menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 38, 2010
20 september

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Een donderslag uit Londen
 
Het in Londen gevestigde International Insitute for Strategic Studies (IISS) is wereldleider op het gebied van denktanks voor militaire vraagstukken. Het instituut herbergt de top-elite van defensie-experts, gepensioneerde officieren en generaals, met wereldwijde deskundigheid over landen als de Verenigde staten en Groot-Brittannië tot en met China, Rusland en India.
 
Twee weken geleden bracht het instituut een explosief rapport uit over Afghanistan, dat Washington en de NAVO-bondgenoten op hun grondvesten doet schudden.
 
Het rapport, dat werd opgesteld onder leiding van het vroegere plaatsvervangend hoofd van de Britse buitenlandse inlichtingendienst MI6, Nigel Inkster, zegt dat de dreiging vanuit al-Qaida en de Taliban door de westerse mogendheden is "overdreven". De door de VS geleide operatie in Afghanistan is buiten elke proportie "opgeblazen", in vergelijking met het oorspronkelijke doel om al-Qaida te verstoren en te verslaan. De door de VS geleide oorlog in Afghanistan, zegt het IISS in ongebruikelijk harde taal, is een "langgerekte catastrofe".
 
Vervolgens erkent het rapport dat de aanwezigheid van westerse troepen in Afghanistan feitelijk het nationale verzet aldaar aanwakkert.
 
Ook in andere plaatsen, zoals Somalië en Jemen, vindt het rapport weinig dreiging vanuit al-Qaida, terwijl Washington toch bezig is zijn aanvallen op beide woelige naties op te voeren.
 
In afwijking van zijn gebruikelijke voorzichtigheid, zegt het IISS deze waarschuwingen te geven, omdat de heviger wordende oorlog in Afghanistan de veiligheidsbelangen van het Westen gaat bedreigen door de westerse leiders af te leiden van de financiële wereldcrisis en Iran en schaarse middelen verbruikt, die elders nodig zijn.
 
Het rapport gaat nog verder, door een exitstrategie uit de Afghaanse oorlog voor te stellen. Het IISS stelt voor de westerse bezettingstroepen aanmerkelijk te verminderen en zich te beperken tot Kabul en het noorden van Afghanistan, waar vooral etnische Tadzjieken en Oezbeken wonen.
 
Het zuiden van Afghanistan - het land van de Taliban - zou ontruimd moeten worden door westerse troepen en met rust gelaten worden. De Taliban zou worden toegestaan hun eigen deel van het land te regeren totdat een soort los, gedecentraliseerd federaal systeem kan worden ingevoerd. Dit was trouwens ongeveer de manier waarop Afghanistan functioneerde vóór de Sovjetinvasie van 1979.
 
Eric Margolis in de Toronto Sun, 13 september 2010
 

Onvertaalde berichten:

Gaza staat buiten in de kou
De door de VS gesteunde Israëlisch-Palestijnse vredesbesprekingen en de Israëlische politiek proberen de bewoners van de Gazastrook buiten te sluiten.
The Guardian (GB), 16 september 2010
 
Hoe met Iran om te gaan
Oorlog met Iran is niet onvermijdelijk. Het is zelfs niet waarschijnlijk. Maar om te begrijpen waarom, is het belangrijk om je door het scenario heen te werken om te zien waar het verhaal niet meer klopt.
The Huffington Post (VS), 14 september 2010
 
Duizenden Iraakse gevangenen lopen risico gemarteld te worden na overdracht door VS
Tienduizenden gevangenen die in Irak zonder vorm van proces vastzitten - waarvan er veel pasgeleden werden overgedragen vanuit Amerikaanse gevangenschap - lopen nog steeds risico gemarteld te worden of op andere manieren slecht behandeld, aldus Amnesty International in een nieuw rapport.
Persbericht Amnesty International (Int.), 13 september 2010
 
Dagboek van Afghanistan
De Afghanen die er werkelijk toe doen zijn op precies het verkeerde moment uit zicht, terwijl de oorlog van Obama wegzakt in een moeras in Vietnam-stijl en de druk groeit om te komen tot een politieke oplossing als de beste 'exit strategy' voor de VS en zijn bondgenoten.
Jonathan Steele in London Review of Books (GB), 9 september 2010
 
Beweringen Petraeus over bestrijding bermbommen ontkracht door gegevens Pentagon
Generaal David Petraeus heeft beweerd dat hij enig succes heeft in de oorlog-binnen-een-oorlog tegen door de Taliban gelegde bermbommen. Maar officiële gegevens uit het Pentagon laten zien dat de Taliban die oorlog duidelijk aan het winnen zijn.
Inter Press Service (Int.), 9 september 2010
 
Wat Amerika in Irak heeft achtergelaten
Irak heeft al verscheidene soevereiniteitsverklaringen meegemaakt sinds de eerste in juni 2004. En net als bij eerdere mijlpalen is het niet duidelijk wat de meest recente nu precies betekent.
Foreign Policy (VS), 7 september 2010
 
Nieuwe terugtrekkings-strategie in Afghanistan? Troepen verplaatsen in plaats van terugtrekken
Functionarissen van het Pentagon hebben lange tijd gepraat over juli 2011 als een "zachte" deadline voor terugtrekking uit Afghanistan. Nu suggereert een Navo-functionaris dat troepen gewoon naar andere plaatsen in het land geschoven gaan worden.
The Christian Science Monitor (VS), 7 september 2010
 
Tony Blair en de Grote Islamitische Dreiging
Mensen geloven uiteindelijk vaak hun eigen verzinsels. De vroegere Britse premier Tony Blair is bijvoorbeeld voor eeuwig gevangen in de rationalisaties die hij in 2003 gebruikte om uit te leggen waarom hij meedeed aan de invasie van George Bush in Irak.
Gwynne Dyer in Straight (Can.), 5 september 2010
 
Irak perkt olieleveranties aan Koerdische regio in
Het Iraakse ministerie van Olie heeft de leveranties van een aantal brandstoffen naar de noordelijke Koerdische regio met 50 procent teruggebracht. Dit is een reactie op de verkoop door de Koerden aan Iran van naar zij zelf zeggen overtollige petroleum, brandstofafval en nafta.
Reuters (GB), 5 september 2010
 
Wapendossier over Irak werd "bijgesteld" om te kloppen met Labour-propaganda
Een functionaris van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken die betrokken was bij het opstellen van het naderhand in diskrediet geraakte dossier over Iraakse massavernietigingswapens heeft gesuggereerd dat hij een inschatting van Saddam's kernwapenvoorraden moest bijstellen zodat het klopte met wat "spin doctors" van Labour hierover zeiden. Dit is gebleken uit een intern regeringsmemo.
The Observer (GB), 5 september 2010
 
Amerikaanse mariniers en Britse adviseurs ruziën in Helmand
Amerikaanse mariniers en Britse burger-adviseurs voeren twee oorlogen in de heuvelachtige noordelijke helft van de provincie Helmand. Ze bestrijden de Taliban en ze liggen met elkaar overhoop.
The Washington Post (VS), 4 september 2010
 
Anti-oorlogsgroepen vechten om te overleven
Terwijl president Barack Obama de gevechtsoperaties in Irak formeel voor beëindigd verklaarde vindt de anti-oorlogsbeweging die hem mede in het zadel hielp - en die al zeven jaar lang werkt om de Amerikaanse troepen naar huis te halen - zichzelf verwikkeld in een strijd om te overleven.
Politico (VS), 4 september 2010
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |