menu
spacer
 
| de vredessite / midden-oosten 2011 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 18, 2011
2 mei

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Een Arabische Lente voor vrouwen
De Arabische Lente is van baanbrekende betekenis gebleken voor het activisme en de veranderde positie van vrouwen en doet in die zin denken aan de rol van de vroegere feministen in de Egyptische beweging voor onafhankelijkheid van Engeland in 1919 en de belangrijke plaats van vrouwen tijdens de Algerijnse revolutie. Maar alleen al het aantal politiek actieve vrouwen in deze serie opstanden stelt hun voorgangsters in de schaduw. Dat dit vrouwelijke element in de Arabische Lente zo weinig aandacht heeft getrokken in het Westen suggereert dat onze verhaallijnen en zorgen met betrekking tot de Arabische wereld - religie, fundamentalisme, olie en IsraŽl - ons blind hebben gemaakt voor de grote sociale krachten die de levens van 300 miljoen mensen veranderen.
 
Vrouwen van deze generatie zijn geholpen door de vooruitgang in onderwijs en beroepsmogelijkheden, de prominente aanwezigheid van intelligente vrouwelijke presentatoren bij satellietkanalen als Aljazeera en de opkomst van internet en de sociale media. Vrouwen kunnen in cyberspace de leidende rol gaan spelen, die de dominante aanwezigheid van jonge mannen in de publieke sfeer tot nu toe op de stadspleinen belemmerde.
 
Hun prominente aanwezigheid in de arbeidersbeweging en bij de openbare bijeenkomsten in TunesiŽ en Egypte onderstreept bovendien hoeveel groter de rol van vrouwen in het openbare leven geworden is, groter dan gewoonlijk wordt erkend. Zelfs de trend onder Egyptische vrouwen van de laatste twintig jaar om de hoofddoek te dragen is door sommige sociale wetenschappers gezien als een stap vooruit. Het is een manier voor vrouwen om binnen te komen in de openbare ruimte en buitenhuis te werken in groter getale dan ooit tevoren en tegelijkertijd te kunnen volhouden dat conservatieve idealen van kuisheid en vroomheid intact blijven.
 
Vrouwelijke activisten in de Arabische Lente komen uit alle sociale klassen, omdat het een massabeweging is. Vrouwen uit de middenklasse en de elite concentreren hun politieke energie op kwesties van politieke vertegenwoordiging en wetten op het gebied van gelijkheid voor vrouwen. Het streven naar een grondwettelijke garantie voor gelijke vertegenwoordiging bij verkiezingen is een mogelijk antwoord op een poging tot patriarchale politieke backlash.
 
Vrouwen uit de arbeidersklasse zijn vooral bezig met lonen en arbeidsrechten. Sterkere vakbonden kunnen de perspectieven van vrouwen op meer rechten verbeteren. Gezondheid, alfabetisering en materiŽle vooruitgang zijn de zorg van alle vrouwen. In de tijd van de dictators werd de rijkdom van de natie meestal opgeslorpt door een smalle elite van families met een aandeel in de macht. Een democratisering van de politiek kan leiden tot een herverdeling van de middelen van de staat ten gunste van vrouwen en armen.
 
Juan Cole en Shahin Cole in TomDispatch, 26 april 2011
 
Lees het hele artikel:
http://www.tomdispatch.com/archive/175384/
 

Onvertaalde berichten:

Zal het Afghaanse leger het ooit zelf afkunnen?
Tenzij het Afghaanse leger op eigen kracht begint gebied onder controle te houden, en overwinningen behaalt zonder directe militaire steun van ISAF-troepen, is het heel goed mogelijk dat het uiteenvalt na het vertrek van de ISAF-strijdkrachten.
The Washington Post (VS), 29 april 2011
 
Rooskleurig rapport Pentagon over Afghaanse oorlog roept vragen op
Het Pentagon spreekt in een nieuw rapport over "tastbare vooruitgang" in de Afghaanse oorlog, maar laat na om een overzicht te geven van de Taliban-invloed en merkt problemen op in het Afghaanse leger.
The Christian Science Monitor (VS), 29 april 2011
 
Palestijnse politica dringt aan op internationale steun voor eenheid
Hanan Ashrawi, lid van het Uitvoerend Comitť van de PLO, verwelkomt het verzoening tussen Fatah en Hamas, die de weg vrijmaakt voor een akkoord tussen de partijen en verkiezingen in het komende jaar.
Ma'an News Agency (Pal.), 28 april 2011
 
Blindheid over oorlog gemakkelijk voor Amerikanen
Omdat we grotendeels afgesneden zijn gebleven van beelden van lijken en slachting sinds de invasie van Grenada hebben Amerikanen het vermogen verloren om militaire actie in verband te brengen met oorlogsslachtoffers.
Harper's Magazine (VS), 28 april 2011
 
Schaduw Syrische conflict reikt tot in Libanon
Veel Libanezen in het noorden zijn bang dat de Libanese stad Tripoli de "hoofdstad" wordt van noordelijk SyriŽ als het komt tot burgeroorlog binnen SyriŽ. Maar of dit dan een bolwerk van de rebellen zou worden of van Assad is ook nog een open vraag.
Robert Fisk in The Independent (GB), 27 april 2011
 
Geweldloze demonstraties eindigen en militaire bezetting begint in noord-Irak
Zaterdag 23 april was de vierde dag nadat het Vrijheidsplein in Suleimaniya, noord-Irak, op gewelddadige wijze werd ingenomen door militaire troepen na twee maanden van voornamelijk geweldloze protesten tegen corruptie van de twee regeringspartijen van Iraaks Koerdistan.
CommonDreams.org (VS), 23 april 2011
 
Keert het tij tegen Arabische vrijheid?
In Bahrain, LibiŽ, Yemen en SyriŽ zijn de leiders niet langer overvallen door de protesten; hun nederlaag lijkt niet langer onvermijdelijk.
The Independent (GB), 22 april 2011
 
"Drone"-aanvallen in LibiŽ: een grote fout
Aanvallen met "drones" (robotvliegtuigjes) zijn een verslavend middel geworden van de Amerikaanse veiligheidspolitiek, zoals geÔllustreerd wordt door de betreurenswaardige aankondiging op 21 april dat president Obama toestemming heeft gegeven voor het gebruik ervan in LibiŽ.
The Washington Post (VS), 21 april 2011
 
Het grote Arabische ontwaken - revolutie en verwarring
Egypte is vol van tekenen van een onvoltooide revolutie. Iedereen is zich ervan bewust dat een politieke aardbeving heeft plaatsgevonden, maar op de een of andere manier is het grootste deel van diegenen die tientallen jaren een wanbewind voerden over het land nog steeds aan de macht.
CounterPunch (VS), 20 april 2011
 
Geheime memo's laten banden zien tussen oliebedrijven en invasie Irak
Plannen om de oliereserves van Irak te exploiteren werden al in het jaar vůůrdat Groot-BrittanniŽ een rol ging spelen in de invasie van Irak besproken tussen ministers en de grootste oliebedrijven van de wereld, zo laten Britse regeringsdocumenten zien.
The Independent (GB), 19 april 2011
 
"Humanitaire inzet" komt naar LibiŽ met raketten en een verborgen agenda
Navo is eerder bezig om de ellende van een burgeroorlog te laten voortduren dan om Libische burgers te beschermen. De missie - vanaf het begin onderwerp van verwarring - beweegt zich naar het punt waarheen zulke missies zich altijd bewegen: naar een steeds diepere betrokkenheid.
The Guardian (GB), 19 april 2011
 
Stijgend aantal doden onder coalitietroepen door toedoen Afghaanse veiligheidstroepen
De moorden op 16 april van vijf Navo-soldaten door een zelfmoordaanslag, gepleegd door een lid van de Taliban die zich aangemeld had bij het Afghaanse leger, zijn de meest recente in een toenemend aantal doden onder coalitietroepen door toedoen van dezelfde Afghaanse veiligheidstroepen die de Navo probeert te trainen.
Stars and Stripes (VS), 17 april 2011
 
 

 
 
| de vredessite / midden-oosten 2011 |