menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 52, 2010
28 december

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
De 'blijvende' rol van Canada in Afghanistan
 
Op 11 december ondertekende president Hamid Karzai formele overeenkomsten over de bouw van een aardgaspijpleiding door Afghanistan. De leiders van Turkmenistan, Pakistan en India hebben ook hun handtekening gezet. Drie weken eerder, op de NAVO-top in Lissabon, werd Afghanistan een 'blijvende partner' van de NAVO. Aan geen van beide gebeurtensisen is hier veel aandacht besteed, en toch hebben beide gevolgen voor de rol van Canada in Afghanistan.
 
De pijpleiding die nu wordt voorgesteld heet TAPI, naar de beginletters van de vier deelnemende landen (Turkmenistan, Afghanistan, Pakistan, India). Het is dezelfde pijpleiding die het Amerikaanse bedrijf Unocal in de jaren negentig wilde bouwen. De TAPI-landen zijn sinds 2002 weer geregeld met elkaar in gesprek en hebben blijkbaar met deze overeenkomst een doorbraak tot stand gebracht.
 
De route voor de pijpleiding strekt zich uit over 1700 km vanaf een gasveld in Turkmenistan via de hoofdweg door de Afghaanse provincies Helmand en Kandahar naar Pakistan en India. Turkmenistan heeft enorme gasreserves. Pakistan en India hebben een acuut gebrek aan energie. Wie zal deze route, die door voortdurend opstandige gebieden loopt, beveiligen? In het verleden hebben [de Canadese] minister van Defensie Peter MacKay en NAVO-functionarissen gezegd dat ze een verzoek om pijpeidingen te beschermen in overweging zouden nemen als daarom verzocht werd. Als 'blijvende partner' van de NAVO zou Afghanistan tientallen jaren lang om bijstand kunnen verzoeken.
 
Op den duur moeten de Afghaanse politie en het leger naar verwachting de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in hun land overnemen; de Afghaanse regering is van plan 5000 tot 7000 troepen beschikbaar te stellen voor de veiligheid van de pijpleiding. Een aantal Canadese troepen zal tot 2014 als trainers aanwezig blijven. Maar wie gaan ze trainen en waarvoor? Afghanistan is een stammenmaatschappij. Het zuiden is het land van de Pashtun en de meeste Taliban zijn Pashtun. Het Afghaanse nationale leger is overwegend afkomstig uit het noorden. Er komen maar weinig soldaten uit het zuiden. Zullen de Canadezen ťťn van beide kanten in een burgeroorlog gaan trainen?
 
(..)
 
De VS zijn een groot voorstander van de TAPI pijpleiding - en tegen een alternatieve pijpleiding vanuit Iran. Afghanistan is een cruciaal schaakstuk in een groot geopolitiek spel in AziŽ en de TAPI pijpleiding maakt daar deel van uit. Turkmenistan is de bezitter van de vierde aardgasreserve ter wereld. De VS willen dat een deel van dat gas naar het zuiden stroomt. Bestaande pijpleidingen brengen het Turkmeense gas naar Rusland (en verder naar Europa) en naar China. TAPI zal Centraal AziŽ verbinden met Zuid-AziŽ waardoor het regionale machtsevenwicht beÔnvloed wordt.
 
De TAPI-landen zeggen dat de volgende stap is om een multinationaal energiebedrijf te vinden om het project uit te voeren. Ze willen het in 2014 voltooien, een jaar dat ook voor Ottawa een magische datum is. Maar de Canadezen vertrouwden op 2009 en daarna op 2011 [als het jaar waarin ze zouden vertrekken uit Afghanistan]. Is 2014 echt de einddatum? De VS zijn een aantal militaire bases aan het bouwen, hetgeen suggereert dat ze van plan zijn nog jaren te blijven. Tijdens de bouw van de pijpleiding en daarna is er een reden voor een blijvende aanwezigheid van de NAVO, hetgeen vergemakkelijkt wordt door de status van Afghanistan als 'blijvende partner'.
(..)
Wat is de rol van Canada? Heben onze leiders door het partnerschap van Afghanistan met de NAVO te steunen en een pijpleiding die tientallen jaren zal moeten worden beveiligd, eigenlijk gezegd: "Tot uw orders"? Als dat zo is zouden onze verplichtingen in Afghanistan eeuwig kunnen duren, of de Canadezen dat nu willen of niet.
 
Energie-expert John Foster in de Toronto Star, 23 december 2010
 

Onvertaalde berichten:

Amerikaans plan voor riskante invallen in Pakistan meer dan psychologische oorlogsvoering
Het deze week naar de New York Times gelekte voorstel voor invallen door Amerikaanse speciale eenheden tegen schuilplaatsen van Afghaanse opstandelingen in Pakistan is mogelijk bedoeld om meer druk te zetten op het Pakistaanse leger om tegen deze schuilplaatsen op te treden. Maar dit voorstel blijkt in de lijn te liggen van het standpunt van de regering-Obama over de noodzaak om vrijplaatsen van opstandelingen in Pakistan aan te vallen.
Inter Press Service (Int.), 23 december 2010
 
Regeerstijl Maliki roept vragen op over toekomst Iraakse democratie
Dat de Iraakse premier Nouri al-Maliki autoritaire trekjes heeft is de afgelopen vier en een half jaar ruimschoots aan het licht gekomen. Maliki - oorspronkelijk in 2006 door de Amerikanen uitgekozen als compromis-kandidaat die zwak en kneedbaar zou zijn - heeft zich bewezen als harde en meedogenloze politieke speler die handig het parlement aan de kant zette om zijn gezag over veel van de prille democratische instituties te vestigen.
The Washington Post (VS), 22 december 2010
 
Het prijskaartje van veiligheid voor Afghanistan
Nu de Verenigde Staten zoeken naar mogelijkheden om toekomstige uitgaven in te perken kan het wel eens tijd zijn om de toezegging van president Obama, dat hij pal staat voor de lange-termijnveiligheid van Afghanistan, uit te drukken in dollarbedragen.
The Washington Post (VS), 20 december 2010
 
Hulporganisaties zeggen dat IsraŽlische blokkade Gaza hen treft in plaats van Hamas
Ondanks recente stappen van IsraŽl om meer bouwwerkzaamheden mogelijk te maken in de Gazastrook worden internationale humanitaire inspanningen nog steeds getroffen door invoerbeperkingen op bouwmaterialen. De door Hamas geleide regering, waartegen ze eigenlijk bedoeld zouden zijn, wordt er echter niet door verzwakt.
The Washington Post (VS), 20 december 2010
 
Washington kan zijn tijd afwachten als het gaat om nucleaire ambities Teheran
De VS ziet niet af van het in praktijk brengen van de militaire optie tegen Iran vanwege gebrek aan steun vanuit Arabische hoofdsteden. Het is simpelweg harde, koude strategische logica.
The National (UAE), 20 december 2010
 
De geschiedenis herhaalt zich in Afghanistan
Men hoort de Afghanen telkens weer zeggen dat ze niet dol zijn op de Taliban, maar dat de VS gewantrouwd of zelfs gehaat wordt.
The Independent (GB), 18 december 2010
 
Een insider over Afghanistan
Matthew Hoh heeft smetteloze geloofsbrieven als lid van het politieke establishment. In 2009 was hij de voornaamste vertegenwoordiger van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in de Afghaanse provincie Zabul en politiek attachť in de provincie Nangarhar, gebieden waar fel gevochten wordt tegen de Taliban-opstandelingen. Maar in september van dat jaar nam hij ontslag uit protest tegen de oorlog.
The Nation (VS), 17 december 2010
 
Waarom nachtelijke overvallen fataal kunnen zijn voor Amerikaanse vooruitzichten in Afghanistan
Nachtelijke overvallen door speciale eenheden zijn een belangrijk onderdeel van de door de VS geleide oorlog tegen de Taliban in Afghanistan. Maar ze hebben een groot deel van de plaatselijke bevolking tegen de Westerse aanwezigheid gekeerd.
Time (VS), 16 december 2010
 
Amerikaanse inlichtingenrapporten roepen twijfel op over vooruitgang oorlog Afghanistan
Twee nieuwe rapporten vanuit de Amerikaanse inlichtingendiensten over de toestand in Afghanistan spreken de optimistische visie van defensie-functionarissen tegen. Ze stellen hier tegenover dat grote delen van het land nog steeds risico lopen om in handen van de Taliban te vallen en Pakistan nog steeds steun geeft aan militanten.
Los Angeles Times (VS), 15 december 2010
 
Koerdische eisen aan Maliki over oliesector onthuld
In ruil voor de beslissende steun die ze aan premier Nouri al-Maliki gaven in zijn streven naar een tweede ambtstermijn eiste het Koerdische politieke blok maatregelen die hen zwaarwegende autonomie zouden geven binnen de Iraakse oliesector.
Iraq Oil Report (VS), 15 december 2010
 
WikiLeaks onthult Amerikaanse druk op EthiopiŽ om SomaliŽ binnen te vallen
Eťn van de gepubliceerde WikiLeaks-documenten roept het beeld op dat EthiopiŽ niet van plan was om SomaliŽ in 2006 binnen te vallen, maar door de VS achter de schermen onder druk werd gezet om dit te doen.
Antiwar.com (VS), 14 december 2010
 
"Onze levens werden iets dat we in onze kwaadste dromen niet gedacht hadden."
Voormalige IsraŽlische soldaten die getuigenis hebben afgelegd van wreedheden door het IsraŽlische leger hebben nu voor de eerste keer hun anonimiteit opgegeven, wat het des te moeilijker maakt om hun stemmen te negeren.
The Independent on Sunday (GB), 12 december 2010
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |