menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 22, 2011
30 mei

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Saudische troepen gestuurd om opstand Bahrain te onderdrukken "door Britten opgeleid"
 
Het Britse ministerie van defensie heeft nu in antwoord op vragen uit het parlement toegegeven dat leden van de Saudische Nationale garde, die in maart naar Bahrain zijn gestuurd om de plaatselijke heerser te helpen bij het onderdrukken van demonstraties, mogelijk zijn opgeleid door Britse militairen. Engeland heeft een geheim, maar omvangrijk militair opleidingscontigent in Saudi-ArabiŽ. Brits militair personeel adviseert en traint de lokale strijdkrachten onder meer op het gebied van relbestrijding.
 
Het Britse ministerie van buitenlandse zaken beschuldigde Bahrain er vorige week van grote aantallen politieke activisten, artsen en verpleegsters te hebben gearresteerd.
 
The Telegraph (GB), 25 mei 2011
 

 
NAVO breekt wapenembargo LibiŽ
 
Begin april zette het Canadese fregat HCMS Charlottetown in internationale wateren bij de haven Misrata een enterploeg aan boord van een sleepboot die voer onder de Libische rebellenvlag. Het schip bleek geladen met wapens waaronder munitie voor een 105 mm houwitser en een grote hoeveelheid explosieven. Tegen LibiŽ is op grond van een VN-resolutie een wapenembargo van kracht. Maar toen de Canadezen het hoofdkwartier van de NAVO op de hoogte stelden kregen ze opdracht de sleepboot verder te laten gaan zonder de lading in beslag te nemen.
 
De NAVO blijkt intern verkeer tussen verschillende Libische steden via zee, zoals tussen Benghazi en Misrata, niet als een inbreuk op het wapenembargo te beschouwen.
 
Maar volgens experts zoals Micah Zenko van de Council om Foreign Relations gaat dit volkomen in tegen tegen de bedoeling van het VN-wapenembargo en kiest de NAVO hiermee partij in een burgeroorlog.
 
Volgens een ander bericht is er een hele vloot van visserschepen en voormalige sleepboten van Khadaffi die met goedkeuring en steun van de NAVO de steden van de rebellen bevoorraad met een gemengde lading van babyvoedsel, medicijnen en munitie. Een van de schepen die wordt genoemd als blokkadebreker is de Al Iradah 6, die destijds nog geassembleerd is door het Nederlandse bedrijf Damen Shipyards. Het schip vervoert nu onder meer artilleriemunitie, patronen en reservelopen voor machinegeweren en door het Belgische bedrijf FN geproduceerde FAL-geweren.
 
Embassy Magazine (Can.), 25 mei 2011
 
New York Times, 22 mei 2011
 

Onvertaalde berichten:

Het nieuwe gezicht van de oorlog
De moord op al-Qaidaleider Osama bin Laden deed meer dan alleen het uit de weg ruimen van Staatsvijand Nummer Eťn van de VS. Het was de formele bevestiging van een nieuw soort oorlogsvoering, waarbij soevereiniteit irrelevant is, legers maar bijzaak zijn, en beslissingen geheim.
Foreign Policy in Focus (VS), 28 mei 2011
 
Einde sancties LibiŽ werd gevolgd door goudkoorts banken
Een aantal van de meest vooraanstaande banken en investeerders van de wereld haastten zich om zaken te gaan doen met Moammar Khadaffi's regering in LibiŽ nadat de VS het land vijf jaar geleden van de zwarte lijst haalde van staten die terrorisme steunen.
The Washington Post (VS), 26 mei 2011
 
Hoe blunders Navo het lijden van LibiŽ laten voortduren
Luchtaanvallen zullen Khadaffi uiteindelijk wel verslaan. Maar tenzij regionale partners helpen om hem tot vertrek te dwingen zal hij doorvechten tot het einde - wat jaren van chaos en crisis betekent.
Patrick Cockburn in The Independent (GB), 22 mei 2011
 
Obama's besluit tot "golf" versterkingen negeerde banden Pakistan met Taliban
De ťťnzijdige Amerikaanse inval die Osama bin Laden doodde riep een toename op in wederzijdse beschuldigingen tussen Amerikaanse en Pakistaanse politici. Maar hun fundamentele belangenconflict over Afghanistan was vůůr die tijd al bezig om tot een ernstige confrontatie tussen beide landen te leiden.
Inter Press Service (Int.), 22 mei 2011
 
Veel retoriek, maar heel weinig hulp
Toen moesten we aanhoren wat de "rol" van Amerika gaat worden in het nieuwe Midden-Oosten. We hoorden niet of de Arabieren wel op een Amerikaanse rol zitten te wachten.
Robert Fisk in The Independent (GB), 20 mei 2011
 
VS lijkt goed te worden in het doden van Taliban, maar waarom?
Terwijl de Verenigde Staten proberen om niet aan Afghanistan te denken, is een nieuw geheim programma bezig om speciale eenheden uit te sturen in het holst van de nacht om Talibanleiders in slapende Afghaanse dorpen uit een schuilplaats te jagen en dan neer te schieten of gevangen te nemen. Maar waarom zijn we bezig om Taliban te doden of te vangen terwijl deze oorlog toch over al-Qaida ging?
The Columbus Dispatch (VS), 20 mei 2011
 
Een wereldwijde oorlog zonder einde
Het Amerikaanse Congres staat mogelijk op het punt om te stemmen over een nieuwe wereldwijde oorlogsverklaring met een open einde en zonder duidelijke vijanden.
American Civil Liberties Union (VS), 18 mei 2011
 
In LibiŽ zijn Britten in iedere interventie-valkuil getrapt
Terwijl de Britse luchtmacht over Tripoli vliegt, op zoek naar huizen van Khadaffi om aan te vallen, wordt iedere nacht weer duidelijk dat bescherming van burgers slechts een voorwendsel is.
The Guardian (GB), 17 mei 2011
 
Ziehier uw geweldloze verzet
Al jarenlang horen we de klaagzang van Amerikaanse commentatoren over het geweld van de Palestijnse nationale beweging. Maar Palestijnse commentatoren en organisatoren wijzen er de afgelopen paar jaar voortdurend op dat deze klachten consequent de feitelijke en groeiende Palestijnse geweldloze verzetsbeweging negeren.
The Economist (VS), 17 mei 2011
 
Wilde stakingen breiden zich uit in oliesector Irak
De dreiging van ongeregelde speculatieve boringen die de Iraakse olie-industrie overspoelen heeft zich uitgebreid naar het BP-olieveld van Rumaila - en dat op de dag dat de Britse oliegigant zijn eerste betaling incasseerde voor de groeiende productie op die locatie.
The Telegraph (GB), 17 mei 2011
 
VS en Maliki overwegen verlenging Amerikaanse troepenpresentie in Irak
Temidden van de licht ontvlambare Arabische Lente en voortdurende bedreiging van de veiligheid in Irak spreken hoge Amerikaanse legerfunctionarissen openlijk over het handhaven van grondtroepen na de deadline voor terugtrekking op 31 december.
The Christian Science Monitor (VS), 17 mei 2011
 
Geheime oorlog tegen Iran bedreiging voor hervormingsbeweging?
De regering-Obama gaat door - zij het in sommige aspecten met andere middelen - met het beleid van hun voorgangers met betrekking tot Iran. Maar als dit uiteindelijk schade berokkent aan de kansen voor een democratische revolutie in Iran, heeft opnieuw een dictatuur in het Midden-Oosten zijn voortbestaan te danken aan het Amerikaanse beleid.
Antiwar.com (VS), 17 mei 2011
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |