in staat is om Iran te bedreigen zoals Saddam dat deed.
 
Tony Karon in Time (VS), 1 september 2010
 

 
Denemarken wijst NAVO-verzoek om F-16s af
 
Denemarken heeft een verzoek van de NAVO om F-16s naar Afghanistan te sturen afgewezen, omdat het vindt dat het genoeg heeft gedaan voor de internationale militaire operatie daar, aldus de minister van buitenlandse zaken.
 
Minister Lene Espersen zei dat de commissie van buitenlandse zaken van het parlement de sterke wens heeft om de Deense militaire inzet in Afghanistan terug te brengen, omdat de defensiebegroting onder druk staat en dat de regering geen enkele verplichting heeft om meer te doen.
 
Denemarken heeft 750 militairen in Afghanistan bij ISAF, meest in de roerige provincie Helmand en heeft met 34 gevechtsdoden relatief de meeste verliezen van alle NAVO-landen geleden. In 2015 hoopt Denemarken alle troepen uit Afghanistan terug te trekken.
 
Agence France Presse (Fr.), 27 augustus 2010
 

Onvertaalde berichten:

Bouw IsraŽlische nederzettingen floreert ondanks bouwstop
In Washington zitten Israeli's en Palestijnen over vrede te praten maar in de Joodse nederzettingen op de Westoever gaan de bouw door, met volle kracht vooruit.
Spiegel Online (BRD), 3 september 2010
 
Problemen met Kabul Bank ontregelen financieel systeem in Afghanistan
De Afghaanse regering heeft ingegrepen om een ernstig in problemen verkerende bank op de been te houden. Dit heeft een schokgolf door de hoofdstad doen gaan en angst opgeroepen dat de alomtegenwoordige corruptie nu het hele financiŽle systeem van het land in gevaar heeft gebracht.
Daily Outlook Afghanistan (Afg.), 2 september 2010
 
Scheve tafel bij vredesbesprekingen Midden-Oosten
Israeli's en Palestijnen mogen dan wel aan dezelfde tafel zitten, maar de besprekingen worden ernstig in gevaar gebracht door een duizelingwekkende asymmetrie.
The Washington Post (VS), 2 september 2010
 
Een ramp van ontelbare omvang
Op 1 september verklaarde Barack Obama dat de Irak-oorlog over was. Terwijl zijn troepen naar huis terugkeren zijn de Irakezen nauwelijks vrijer dan in 2003, en aanzienlijk onveiliger.
The Guardian (GB), 1 september 2010
 
Instabiel Irak kan Obama weer oorlog in trekken
Het meest verontrustend is dat Obama over de oorlog in Irak spreekt alsof het gaat om een onbelangrijk tactisch meningsverschil in plaats van om een fundamenteel zwart-witverschil tussen twee onverenigbare visies.
The Nation (VS), 31 augustus 2010
 
Obama weerstaat druk om rode lijn te trekken over Iraanse kernenergie
De weigering van president Barack Obama in augustus om een "rode lijn" aan te kondigen met betrekking tot het Iraanse kernenergieprogramma vormde de climax van een maandenlang intern debat tussen Obama en minister van Defensie Gates over een kwestie die in april de kop opstak in de media.
Inter Press Service (Int.), 27 augustus 2010
 
"Oorlogen brengen jacht op meest dodelijke wapens in gevaar"
De inspanningen om massavernietigingswapens uit handen te houden van terroristen zijn vertraagd door de oorlogen in Irak en Afghanistan, aldus het hoofd van de Amerikaanse 'Special Forces'.
Bloomberg (VS), 27 augustus 2010
 
CIA betaalt Afghaanse regeringsleden, aldus Amerikaanse functionarissen
De CIA heeft verschillende leden van de Afghaanse regering op de loonlijst staan, aldus vroegere Amerikaanse functionarissen. Zij zouden de inlichtingdienst moeten helpen om een oog te houden op verschillende facties binnen de regering.
Associated Press (VS), 27 augustus 2010
 
Puinhoop in SomaliŽ "made in USA"
De Amerikaanse beslissing om in 2006 Ethiopische troepen SomaliŽ in te sturen was ťťn van de domste zetten in een uiterst dom decennium. En ťťn met een lange staart, zo bleek deze week.
Gwynne Dyer in The Salt Lake Tribune (VS), 26 augustus 2010
 
Overstromingen Pakistan ontregelen bevoorrading oorlog Afghanistan
De immense overstromingen die grote delen van Pakistan onder water hebben gezet en wegen en spoorwegen hebben versperd, hebben ook de voornaamste aanvoerlijnen ontregeld van de Amerikaanse- en Navo-strijdkrachten in Afghanistan.
The New York Times (VS), 24 augustus 2010
 
Ontrafeling van het officiŽle verhaal over de Amerikaanse terugtrekking uit Irak
We herinneren ons nog hoe president George W. Bush het eind aankondigde van de gevechtsoperaties in Irak op 1 mei 2003, onder een spandoek met "Mission Accomplished". Meer dan zeven jaar later kan het het aangekondigde "einde" van de Iraakse oorlog wel eens een even grote illusie blijken.
Foreign Policy Journal (VS), 20 augustus 2010
 
Ministerie van olie-defensie
Het is niet beleefd om dit te zeggen - maar als de Amerikanen begrepen hoeveel biljoenen hun militaire apparaat feitelijk uitgeeft aan de bescherming van olie, zouden ze dit niet langer dulden.
Foreign Policy (VS), 5 augustus 2010
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |