menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 24, 2011
13 juni

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Zonder politieke oplossing glijdt SyriŽ af naar een burgeroorlog
 
ďDe Syrische opstand lijkt tenminste voor een deel te zijn geÔnspireerd door de algemene stemming van revolte, die zich verspreid heeft over de hele regio en aanzienlijke successen heeft geboekt in TunesiŽ en Egypte. Net zoals in deze twee landen werd de onrust in SyriŽ aangedreven door de komst van een nieuwe generatie jongeren. Een groot deel van die generatie is op school of naar de universiteit gegaan om vervolgens na hun examen te ontdekken dat er geen werk voor ze was. Jeugdwerkloosheid is een belangrijke motor voor alle Arabische opstanden.
Een bijkomende factor, speciaal in SyriŽ, wordt gevormd door de slechte toestand op het platteland als resultaat van vier droge jaren. De regering lijkt niet goed te hebben gereageerd op het lot van de boerenbevolking. De gewone mensen, die moeten knokken om hun familie in leven te houden, voelden zich verwaarloosd. De armen van het platteland waren opvallend aanwezig in Deraía en andere plaatsen. Ze leveren de voetsoldaten voor de opstand.Ē
 
ďZonder een politieke oplossing loopt het land gevaar af te glijden naar een soort burgeroorlog, waarbij wet en orde in elkaar storten, er willekeurig wordt gemoord en het voortdurende gevaar van een sectarisch conflict bestaat. Als dat het resultaat is, zullen er uitsluitend verliezers zijn. Daarom is een politieke oplossing van essentieel belang."
 
"De regering heeft de wens uitgesproken dat er een nationale dialoog plaatsvindt. Maar om dat mogelijk en zinnig ter maken moet het terrein worden voorbereid en de juiste atmosfeer geschapen. Het geweld op straat moet ophouden, politieke gevangenen moeten worden vrijgelaten, de protestbeweging moet in staat worden gesteld zijn eigen woordvoerders aan te wijzen voor de dialoog en hun veiligheid moet worden gegarandeerd. Bovenal moet het regime zijn eigen veiligheidstroepen [die orders negeren] onder controle krijgen. Het is verder bijzonder urgent om de omstandigheden in de gevangenissen te verbeteren, die naar men zegt abominabel zijn.Ē
 
Midden-Oosten specialist en journalist Patrick Seale, in gesprek met Dalia Haider
 
Syria Today, juni 2011

 

Onvertaalde berichten:

Druk op Obama groeit om Afghaanse oorlog te heroverwegen
Terwijl hij zich beraadt over de vraag hoeveel Amerikaanse troepen hij vanaf volgende maand uit Afghanistan moet terugtrekken komt president Barack Obama onder steeds grotere druk van Democratische parlementariŽrs - en ook een toenemend aantal Republikeinen - om zijn strategie opnieuw te bezien na de dood van Osama bin Laden.
McClatchy Washington Bureau (VS), 9 juni 2011
 
Het spook van een Syrische burgeroorlog
Het conflict in SyriŽ tussen demonstranten en regime wordt steeds heviger, maar dit geldt ook voor de mogelijkheid dat de verschillen tussen bevolkingsgroepen een rol gaan spelen.
PRI's The World (VS), 8 juni 2011
 
LibiŽ: een oorverdovende stilte
Anders dan Afghanistan en Irak, die tot hevige protesten leidden in de gehele wereld, is de reactie op LibiŽ nog steeds relatief getemperd. Alle media lijken zich achter de invasie te scharen terwijl die ons onder valse voorwendselen verkocht is.
The Independent (GB), 8 juni 2011
 
Boek vermoorde journalist: VS-Navo-oorlog diende strategie al-Qaida
Strategen van al-Qaida zijn behulpzaam in de strijd van de Taliban tegen de strijdkrachten van VS en Navo in Afghanistan omdat zij geloven dat bezetting door buitenlandse troepen de grootste factor is als het gaat om steun te krijgen van moslims voor opstanden tegen hun regeringen. Dit staat in een pas gepubliceerd boek van de kort geleden vermoorde Pakistaanse journalist Syed Saleem Shahzad.
IPS (Int.), 7 juni 2011
 
Het niet-vertelde verhaal van het akkoord dat het Midden-Oosten schokte
Fatah en Hamas beŽindigden in mei vier jaar conflict met een akkoord dat cruciaal is voor de Palestijnse eis van een eigen staat. Een reeks gedetailleerde brieven, die door alle partijen aanvaard werden, laat zien hoe ingewikkeld de onderhandelingen waren.
Robert Fisk in The Independent (GB), 7 juni 2011
 
Steeds dieper LibiŽ in
De inzet van Apache-helikopters kan het vertrek van Khadaffi bespoedigen, maar Groot-BrittanniŽ kan hoe dan ook een lang verblijf in het land tegemoet zien.
The Telegraph (GB), 5 juni 2011
 
Yemen: wat nu na het vertrek van Saleh?
De onrust in Yemen bestaat feitelijk uit twee aparte conflicten. De ťťn is een traditionele machtsstrijd tussen twee elite-facties. De ander is een geweldloze, pro-democratische jeugdbeweging die is geÔnspireerd door de volksrevoluties elders in de Arabische wereld. Ze waren in het begin met elkaar verbonden (hoewel de meeste jonge idealisten daar niet bij stilstonden) maar tegen het eind zullen ze uiteen gaan.
Gwynne Dyer in Common Dreams (VS), 5 juni 2011
 
Miljarden aan Amerikaanse hulp verspild in Irak en Afghanistan
Een nieuw rapport waarschuwt dat miljarden dollars aan Amerikaans belastinggeld mogeijk verspild wordt vanwege het onvermogen van Irak en Afghanistan om door de VS gefinancierde projecten aan de gang te houden.
CNN (VS), 3 juni 2011
 
Record aantal Navo-slachtoffers in Afghanistan
In april en mei van dit jaar, het begin van het militaire campagne-seizoen, vonden meer buitenlandse soldaten de dood in Afghanistan dan in dezelfde maanden van enig ander jaar van het nu tien jaar oude conflict, zo laten de cijfers zien.
AFP (Fr.), 2 juni 2011
 
We moeten ons schamen voor de vernieling van LibiŽ
Amerika en zijn trawanten - Denemarken, Frankrijk, ItaliŽ, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk - zijn nu al bijna drie maanden bezig om LibiŽ te vernielen. Misschien dat de oorlog begon met goede bedoelingen, maar nu zijn we gewoon bezig om het land aan flarden te schieten.
Pittsburgh Post-Gazette (VS), 1 juni 2011
 
Hoe Bahrain zijn Sji'itische meerderheid onderdrukt
Terwijl de regering van Bahrain zes jaar geleden principes omhelsde als eerlijk proces en menselijke behandeling van gevangenen - toen het ging om hun landgenoten in GuantŠnamo Bay - kan het deze niet toestaan als het gaat om een meerderheid van het eigen volk, dat het slachtoffer is van een grootschalige strafcampagne.
The Guardian (GB), 22 mei 2011
 
Onze opstand is niet die van Obama
Barack Obama zegt dan wel dat hij verandering wil in de Arabische wereld, maar hij beledigt Arabieren met dezelfde oude en slechte politiek.
The Guardian (GB), 21 mei 2011
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |