menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 16, 2011
18 april

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Gevaarlijke precedenten rond LibiŽ
 
Moet ter bescherming van de bevolking worden toegestaan wat het Handvest van de Verenigde Naties eigenlijk verbiedt - militaire inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van soevereine staten? In LibiŽ gebeurt dat voor het eerst met goedkeuring van de Veiligheidsraad. Het gaat dus om een precedent, een open-hart-operatie voor het volkenrecht. Dat maakt het er niet eenvoudiger op. Voor vier leden van de Veiligheidsraad (BraziliŽ, China, India en Rusland) en Zuid-Afrika gaat de NAVO inmiddels te ver - zij bekritiseren het optreden.
 
En nu dreigt er al weer een volgend precedent in LibiŽ. De EU geeft het signaal af dat ze bereid zijn tot humanitaire hulpverlening die beschermd wordt door grondtroepen. Ook deze operatie wil de NAVO leiden. Ze zijn al bezig dit te plannen. Ook dat leidt weer tot onenigheid. Levert de EU de soldaten en leidt de NAVO de operatie? De EU als instrument van de NAVO? Daar denken veel EU-landen anders over. De NAVO loopt gevaar te veel hooi op zijn vork te nemen en zijn interne eenheid op het spel te zetten.
 
Otfried Nassauer in Die Tageszeitung (BRD), 14 april 2011
 

Onvertaalde berichten:

Mede-opstellers Goldstone-rapport keren zich tegen voorzitter
Drie leden van de VN-onderzoeksmissie naar aanleiding van de Gaza-oorlog van 2008-2009 hebben zich gekeerd tegen het vierde lid en voorzitter van de groep, Richard Goldstone. De drie komen dichtbij een beschuldiging dat Goldstone feiten verkeerd voorstelt om twijfel te zaaien omtrent de geloofwaardigheid van hun gezamenlijke rapport.
The Guardian (GB), 14 april 2011
 
Vals voorwendsel voor oorlog in LibiŽ?
Er zijn aanwijzingen dat president Barack Obama de humanitaire dreiging sterk overdreef om militaire actie in LibiŽ te rechtvaardigen. De president beweerde destijds dat interventie noodzakelijk was om een "bloedbad" te voorkomen in Benghazi, de op ťťn na grootste stad van LibiŽ en belangrijkste bolwerk van de opstandelingen.
Boston Globe (VS), 14 april 2011
 
VS zwijgt over respressie in Bahrain
Als president Barack Obama Washington "aan de goede kant van de geschiedenis" wilde plaatsen tijdens de nog steeds doorgaande "Arabische lente", zal zijn reactie op recente gebeurtenissen in Bahrain dit aanzienlijk lastiger maken, aldus een toenemend aantal waarnemers.
Jim Lobe in Inter Press Service (Int.), 13 april 2011
 
Zoeken naar de zin van Afghaanse onlusten
De protesten die in Afghanistan opgelaaid zijn na een Koran-verbranding door een fundamentalistische Amerikaanse predikant hebben een aantal belangrijke zwakheden blootgelegd in wat generaal Petraeus nog maar een maand geleden beschreef als een "opgaande lijn" in de oorlog, in het voordeel van de VS en hun bondgenoten.
Antiwar.com (VS), 12 april 2011
 
Kernwapens en de Libische interventie
Zal Muammar Khadaffi nu bij het zien van het wapengeweld van de VS en de Navo concluderen dat hij een rampzalige fout maakte toen hij in 2003 zijn kernwapenprogramma opgaf voor beloften door de regering-Bush van hulp en verbeterde relaties?
The National Interest (VS), 11 april 2011
 
Pentagon schat kosten Libische interventie op meer dan 600 miljoen dollar
Het Pentagon heeft op 11 april gezegd dat de militaire interventie in LibiŽ de VS een geschatte 608 miljoen dollar heeft gekost in de eerste paar weken van de operatie. De kosten zijn sindsdien gedaald, maar niet zo sterk als verwacht.
The Associated Press (VS), 11 april 2011
 
De veranderende tijdgeest van de "Arabische lente"
De Navo-interventie in LibiŽ stuurt negatieve boodschappen naar geweldloze Arabische bewegingen in de hele regio.
Al Jazeera (Qatar), 11 april 2011
 
Amerikaanse hightech-wapens kunnen tragedie niet voorkomen
De Amerikanen gebruikten een paar van de meest geavanceerde gereedschappen in de geschiedenis van de oorlogsvoering, die hen in staat stelden om tot voor kort ontoegankelijke hoeken van het slagveld te zien. Maar de higtech wondermiddelen zouden falen in hun meest elementaire doel: het verschil zien tussen vriend en vijand.
Los Angeles Times (VS), 10 april 2011
 
Twijfels Maliki bedreigen Amerikaanse plannen over troepen in Irak
President Barack Obama heeft zijn goedkeuring gegeven aan een plan van het Pentagon om ook nog na 2011 Amerikaanse gevechtstroepen te stationeren in Irak, ervan uitgaande dat de Iraakse premier Nouri al-Maliki dit officieel verzoekt. Maar zowel Amerikaanse als Iraakse functionarissen erkennen dat Maliki wel eens zou kunnen aarzelen om dit officiŽle verzoek in te dienen.
Gareth Porter in Inter Press Service (Int.), 6 april 2011
 
Gaza: vlek blijft op Israel's oorlogsblazoen
Richard Goldstone's gedeeltelijke herroeping van zijn eigen rapport is geen rechtvaardiging voor de manier waarop IsraŽl de oorlog in Gaza voerde, zo meent Human Rights Watch-directeur Kenneth Roth.
Kenneth Roth in The Guardian (GB), 5 april 2011
 
"Vuile geheim" van Britse wapenverkopen aan LibiŽ
Net vier maanden voordat Kolonel Khadaffi's regime honderden demonstranten afslachttte heeft Groot-BrittanniŽ nog wapens verkocht aan LibiŽ en andere dictaturen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, zo is gebleken uit een vernietigend rapport van het Britse parlement.
Daily Mail (GB), 5 april 2011
 
Revolutie of staatsgreep?
Demonstranten die vrezen dat het tij van de revolutie aan het keren is in Egypte organiseerden begin april een massaal protest op Tahrir Square in Cairo om te eisen dat een minder autoritaire regeringsvorm wordt ingevoerd.
Patrick Cockburn in CounterPunch (VS), 4 april 2011
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |