menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 14, 2011
4 april

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
De meest waarschijnlijke uitkomst in LibiŽ
 
Interview met Noam Chomsky
(..)
 
Wat verwacht u dat er de komende weken in LibiŽ gaat gebeuren en wat denkt u dat in dat verband het doel moet zijn van de de beweging tegen interventie en oorlog in de VS met betrekking tot de Amerikaanse politiek?
 
Noam Chomsky: Het staat natuurlijk nog niet vast, maar het meest waarschijnlijke vooruitzicht is nu (29 maart) dat er of een opdeling van LibiŽ gaat plaatsvinden in een olierijk oostelijk deel dat enorm afhankelijk is van de Westerse imperiale mogendheden en een verarmd westelijk deel onder de controle van een brute tiran met een tanende machtspositie, of een overwinning van de door het Westen gesteunde krachten. In beide gevallen, althans dat zal het triumviraat [de VS, Engeland en Frankrijk] wel hopen, zal er een minder lastig en meer afhankelijk regime overblijven. De meest waarschijnlijke uitkomst wordt, denk ik, tamelijk precies omschreven door de in Londen gevestigde Arabische krant al-Quds al-Arabi van 28 maart. Onder erkenning van de onzekere uitkomst vermoeden ze dat na de interventie LibiŽ zal bestaan uit "twee staten, een olierijk oostelijk deel in handen van de rebellen en een verarmd westelijk deel geleid door Gadaffi. Als je ervan uitgaat dat de oliebronnen veilig zijn gesteld, kunnen we te maken krijgen met een nieuw Libisch olie-emiraat, dunbevolkt, beschermd door het Westen en sterk gelijkend op de Golfemiraten." Ofwel de door het Westen gesteunde opstand zal het karwei afmaken en de irritante dictator elimineren.
 
Zij die zich zorgen maken over vrede, gerechtigheid, vrijheid en democratie moeten manieren vinden om steun en hulp te geven aan de LibiŽrs die proberen hun eigen toekomst te gaan maken, vrij van dwang die opgelegd wordt door buitenlandse mogendheden. We kunnen hopen dat ze een bepaalde richting ingaan, maar de toekomst moet in hun handen liggen.
 
Hamsayeh.net, 31 maart 2011
 
Lees hier het hele interview
 

Onvertaalde berichten:

Oorlog doet humanitaire focus vervagen in Libische missie
Een operatie die door president Obama werd aangeprezen als een humanitaire interventie werd op donderdag 31 maart in veel onverhulder militaire termen beschreven door de twee hoogste defensie-functionarissen van zijn regering.
The Washington Post (VS), 31 maart 2011
 
Obama geeft toestemming voor geheime hulp aan Libische rebellen
President Barack Obama heeft een geheim decreet ondertekend dat toestemming geeft voor heimelijke hulp van de Amerikaanse regering aan rebellentroepen die proberen om de Libische leider Muammar Ghadaffi te verdrijven, zo hebben Amerikaanse regeringsfunctionarissen tegenover persbureau Reuters verteld.
Reuters (GB), 30 maart 2011
 
Binnen Obama's oorlogskabinet dreigt strijd over tempo terugtrekking uit Afghanistan
Militaire leiders en de burger-adviseurs van president Obama maken zich klaar voor een strijd over omvang en tempo van de geplande terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan in de komende zomer.
The Washington Post (VS), 30 maart 2011
 
Waarom publiceerde met Syrisch regime verbonden website Amerikaans-Saudisch plan om Assad te verdrijven?
Een met het regime verbonden Syrische website heeft bericht over een Amerikaans-Saudisch plan om onrust te stoken en Bashar Assad te verdrijven door middel van moorden, massademonstraties en brandstichting - ongeveer zoals nu gebeurt.
Haaretz (Isr.), 30 maart 2011
 
De geheime vuile oorlog van Pakistan
In Baluchistan duiken steeds weer verminkte lijken op die sporen van marteling dragen. Onder hen juristen, studenten en boerenknechten. Waarom onderzoekt niemand dit en wat hebben deze te maken met de bloedige strijd om de grootste provincie van Pakistan?
The Guardian (GB), 29 maart 2011
 
Wat regime change in SyriŽ zou betekenen
Groeiende onrust in SyriŽ, waar het regime worstelt om enige combinatie te vinden van concessies en repressie om aan de macht te blijven, doet het regime change-bloed in de VS sneller stromen.
The National Interest (VS), 29 maart 2011
 
Waarom de Navo zal terugschrikken om Ghadaffi's regime aan splinters te bombarderen
De vraag is niet ůf de Libische rebellen de geboorteplaats van kolonel Ghadaffi, Sirte, zullen veroveren of zijn citadel in Tripoli zullen bestormen. De vraag is slechts of de Navo ze deze prijzen op een presenteerblaadje zal bieden door escalatie van de luchtoorlog, met als doel: de vernietiging van Ghadaffi's regime.
Tony Karon in Time (VS), 28 maart 2011
 
Lange-termijnaanwezigheid in Afghanistan zou vredesbesprekingen kunnen torpederen
De regering-Obama is van plan om een lange-termijnpresentie van Amerikaanse troepen in Afghanistan te handhaven, los van enig onderhandeld akkoord met de Taliban, aldus een bron die op de hoogte is van de interne discussies over Afghanistan.
Gareth Porter in Inter Press Service (Int.), 28 maart 2011
 
Aanval op LibiŽ zal mogelijk lange oorlog ontketenen
De VS en hun bondgenoten lanceerden de oorlog tegen LibiŽ op de achtste verjaardag van de invasie in Irak in 2003. En de parallellen met andere Amerikaanse oorlogen in het Midden-Oosten voorspellen niet veel goeds,
Phyllis Bennis in Foreign Policy in Focus (VS), 28 maart 2011
 
Een ongewapende revolutie in het Midden-Oosten die de krant niet haalt
Dit is nŪet LibiŽ, Yemen, SyriŽ, Egypte of TunesiŽ. Dit is het Koerdische noorden van Irak waar de mensen al even actief zijn geweest in hun geweldloze opstand tegen een corrupte en onderdrukkende regering. En er wordt in de grote internationale media nauwelijks verslag van gedaan.
CommonDreams (VS), 26 maart 2011
 
Begin van einde in Afghanistan
Met een snel dalende publieke steun voor de oorlog in Afghanistan en politici uit alle politieke richtingen die snakken naar een weg eruit is de regering-Obama stilletjes van tactiek gaan veranderen.
The Diplomat (VS), 24 maart 2011
 
Ghadaffi zal wel vallen, maar wat dan?
Het volgende stadium in LibiŽ - nŠ de val van Ghadaffi - heeft het potentieel om net zo'n ramp voort te brengen als die in Afghanistan en Irak.
Patrick Cockburn in CounterPunch (VS), 21 maart 2011
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |