menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 10, 2011
7 maart

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Interventie in LibiŽ zou Arabische revolutie vergiftigen
 
(.)
Noch de Amerikaanse voorzichtigheid, noch de oppositie in de VN-Veiligheidsraad kan het feit verbloemen dat er nu een serieus gevaar bestaat van Westerse gewapende actie in LibiŽ. Anders dan in het overige deel van de regio hebben we het in LibiŽ niet alleen meer over het veiligheidsapparaat dat tegenover de demonstranten staat, maar over een splitsing in de kern van het regime en het leger, waarbij grote delen van het land in handen zijn gevallen van het gewapend verzet.
 
Terwijl kolonel Ghaddafi en zijn loyalisten zich kennelijk aan het ingraven zijn, wordt een intensief konflikt steeds waarschijnlijker - met alle sterke voorwendsels van dien voor buitenlandse interventie, van humanitaire crises tot bedreiging van de olietoevoer.
 
Maar dat soort interventie zou zonder meer een ramp zijn en een dolksteek in het hart van het revolutionaire proces dat nu woedt in de Arabische wereld. Volgens Amerikaanse en Brtitse politici is militaire actie nodig, omdat Ghadaffi "zijn eigen volk uitmoordt". Het staat vast dat er honderden slachtoffers zijn gevallen, maar dat is nauwelijks serieus te nemen als het belangrijkste motief om in te grijpen.
 
Toen de veiligheidstroepen van Hosni Mubarak in een paar weken meer dan 300 mensen doodden, deed Washington aanvankelijk een beroep op "beide partijen om zelfbeheersing te tonen". In Irak beschermen 50.000 bezettingstroepen van de VS een regering die afgelopen vrijdag 29 vreedzame demonstranten die hervormingen eisten doodde. In Bahrain, de thuisbasis van de Vijfde Vloot van de VS, schiet het regime al wekenlang op demonstranten met kogels en traangas, die door de Britten geleverd zijn.
 
De responsibility to protect die wordt ingeroepen door degenen die interventie in LibiŽ eisen wordt zo selectief toegepast dat het woord huichelarij er niet eens recht aan doet. En het idee dat staten die zelf de laatste tien jaar verantwoordelijk zijn voor de dood van honderdduizenden door illegale oorlogen, bezettingen en interventies plus nog massale opsluiting van mensen zonder proces en martelen en ontvoeren, nu van internationale instellingen een machtiging zouden krijgen om moorden in andere landen te voorkomen is eenvoudig een lachtertje.
 
(..)
 
De realiteit is dat voor de Westerse mogendheden, die tientallen jaren lang in het hele Midden-Oosten autoritaire kleptocraten hebben gesteund, nu verlies van macht dreigt in de strategisch meest gevoelige regio ter wereld, als resultaat van de Arabische opstanden en het vooruitzicht van democratische regeringen. En ze zijn kennelijk vast van plan zich meester te maken van het revolutionaire proces waar dat maar mogelijk is en het te beperken tot cosmetische veranderingen die een blijvende controle over de regio mogelijk maken.
(..)
 
Seumas Milne in The Guardian, 2 maart 2011
 

Onvertaalde berichten:

Premier Irak eist vertrek Koerdische troepen uit omstreden stad
De premier van Irak heeft de Koerdische regionale regering gevraagd om duizenden troepen terug te roepen die de olierijke stad Kirkuk hebben omsingeld zonder toestemming van de centrale regering.
Reuters (GB), 3 maart 2011
 
VS zwijgt bij strafcampagne tegen Iraakse demonstranten
We hebben het bij Yemen gezien, en nu zien we het opnieuw bij Irak: de regering-Obama is opvallend stil als bevriende regimes in het Midden-Oosten gewelddadige tactieken gebruiken - waaronder ook de arrestatie van vreedzame demonstranten - om groeiende protestbewegingen in hun landen de kop in te drukken. Dit is in schrijnend contrast met de harde opstelling van diezelfde regering als soortgelijke tactieken gebruikt worden door niet-bevriende regeringen zoals die van Iran.
Salon (VS), 28 februari 2011
 
Dezelfde doofpot, dezelfde leugens
Raymond Allen Davis is de Amerikaan die in Pakistan gevangen zit en die als spion bleek te werken onder een diplomatieke dekmantel vanuit de Amerikaanse ambassade in Pakistan. Het is te begrijpen waarom de VS zo breed gewantrouwd wordt in het Midden-Oosten.
Counterpunch (VS), 28 februari 2011
 
Temidden van onrust in Midden-Oosten blijft al-Qaida onzichtbaar
De hoogste leiders van al-Qaida staan tť ver af - zowel fysiek als ideologisch - om enige rol te spelen in de verdrijving van de dictators van het Midden-Oosten.
The Guardian (GB), 25 februari 2011
 
Nachtelijke invallen Navo-soldaten in Afghanistan brengen hoge tol mee voor burgers
Een paar minuten en een paar kogels waren genoeg om Abdullah te veranderen van een scholier met dromen in het wanhopige hoofd van een familie van meer dan een dozijn leden.
Reuters (GB), 24 februari 2011
 
Het spook van een zwart Europa
Terwijl miljoenen in de wereld de volksopstanden in Noord-Afrika vieren kijkt Europa het aan met twijfel en angst. De val van de Afrikaanse dictators dreigt Europa te beroven van waardevolle bondgenoten in de strijd tegen ongeregelde migratie.
Counterpunch (VS), 24 februari 2011
 
Onderzoek: VS verspilt miljarden in Irak en Afghanistan
Corruptie en verspilling kosten de Amerikaanse regering miljarden aan wederopbouw-dollars in Irak en Afghanistan, aldus een officieel onderzoek naar het uitbesteden van projecten in deze gebieden.
Agence France Presse (Fr.), 24 februari 2011
 
Legers Egypte en IsraŽl zullen alleen maar machtiger worden
IsraŽl heeft zich uitgeleefd in een flinke partij angstzaaien sinds de val van de Egyptische dictator Mubarak in februari. Het klaarblijkelijke doel hiervan is om de internationale gemeenschap te waarschuwen dat de langdurige "koude vrede" tussen de twee landen op het punt van instorten staat.
The National (UAE), 22 februari 2011
 
Grensovergang Gaza-Egypte gaat weer open
Palestijnen wachtten op 22 februari om de grens met Egypte over te steken nadat de grensovergang van Rafah voor de eerste keer in bijna een maand weer open ging.
Agence France Presse (Fr.), 22 februari 2011
 
Dit zijn seculiere volksopstanden - maar iedereen praat over religie
Mubarak, Ben Ali, koning Abdullah, de autoriteiten van Bahrain - ze beweerden of beweren allemaal dat de islamisten achter de revoluties in het Midden-Oosten zitten. Hoe kunnen goed opgeleide, zij het uiterst ondemocratische, mannen er zů naast zitten?
Robert Fisk in The Independent (GB), 20 februari 2011
 
Bewoners platgegooid Afghaans dorp betwisten Amerikaans verhaal over verwoesting
De bevelhebber van de VS-Navo strijdkrachten in zuidelijk Afghanistan hield in januari vol dat de huizen die systematisch vernield werden door Amerikaanse soldaten in drie districten van de provincie Kandahar "verlaten, leeg en voorzien van allerlei ingenieuze bommen" waren. Maar vroegere bewoners betwisten dit verhaal van de omstandigheden rond de verwoesting van hun dorp.
Gareth Porter in Inter Press Service (Int.), 18 februari 2011
 
Een herstart van het debat over Afghanistan
Ruim negen jaar na de inval in Afghanistan, terwijl de mensenrechten-crisis over Afghaanse vrouwen doorwoedt, lijken de meeste progressieven de bewering van ex-president Bush te hebben geaccepteerd dat er maar twee geldige standpunten over de oorlog zijn: ofwel je geeft om de vrouwen van Afghanistan en steunt de oorlog als "humanitaire interventie", of je bent tegen de oorlog en "laat de Afghaanse vrouwen in de steek".
Common Dreams (VS), 18 februari 2011
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |