menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 50, 2010
13 december

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Opleiding van Afgaanse politie "een hopeloze zaak"
 
De Australische regering is bijzonder pessimistisch over het Australische optreden in Afghanistan en functionarissen beschrijven de cruciale taak om de Afghaanse nationale politie op te leiden als een hopeloze zaak. De minister van Buitenlandse Zaken, Kevin Rudd, zei dat de vooruitzichten in Afghanistan hem "doodsbang maakten". ("scares the hell out of me")
 
Dat blijkt uit diplomatieke telegrammen die verkregen zijn door Wikileaks en ter beschikking gesteld aan de Sidney Morning Herald.
 
Een telegram dat vorig jaar werd verzonden door de Amerikaanse ambasade in Canberra stelt vast, dat de Australische speciale vertegenwoordiger voor Afghanistan en Pakistan, Rik Smith, een pessimistisch verslag heeft uitgebracht over de Afghaanse strategie van de internationale gemeenschap. Smith was net terug van een bezoek aan Uruzgan en beschreef de operatie in Afghanistan en de positie van de Afghaanse regering als een "wiebelende stoel met drie poten". Met betrekking tot een Australisch plan om extra geld uit te trekken voor de opleiding van de Afghaanse politie waarschuwde Smith dat het neerkwam op "goed geld smijten naar een slechte situatie". Een ander telegram van december vorig jaar zei dat "Smith zich afvroeg wat de AFP [Australian Federal Police] zou kunnen bereiken, gegeven de puinhoop waarmee ze moesten werken wat betreft de Afghaanse Nationale Politie."
 
Ook het hoofd Internationale Operaties van de AFP, Frank Prendergast, maakte zich zorgen over wat federale politieofficieren zouden kunnen bereiken in Afghanistan. "Zelfs Prendergast, die over het algemeen optimistisch was over de inzet van de AFP in Afghanistan, merkte op dat de kansen op succes klein waren. De huidige trainingsprogrmma's worden geteisterd door analfabetisme, corruptie, drugsverslaving en infiltratie door opstandelingen bij de leerlingen, " aldus een telegram. "Hij denkt dat een succesvol programma voor de opleiding van de politie twintig jaar zal kosten voor het effectief kan zijn."
 
De telegrammen maken ook melding van continue spanningen tussen Nederland en AustraliŽ over hun beider rol in het zuiden van Afghanistan.
 
Sidney Morning Herald, 10 december 2010
 

Onvertaalde berichten:

Obama moet VN economische sancties tegen IsraŽl laten instellen
De IsraŽlische premier Netanyahu en zijn extreem-rechtse regering hebben president Obama een klap in het gezicht gegeven door te weigeren om de bouwstop van nieuwe nederzettingen op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever te verlengen.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 10 december 2010
 
Wikileaks-documenten onthullen Amerikaanse militaire rol in islamitische wereld
Van de Saudisch-Yemenitische grens tot het wetteloze SomaliŽ en Noord-Afrika zijn de Amerikaanse strijdkrachten meer betrokken bij gewapende conflicten in de islamitische wereld dan de Amerikaanse regering openlijk toegeeft, aldus documenten die gepubliceerd zijn door de website WikiLeaks.
McClatchy Newspapers (VS), 9 december 2010
 
VS bekritiseerd in rapport over robotvliegtuigjes in Pakistan
Een internationale groep heeft de VS opgeroepen om het aantal burgers vrij te geven dat gedood wordt door aanvallen met robotvliegtuigjes in Noordwest-Pakistan.
BBC News (GB), 9 december 2010
 
Analytici: VS schaden kansen op vrede door bouwstop IsraŽlische nederzettingen op te geven
De beslissing van de regering-Obama om niet langer te streven naar een nieuwe bouwstop voor IsraŽlische nederzettingen als middel om weer met de Palestijnen in gesprek te komen heeft de vooruitzichten op een vredesakkoord binnen een jaar geschaad en de Amerikaanse geloofwaardigheid in de regio doen afbrokkelen, aldus analytici.
The Washington Post (VS), 8 december 2010
 
Veel bloed voor weinig olie
In tegenstelling tot wat veel mensen geloven heeft de Irak-oorlog de Amerikaanse olie-industrie maar weinig voordelen gebracht, zo laten de WikiLeaks-documenten zien. Maar ťťn Amerikaans bedrijf profiteerde werkelijk van de oorlog: Halliburton.
Spiegel Online (BRD), 6 december 2010
 
WikiLeaks-documenten laten geen steun Golfstaten zien voor aanval op Iran
Het dominante thema dat opkwam in de berichtgeving van de Amerikaanse media over de eerste ronde WikiLeaks-documenten was dat Arabische regimes in de Perzische Golf - Saudi-ArabiŽ voorop - de IsraŽlische visie deelden dat het kernenergieprogramma van Iran met militair geweld gestopt moet worden, indien nodig. Een zorgvuldige lezing van alle betrokken documenten laat echter zien dat dit verhaal de inhoud ervan ernstig vertekent.
Gareth Porter and Jim Lobe in Inter Press Service (Int.), 6 december 2010
 
VS dreigen met verminderen hulpgeld aan Irak als Sadr-beweging bepaalde ministeries krijgt
Een hogere functionaris van de Amerikaanse ambassade heeft de duidelijkste openbare uitspraken tot dusver gedaan over de intentie van de VS om de invloed van de beweging van Muqtada al-Sadr in te perken als deze Amerikaanse toenadering blijft afwijzen.
The Christian Science Monitor (VS), 6 december 2010
 
Experts betwijfelen verhaal over Iraans bezit Noordkoreaanse raket uit WikiLeaks
Op 10 oktober, om zijn 65e verjaardag als ťťnpartijstaat te vieren, onthulde Noord-Korea een nieuw rakettype, de Musudan. Deze raket speelt nu de hoofdrol in berichten die voortkomen uit de WikiLeaks-publicatie van Amerikaanse diplomatieke communicatie.
The Washington Post (VS), 1 december 2010
 
VS blijft in Afghanistan na 2011
In de afgelopen weken zijn hogere Amerikaanse functionarissen afgestapt van 2011 als officieel begin van de laatste fase van de door de VS geleide Afghanistan-operatie.
Army Times (VS), 1 december 2010
 
Voor Iran rechtvaardigen WikiLeaks-documenten de scepsis over Obama's oprechtheid
Zowel IraniŽrs als analytici zeggen dat de gelekte diplomatieke communicatie een halfhartige poging tot toenadering tot Iran laat zien, ondermijnd door de aanname dat het zinloos is om toenadering te zoeken.
The Christian Science Monitor (VS), 30 november 2010
 
Wikileaks: meer nuance in Amerikaanse visie over Iraanse invloed in Irak
Bij elkaar genomen onthullen de pas gepubliceerde diplomatieke communicaties een meer genuanceerde Amerikaanse kijk op de Iraanse invloed in Irak, zelfs terwijl recente politieke ontwikkelingen in Bagdad ten gunste van Teheran lijken te werken.
McClatchy Newspapers (VS), 29 november 2010
 
ZeeŽn van bloed en winst voor oorlogshitsers
Aangezien er nu drie conflicten zijn in het grotere Midden-Oosten - Afghanistan, Irak, IsraŽl/"Palestina" en mogelijk een nieuwe Libanese oorlog in het verschiet - kan het wel eens een goed idee zijn om te kijken naar de kosten van oorlogvoeren.
Robert Fisk in The Independent (GB), 28 november 2010
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |