menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 48, 2010
29 november

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Nieuwe oorlogsplannen Afghanistan kunnen belastingbetalers in VS 125 miljard extra gaan kosten
 
Hoeveel extra geld zou het kosten als het grootste deel van de Amerikaanse terugtocht uit Afghanistan in 2014 begint in plaats van eindigt, zoals de laatste weken wordt gesuggereerd? Volgens het Amerikaanse Center for Strategic and Budgetary Assessments zou dat tot 2014 alleen al 125 miljard dollar zijn.
Het instituut heeft het uitgerekend voor twee scenario's wat betreft het aantal ingezette troepen - hoog en laag - en gaat ervan uit dat de kosten per soldaat 1,1 miljoen dollar per jaar bedragen, het gemiddelde van de laatste vijf jaar in Afghanistan.
 
Het goedkope scenario gaat ervan uit dat de extra troepenzending van Obama (de surge van 30.000 militairen) in 2012 wordt teruggetrokken en dat er eind 2014 nog 30.000 Amerikaaane militairen overblijven. Dat levert 288 miljard dollar aan uitgaven op. Het dure scenario veronderstelt dat er geen troepen worden teruggetrokken tot 2013 en dat er eind 2014 nog 70.000 militairen in Afghanistan zijn. Dat kost 413 miljard dollar. Het verschil tussen de twee is 125 miljard dollar.
 
Een ander bekend instituut, het Center for Strategic and International Studies van Anthony Cordesman, komt voor het totaal iets hoger uit bij 441 miljard dollar (tot 2014). En als je er de uitgaven van het ministerie van buitenlandse zaken en de medische kosten op korte termijn voor de veteranen bij optelt, kom je op 476.5 miljard dollar. Cordesman denkt dat het gepraat over 2014 niet zoveel uitmaakt. "In dat jaar heb je ofwel gewonnen en dan doet de deadline er niet veel meer toe, of als het niet is gelukt, ben je sowieso weg."
 
Tot op heden hebben de gecombineerde oorlogen in Irak en Afghanistan 1,1 biljoen dollar gekost. Gecorrigeerd voor inflatie is dat meer dan elke oorlog van de VS sinds Wereldoorlog II.
 
Christian Science Monitor, 19 november 2010
 

Onvertaalde berichten:

Sadr ziet ster weer rijzen in Irak
De zet van de radicale Sji'itische geestelijke om premier Maliki's streven naar een tweede ambtstermijn te steunen heeft hen geen politieke windeieren gelegd: hij heeft sleutelposten in de wacht gesleept en sommige van zijn aanhangers uit de gevangenis gekregen.
Los Angeles Times (VS), 25 november 2010
 
Berlijn deed pogingen om invasie Irak te voorkomen
Een geheim document dat in handen van Der Spiegel is gekomen laat notities zien van een vergadering tussen een Duitse topdiplomaat en Condoleezza Rice, een paar weken vr de invasie.
Spiegel Online (BRD), 24 november 2010
 
Amerikaanse inlichtingendiensten dwarsboomden aanval op Iran
Waarom zou George W. Bush "boos" zijn om eind 2007 te horen over het "top-vertrouwelijke" unanieme oordeel van alle 16 Amerikaanse inlichtingendiensten dat Iran vier jaar eerder al gestopt was met het werk aan een kernwapen?
ConsortiumNews (VS), 23 november 2010
 
Toenemend aantal beschuldigingen van marteling op Westelijke Jordaanoever
Badr Abu Ayyash, een boer en plaatselijke politicus op de Westelijke Jordaanoever, werd op 14 september gearresteerd door de Preventieve Veiligheidseenheid van de Palestijnse Autoriteit. Afgezien van twee korte en kennelijk afgeluisterde telefoongesprekken, kreeg zijn familie geen contact met hem. Maar Naiema Abu Ayyash twijfelt er niet aan dat haar man gemarteld is.
Financial Times (GB), 21 november 2010
 
Is de VS het voor zichzelf aan het bederven in Afghanistan?
Amerikaanse- en Navo-troepen blijven nog minstens vier jaar in Afghanistan, maar er zijn toenemende signalen dat het Westen niet lang meer welkom zal zijn.
The Associated Press (VS), 21 november 2010
 
VS wil gebied voor robotvliegtuigjes-aanvallen in Pakistan uitbreiden
De Verenigde Staten is opnieuw druk gaan uitoefenen op Pakistan om de gebieden uit te breiden waar CIA-robotvliegtuigjes kunnen opereren binnen dat land, als deel van het clandestiene programma waarvan geen van beide regeringen het bestaan openlijk zal toegeven.
The Washington Post (VS), 20 november 2010
 
Pentagon blaast duizenden huizen in Afghanistan op
Kennelijk terugvallend op zijn beruchte "pacificatie"-pogingen in Zuid-Vietnam, waar boerendorpen met napalm werden bestookt en tot de grond toe afgebrand om ze "van de communisten te redden", zijn de door Obama bevolen extra troepen in Afghanistan in het geheim bezig om duizenden huizen op te blazen en delen van het Afghaanse platteland plat te branden.
ANSWER (VS), 19 november 2010
 
Obama's gok in het Midden-Oosten: wat kan er in drie maanden veranderen?
In het grote pokerspel van het Midden-Oosten-vredesproces vraagt iedereen aan de tafel zich af wat voor kaarten Barack Obama eigenlijk in handen heeft.
Tony Karon in Time (VS), 18 november 2010
 
Bewijsmateriaal over Iraanse kernwapenprogramma mogelijk vals
Sinds 2007 al eist het Internationaal Atoomagentschap - met de steun van onder andere de VS en Isral - dat Iran tekst en uitleg geeft over een aantal documenten waarvan beweerd wordt dat het interne documenten zijn met betrekking tot een geheim Iraans militair programma van onderzoek en ontwikkeling van kernwapens. Deze eis steunt op de veronderstelling dat de betreffende documenten authentiek zijn.
Gareth Porter in Truthout (VS), 18 november 2010
 
Nieuwe Franse minister van Defensie noemt Afghanistan een val
De oorlog in Afghanistan is een val voor alle betrokken partijen en Frankrijk zal op de Navo-top van 19 november een terugtrekking van zijn militaire presentie bespreken, zo heeft de pasbenoemde minister van Defensie gezegd.
Reuters (GB), 17 november 2010
 
Amerikaanse gezant bood in geheim troepen aan Irak n 2011
Een speciale gezant van president Barack Obama heeft in een geheime vergadering met hoge Iraakse militairen en regeringsfunctionarissen de mogelijkheid opgeworpen dat zijn regering meer dan 15000 gevechtstroepen in Irak houdt na de datum voor de Amerikaanse terugtrekking in 2011.
Gareth Porter in Inter Press Service (Int.), 16 november 2010
 
De strijdkrachten zijn geen chirurgisch instrument voor politieke doeleinden
Als we de dure rol op ons nemen van wereldpolitie hebben extremisten de mogelijkheden tot propaganda voor het oprapen - en de uiterste logica van dit plan is een oorlog zonder einde.
The Guardian (GB), 15 november 2010
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |