menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 46, 2010
15 november

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Doden van Talibansoldaat kost 50 miljoen dollar; doden van NAVO-soldaat kost 50.000 dollar
 
In een eerder artikel van Kabul Press publiceerde Matthew Nasuti een berekening van wat het kost om een Talibansoldaat te doden. Hij deelde de totale jaarlijkse directe uitgaven van het Pentagon in Afghanistan (100 miljard dollar) door de beste schatting van het aantal doden aan de kant van de Taliban per jaar (2000). De uitkomst van die som is dat het blijkbaar 50 miljoen dollar kost om een Talibansoldaat te doden. Dit is een zeer voorzichtige schatting. Als alle directe en indirecte uitgaven van de VS en de NAVO worden meegenomen komt het bedrag op 150 miljoen dollar.
 
Nu onderzoekt Nasuti hoeveel het de Taliban kost om een NAVO-soldaat te doden. Het gerenommeerde Amerikaanse Brookings Instituut schatte in 2009 de inkomsten van de Taliban op tussen de 140 en 200 miljoen dollar. De Taliban hebben al meer dan 600 NAVO-soldaten gedood en meer dan twee keer zoveel personeelsleden van het Afghaanse leger en de politie. Er wordt geschat dat rond het eind van het jaar het aantal doden aan de kant van de coalitie 3000 zal bedragen. De rekensom is triest, maar simpel. Veronderstelde inkomsten van 150 miljoen dollar voor de Taliban gedeeld door 3000 levert het bedrag van 50.000 dollar op dat nodig is om een soldaat van de NAVO, of een Amerikaanse of Afghaanse soldaat te doden.
 
Kabul Press, 5 november 2010
 

Onvertaalde berichten:

Einde Amerikaanse invloed in Irak dreigt met akkoord nieuwe regering
De Verenigde Staten zullen een beslissende politieke nederlaag te verwerken krijgen rond de formatie van een nieuwe Iraakse regering. De invloed van de VS in Irak is nu minder dan op enig ander moment sinds de invasie van 2003.
The Independent (GB), 11 november 2010
 
Luchtoorlog Afghanistan met recordaantal aanvallen in oktober
De VS en hun bondgenoten hebben een massale luchtaanvallen-campagne ontketend in Afghanistan, waarin raketten en bommen uit de lucht worden afgevuurd in aantallen die nog maar zelden vertoond zijn sinds het begin van de oorlog.
Wired (VS), 10 november 2010
 
Britse militaire ondervragers mogelijk beschuldigd van oorlogsmisdaden
Het Britse ministerie van Defensie zit midden in een nieuwe crisis in verband met de mishandeling van Iraakse gevangen, nadat onthuld werd dat een aantal Britse militaire ondervragers mogelijk beschuldigd zal worden van oorlogsmisdaden.
The Guardian (GB), 10 november 2010
 
Miljarden-akkoord wapenverkopen aan Iran blijft VS achtervolgen
Toen de sterk pro-Amerikaanse sjah van Iran, een bondgenoot van de VS, uit zijn macht werd ontzet na de Islamitische Revolutie van 1979 erfde het even sterk anti-Amerikaanse regime van Ayatollah Khomeini voor miljarden dollars aan hypermoderne wapens die de VS aan de sjah had geleverd.
Inter Press Service (Int.), 9 november 2010
 
Britten ontkennen beweringen Bush dat martelpraktijken aanslagen hielpen voorkomen
Britse functionarissen zeggen dat er geen bewijs is dat martelpraktijken de levens hebben gered van Britse burgers, zoals Bush beweert in zijn memoires.
The Guardian (GB), 9 november 2010
 
Indiase laarzen in Afghanistan?
De werkelijke agenda van Obama's reis naar India is "Afghanistan" waar sprake zou zijn van "een absolute instorting van betrekkingen".
Daily Times (Pak.), 8 november 2010
 
Al Qaida's signalen uit Yemen - en Pakistan
Als functionarissen en commentatoren over Al-Qaida praten komt de structuur van hun eigen denkwijze veel meer naar voren dan enig begrip van het strategische denken dat waarschijnlijk de verbinding vormt in een reeks schijnbaar losstaande gebeurtenissen.
War in Context (VS), 4 november 2010
 
Oorlog in Yemen: krijgt CIA controle over Special Forces?
De Wall Street Journal heeft bericht dat het Witte Huis en het Pentagon overwegen om de geheime acties in Yemen te intensiveren en de CIA daarbij operationele controle te geven over 'Special Forces'-eenheden van het Amerikaanse leger.
The Nation (VS), 1 november 2010
 
Martelbevelen waren deel van Amerikaanse strategie in sectarische oorlog
De Amerikaanse strategie in Irak omvatte de opzettelijke inzet van Sji'itische en Kurdische politie-commando's in gebieden waar Sunnitische opstandelingen actief waren, in het volle besef dat deze eenheden Sunnitische gevangenen martelden. Dit laten de door WikiLeaks onthulde rapporten zien.
Inter Press Service (Int.), 1 november 2010
 
De "oktoberverrassing" van generaal Petraeus
De timing van het goede nieuws over Afghanistan van generaal Petraeus komt Washington wonderwel goed uit - en laat het noemen van de werkelijkheid van een dreigende burgeroorlog achterwege.
The Diplomat (Japan), 1 november 2010
 
De ingevingen van David Broder
Hoewel Obama "mogelijk de controle over het Congres kwijtraakt", zo zegt columnist David Broder, kan hij "nog steeds terugslaan om een tweede ambtstermijn te winnen in 2012." Hoe? Door oorlog te gaan voeren tegen Iran, aldus Broder.
Antiwar.com (VS), 1 november 2010
 
Pentagon verhult wapendiefstallen in Pakistan
Er zijn herhaalde berichten over Amerikaanse en Navo-wapens die gestolen worden door of verkocht worden aan de Taliban, zowel in Afghanistan als in Pakistan. Maar eerder dit jaar vertelde de adjunctinspecteur-generaal van het Pentagon dat het Amerikaanse ministerie van Justitie de neiging heeft om diefstallen en contractfraude in het buitenland te negeren.
Kabul Press (Afg.), 17 oktober 2010
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |